16 October 2009

Disperare politică


Politica este disperată, măsurile sunt extreme, exagerate şi absurde. STOP! Punctul central este constituţia şi prezenţa media. STOP! Politica se şterge pe picioare cu Constituţia României şi întreg sistemul instituţional. STOP!

Sigur, întreaga politică pare astăzi un fel de cuib de vipere ce se împerechează învolburat şi peste toate acestea este preşedintele României...



Radu Moraru: După o lungă absenţă, aş spune eu, preşedintele României este din nou la "Naşul", pe Calea Victoriei, în direct cu românii. Şi, dacă ne puteţi ajuta cu întrebări, cu eventuale sugestii, pentru că acum se formează guverne, acum se creează scenarii de luptă, vă aşteptăm tot aici şi vă promit că tot ce ne trimiteţi îi voi da preşedintelui, ca să ia pulsul acestei emisiuni şi al telespectatorilor care ne urmăresc. Bună seara, domnule preşedinte!

Traian Băsescu: Bună seara! Bine v-am regăsit pe dumneavoastră şi pe ascultătorii dumneavoastră.

Radu Moraru: Noi suntem cred că neschimbaţi, nu ştiu. Dumneavoastră cum ne-aţi găsit?

Traian Băsescu: Neschimbaţi. Eu sunt schimbat, că un mandat de cinci ani te schimbă destul.

Radu Moraru: Da, asta am observat, că v-aţi schimbat destul de mult, dar şi alţii au încercat să vă tot schimbe în aceşti ani. Astăzi de exemplu, ca să trecem la evenimentul cel mai important, am văzut că nu aţi reuşit, deşi a fost o mutare să zicem interesantă, oarecum aşteptată încă de ieri, nu aţi reuşit să potoliţi apele. Credeaţi că, numindu-l pe Croitoru, desemnându-l premier pentru a forma un guvern în zece zile, veţi linişti apele?

Traian Băsescu: Dorinţa mea a fost ca toţi politicienii să revină de la interesele de partid, de la interesele electorale la interesul naţional. Eu cred că prim-ministrul desemnat este printre cei mai buni pe care puteam să-i oferim în momentul de faţă românilor şi mi se pare că reacţia partidelor nu este cea în acord cu realităţile de astăzi ale României. Aţi văzut că ieri FMI a anunţat că-şi amână vizita de evaluare până când România va avea un guvern legitim, votat în Parlament, iar noi avem nevoie de banii de la Fond aproape în mod vital, pentru că în luna noiembrie trebuie să primim 1,5 miliarde de euro, din care 700 de milioane merg la BNR, iar diferenţa, 780 de milioane, aproape 800 de milioane merg la bugetul de stat, pentru a acoperi deficitul bugetului.

Radu Moraru: Deci ar trebui să avem guvern până atunci.

Traian Băsescu: Trebuie. Deci vor veni când vom avea guvern. De asemenea, tot de această evaluare a FMI, care trebuia să înceapă săptămâna viitoare, dar a fost amânată, depinde şi tranşa de un miliard de euro din luna decembrie. Noi suntem dependenţi de aceşti bani, pentru că avem cheltuieli din bugetul de stat mai mari decât încasările şi fără aceşti bani există riscul să nu putem plăti investiţiile, salarii, pensii. Or, este vital pentru noi să primim aceşti bani, pentru a onora obligaţiile care sunt...

Radu Moraru: Şi atunci, că astea sunt lucruri pe care cred că le ştiu toţi politicienii din România, v-aţi aşteptat la această reacţie, de respingere aproape totală sau atât de categorică?

Traian Băsescu: Este o reacţie viscerală, aş spune, puţin lipsită de raţionalitate, chiar de responsabilitate, şi eu sper că în zilele următoare liderii partidelor vor veni cu picioarele pe pământ, pentru că nu există altă soluţie decât să fim realişti.

Radu Moraru: Bun, atunci vă întreb de ce în condiţiile acestea... Ca să vină banii respectivi trebuia neapărat să fie un premier oarecum tehnocrat, putem să spunem...

Traian Băsescu: Nu, trebuia să fie...

Radu Moraru: De ce nu aţi numit politic pe cineva?

Traian Băsescu: Pentru că a fost opţiunea partidelor din opoziţie - PSD,PNL, UDMR şi minorităţi - pentru un tehnocrat. Sigur, nu mi se putea impune neapărat un nume, dar am satisfăcut această exigenţă, ca primul-ministru să nu fie un om de partid. Vă mărturisesc că cel mai mare partid, partidul cu cea mai mare reprezentare în Parlament, cu cel mai mare număr de parlamentari, PD-L, nu a avut această opţiune. El a spus un lucru simplu, în conformitate cu standardele europene: suntem partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, avem dreptul să formăm noul cabinet. Şi au mers pe varianta desemnării unui om politic. Dar în viaţa politică trebuie pe de o parte fermitate, dar trebuie să existe şi flexibilitate. Or, eu am încercat acest gest faţă de partidele politice, să le dau satisfacţie prin desemnarea unui tehnocrat.

Radu Moraru: Dar cred că cea mai mare satisfacţie aţi fi dat-o dacă aţi fi fost de acord cu domnul Klaus Johannis, propus de această majoritate, un om împotriva căruia înţeleg că nu aveţi nimic, aţi şi declarat-o.

Traian Băsescu: Absolut nimic.

Radu Moraru: Atunci, întrebarea: de ce, să zicem, nu aţi vrut să daţi această satisfacţie acestei majorităţi, cum spun ei, că s-a constituit, de 65%?

Traian Băsescu: Deci despre primarul Johannis am o părere foarte bună şi vreau să ştiţi că pe primarul Johannis eu l-am invitat să facă parte dintr-un guvern în funcţia de ministru al educaţiei.

Radu Moraru: Care guvern? Ne puteţi spune?

Traian Băsescu: Guvernul Tăriceanu. A refuzat atunci, din motive care ţineau de domnia sa, cum de altfel nu este prima invitaţie pe care i-o fac lui Lucian Croitoru. La desemnarea guvernului alianţei PD-L - PSD, una din opţiuni, şi l-am consultat direct atunci, a fost Lucian Croitoru, pe care aş fi dorit să-l pun prim-ministru al acestei alianţe, extrem de echilibrate. La acea dată, m-a refuzat Lucian Croitoru. De data aceasta, în primul rând cred că din patriotism, pentru că el îşi cunoaşte valoarea, a acceptat să preia cabinetul într-un moment de criză.

Radu Moraru: De ce spuneţi patriotism? Îl cunoaşteţi atât de bine încât să evaluaţi, la distanţă de un an, de când a refuzat, şi acum a acceptat? Ce s-a întâmplat, pe ce motive?

Traian Băsescu: Avea aceeaşi funcţie, de consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, un om cu o experienţă de patru ani de lucrat la FMI, profesor doctor în economie, deci avea aceiaşi parametri individuali.

Radu Moraru: Deci era patriot şi atunci.

Traian Băsescu: Nu, atunci nu era criza sau abia începeam să ghicim că intrăm în criză, dar cum era criza în mintea noastră la acea vreme, pe evaluările pe care le aveam din instituţiile româneşti şi nu numai, că o să avem o creştere economică de +2% din PIB, nu din -8%, cât s-a întâmplat în trimestrul II. Deci era cu totul altă viziune, nu i-a părut un lucru riscant. Acum am făcut apel la el în primul rând plecând de la nevoia de a răspunde unui comandament de interes naţional, un guvern credibil. Şi guvernul este credibilizat în primul rând de primul-ministru. Or, în lumea internaţională, pe piaţa financiară este recunoscut ca fiind un bun specialist.

Radu Moraru: Este un episod interesant şi pentru istorie poate că este bine să precizăm: s-a întâmplat ceva, însă discuţia dumneavoastră cu domnul Croitoru a avut loc când? Ne puteţi spune precis, a avut loc ieri sau alaltăieri? Când v-aţi gândit că el poate fi...?

Traian Băsescu: Imediat după moţiune.

Radu Moraru: A, deci este ceva distanţă.

Traian Băsescu: Nu, sunt două zile-trei zile.

Radu Moraru: Pentru că m-a mirat graba de ieri prin care s-a încercat în patru ore sau în cinci ore - şi este un fapt pe care l-au văzut toţi românii - să vi se impună un alt nume. Şi aici este vorba de Klaus Johannis, un om cu care eu am relaţii excelente...

Traian Băsescu: Şi eu.

Radu Moraru: ...dar asta nu mă împiedică să nu vorbim despre acest... Deci o presiune mediatică. De ce credeţi că s-a făcut această...?

Traian Băsescu: Dar şi acum este presiunea mediatică, şi eu aici cred că domnul Klaus Johannis are un moment de naivitate, crezând că ar fi fost utilizat ca prim-ministru pentru trei ani, pentru doi ani. Şi PSD a şi spus-o foarte clar: da, Johannis până la alegerile prezidenţiale. Nu conta punctul de vedere al PNL. PSD a văzut-o ca pe soluţia de la Grivco, ştiţi... Probabil domnul Johannis nu ştie unde i s-a hotărât soarta la nivelul acestei coaliţii, UDMR-PSD-PNL.

Radu Moraru: Da, am văzut şi eu în presă, dar acum oare chiar să se fi întâmplat ca să se ducă toţi la Grivco, într-un SRL, să stabilească...?

Traian Băsescu: Acolo a fost şi domnul Iliescu, acolo a fost şi domnul Geoană, acolo a fost şi domnul Voiculescu, deci cam aceeaşi echipă care a stabilit suspendarea preşedintelui României acum a stabilit că are nevoie de o figură credibilă, ca să patroneze ce este în spate ei, adică exact oamenii care se împotrivesc modernizării României, eradicării corupţiei în structurile statului. Ăştia sunt. Ăştia sunt. Ura viscerală a lui Ion Iliescu după prezentarea în Parlament a raportului care a evidenţiat crimele comunismului, ura că am predat cele 2 milioane de dosare ale fostei Securităţi, toate astea se întâlnesc acolo. S-au întâlnit acolo, la Grivco, toate resentimentele. Şi, acesta este un punct de vedere personal, au să utilizeze o figură extrem de credibilă, repet, puţin naivă pentru a o pune în faţă şi să-şi facă jocurile, obiectivul lor fiind eliminarea sau reducerea şanselor preşedintelui în funcţie, adică ale mele, la următoarele alegeri. Şi pentru asta au trântit şi Guvernul. Aveau nevoie, au nevoie de un guvern al lor şi nu un guvern aşa cum el a rezultat din alegeri. Nu poţi să scoţi de la guvernare partidul cu cel mai mare număr de mandate. Nicăieri în Europa nu se pune problema ca partidul cel mai mare ca număr de mandate să nu primească mandatul de formare a Guvernului de la preşedinte sau de la şeful statului.

Radu Moraru: Dar iată că se întâmplă la noi, într-un fel pentru că...

Traian Băsescu: Nu, la noi s-a încercat ieri o mare încălcare a Constituţiei: nişte oameni din partide s-au dus la Grivco, au stabilit: noi ne declarăm majoritatea care poate susţine un prim-ministru... Repet, excepţional om, Johannis, îl cunosc, am o bună relaţie cu el, dar au vrut să-l folosească, pentru ca în spatele lui să se afle Voiculescu, Iliescu, Vanghelie, Mitică Iliescu, Voicu, cel care trebuia să devină ministru de interne, toată această parte retrogradă din politica românească, dar din păcate care a fost capabilă să suspende un preşedinte şi să dărâme un guvern în moment de criză.

Radu Moraru: Dar de ce spuneţi retrogradă? Oamenii ăştia vor să facă ce? Să retrogradeze România în divizia B...?

Traian Băsescu: Nu, oamenii ăştia vor să ţină România pentru ei, aşa cum e. Lor le este frică. Le este frică de modernizarea României, le este frică de eliminarea corupţiei. Domnule Moraru, când spun eliminarea corupţiei, nu mă refer la cele 20 de dosare care s-au făcut în timpul mandatului meu de către DNA foştilor miniştri şi înalţi demnitari ai României şi care se află acum în instanţă. Nu numai la asta mă refer. Mă refer la frica de a-şi pierde privilegiile. Sunt categorii întregi care pe spinarea acestor oameni sau cu voinţa acestor oameni au dobândit privilegii. Ei sunt deasupra legii şi sunt deasupra ideii de echitate. Le este frică de tăierea privilegiilor clientelei politice din agenţii, îi supără, a pensiilor speciale, a salariilor speciale. Le este frică de eliminarea conceptului de stat corupt, pentru că eu nu sunt de acord acum, cu viziunea unui mandat de 5 ani, nu sunt de acord că cea mai mare corupţie la nivel înalt este furtul. Acum văd cât costă inechitatea, care este tot o formă de corupţie, inechitatea în salarii, inechitatea în pensii... Cum este posibil să avem categorii întregi care au în lege că se pensionează cu venitul din ultima lună de dinainte de pensionare?

Radu Moraru: Cu 80%, da.

Traian Băsescu: Sau cu 80% din venitul din ultima lună. Şefii le dau prime, le dau al 13-lea, al 15-lea salariu, şi spun: "Ce venit mare aveţi, domnule X. Asta vă este pensia, 80% din acest venit". Asta e fraudă, dar e făcută pentru câteva categorii care au avut influenţă şi care s-au transformat în suportul constant al acestor categorii de politicieni.

Radu Moraru: Aveaţi dimensiunea asta în urmă cu 4 ani, 5 ani?

Traian Băsescu: Nu. Nu, şi mulţumesc lui Dumnezeu că a venit un guvern Boc care a avut curaj să lupte împotriva acestor privilegii. Dacă n-ar fi fost, dacă rămâneam în continuare cu un guvern ostil, nu apărea nici legea salarizării, nici legea pensiilor, nici legea cu desfiinţarea agenţiilor, nici măsurile de eradicare a salariilor nesimţite, cum au fost etichetate public, de 30.000 de euro, de 35.000 de euro. Nu se lua nici măsura ca veniturile agenţiilor să se facă venit la bugetul de stat - mă refer la acele sute de agenţii guvernamentale pe care Guvernul a propus să le desfiinţeze.

Radu Moraru: Dar credeţi că românii au înţeles corect acest demers sau...? Pentru că manipularea de fapt a fost foarte mare în această perioadă.

Traian Băsescu: Uriaşă! Uriaşă!

Radu Moraru: Eu nu am văzut în viaţa mea, de când sunt... Poate la revoluţie şi puţin după aia, la mineriade, am văzut atâtea manipulare, dar astăzi toate erau prezentate pe invers şi credeţi-mă că şi mie mi-e greu uneori. Îl cred pe Boc sau îi cred pe toţi ceilalţi, care spun că de fapt va fi nenorocire, pensiile vor scădea, salariile vor scădea, vom munci până la moarte?

Traian Băsescu: Nu este adevărat. Nu este adevărat, nu scade nici un salariu, nu scade nici o pensie, decât în măsura în care ea reflectă o pensie mai mare decât contribuţia pe care a avut-o omul.

Radu Moraru: Deci pensiile speciale?

Traian Băsescu: Da, pensiile speciale. Şi aici vreau să fiu foarte clar, foarte mulţi interpretează: pensii speciale, pensiile de la armată. Nu este adevărat. Pentru pensiile de la armată n-au avut... Ele au fost că asta este tradiţia să ştiţi că nu numai în România, eu chiar cred că a fost o mică eroare în introducerea pensiilor militare în sistemul naţional de pensii, pentru că în toată lumea armata are sistemul propriu de pensii. La noi ce se întâmplă? De fapt, salariile militarilor sunt plătite la nivelul net, iar contribuţiile pentru pensii le face bugetul de stat în funcţie de salariul pe care l-a avut ofiţerul sau subofiţerul care iese în rezervă. Acum ce se va întâmpla? Se vor muta în sistemul naţional de pensii, dar statul, bugetul de stat va avea aceeaşi contribuţie, dar de data asta nu în bugetul Ministerului Apărării, care plăteşte pensiile militare, ci în bugetul de pensii; şi nu se va întâmpla absolut nimic. Iar pentru cei activi, după intrarea în vigoare a legii, statul va adăuga banii pe care acum îi duce direct din bugetul de stat în sistemul de pensii militare, îi va adăuga la salariu şi va pune impozitul pentru pensii în aşa fel încât orice ofiţer, orice militar să rămână cu acelaşi salariu.

Radu Moraru: Văd că sunteţi bine pregătit pe zona asta, economică.

Traian Băsescu: Da, am învăţat asta, dar aş reveni la lucrul esenţial, domnule Moraru: ce aţi văzut la televizor, aţi văzut un om excepţional, atras într-o capcană politică, mă refer la Johannis, iar în spatele lui se aşeza tot sistemul acesta, căruia îi este frică de eliminarea privilegiilor. Pentru că asta a fost puterea lor, privilegiile pe care le-au dat diverselor categorii.

Radu Moraru: Dar de ce l-aţi sunat astăzi pe Klaus Johannis înainte să faceţi prezentarea publică a premierului desemnat de dumneavoastră?

Traian Băsescu: Din bun-simţ, pentru că îl respect pe Johannis.

Radu Moraru: Şi aţi vrut să afle de la dumneavoastră întâi.

Traian Băsescu: Am vrut să afle de la mine, nu de la televizor.

Radu Moraru: Dar i-aţi spus....

Traian Băsescu: Pentru că el a fost păcălit şi când a fost chemat la întâlnirea de la Senat, de la Parlament cu şefii partidelor care au format această coaliţie ad-hoc, lui i s-a spus că ei îl fac prim-ministru pe domnul Johannis, iar dânsul a plecat liniştit că-l face domnul Geoană prim-ministru. Deci...

Radu Moraru: Dar i-aţi spus aceste lucruri primarului, faptul că, uite, în spatele tău s-ar putea să...

Traian Băsescu: Nu, nu am stat de o explicaţie pentru că este om matur şi să judece singur în ce a fost introdus.

Radu Moraru: Aceşti oameni...

Traian Băsescu: Aici a fost şi o mare vină a celor plătiţi să mintă. Eu le-am spus tonomate. Cum poţi să spui că un grup de partide a format o majoritate şi preşedintele trebuie să-l numească. Aveţi Constituţia acolo. Cu totul altul este mecanismul de desemnare a primului-ministru şi de..., pentru că preşedintele nu numeşte prim-ministrul, preşedintele face o propunere parlamentului. De aceea se şi numeşte prim-ministru desemnat. Cel care numeşte primul-ministru este parlamentul, dar este prerogativa preşedintelui să-l propună parlamentului şi nu al altcuiva. De aceea aici trebuie să existe un echilibru între prerogativa unică pe care o are preşedintele, şi nu o poate substitui nimeni altcineva, nici dacă se adună Mircea Geoană cu Crin Antonescu şi cu domnul Markó Béla şi stau şi spun: noi trei suntem ca unul, ei nu pot desemna primul-ministru. Aceasta este o prerogativă de nenegociat pe care o are preşedintele României.

Radu Moraru: Dar dacă eraţi înţelegător, asta vi se reproşează, că nu vreţi să înţelegeţi faptul că dacă l-aţi fi desemnat pe Klaus Johannis, cel ales de ei, practic nu mai aveaţi emoţii ca să vedeţi cine câştigă. Trecea guvernul prin parlament.

Traian Băsescu: În schimb îmi băteam joc de cinci ani de mandat, pentru că ceea ce eu ştiam, domnul Johannis nu ştia, că Voiculescu, Iliescu, Geoană la Grivco au stabilit cum vor merge lucrurile în România în continuare. Ori, acest lucru trebuiau să-l discute în primul rând cu preşedintele României şi nu în trupa căreia îi este frică, îi este frică de modernizarea statului, îi este frică de dispariţia privilegiilor, pentru că ei înşişi se dovedesc slabi în faţa celor pe care i-au îndestulat cu bani din bugetul statului şi atunci îşi pierd suportul pentru că oamenii ăştia, interesele lor sunt susţinute de mase mari pe care le-au favorizat.

Radu Moraru: Dar uitaţi că...

Traian Băsescu: Nu vreau să intru în speculaţii, dar este clar că şi-au creat, şi-au fidelizat categorii de oameni care au salarizări şi pensii speciale.

Radu Moraru: Dar v-a deranjat faptul că un lider important al opoziţiei nu a venit la Cotroceni şi s-a dus la Grivco? Nu v-a deranjat? Nu v-a ofensat chestiunea asta?

Traian Băsescu: Nu. Este opţiunea lui, dar este în mod egal şi dreptul meu să am reacţie. Un preşedinte de partid care refuză să vină la o consultare cu preşedintele României este liber să nu vină, dar nici nu poate avea pretenţia să fie ascultat când vrea el. România era într-o situaţie de criză politică declanşată, căzuse guvernul, şi dacă nu ţi se pare o prioritate să discuţi cu şeful statului despre criza pe care chiar tu ai creat-o, doborând guvernul, nu poţi să ai pretenţia să mai fi ascultat pe urmă.

Radu Moraru: Bine, dar v-au acuzat că nu faceţi consultări pe bune, ci practic doar le faceţi ca să respectaţi pătrăţica aia constituţională fiindcă oricum veţi veni cu mutarea dumneavoastră. Repet, dacă venea cu Lucian Croitoru PSD-ul?

Traian Băsescu: Era prim-ministru, era prim-ministru.

Radu Moraru: Păi credeţi că în spatele lui Lucian Croitoru nu puteau să se strângă aceiaşi...?

Traian Băsescu: Deci, mi-aţi dat acest nume, l-aţi specificat, aţi spus Lucian Croitoru. Pe Lucian Croitoru îl cunosc. Eu am lucrat cu Lucian Croitoru când am condus programul cu Banca Mondială, PSAL 1. El era, la acea vreme, consilier al primului-ministru, al lui Mugur Isărescu. Şi parteneriatul cu primul ministru în derularea programului PSAL 1 s-a realizat prin Lucian Croitoru care lucra cot la cot cu mine, din partea primului ministru. Primul ministru avea multe alte probleme. L-am cunoscut ca fiind un specialist care m-a ajutat extraordinar de mult să duc acel program foarte rapid la îndeplinire, un program complicat şi am constatat în el un om cu un bun simţ extraordinar. Dacă venea PSD cu Lucian Croitoru, în mod categoric spuneam da. Sigur, o să spuneţi: ia uite ce gogoaşă ne spune Băsescu. Deci, luaţi-o doar ca...

Radu Moraru: Dar când aţi spus că este patriot, aveţi şi informaţii în calitate de preşedinte sau aceasta este părerea dumneavoastră de cetăţean al României? Mă refer la atacurile care se dau pe moneda românească şi s-au dat în ultimul timp, atacuri care, dacă nu am avea nişte patrioţi, până la urmă, să se apere de aceste atacuri, puteam să avem leul pe la 60.000.

Traian Băsescu: Prima caracteristică a oamenilor din Banca Naţională este patriotismul, nici nu ai putea să lucrezi acolo, dacă nu ai fi patriot, este părerea mea.

Radu Moraru: Văd că lucrează cineva. Este o excepţie care...

Traian Băsescu: Deci, nu discut de deciziile parlamentului. Eu vorbesc de cei care, într-adevăr, sunt reprezentativi pentru Banca Naţională.

Radu Moraru: Interesant. Mă întorc la ce spuneaţi la aceşti oameni din spate care nu se văd, mulţi nu ştiu cine este Mitică Iliescu, nu îşi aduc aminte de anii '90...

Traian Băsescu: Nu aş vrea să intru...

Radu Moraru: Nu, dar vreau să întreb doar ceva.

Traian Băsescu: Am făcut o enumerare şi nu vreau să intru în alte detalii.

Radu Moraru: Nu vă cer nume, dar nu aveţi impresia... Eu, după 20 de ani aproape de presă, am impresia că Ion Iliescu, practic, a fost tot timpul la butoane, chiar şi când a fost Emil Constantinescu preşedinte.

Traian Băsescu: Aşa este. Dânsul a fost artizanul, cel care a coagulat forţele politice la suspendarea preşedintelui.

Radu Moraru: Credeau că atunci, când veţi fi dumneavoastră preşedinte se va repeta situaţia cu Emil Constantinescu şi anume veţi fi acolo, veţi zâmbi, veţi participa la talk show-uri, dar la butoane să fie ei.

Traian Băsescu: Asta au înţeles foarte repede, mai ales când m-am dus în parlament cu raportul de condamnare a comunismului şi a crimelor comunismului din România au înţeles foarte bine că nu va mai fi situaţia din timpul domnului Emil Constantinescu. La fel de bine au înţeles şi când au văzut că se opun toţi introducerii votului uninominal şi până la urmă am făcut ce trebuie să facă un preşedinte. Aveam instrumentul în Constituţie, referendumul, am chemat românii la referendum. Sigur, nu a fost validat pentru că nu au venit 51% sau 50% plus un elector ca să valideze referendumul, dar din cele 4 milioane care s-au prezentat, 3,2 milioane au vrut vot uninominal şi atunci clasa politică a trebuit să facă ceva, să dea satisfacţie celor 3,2 milioane de români care au spus, da, vrem vot uninominal.

Radu Moraru: Vrem şi parlament, poate unicameral şi parlamentari mai puţini, doar că acest referendum zace într-un sertar, nu-l văd să ...

Traian Băsescu: Domnule Moraru, suntem în exact aceeaşi situaţie ca la vot uninominal şi exact în parametrii despre care vă vorbeam: frică, frica acestor oameni de pierdere a privilegiilor şi luptă cu toată forţa lor împotriva acestui tip de corupţie. Aşa este, am cerut parlamentului avizul pentru a organiza un referendum cu privire la parlament unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari de la 471, câţi avem acum, la maxim 300. Deci, eu nu spun 220 - 240. Am lăsat politicului o marjă, dar mă duc la referendum, mă duc către români să-i întreb, vreţi să avem un parlament unicameral pentru că avem două Camere cu exact aceleaşi atribuţiuni? Sunt state, cum este Germania, are două camere sau Belgia, dar sunt state federale. Camera Superioară, deci echivalentul Senatului, se ocupă de federaţie, nu au aceleaşi atribuţiuni ca la noi. La noi se copie una pe alta. Şi mai este o realitate. În România, parlamentul bicameral a fost introdus prin referendum. E, el trebuie să înceteze să mai existe tot prin referendum. De aceea, am propus....

Radu Moraru: Dacă românii sunt de acord?

Traian Băsescu: Da, sigur că da. De aceea am propus parlamentului să avizeze referendumul pe care doresc să-l organizez în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

Radu Moraru: Avizul e consultativ, adică şi dacă spun nu...

Traian Băsescu: Da, dar trebuie să vină.

Radu Moraru: Asta spun, dacă nu va veni avizul până atunci, nu veţi putea organiza referendumul.

Traian Băsescu: În momentul de faţă situaţia este următoarea: la Senat ordonanţa de organizare care avea şi prevederi pentru organizarea referendumului, adică cerea parlamentului să nu întârzie mai mult de 20 de zile în a răspunde preşedintelui, deci ordonanţa a fost respinsă de domnul Geoană, de partidul domnului Antonescu. Deci aceşti domni care spun că luptă pentru popor, ei luptă de frică, domnu Moraru, luptă de frică să nu-şi piardă privilegiile. Au respins acea ordonanţă, comisiile reunite, comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu majoritatea PSD, PNL, UDMR au dat aviz negativ desfăşurării referendumului, deci aceeaşi teamă, aceeaşi frică, aceeaşi frică de rupere a privilegiilor pentru că aceste...

Radu Moraru: Dar oare nu o fi mai mult frica, domnul, poate e frica de preşedinte nu doar, că nu cred eu că, nu?

Traian Băsescu: Nu, nu, nu. Lor le este frică să nu-şi piardă privilegiile. Vreau, am aici câteva elemente, ca să vedem cum stăm cu parlamentele în alte ţări ca număr. Uitaţi, spre exemplu în România avem 100, avem 471 de parlamentari iar spre exemplu la noi Senatul are 150, aproximativ 150 de senatori, iar în Olanda sunt 75 de membri ai Senatului. În Statele Unite ale Americii care au o populaţie de...

Radu Moraru: 220 şi ceva de milioane

Traian Băsescu: 250 de milioane, sunt 100 de senatori, 100 de senatori în Statele Unite

Radu Moraru: Ştiu, dar noi suntem ţara combinaţiilor.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Şi atunci...

Traian Băsescu: Da, deci este un privilegiu.

Radu Moraru: Mai multe combinaţii sunt la noi.

Traian Băsescu: Acesta este un tip de corupţie de stat, să creezi privilegii pentru nişte categorii care să-ţi rămână fidele. Cum este posibil în America, 100 de senatori, în Statele Unite, iar în România 150?

Radu Moraru: Dar de ce credeţi totuşi că au fost create? Doar pentru salariu sau pensia care vine de acolo? Sau pentru a vota nişte legi cum trebuie?

Traian Băsescu: Nu numai, aşa se realizează acea clientelă, dar asta este un exemplu. Deci eu propun în total o reducere de 171 de parlamentari, de la 471 la 300 şi o singură cameră, nu avem nevoie de două Camere pentru că nu suntem un stat federal.

Radu Moraru: Dar ştiaţi că nu o să vă dea aviz pozitiv. Pentru că haideţi să o luăm aşa sunt 470 acuma care speră ca şi peste 4 ani de zile să îşi recâştige mandatul în colegiile unde merg.

Traian Băsescu: Dar de ce să nu fie 300?

Radu Moraru: Pentru că unii dintre ei, 170, nu vor mai fi în viitorul parlament.

Traian Băsescu: Şi de ce trebuie să fie, de ce trebuie să-i suporte contribuabilul? În timp ce n-ai bani de pensie, ai pensia minimă 350...

Radu Moraru: Pentru că ne gândim mai mult la buzunarul nostru, fiecare dintre noi, parlamentar sau nu.

Traian Băsescu: Acesta este un sistem de corupţie, el e acoperit de legi, dar legile sunt făcute cu o gândire coruptă, gândirea de a servi clientela, de a-mi servi oamenii. Hai mă să fim cât mai mulţi, că uite avem atâţia oameni în judeţe, să fie mulţi dintre ai noştri în parlament. Pe banii cui? Pe banii amărâtului pentru care n-ai să-i dai pensia suficient de mare, pe banii pe care nu-i dai la spitale, dar vorbim, atenţie, nu vreau să se înţeleagă că e vorba numai de parlament, sunt multe alte categorii care au legi speciale, da.

Radu Moraru: Dar, iertaţi-mă că vă contrazic. Am impresia, cel puţin, şi mă bazez pe experienţa noastră şi pe ştirile care se întâmplă, că bătălia este de fapt: "Jos Băsescu" şi apoi să mai vedem, poate că acceptăm şi parlamentari mai puţini. Deci în dumneavoastră s-a coagulat... sau împotriva dumneavoastră, această coaliţie mediatică este "Jos Băsescu" cu orice preţ. Eu vă întreb: ce înseamnă orice preţ? Pentru că asta se vede cu ochiul liber. Puteţi să fiţi suspendat?

Traian Băsescu: Nu, nu.

Radu Moraru: Că aţi fost suspendat, deşi Curtea spunea că nu trebuie să fiţi suspendat. Cu toate acestea, aţi fost suspendat.

Traian Băsescu: Nu, nu aş merge atât de departe. În fond s-a primit o lecţie. Sigur, Băsescu trebuie jos... Domnule Moraru, o spun aici. S-a fabricat, mi s-a construit o imagine: Băsescu care trage sforile, tot ce se întâmplă, el face, el... Nu există un om politic care să poată veni public - şi o spun pe un post de televiziune - să spună că am făcut cu el un compromis netransparent, o înţelegere, că i-am cerut să facă ceva împotriva cuiva. Eu am făcut compromisurile politice transparent. Am făcut compromisul cu PSD-ul, l-am făcut transparent, pentru că nu aveam altă soluţie. PNL-ul, deşi PD-L-ul câştigase alegerile, avea exigenţa să aibă prim-ministru şi nu mai putea avea nimeni încredere în PNL, atâta timp cât ei şi-au scos aliatul de la guvernare în 2006 şi s-au predat PSD-ului, care i-a condus prin Hrebenciuc, din parlament, către dezastru financiar pe care l-au făcut pentru alegeri. Au distrus, pur şi simplu, resursa financiară pe termen lung a României. Nu ăsta este subiectul însă. Deci eu am făcut compromisuri transparente. Am refuzat orice compromis cu moguli de presă, cu Voiculescu, cu Vântu, nu mă interesează şi nu că nu aş vrea să-mi fie şi mie mai bine pe televiziuni, dar consider că i-aş minţi chiar pe cei care au avut încredere în mine. Sigur, acest refuz de a face înţelegeri cu ei, şi de fapt asta este una din temele care îi fac să le fie frică. Cu preşedintele Băsescu nu s-au putut face compromisuri cinci ani. Nu se vor face nici următorii cinci ani, dacă mai iau un mandat. Cât mai rezistăm călare pe cai cu un preşedinte care refuză compromisul. Nu vrea să ne acopere nici dosarele pe la parchete, lasă procurorii liberi să facă dosare, să le trimită în instanţă, ce e asta? zic ei, nu?

Radu Moraru: Dar dacă era linişte? Că vedeţi, vi se reproşează că dumneavoastră şi prezenţa dumneavoastră determină multă gălăgie, mult scandal.

Traian Băsescu: Aşa este. Deci eu realizez acest lucru şi sunt conştient. Însă dacă vă uitaţi, în primul rând, este o exagerare formidabilă a tot ceea ce fac. Orice se întâmplă, a făcut Băsescu; s-a creat această impresie. În realitate, eu arareori mă apar, dar cei drept, orice ieşire publică pe care o am pe urmă devine temă de...

Radu Moraru: Best-seller.

Traian Băsescu: ...de atac împotriva mea câte o săptămână, două, până la următoarea ieşire publică. Când au nevoie iau şi din urmă şi cu doi ani, şi cu trei ani ce am spus, fac mixaje, hai să spunem: uite ce a spus preşedintele. Însă, nici nu puteam să tac cinci ani, pentru că aşa măcar am mai reuşit să spun cât de cât, pentru cei care şi-au menţinut încrederea în mine să le dau câte un mesaj: "Fraţilor, sunt aici, trăiesc, dar mi-e cam strâmtă haina de preşedinte, nu pot să mă cert toată ziua cu toţi cei care ies pe la televiziuni să mă atace, să vă spun toate poveştile, că...

Radu Moraru: Dar întrebarea e, dar nu v-aţi săturat, domnule preşedinte? Nu v-aţi săturat? Mult timp când erau acele discuţii: "uite nu-şi anunţă candidatura, ba îşi anunţă" - mă gândeam că poate că v-aţi săturat. V-aţi săturat să fiţi umilit, înjurat, acuzat de toate cele...

Traian Băsescu: Toate relele, da.

Radu Moraru: Până la urmă, oamenii se pot întreba: bine, dar de ce insistă atât de mult Băsescu, toţi îi cer să plece - da - de la Geoană, Antonescu, Vanghelie şi aşa mai departe.

Traian Băsescu: Vântul, Voiculescu... cu toate trompetele televizate.

Radu Moraru: Eu spun că Iliescu e în spatele multora...

Traian Băsescu: Aşa este.

Radu Moraru: Pentru că Iliescu vă urăşte - asta se vede limpede - pentru că consideră că l-aţi jignit prin prezentarea făcută în parlament a ...

Traian Băsescu: Crimelor comunismului. Şi s-a văzut printre posibilii criminali, probabil.

Radu Moraru: Întrebare: de ce totuşi vreţi să fiţi - asta nu am de unde să ştiu - de ce vreţi în continuare să fiţi preşedintele românilor?

Traian Băsescu: Domnul Moraru, eu aş vrea să lămuresc un lucru. Această viziune a domnului Iliescu că acuzând comunismul de crime, şi sunt convins că aşa este, iar cei care au condus acest partid comunist se încadrează în categoria criminal, au luat oamenilor libertăţi, au luat oamenilor libertăţi cetăţeneşti, dar şi libertatea, pe motive politice, aduceţi-vă aminte de chinurile cu frigul, cu avorturile, cu... deci există, au distrus partidele politice, deci există crime...

Radu Moraru: Au distrus omul în primul rând, asta mi se pare cel mai groaznic

Traian Băsescu: Exact, au făcut din om o maşină care nu mai avea voie să vorbească, nu mai avea voie decât să asculte şi să iasă la muncă patriotică. Asta au făcut din om, au făcut...

Radu Moraru: Da, dar ei nu vă dau dreptul dumneavoastră să vorbiţi, că veneaţi tot din sistemul comunist, poate eu sau poate copiii noştri.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, oricine este responsabil, are dreptul să vorbească şi vreau să înţelegeţi foarte bine, eu am fost membru de partid, am fost membru al Partidului Comunist Român dar am fost comandant de navă, eu n-am câştigat, nu mi-am asigurat existenţa...

Radu Moraru: N-aţi făcut hau-hau, partid, şedinţe...

Traian Băsescu: ...din dat din gură, din prostit lumea. Era o condiţie, nu puteai să fii ofiţer maritim fără să fii membru de partid. Noi când terminam Academia Navală, Institutul de Marină, marea noastră majoritate erau membri de partid din anul IV, că era o condiţie să...

Radu Moraru: Nu aţi fost la vânătoare cu Ceauşescu, cu nuieluşe, cu...

Traian Băsescu: Nu, nu n-am vânat şi n-am pescuit niciodată.

Radu Moraru: Nu aţi pescuit niciodată?

Traian Băsescu: Marinar, nu am prins niciodată un peşte, nu pot să văd peştii ăia că se zbat în undiţă, cum nu aş putea să trag într-un animal

Radu Moraru: Da, interesant, da cu pescuitul nu am ştiut, dar peşte mâncaţi.

Traian Băsescu: Deci, revenind la tema reală, nu de mine, nu de mine dar le este frică de pierderea privilegiilor pentru că românii încep să înţeleagă, guvernul Boc a avut un rol extraordinar în a vorbi şi a încerca să anuleze aceste privilegii. E!, sigur că mă aşează alături de Boc printre cei care au iniţiat şi au pornit bătălia asta, nu am putut să o încep în mandatul celuilalt guvern, pentru că în primii doi ani obiectivul a fost intrarea în Uniunea Europeană, după intrarea în Uniunea Europeană nu am mai avut nici un fel de sprijin în guvern şi parteneriat cu guvernul că a urmat suspendarea, scoaterea de la guvernare a PD-L, deci practic nu am putut comunica pe probleme esenţiale cu guvernul. Dar instalarea guvernului Boc le-a arătat ce poate însemna un prim-ministru cinstit cum este Emil Boc şi un preşedinte care şi el vrea să se termine cu acest tip de corupţie legalizat în care sunt câteva categorii care administrează practic bugetul statului ca pe propria moşie

Radu Moraru: Da, dar România tot timpul a fost condusă de puţini şi şmecheri şi tari, şi întotdeauna dacă vă uitaţi, Bucureştiul, Primăverii, zona asta condusă a avut şi pe vremea lui Ceauşescu şi...

Traian Băsescu: Haideţi că avem din toate zonele ţării în lumea politică, nu numai bucureşteni.

Radu Moraru: Da, dar uitaţi prin comparaţie cu guvernul Boc aici s-a văzut că Boc nu a avut limbajul de Primăverii, nu a fost băieţaşul de Primăverii care era uns numai de mic copil, copil de bani gata şi aşa mai departe şi s-a văzut contrastul şi s-a văzut câtă ură a născut până şi Boc. Ştiţi de ce cred eu? Că el a fost subevaluat, la început au crezut, a vine fraierul ăsta şi nu ştiu ce...

Traian Băsescu: Exact, aduceţi-vă aminte că-l umileau pur şi simplu şi din cauza staturii şi îl făceau lacheul lui Băsescu.

Radu Moraru: Că îl sunaţi dumneavoastră în fiecare zi.

Traian Băsescu: Da, urât, Boc este un om cu o personalitate extraordinară şi cu un simţ al dreptăţii extraordinar. Fără Boc acest proces de restabilire a echităţii în salarizare, în pensii, în banii aruncaţi în agenţii, nu putea să înceapă, degeaba ar fi vrut preşedintele dacă nu avea un prim-ministru onest şi Emil Boc a fost un prim-ministru, este încă un prim-ministru, un om onest, această calitate nu i-o poate lua nimeni şi cu revolta împotriva nedreptăţilor în el.

Radu Moraru: Dar nu e nedrept acum dacă e onest, a fost, a încercat, a făcut, acum trebuie să plece, sau face parte din jocul politic, un om politic trebuie să înţeleagă lucrurile astea.

Traian Băsescu: Face parte din jocul politic. Din acest punct de vedere trebuie să vă spun că partidul i-a cerut să solicite renominalizarea lui ca prim-ministru, lucru pe care l-a refuzat în faţa mea. A plecat din Biroul Permanent Naţional cu acest mandat şi a refuzat în faţa mea acest lucru, pentru că în Biroul Permanent a fost vot, nu a avut ce să facă, dar a realizat că ar fi creat probleme în instalarea unui nou guvern.

Radu Moraru: Nu, dar şi pentru el, gestul a fost inteligent şi pentru el, pentru că altfel părea că se cramponează de scaun, ori el a spus: domnule eu îmi asum, am curajul să mă prezint...

Traian Băsescu: Un prim-ministru care-şi asumă răspunderea pe atâtea legi cum a făcut-o Emil Boc nu se cramponează de scaun. El pur şi simplu spune: asta este viziunea mea, vreţi bine, nu, ne putem despărţi.

Radu Moraru: Dar de ce misterul în jurul nominalizării pe care a făcut-o apoi PD-L, după refuzul premierului de a...

Traian Băsescu: Nu este niciun mister. Dacă ei nu au făcut public numele, de ce să mai băgăm un nume de om politic important în dezbatere publică. Şi vă asigur că nu am dat curs propunerii PD-L de a desemna un om politic în fruntea guvernului, numai pentru a da o minimă satisfacţie opoziţiei, dacă asta este minimă.

Radu Moraru: Deci ăsta este compromisul pe care l-aţi făcut transparent, spuneţi acum....

Traian Băsescu: Compromisul pe care l-am oferit.

Radu Moraru: Tot nu mi-aţi răspuns la întrebare. Am impresia că ştiaţi că vor reacţiona aşa dur, chiar şi la numele lui Lucian Croitoru, sau aveaţi o doză de încredere sperând totuşi că vor veni la discuţii?

Traian Băsescu: Nu, domnu Moraru, eu aveam două posibilităţi: Unu, să fac ce-mi dicta conştiinţa, sau să fac o înţelegere. Cum puteam să fac înţelegerea cu domnul Johannis, cu el ca persoană aş fi făcut-o oricând, dar cu ce ştiam că se aşează în spatele lui, niciodată. Ar fi însemnat să-mi compromit verticalitatea în ultimele zile ale mandatului. Nu se putea aşa ceva, nu se putea. Nu cu Voiculescu în capul mesei se fac guverne şi se aranjează căderi de guverne, se aranjează formări de majorităţi. Se fac transparent.

Radu Moraru: Un alt om care vă iubeşte foarte mult, Voiculescu.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Totuşi, vreau să mai întreb ceva. Specificul politicii româneşti să fie oare acesta în care oamenii sunt... ăia mulţi sunt de obicei ori generali, ori necunoscuţi, ori oameni din umbră? Asta este întrebarea. Aşa o fi în toată lumea? Oamenii din umbră să fie cei care dirijează? Că la noi parcă prea mulţi sunt generali, prea mulţi generali daţi afară din servicii, prea mulţi, şi în faţă când vrei să iei un om politic, să-l iei la întrebări, constaţi că este o marionetă, că nu ştie decât ca papagalul să zică trei lecţii, atât.

Traian Băsescu: Da. Nu, noi, nu poţi să spui că acelaşi lucru există în toate ţările, dar noi avem doar 20 de ani de când am ieşit dintr-un sistem care a lăsat oamenii în viaţă, da? Deci oamenii vechiului sistem sunt în viaţă, trăiesc, sunt activi, au fost relativ tineri la revoluţie, dacă a avut 40 de ani, că a avut 50... Ei, oamenii ăştia fac ce au ştiut să facă înainte, ce au ştiut să facă cel mai bine înainte: intrigă, jocuri, acţiune netransparentă în politică, ascunzişuri. Nu pot fi cinstiţi pentru că sistemul i-a deformat, sistemul, şi atenţie, eu am spus de multe ori, da, şi eu am fost membru de partid, dar repet, nu membri de partid care erau membri de partid, dar lucrau îşi făceau treaba la planşetă, în cercetare, nu aceia au fost cei care au schimonosit sufletele românilor, ci cei din vârf, oligarhia comunistă. Aceia ne-au schimonosit pe toţi, iar eu, Slavă Domnului, nu am trăit nici ca Adrian Năstase, nici ca Adrian Severin, nici ca mulţi alţii, din dat din gură. Nu am trăit din dat din gură, am trăit având o meserie grea care m-a călit, inclusiv să rezist la presiunile pe care le am de patru ani şi jumătate, de cinci ani.

Radu Moraru: Aveţi stomac!

Traian Băsescu: Domnu Moraru, am cap în primul rând.

Radu Moraru: Asta, nu vreau să spun nimic. Luăm o scurtă pauză, ne întoarcem în câteva minute. Pot să descopăr că preşedintele, ca şi prestaţie în această seară, are o prestaţie de formă, este în formă, ceea ce arată că mutările din ultima perioadă i-au dat satisfacţie şi că a fost pe cai, călare. Am revenit, suntem în direct, multe mesaje. Cum spuneam, i le voi da domnului preşedinte, pentru că eu cred că dumneavoastră, care ţineţi emisiunea acesta în viaţă de opt ani de zile, aveţi dreptate şi practic, de aici orice om politic poate să-şi ia multe informaţii şi seva, practic, pentru a participa chiar şi la o campanie. Suntem mai tari, domnule preşedinte, avem un mandat de opt ani şi sper să mai dureze. Vreau să vă întreb puţin, însă, pentru că nu ne-am văzut demult, anul acesta nu ne-am văzut şi s-au întâmplat foarte multe evenimente şi vă întreb aşa: unu - de ce PSD a plecat de la guvernare? De ce aţi semnat acea revocare a domnului Nica, eraţi acuzat de Cristian Tudor Popescu că ar fi trebuit să nu semnaţi revocarea ministrului Nica, dumneavoastră aţi replicat cu mizeriile pe care premierul nu le-a spus la momentul respectiv.

Traian Băsescu: Nu, eu nu replic domnului Cristian Tudor Popescu.

Radu Moraru: Atunci, îl elimin pe domnul Cristian Tudor Popescu. Vă întreb de ce aţi semnat revocarea ministrului Nica şi, practic, aţi creat criza aceasta, cum vă acuză toate vocile?

Traian Băsescu: Domnule, sunt vocile minciunii, indiferent cine utilizează aceste argumente. Sunt la sfârşitul unui mandat de cinci ani, nu a existat niciodată propunerea unui prim-ministru de remaniere a unui ministru şi să nu o pun în aplicare aproape în aceeaşi zi. Aduceţi-vă aminte, în timpul guvernului Tăriceanu şi pe Flutur, care era un simpatizant al meu, se înscrisese în partidul lui Stolojan, l-am revocat în aceeaşi zi în care primul-ministru mi-a propus revocarea ministrului Flutur. Singurul la care am întârziat, nu a fost un caz de propunere de revocare, ci a fost o demisie, a fost Răzvan Ungureanu, eram în pregătirea summit-ului NATO şi atunci am prelungit momentul la care să-l eliberez din funcţie, dar reţineţi, nu a fost o propunere a premierului de revocare a ministrului Ungureanu, ci a fost o demisie a ministrului Ungureanu, pe care recunosc că am întârziat-o din motive de interes naţional, dacă vreţi.

Radu Moraru: Dar şi aici aţi întârziat, la Nica.

Traian Băsescu: Am întârziat pentru că am căutat soluţii în acest interval. Ce spune un analist sau altul nu funcţionează în aparatul de stat şi nicăieri în lume, când un prim-ministru, vorbesc de ţările democratice, a propus şefului statului o revocare din funcţie a unui ministru din cabinetul său, doar un şef de stat care desconsideră importanţa instituţiilor în stat poate să nu dea curs acelei propuneri de revocare. Imaginaţi-vă un prim-ministru care trimite preşedintelui României, indiferent cine sunt persoanele, o propunere de revocare, iar preşedintele îi spune, ai vezi-ţi de treabă, pune-l înapoi ministru. Păi, primul-ministru lucrează cu echipa aceea.

Radu Moraru: Îşi pierde autoritatea.

Traian Băsescu: Păi, dacă vrei să distrugi un prim-ministru atunci când eşti preşedinte al României este să nu dai curs unei propuneri de revocare.

Radu Moraru: V-aţi aşteptat ca PSD să iasă de la guvernare?

Traian Băsescu: Sincer, nu. Nu am crezut că vor avea reacţia demisiei în bloc a prim-miniştrilor. Pe urmă am înţeles că, de fapt, era o altă motivaţie, tot de frică. Domnul Sorin Oprescu urcase foarte mult şi era foarte aproape de domnul Geoană, care rămăsese pe un palier, în jurul a 20 de procente, şi specialiştii americani le-au recomandat crearea unei polarizări extrem de puternice între cele două mari partide şi dacă se poate şi între cei doi candidaţi, Băsescu şi Geoană, PD-L şi PSD, pe de altă parte, pentru a dispărea din atenţie Sorin Oprescu, care se apropia foarte periculos de Geoană. Aceasta este analiza pe care noi o avem şi informaţia.

Radu Moraru: Şi atunci credeţi că declaraţiile de tip Vanghelie, de tip Nica cu autobuzele, Vanghelie cu casetele, cu arhivele...

Traian Băsescu: Erau parte care căutau declanşarea conflictului, ca singură soluţie, ca domnul Oprescu să nu-l depăşească pe domnul Geoană.

Radu Moraru: Dar Vanghelie, acuma întreb, poate un cetăţean, fie el şi primar, să aibă nişte casete de la nişte servicii secrete, cu arhiva lui "Doi şi un sfert" pe care a mutat-o.

Traian Băsescu: Legal nu, domnul Moraru, legal nu.

Radu Moraru: Păi mi-aţi dat răspunsul, înseamnă că poate avea.

Traian Băsescu: Poate pentru că acel serviciu a fost pus total de domnul Nica la dispoziţia domnului Vanghelie, a lui Mitică Iliescu, fostul general SPP, a lui Voicu, parlamentarul.

Radu Moraru: Dar asta este o bombă, o dezvăluire practic.

Traian Băsescu: Nu este nici o bombă, întrebaţi cei doi miniştri de interne, Oprea şi Dragnea de ce au demisionat, de ce au plecat, ia întrebaţi.

Radu Moraru: Şi atunci de unde acuzele că...

Traian Băsescu: Ce n-au vrut să facă aceşti doi oameni, care nu-mi sunt prieteni - nu o să mă suspectaţi niciodată că sunt prieten cu Dragnea sau cu Oprea -, ce n-au vrut să facă aceşti doi oameni, a acceptat Nica, deşi a avut o discuţie cu mine să nu facă acel lucru. Dar este subiect închis, în orice caz ce vă pot spune este că n-am făcut degeaba afirmaţia legată de mizeria din Interne şi dacă domnul Nica nu spunea, nu afirma de la înălţimea şi autoritatea ministrului de interne că sunt pregătite, sunt contractate autobuzele pentru fraudarea alegerilor, ar fi fost şi acum ministru de interne, pentru că lucrurile nu se întâmplă chiar cum cred unii.

Radu Moraru: Bun, dar acum sunteţi acuzat că...

Traian Băsescu: Statul ăsta e stat, care ştie să se apere.

Radu Moraru: Dar asta e întrebarea, mai funcţionează statul?

Traian Băsescu: Da, statul funcţionează.

Radu Moraru: Adică serviciile, se strâng probe, uite a fost ministrul ăla, a furat, a trădat, a vândut a umblat în arhive

Traian Băsescu: Sigur că da, serviciile statului, instituţiile statului îşi fac treaba.

Radu Moraru: Chiar şi un serviciu al Ministerului de Interne, sau sunt şi acolo uscături ca peste tot.

Traian Băsescu: Eu aş vrea ca în acest moment să închid subiectul, dându-vă însă un exemplu. Cum este posibil să iei un consilier din cabinetul demnitarului, da, deci un avocat am în cabinetul demnitarului, şi să-l pui şef peste serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, în calitatea lui de om care nu a lucrat niciodată în sistem, care n-a avut nicio treabă , mai ales că acesta nu este un serviciu de tip SRI, SIE care este pus sub control politic, este un serviciu sub controlul ministrului. La SRI şi SIE obligatoriu trebuie să pui un om din afara sistemului în fruntea sistemului, pentru a putea pune sistemul sub control politic, sub control parlamentar.

Radu Moraru: Dar fiindcă aţi spus de o paranteză, aţi spus de SRI şi SIE, eu ştiu că acolo desemnaţi şeful de serviciu, e cam ca la premier.

Traian Băsescu: E exact ca la premier, aceeaşi procedură.

Radu Moraru: Acolo s-a ridicat vreodată chestiunea asta că n-aveţi voie să desemnaţi pe cine vreţi dumneavoastră?

Traian Băsescu: Nu decât dacă adun partidele, nu.

Radu Moraru: Deci nu.

Traian Băsescu: Nu, ca şi aici pot să consult partidele şi, şi la desemnarea şefilor de servicii. Am consultat partide, şi PD-L-ul, şi PSD-ul, şi PNL-ul.

Radu Moraru: Dar aţi numit de la PNL şi de la PSD atunci.

Traian Băsescu: Da pentru că mi s-a părut cinstit să dau partidelor care erau în opoziţie faţă de mine, să le dau confortul că acele servicii nu sunt utilizate împotriva lor, ci le-am pus chiar oamenii lor şefi de servicii, pentru că nu m-a interesat cu toată imaginea pe care au construit-o.

Radu Moraru: Acum sunteţi acuzat de asta, că vreţi să puneţi mâna pe Interne.

Traian Băsescu: Tot soiul de farsori, pentru că şi-n presă aveţi farsori, aveţi oamenii care mint, aveţi oameni care intoxică, şi trebuie să recunoaştem că au fost oameni de marcă cei care au susţinut cum foloseşte preşedintele serviciile, dimineaţa şi-o ocupă citind informările. Vreau să ştiţi că, la vreo trei luni după ce am devenit preşedinte mi-am dat seama că a te băga în lecturarea zecilor de pagini pe care le primesc zilnic de la servicii ar fi una din cele mai mari capcane, aşa că eu nu citesc decât o sinteză de o pagină şi jumătate. Am consilieri care să facă treaba asta, să-mi prezinte o sinteză de o pagină jumătate, doar cu ce este extrem de important şi care ar ţine de acţiunea preşedintelui, altfel nu am de ce să mă îngrop în literatură.

Radu Moraru: Ca să închid povestea asta, cu fraudarea. Credeţi în fraudarea alegerilor? Şi doi: sunteţi acuzat că acum premierul Croitoru, dacă va trece guvernul, sigur va pune la Interne pe cineva de paie, care să fie omul dumneavoastră, aşa cum sunt acuzaţii deja că şi Croitoru e un om de paie pe care să-l manipulaţi cum vreţi.

Traian Băsescu: Bun. Să încercaţi dumneavoastră să-l manipulaţi pe Croitoru sau cei care fac astfel de afirmaţii.

Radu Moraru: Mie nu mi s-a părut... Mi s-a părut un...

Traian Băsescu: E un caracter foarte puternic Lucian Croitoru şi nu poate fi manipulat, vă asigur. Poate doar de copilul lui, care îi e foarte drag, dar în niciun caz de cei din jurul lui, de la guvernatorul BNR la preşedintele României şi până la oricine altcineva. Este un om care nu poate fi manipulat Lucian Croitoru.

Radu Moraru: Va avea un cuvânt greu de spus în formarea guvernului, în alegerea echipei?

Traian Băsescu: Extrem de greu. Şi vă pot spune că nu o să mă amestec în formarea cabinetului. De acum este problema partidelor.

Radu Moraru: Interesant. Deci lăsaţi partidele, inclusiv PD-L-ul să negocieze...

Traian Băsescu: Eu i-am recomandat - pentru că am avut o discuţie - i-am recomandat premierului desemnat ca de mâine să înceapă discuţiile cu partidele, cum va considera dânsul. Cu cele mai mici către cele mari, cu cele mari către cele mici, dar să înceapă discuţiile.

Radu Moraru: Are experienţa asta politică acum? Pentru că el vine din...

Traian Băsescu: Recunosc că nu o are, dar eu sper ca politicienii să aprecieze francheţea dânsului. Dânsul nu a trăit în mecanismele politicii...

Radu Moraru: Nu e combinator. Nu pare, nu are faţă de combinator.

Traian Băsescu: Nu, dar tocmai de asta va fi foarte greu să-l bagi în combinaţii, cum şi eu sunt foarte greu de băgat în combinaţii, pentru că le resping, nu-mi plac cele netransparente.

Radu Moraru: Credeţi că va trece...

Traian Băsescu: Apropo de alegeri, domnule Moraru, vreau să ştiţi un lucru.

Radu Moraru: Şi de fraudare.

Traian Băsescu: Unul din lucrurile pe care zilele acestea le va semna premierul va fi aprobarea OSCE-ului să aibă observatori la alegeri. Trebuie făcută o demonstraţie pentru aceşti domni, care aşa vor să-şi explice eşecul, că în România nu se fraudează alegerile. Cel puţin alegerile prezidenţiale nu se vor frauda sub acest guvern. Eu am fost unul dintre cei care au acuzat Biroul Electoral Central pentru că...

Radu Moraru: În 2004.

Traian Băsescu: ...au dispărut o sută şi ceva de mii de voturi de la nehotărâţi, şi acum spun acelaşi lucru. În raportările care se dau - ora 13:00, 15:00, 17:00 - la un moment dat dispăruse o sută şi ceva de mii de voturi, care erau la ...

Radu Moraru: De voturi.

Traian Băsescu: ...la voturi anulate. Şi nu am ştiut niciodată unde s-au dus. Atunci am văzut acel lucru. Nici acum nu-mi este clar unde au dispărut acele voturi de la nehotărâţi. Dar fraudare cu Ministerul de Interne, asta e una din marile aberaţii. Cum se poate frauda cu Ministerul de Interne? Vedeţi vreun inspector şef de judeţ să dea dispoziţie la şefii de post: Băieţi, câte o urnă cu voturi, cu voturi pentru un partid sau altul...

Radu Moraru: Nu, să închidă ochii la membrii PD-L, care duc camioane de votanţi şi să nu închidă ochii, să aresteze pe membrii PSD, care duc camioane de votanţi.

Traian Băsescu: Uite, cred că...

Radu Moraru: Eu vă reconstitui scenariul dat de unii. Nu, nu...

Traian Băsescu: Cred că sunt aberaţii. Şi ştiţi ce este păcat? Până acum niciodată Ministerul de Interne şi, iată, suntem la 20 de ani de la Revoluţie, niciodată Ministerul de Interne nu a fost suspectat că ar fi parte a procesului de fraudare a alegerilor. S-a găsit acum chiar un ministru de interne să facă o astfel de afirmaţie. Şi vă asigur că voi fi bucuros să avem supravegherea OSCE-ului şi nu ştiu cum o să răspundă domnul Geoană pe urmă că s-a temut atât de tare de fraudă încât a pierdut alegerile. Domnul Geoană o să piardă alegerile, pentru că îi este frică că vor fi furate.

Radu Moraru: Eu zic că Ministerul de Interne nu se poate fura - vă spun părerea mea. În Ministerul de Interne sunt atâtea tabere, care se controlează una pe alta de 20 de ani, încât nu poate să facă nimeni nicio mutare că se află imediat.

Traian Băsescu: Este imposibil să utilizezi, plus că arătaţi-mi poliţistul care pentru politicieni şi-ar pune pielea la saramură?! Vedeţi vreun poliţist care să-i iubească atât de mult pe politicieni?

Radu Moraru: Cei care mă mai opresc să ştiţi că îmi spun aşa: "Naşule, dă-le în gură tare că ne-am săturat de ei".

Traian Băsescu: Deci arătaţi-mi poliţistul care şi-ar da cămaşa de pe el pentru politicieni să-i ajute să iasă consilieri, sau preşedinţi, sau nu ştiu ce?

Radu Moraru: Nu, dar sunt zone talibane, dacă vreţi, în România....

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Unde cred că se pot... talibanizate, unde se pot întâmpla anumite..., dar furtul de acolo cred că este nesemnificativ.

Traian Băsescu: Nesemnificativ la nivel naţional, chiar dacă există. Deci eu nu spun că nu sunt oameni care votează dublu, care..., dar nu asta este o caracteristică a alegerilor în România. Se mai găsesc mici aventurieri, mici talibani de ăştia de partid care spun că fac un mare serviciu partidului. Deci, pentru liniştea tuturor, vom avea supraveghere OSCE la aceste alegeri prezidenţiale.

Radu Moraru: Cu ce guvern? Că aţi spus sub acest guvern, Croitoru sau Boc?

Traian Băsescu: Greu de spus. Eu sper să fie cu guvernul Croitoru pentru că altfel...

Radu Moraru: Nu vin banii.

Traian Băsescu: Nu vine misiunea FMI şi nu putem primi 2,5 miliarde de euro care ne trebuie până la sfârşitul anului, şi să plătim investiţiile şi pentru salarii şi pentru pensii.

Radu Moraru: Vă dau un scenariu: le-ar conveni să nu se dea salariile, vă spun ce am aflat pe surse, noi am spus-o premierului, premierul Boc în fiecare zi era preocupat, băi să avem bani de pensii, bani de salarii...

Traian Băsescu: Bani de salarii, bani de încălzire, bani de subvenţii pentru agricultură...

Radu Moraru: Eh, întârziind aceşti bani şi cu o zi sau cu două, haosul creat va duce la scăderea punctelor pentru dumneavoastră.

Traian Băsescu: Este posibil. Acum, sincer vorbind, bătălia mea şi graba cu care am..., pentru că a existat o grabă în desemnarea primului-ministru desemnat, este legată exact de acest lucru, pentru că nu aş vrea să intrăm într-o criză financiară, dar nu din punct de vedere electoral, ci pur şi simplu ar fi o situaţie grea chiar pentru amărâţii ăştia care au pensiile mici, care au salariile mici, că sunt şi, slavă Domnului, destui bugetari cu salariile mici. Deci, să nu le dai salariul o lună ar fi dramatic. Aici este grija pentru ca aceşti bani să intre.

Radu Moraru: Vă citesc un mesaj, că am cerut un mesaj, că am vrut să văd ce spun oamenii care nu vorbesc urât, dar nu sunt de acord cu dumneavoastră: De ce nu aţi fost de acord cu propunerea partidelor dacă doreaţi soluţionarea numirii guvernului şi primirea banilor de la FMI?

Traian Băsescu: Pentru acel motiv foarte simplu, ştiam ce este în spatele domnului Johannis.

Radu Moraru: Eu cred că a impune, zice Daniela, tot mereu, punctul tău de vedere nu este o soluţie. Felul în care aţi procedat nu poate fi acceptat de partide, pentru că ar însemna o noua îngenunchere, o călcare în picioare. Cred că aceasta este intenţia de a se complica lucrurile, să aruncăm responsabilitatea pe umerii altora.

Traian Băsescu: Nu. Cred că doamna nu înţelege mecanismul constituţional. Aici sunt două părţi implicate în formarea unui guvern. Este preşedintele care dacă ar găsi în timpul consultărilor o soluţie convenabilă care să respecte şi principiile politice şi interesul naţional, ar putea să ajungă la o formulă discutată în timpul consultărilor. Când însă ştii că în spatele unui candidat propus de un grup de partide se ascunde aranjamentul de la Grivco, doar să fii un preşedinte care se dezice de tot mandatul lui, poţi să fii de acord cu o astfel de soluţie.

Radu Moraru: Dar de unde forţa lui Voiculescu, totuşi, de a chema pe Iliescu, pe Geoană, pe Crin Antonescu la tine la firmă? Mie mi se pare, cum să spun, ca şi cum s-ar face..., adică...

Traian Băsescu: Sunt două mecanisme pe care domnul Voiculescu...

Radu Moraru: Este o greşeală politică sau este forţa lui Voiculescu?

Traian Băsescu: Forţa lui Voiculescu se numeşte Trustul Intact. Şi pentru că ce plăcere ar putea avea domnul Iliescu ca la Trustul Intact să se facă seriale despre revoluţie, sau despre 13-15 iunie, nu? Nu te duci când te-a chemat Voiculescu, veniţi să facem guvernul? Cât eşti de Iliescu te dă acolo, că mai sunt televiziuni care au curajul să o facă, sau... Dacă te numeşti Geoană, cum să nu te duci când te-a chemat Voiculescu că, altfel îţi iei instrucţiunile de la Vântu, te duci în Deltă, te duci, execuţi ca un bun subordonat. Deci, cam aici suntem din punctul acesta de vedere şi deci acesta este un element, forţa trustului Intact care a contat întotdeauna pentru oamenii politici, iar pentru cei care nu a contat şi-au asumat riscul să fie tocaţi de dimineaţă până seara şi de seara până dimineaţa. Deci, acesta este un element care îl face pe Voiculescu extrem de puternic si un al doilea element este ceea ce vă spuneam mai înainte - frica, frica de a-şi pierde privilegiile, frica de a-l mai avea pe Băsescu un mandat pentru că Băsescu se va chinui, cât i-ar fi de greu să ducă lucrurile înainte şi acum iar, au o frică, referendumul, introducerea votului...

Radu Moraru: Dar lui Voiculescu îi este frică? Nu îi este frică aici sau şi lui?

Traian Băsescu: Lui nu, dar el face jocurile, el este cel puternic, el este cel cu Trustul Intact, iar ceilalţi, şi Voiculescu, au un element comun - frica. Asta îi face să se adune ori de câte ori au de făcut ceva împotriva preşedintelui, împotriva guvernului, cum a fost în acest caz. Frica este un liant pentru ei, le este frică, nu vor să vadă parlament unicameral şi doar 300 de deputaţi, iar...

Radu Moraru: Dar mai este frica şi de dictator.

Traian Băsescu: Care dictator?

Radu Moraru: Că sunteţi dictator.

Traian Băsescu: Păi, hai să vorbim despre dictatură, da? Serviciile secrete au oameni din opoziţie în fruntea lor, ceea ce nu a făcut nici Iliescu, nici Emil Constantinescu. Am deschis arhivele Securităţii, da? 2 milioane de dosare predate. Am deschis arhivele Partidului Comunist, am salutat căderea prin moţiune legală a guvernului şi am deplâns nefericitul eveniment din cauza momentului în care s-a întâmplat. Nu am forţat să numesc un prim-ministru acum din partidul din care eu provin, am fost de acord sa fie un independent. Vă mai dau elemente câte vreţi.

Radu Moraru: Atunci, de ce placa aceasta? Vedeţi că aici vreau să ajung.

Traian Băsescu: Păi, face parte din....

Radu Moraru: De ce placa aceasta pe care trebuie să o lipească de dumneavoastră pentru că eu le spun telespectatorilor că aţi dat României, mie mi se pare, cel mai important lucru, libertatea....

Traian Băsescu: Totală în presă.

Radu Moraru: De exprimare. Cât am vrut ne-am luat fiecare.

Traian Băsescu: Fiecare şi-a luat cât a vrut.

Radu Moraru: Păi este foarte bună expresia, da. Asta însemnând că şi noi, la rândul nostru, am ajuns înjuraţi. Faptul că eu, de multe ori, sunt de acord cu demersurile dumneavoastră...

Traian Băsescu: Vă înjură cei care sunt împotriva mea.

Radu Moraru: Mă înjură toţi ceilalţi. Ei şi-au construit titluri de glorie ca să vă înjure şi atunci dacă înjură...

Traian Băsescu: Domnule Moraru, lucrurile sunt simple. Eu nu am făcut niciun fel compromis cu ei. L-aş fi considerat umilitor si am şi orgoliu ca om si demnitate ca om şi demnitatea meseriei mele. Eu sunt comandant de navă. Cu marea nu faci compromisuri, nici ea nu face cu tine.

Radu Moraru: Este care pe care.

Traian Băsescu: Este care pe care.

Radu Moraru: În justiţie, credeţi însă, că aţi reuşit să faceţi, să ridicaţi capacul de la ...

Traian Băsescu: Nu, nu. Deci, ce vreau să vă spun că şi sunt la fel de nemulţumit ca şi românii pentru ce nu am reuşit. Sigur, nici nu am crezut că este atât de greu şi făcându-mi mandatul am înţeles de ce Emil Constantinescu a spus "m-a înfrânt sistemul", numai că pe mine nu m-a înfrânt, eu o să-l înfrâng până la urmă. Deci, îmi reproşez, la fel cum îmi reproşează şi românii, ceea ce nu s-a întâmplat. Sigur, pot să spun, da, sunt 20 de dosare de înalţi demnitari ai statului român care sunt în instanţă. Da, dar niciunul nu este condamnat. Deci, românul nu are proba că justiţia a funcţionat corect şi, şi eu sunt unul dintre cei care spun, bă, fraţilor, aveţi dosarele de doi-trei ani. Măcar să fi trecut de Curtea de Apel cu o soluţie, daţi o soluţie. Deci, nici eu nu sunt mulţumit. Le-am spus românilor "Să trăiţi bine!", le-am dorit-o din tot sufletul meu. Uite că la sfârşit de mandat, după patru ani de creştere, intrăm în criză economică. Sigur că sunt nemulţumit. Sunt nemulţumit de faptul că românii trec prin această criză.

Radu Moraru: Dar ce se întâmplă când e furtună pe mare? Furtună mare, vă întreb ce face echipajul pe navă, pentru că, uite, nu v-am întrebat niciodată, domne, e furtuna aia de zici că acum crapi că se rupe vasul, ce se întâmplă?

Traian Băsescu: Echipajul e la posturi domnul Moraru, oricât de rea ar fi marea, oricât de mare ar fi furtuna, echipajul e la posturi, ofiţerii, mecanici şi ..

Radu Moraru: Dar creşte solidaritatea între oameni sau oameni se ascund, nu ştiu ce se întâmplă, că e important în momentul ăla.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, solidaritatea în echipaj este totală de când ai pus piciorul pe scara navei, deci ştii că acolo este echipa cu care tu trăieşti sau mori, ajungi la capăt sau nu ajungi. Dar ori ajung toţi, ori nu ajunge, nici unul asta e viaţa pe mare.

Radu Moraru: Bine, pe uscat e mai diferit mai putem să mai şi fugim, prin Italia, prin Spania.

Traian Băsescu: Da, deci acolo nu există soluţii, deci acolo solidaritatea este totală

Radu Moraru: Da, dar putem să învăţăm ceva pentru că eu constat două lucruri şi la dumneavoastră şi la mine, suntem şi uşor naivi, eu nu îmi imaginam acum doi ani că presa poate fi atât de murdară, nu îmi imaginam, credeam într-o presă aşa, sau justiţia, dumneavoastră v-aţi imaginat că va fi mai uşor.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: Deci, am fost uşori naivi, de ce suntem atât de naivi şi a doua întrebare ce putem să învăţăm din greutăţi, că noi nu suntem învăţaţi să strângem rândurile, băi e nasol ca nemţii, cum au făcut nemţii, şi uite că au trecut peste hop

Traian Băsescu: Nu au trecut nici ei.

Radu Moraru: Da, dar sunt acolo la zero.

Traian Băsescu: Nu, nu, nu să revenim pe subiect, deci este cred lucrul ce ne lipseşte cel mai mult, noi nu mai avem respect, dragoste pentru simboluri, pentru simbolurile noastre naţionale şi nu vorbesc de mine sau de dumneavoastră, dar foarte mulţi şi este propăvăduit dispreţul pentru România, pentru simbolurile naţionale chiar pe televiziuni, uitaţi-vă la Trustul Intact şi Realitatea, pentru că asta vrea Vântu şi Voiculescu.

Radu Moraru: Dar nu toţi de la Realitatea.

Traian Băsescu: Nu, nu, eu vorbesc de patronii lor, pentru că îi vedeţi, au pulsaţie aşa.

Radu Moraru: Şi nu toţi de la Intact.

Traian Băsescu: Absolut de acord cu dumneavoastră, dar filonul de aici vine şi vine cu acea parte din ziarişti care înţeleg să facă plăcerea stăpânului. Nu statul vă apără, nu instituţiile statului sunt bune de ceva, nimic nu e bun în statul ăsta, nimic nu e bun în România asta, noi suntem buni, noi vă spunem... cum e asta, noi vrem respect, da? Oare cum n-o reuşi domnul Vântu să spună, noi vrem respect şi în faţa celor de la FNI? Cum i-o fi domnului Vântu să meargă în faţa păgubiţilor de la FNI să spună "Eu vreau respect". Da? Deci, aici am ajuns, această încercare de spălare pe creier, să ajungi să îţi dispreţuieşti ţara, dar noi, noi, eu Vântu şi eu Voiculescu, noi cu televiziunile noastre, noi vă spunem că vrem respect. Tu unde vrei, măi Vântule, respect, întreabă-i pe ăia de la FNI dacă te respectă? Ştii, adică...

Radu Moraru: Poate că nu a fost el iniţiatorul m-am gândit, poate că ..

Traian Băsescu: Nu ştiu, dar să spună că nu are nici o legătură cu patronii.

Radu Moraru: Mie nu mi-a plăcut cu sindicaliştii care au confiscat chestia asta cu, da.

Traian Băsescu: Şi aici vin că este parte din ceea ce vroiam să vă spun. Sigur că scoţi la comandă sindicatele în stradă când ai lideri în Consiliul de Administraţie şi îţi ies şi cu plăcile "noi vrem respect".

Radu Moraru: Şi aveau datorii la stat ei, liderii de sindicat.

Traian Băsescu: Slavă Domnului! Dacă nu au mai fost respectaţi cred că premierul Boc, Pogea, ministrul Sârbu au discutat cu sindicatele. Sigur, nu au putut să le rezolve problemele la nivelul la care au vrut ei, dar îmi aduc aminte, în guvernarea Tăriceanu, cred că nu au discutat în patru ani mai mult de 15% din cât au discutat cu demnitarii acestui guvern, în cele 10 luni de când este instalat guvernul acesta.

Radu Moraru: Dar greva pregătită vi se pare în regulă? Este o grevă pregătită exact în buza alegerilor.

Traian Băsescu: Asta este. „Noi vrem respect".

Radu Moraru: Da. Vreau să mai citesc nişte mesaje, acum din partea cealaltă. Bine aţi revenit. Sunt un om de rând pe care l-aţi făcut uneori să râdă, alteori să plângă. Cu toate problemele familiale pe care le am, doi părinţi bătrâni şi bolnavi, un primar care nu le dă pământul părinţilor şi multe altele, şi aici din păcate un primar PD-L, vă mărturisesc că urmăresc cu interes tot ce se întâmplă şi credeţi-mă că simt că o iau razna când aud şi văd neaveniţi oamenii corupţi, inculţi, plătiţi din bani murdari, paranoici, ce acuze vă pot aduce, nu vă daţi bătut.

Traian Băsescu: Nu.

Radu Moraru: Credeţi însă, că poate mulţi o fac din convingere chiar cred că ăsta sunteţi?

Traian Băsescu: Da

Radu Moraru: Că sunteţi corupt, că sunteţi dictator, că sunteţi...

Traian Băsescu: Deci vă asigur că sunt şi jurnalişti care o fac din convingere, nu-i cred pe politicieni că o fac din convingere pentru că în lumea politică se cam ştie cine cu cine ce afaceri are. Deci politicienii ştiu că n-am făcut compromisuri nici cu ei, nici cu instituţii, că ar trebui să faci compromisuri, aranjamente cu o instituţie care e condusă tot de un om politic, se află imediat. N-am nici pe nimeni din familie să lucreze în aparatul de stat, fiicele atât de blamate n-au legătură cu statul, fratele meu nu lucrează la stat, n-au...

Radu Moraru: Dar tot au fost puternic, nu v-a durut pentru fetele dumneavoastră, copiii.

Traian Băsescu: M-a durut cumplit, şi mai ales să văd corupţi, corupţi, oameni profund corupţi, care trăiesc din şantaj că vin şi acuză fratele că are afaceri cu armament, că însuşi preşedintele le protejează, să-mi văd fiica acuzată că nu justifică banii pentru cumpărarea apartamentului, să-l văd pe fratele meu care a plantat piersici, domnul Morar, pe un pământ al unei staţiuni de cercetări care era pârloagă, dar pământul nu a fost băgat în capitalul social, este o asociere doar pentru plantare.

Radu Moraru: Aşa se face.

Traian Băsescu: Fără să bage pământul şi ...

Radu Moraru: Dar de ce n-a furat piersici, dacă fura piersici era mai bine, poate.

Traian Băsescu: Şi acelaşi delator, şi cu armamentul, şi cu apartamentul fiicei mele celei mari, şi cu pământul pe care a plantat piersici zice: da, da, acolo se fac blocuri. Unde măi frate, între piersici? E livadă plantată. Deci tipul acesta de delaţiune m-a deranjat. Ştiu că e făcută pe bani şi ştiu că e făcută de oameni corupţi.

Radu Moraru: Dar v-a şi îndârjit?

Traian Băsescu: M-a şi îndârjit. Acum mai am de recuperat un lucru. Am de recuperat felul meu de a fi. Eu am fost descris timp de patru ani şi jumătate, cinci ani aproape, ca fiind capul tuturor răutăţilor care se întâmplă, în condiţiile în care nu există niciun om care să poată spune: cu mine a aranjat această răutate preşedintele. Am de lămurit şi voi profita de campanie să lămuresc lucrurile, pentru că din postura de preşedinte nu poţi să ieşi în fiecare seară, să dai dreptul la replică, te transformi în altceva. Dar voi folosi campania ca să lămuresc lucrurile pentru români, să-i lămuresc că deşi nu am făcut tot ce mi-aş fi dorit să fac şi poate ce le-am promis, foarte multe sunt începute; şi eu sunt nemulţumit că nu le-am făcut. Vreau să continui să le fac şi mai ales vreau să mai candidez o dată, pentru că nimic nu-mi poate valida primul mandat şi buna-credinţă decât un nou vot. Altfel ce să spun? Eu am vrut, dar ştiţi acum că m-a obosit sistemul - că pe mine încă nu m-a înfrânt - după cinci ani, eu plec să mă odihnesc.

Radu Moraru: Pot să spun eu ceva aici, domnule preşedinte, că am urmărit la fel de atent şi la fel în televiziune lucram în mandatul lui Emil Constantinescu. Emil Constantinescu nici nu a început bătălia cu sistemul. La dumneavoastră se vede...

Traian Băsescu: Pentru că la îngenuncheat de la început, domnule Moraru. Şi marea greşeală a lui Emil Constantinescu a fost că l-a considerat pe Ion Iliescu un sfetnic corect. Iliescu i-a îngropat mandatul lui Emil Constantinescu în...

Radu Moraru: Asta o dezvăluire.

Traian Băsescu: ...în consultările pe care le avea şi acum se simte solidar cu Iliescu, pentru că sunt la fel, din motive diferite. Emil Constantinescu pentru că a fost slab şi nu şi-a dat seama ce însemnă Ion Iliescu. Şi Ion Iliescu este solidar cu Emil Constantinescu că poate se poate lupta cu Băsescu, care nu vrea să-i accepte rămânerea în sistemul pe care el l-a...

Radu Moraru: Dar de ce nu vrea să plece undeva sub piersici, uite de exemplu. Să stea sub piersici, să citească la mare, la nămol...

Traian Băsescu: Nu ştiu, domnule Moraru. E problema lui, dar el a făcut foarte mult.

Radu Moraru: Nu, e problema noastră. Deci după 20 de ani de stat întruna...

Traian Băsescu: A făcut foarte mult rău şi mandatului meu. Nu a ştiut cum să se opună, cum să creeze majorităţi cu care să blocheze din acelaşi motiv: frica. Frica pe care o au toţi, şi el, şi Voiculescu, şi Vanghelie, şi Geoană, şi cine o mai fi...toată gruparea asta. Pe Geoană l-au pervertit, dintr-un ţărănist falnic a ajuns un pesedist controlat de Vanghelie.

Radu Moraru: Sunteţi sigur că e controlat, cum spuneţi dumneavoastră? E o acuzaţie.

Traian Băsescu: Da. Îţi vine să strângi din umeri.

Radu Moraru: Dar daţi-mi un răspuns. Cum a rezistat Iliescu 50 de ani, de la a juca cerculeţe cu Elena Ceauşescu şi cu Nicolae Ceauşescu, aruncau cerculeţe - şi avem imagini, la ţintă - şi totuşi a reuşit 50 de ani. Dar singur nu poţi să rezişti. Trebuie să fie cineva care îl ajută, nu?

Traian Băsescu: Bun. Când l-a ajutat, când l-a mai lăsat. Că Iliescu a fost şi mai pe vârf şi mai pe la mijloc pe timpul lui Ceauşescu, pentru că era avid de putere şi se întâlnise ambiţiile lui Ceauşescu cu aviditatea de putere a lui Ion Iliescu. Când s-a mai prins Ceauşescu, i-a mai dat câte una în frunte, aşa, să-l tempereze. Acum nu are cine-i da.

Radu Moraru: Credeţi că vom afla adevărul despre Revoluţie? Adevărul despre mineriade, prin ziarişti cum e Cartianu, prin documentare făcute de regizori...?

Traian Băsescu: Vă mărturisesc că sper să-l aflăm, şi lupta lui Mărieş de acum nu este întâmplătoare. Se pare că foarte multe fapte, care sunt în dosare, se apropie de prescripţie şi eu îl înţeleg foarte bine pe Mărieş care spune: "Vreau o copie a dosarelor, măcar să rămână povestea faptelor, dacă eventual nu mai pot fi pedepsite". Deci cred că măcar...

Radu Moraru: 68 de zile de greva foamei la Mărieş. Uite că..., să nu ajungă mai mult.

Traian Băsescu: Da.

Radu Moraru: M-am bucurat la aflarea veştii, spune Andreea, că domnul preşedinte va fi în această seară la "Naşul". Este extraordinar demersul pe care-l faceţi şi vă mulţumesc domnule Moraru. Vă rog să-i transmiteţi preşedintelui că noi suntem în continuare alături de dânsul şi că nu toţi oamenii din ţara asta pot fi manipulaţi în mod grosier în faţa televizorului. Eu şi alţii ca mine, care încercăm să ne păstrăm zilnic coloana vertebrală îl vom vota pentru încă un mandat. Nouă ne este mai bine cu dânsul decât fără. Sus Băsescu! Da, asta nu am mai auzit-o.

Traian Băsescu: Uitaţi, o să vă spun ceva. Eu am fost unul dintre politicienii..., probabil si datorită modului în care devii preşedinte al României, care a crezut foarte mult în oameni şi cred în oameni foarte mult, pentru că am crezut şi în echipajele alea mici de 40-50 de oameni cât ai pe un vapor din ăsta supertehnologizat, da..., deci cred foarte mult şi în comunităţile mici şi în comunităţile mari şi într-o naţiune întreagă. Am avut o decepţie extraordinară la referendumul pentru votul uninominal.

Radu Moraru: Care?

Traian Băsescu: Aduceţi-vă aminte că, deşi au spus da propunerii mele pentru introducerea votului uninominal cu 80%, nu au venit jumătate plus unu pentru a se valida referendumul. Este adevărat că acel scor zdrobitor, 80% în favoarea introducerii votului uninominal, i-a obligat pe politicieni să facă ceva, la jumătatea drumului, un vot uninominal compensat. Dar faptul că ştiam din cercetările sociologice că 80% din români doreau votul uninominal, iar când au avut posibilitatea să-i înfrunte pe politicieni, să le spună da, vrem votul uninominal, şi era doar o chestiune să pleci de acasă până la secţia de votare, nu au făcut-o în număr suficient.

Radu Moraru: Am o explicaţie, domnule preşedinte.

Traian Băsescu: Staţi să vă mai spun...

Radu Moraru: Ca să nu fiţi dezamăgit.

Traian Băsescu: Deci am avut o mare decepţie atunci, pentru că am crezut întotdeauna că a te bizui pe popor este ceea ce trebuie să facă un preşedinte. Asta îi dă şi forţă să înfrunte sistemul, să înfrunte clasa politică, să-i spună nu, acum mergi la referendum, domnule politician, pentru că poporul va hotărî dacă rămâneţi 471 sau mai puţin de 300, poporul va hotărî dacă este parlament unicameral sau bicameral. E, am lansat referendumul, va fi referendum, cu toată opoziţia parlamentului, pentru că nimeni nu-mi poate lua stiloul din mână să semnez decretul. Marea problemă este..., cu aviz pozitiv sau negativ al parlamentului, sau fără aviz, voi semna decretul la momentul pe care-l consider potrivit când am epuizat timpul cât pot să aştept parlamentul. Dar temerea mea este că nu vor fi suficienţi oameni la referendum pentru ca acest referendum să treacă. Un referendum în care dacă întrebi în sondaje românii, vezi că-şi doresc reducerea numărului de parlamentari. O singură cameră, cu toată fiinţa lor, 70-80 la sută.

Radu Moraru: Ce înseamnă validare? Câţi oameni să iasă?

Traian Băsescu: Trebuie jumătate plus unu din numărul de electori, deci trebuie nouă milioane de votanţi. Sigur că de acest referendum politicienilor le este frică.

Radu Moraru: Chiar şi de ăsta când ştiu cât de greu ies oamenii?

Traian Băsescu: Chiar si de ăsta pentru că le taie din privilegiul de a fi parlamentar, de la 471 la 300, gândiţi-vă câtă lume trăieşte în jurul unei camere în plus şi cu ce salarii, pentru că s-au făcut salarii speciale pentru personalul...

Radu Moraru: Da, costurile sunt imense.

Traian Băsescu: Sunt imense. Gândiţi-vă această Casă a Poporului, nu am o cifră, dar cred că are consumuri care reprezintă cam..., consumuri de energie...

Radu Moraru: Cât zece petroliere.

Traian Băsescu: Cam cinci-şase, dacă nu chiar 10% din consumul de energie electrică al tuturor blocurilor din Bucureşti. Este o pierdere masivă.

Radu Moraru: Eu am o explicaţie pentru referendumul trecut, domnule preşedinte, vă spun ceva, poate nu o să vă vină să credeţi. Încă nu eram copţi şi vă dau exemplu: În aceşti doi ani de la acel referendum când românii, totuşi 80% cei prezenţi au spus, nu, Băsescu trebuie să rămână, eu cred că ceilalţi care vroiau nu, au zis, nu mă duc să pun nu.

Traian Băsescu: Nu, nu, nu. Vorbesc de referendumul pentru introducerea votului uninominal.

Radu Moraru: Am înţeles, dar acuma după ce a văzut lumea...

Traian Băsescu: Pentru că celălalt a fost valid.

Radu Moraru: Dar acuma după ce a văzut lumea mizeria, puroaiele, zbaterea unora care nu vor să ne lase, cum spunem noi „lasă-ne, lasă-ne", când văd toate astea să ştiţi că lucrul acesta a fost de bine până la urmă. Atâta mizerie a înghiţit românul astăzi la televizor, încât eu cred că va ieşi să vă ştampileze referendumul cu da sau cu nu.

Traian Băsescu: Da, da. Domnul Moraru, vă întrebaţi de ce a ieşit mizeria la suprafaţă prin mass-media. Eu cred că acum românii au imaginea la ceea ce era ascuns până la mandatul meu. Niciodată un preşedinte nu a forţat clasa politică, parlamentarii să se arate de multe ori în toată hidoşenia lor. Că-şi dau pensii, că sunt împotriva consultării poporului, că...

Radu Moraru: Chiriile parlamentarilor.

Traian Băsescu: Deci, niciodată un preşedinte nu a forţat parlamentul prin atitudinea lui, nu a forţat parlamentul şi clasa politică să reacţioneze atât de ostil la lucruri care ar trebui făcute. Îndârjirea mea de a încerca să asanăm clasa politică, să avem un comportament decent ca politicieni în raport cu populaţia i-a făcut să se unească, uitaţi cum s-au unit acum. Au dat jos un guvern, vin cu un om...

Radu Moraru: Dar nu mai sunt 322 acum, sunt mai puţini.

Traian Băsescu: Nu. Domnule Moraru, deci... haideţi să termin şi revin la 322. A făcut ca populaţia să-i vadă, până în 2004 nu aţi văzut parlamentul în situaţii ca cele în care eu l-am pus la raportul comunismului. Aduceţi-vă aminte ce a fost în parlament. Când m-am dus şi am..., în discurs în faţa parlamentului şi am cerut reforma clasei politice. Aduceţi-vă aminte ce behăieli erau în parlament.

Radu Moraru: Ha, ha, ha!

Traian Băsescu: Când m-am dus să cer referendum pentru introducerea votului uninominal, ce a fost în parlament. Deci acum, pe mandatul meu, aşa implicat, jucător cum am fost, am făcut să se vadă. Niciodată nu aţi văzut oameni de afaceri, nu aş spune dubioşi, oameni de afaceri care vor să şi fie în spatele deciziilor politice, manifestându-se prin oamenii lor de pe trusturile de presă ca acum. Şi vedeţi toată mizeria. Aveţi poza mizeriei care trebuie eradicată în România.

Radu Moraru: Atunci vă mulţumesc, aţi făcut foarte bine, repet, lăsând libertatea presei, pentru că mi-era teamă să nu veniţi cu un reflex pe care l-au avut din păcate toţi, ia să mă bag să controlez şi acolo, ia să-i zic lui ăla să tacă din gură.

Traian Băsescu: Apropo de dictatori. Ştiţi, vorbesc exact cei care au controlat presa mult timp, apropo de dictatură. Vreau să ştiţi că sunt atât de convins că presa românească va dobândi calitate, pentru că nu toată este nonvaloare.

Radu Moraru: Evident.

Traian Băsescu: Avem un tronson de presă, avem ziarişti excepţionali, corecţi, avem oameni de presă de primă mărime, dar totuşi domină jocurile făcute de presă. Domină...

Radu Moraru: Dumneavoastră aţi luat puterea pe care o avea presa şi ziaristul..., ţineţi minte cum se schimba preşedintele sau premierul, Clubul Român de Presă, cu toţi guru ăştia care erau, se întâlneau cu premierul, cereau hârtie ieftină, avantaje, publicitate de la stat....

Traian Băsescu: Ştiu.

Radu Moraru: Eu nu înţelegeam de ce trebuie să meargă ziaristul să stea de vorbă cu ăla cu puterea. Dar uitaţi, spuneam de 322, nu mai sunt atât de...

Traian Băsescu: Deci iată un avantaj al votului uninominal. Domnule Moraru, deci la referendum au fost 322, da, ei acum la dărâmarea guvernului Boc într-un moment de criză economică, cu generarea unei crize politice, au fost 254. Iată că s-a îmbunătăţit calitatea parlamentului cu 68 de parlamentari, de la 322 la 254.

Radu Moraru: Dar acum îi spun 65, ca să nu dea numărul, 65%. Dar nu e 65%. Sau o fi 65?

Traian Băsescu: Nu ştiu.

Radu Moraru: "Naşule, te urmăresc în fiecare seară cu mare interes tocmai din Irlanda şi cu această ocazie îţi urez succes. Am şi eu o întrebare şi pentru domnul preşedinte. Se merită să mă duc 300 de kilometri până la Dublin să votez? Sau au grijă băieţii ca voturile pentru Băsescu să nu ajungă în ţară?"

Traian Băsescu: Vă asigur că merită să mergeţi la Dublin să votaţi, pentru că voturile vor ajunge toate în ţară, dar, din câte ştiu, pentru aceste alegeri guvernul a luat măsuri să fie mult mai multe secţii de votare în străinătate decât la alegerile trecute, ceea ce poate până la Dublin mai aveţi vreo secţie de votare. Nu ştiu dacă aşa este.

Radu Moraru: Zice altcineva. Un mesaj am găsit. Ionela Neagu din judeţul Vrancea zice: "Felicitări pentru emisiunea, dar sincer, singurul sentiment care mă încearcă este o scârbă teribilă şi tot ce-mi doresc este să revenim la dictatură". Da, eu zic că dictatura pe care o avem noi, poporul, e una la patru ani, când punem ştampila.

Traian Băsescu: Nu-i bună... Este o doamnă sau un domn?

Radu Moraru: Este o doamnă, Ionela Neagu.

Traian Băsescu: Doamnă, să nu vă doriţi niciodată. Cred că sunteţi prea tânără ca să vă amintiţi de cozi, de frig, de program de televizor de două ore. Mai bine o televiziune proastă, dar continuă, decât două ore de program şi mai prost.

Radu Moraru: Vă întreabă cineva, cum vreţi să continuaţi curăţenia generală păstrând al doilea mandat? Şi eu vă adresez o întrebare grea, suntem aproape de final. Dacă ne-aţi păcălit? Ştiţi cât mi-am pus întrebarea asta? Dacă aţi mimat lupta cu balaurul şi a ieşit aşa o luptă...

Traian Băsescu: Drept pentru care m-au suspendat. Drept pentru care îmi trântesc guvernele...

Radu Moraru: Eu mă fac... Aşa se face în fotbal. Zice: băi, vezi că eu mă fac că mă lupt... doi, trei jucători, dar de fapt e blat.

Traian Băsescu: Nici chiar aşa, domnule Moraru.

Radu Moraru: Deci nu puteaţi să ne păcăliţi chiar aşa de bine.

Traian Băsescu: Asta nu. Şi cred că urmele se văd poate pe ficatul meu, dacă mergem la doctor.

Radu Moraru: E adevărat. Rănile sunt la dumneavoastră, da.

Traian Băsescu: Aceşti cinci ani de mandat m-au consumat, dar m-au şi îndârjit.

Radu Moraru: Deci continuaţi. Două întrebări de final. Una de tip economic. Avem speranţe - bănuiesc că aţi vorbit cu Croitoru şi mă gândesc că poate o ieşi chiar premier şi chiar am încredere în Croitoru, cum mărturisesc că în Johannis aveam încredere.

Traian Băsescu: Şi eu aveam.

Radu Moraru: Sincer, nu ştiam scenariul ăsta cu Grivco, că asta sună prost, dar credeţi că ieşim...

Traian Băsescu: Atenţie! Johannis nu a fost la Grivco.

Radu Moraru: Nu, ştiu.

Traian Băsescu: Cei care i-au pregătit guvernul.

Radu Moraru: Dar iniţial a fost o manipulare cum că şi el a fost acolo; eu am verificat pe loc şi el era la Sibiu, nu avea cum să fie.

Traian Băsescu: Nu a fost acolo.

Radu Moraru: Întrebare. Ieşim din criza asta, cum să spun, economică? Adică avem bani de salarii? Trecem şi spre un zero economic, să nu mai avem...

Traian Băsescu: Domnul Moraru, trimestrul III al acestui an încă este un trimestru foarte prost. Trimestrul IV vom avea creştere negativă, dar mult mai mică. Şi în trimestrul II al anului viitor, după evaluările pe care mi le-au prezentat specialiştii cu argumente convingătoare, în trimestrul II al anului viitor ne reluăm creşterea economică, o creştere timidă de 1-2%, în aşa fel încât vom ieşi pe total an cu o creştere de 1%, dar ne vom relua creşterea economică în trimestrul II al anului viitor. Şi, atenţie! S-au dat toate semnalele optimiste, de reluare, de ieşire din recesiune a Germaniei, a Franţei, vă rog să citiţi corect...

Radu Moraru: Pe mine m-a păcălit Germania. Am crezut, din ce am citit, că ei au şi o uşoară creştere economică.

Traian Băsescu: Nu. Au trecut de la -6,4 în primul trimestru, la -5,9 în trimestrul II. Deci creşterea este tot puternic negativă. Sigur, s-a inversat trendul, de la -6,4 la 5,9, ceea ce se va întâmpla la noi în trimestrul IV, trecem de la -8 la -6 sau 5.

Radu Moraru: Ultimă întrebare. Ce face mama dumneavoastră?

Traian Băsescu: Bine. A fost..., a făcut un control medical. Ce aţi văzut în presă că este operată, că... nu este adevărat, a făcut un control medical periodic... Noi îi facem un control medical. Ca de obicei a stat ce a stat la noi, după care a vrut la ea acasă că nu..., îi e bine, stă o zi, două, trei, patru, cinci după care vrea acasă, lucru de înţeles la bătrâni, au tabieturile lor, obiceiurile lor. O să revină pentru un alt control, da, ca o femeie de 82 de ani.

Radu Moraru: Mulţi înainte!

Traian Băsescu: Mulţumesc!

Radu Moraru: Vă mulţumim pentru prezenţa în emisiune, vă doresc tot 80 şi... de ani şi dumneavoastră, chiar dacă aveţi urme, dar nu în politică, domnule preşedinte, pentru că eu sper ca după al doilea mandat, dacă-l veţi avea, să vă retrageţi sub castani, sub piersici...

Traian Băsescu: Domnule Moraru...

Radu Moraru: La pescuit poate, uite mergem la pescuit împreună.

Traian Băsescu: Eu am mai spus un lucru antologic cu acel..., în cinci minute demisionez, nu m-am ţinut de cuvânt pentru că am primit informaţia că se pregătea o ordonanţă de urgenţă în care voiau să stabilească faptul că un preşedinte demisionar nu mai poate candida. Dar asta poate că m-a decredibilizat, dar vă spun sigur că în momentul în care îmi închei mandatul de preşedinte al României, fie că este acesta, fie că va fi peste cinci ani dacă mai câştig un mandat de preşedinte, nu mai păşesc nici un minut în politică. După ce ai fost preşedintele României, cel mai mare păcat este să nu rămâi în afara politicii. Ce poţi să faci în politică mai mult decât a fi preşedintele României?!

Radu Moraru: Nimic.

Traian Băsescu: Nimic! Şi atunci de ce să fii mai mult decât nimic, continuând să mai faci ceva mult mai jos?

Radu Moraru: Dar atunci poate cumpărăm o navă, investesc şi eu, şi dacă mai mergeţi pe...

Traian Băsescu: Fiţi atent, domnule Moraru, anul acesta încă mai am vârsta la care pot naviga. Peste cinci ani nu o să mai pot naviga.

Radu Moraru: Îmi iau eu brevet, facem "Naşul" pe mare. Da, vă mulţumesc mult pentru prezenţa în emisiune. Am reclădit chimia de pe vremuri şi mă gândesc că Traian Băsescu şi ca analist poate că ar fi interesant în anumite emisiuni.

Traian Băsescu: Domnule Moraru, aş vrea să tragem o concluzie, dacă-mi permiteţi?

Radu Moraru: Vă rog.

Traian Băsescu: Obiectivele mele imediate: Unu, să vedem un guvern instalat ca să putem discuta cu Fondul, să nu avem probleme de finanţare în noiembrie şi decembrie. Doi, lansarea referendumului pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari la maxim 300. Va fi opoziţie la partidele politice, o vor face de frica pierderii privilegiilor, dar va fi referendum.

Radu Moraru: Şi trei, să ieşiţi preşedinte al României.

Traian Băsescu: Referendumul va fi şi dacă voi ieşi şi dacă nu voi ieşi preşedinte al României şi va fi punctul de plecare al revizuirii Constituţiei.

Radu Moraru: Iar eu vă invit să ieşiţi la vot. Este singurul moment când suntem dictatori, noi poporul. Atunci când pui ştampila şi o faci cum vrei tu, ăla este un semn de dictatură. Păcat că durează pentru noi doar un minut, sau 30 de secunde şi apoi ştiţi cum este, noi avem un minut, ei politicienii patru ani, cinci ani. Să fiţi iubiţi!

(Prin Monitoring Media: B1TV -Naşul, Ora 20:00)

(sursa: http://www.monitoring.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=6257:qnaulq-15102009-invitat-traian-bsescu&catid=86:b1-tv&Itemid=272)


Invitat la România Actualităţi, preşedintele a spus:


Realizator: Domnule preşedinte, suntem într-un moment de criză politică, dar vă propun să începem cu altceva. Aţi convocat, aţi anunţat intenţia convocării unui referendum. Ce şanse mai are acest referendum?

Traian Băsescu: Aşa cum cere Constituţia, eu m-am adresat parlamentului, solicitând avizul consultativ al parlamentului cu privire la desfăşuarea referendumului. Văd că, din păcate, o lege care stabilea condiţiile de..., inclusiv de obţinere a avizului, o ordonanţă de urgenţă a guvernului, a fost respinsă de Senat - să vedem ce se va întâmpla şi în Camera Deputaţilor -, iar comisiile reunite, comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ desfăşurării acestui referendum. Nu mă descurajează acest lucru, nu sunt omul care să se descurajeze cu uşurinţă, şi eu vă asigur că referendumul va avea loc.

Realizator: Chiar dacă parlamentul spune "nu"? În cazul în care se întruneste şi acordă acest aviz consultativ?

Traian Băsescu: Da. Chiar dacă spune nu, este un aviz consultativ şi preşedintele are dreptul să treacă peste avizul negativ al parlamentului. Dar poate că, dincolo de partea formală, legală, întrebarea este de ce preşedintele vrea un referendum odată cu alegerile prezidenţiale. În primul rând, cred că ar trebui să ştie ascultătorii pentru ce vreau să convoc acest referendum. Eu propun românilor să fie de acord cu desfiinţarea unei camere a parlamentului, adică Parlamentul României să aibă o singură Cameră, şi reducerea numărului de parlamentari de la 471, câţi sunt acum, la maximum 300 - dar pot fi şi mai puţini; dar maxim 300. Deci, mai puţin 171 de parlamentari. Şi o să vă spun raţiunea acestui obiectiv politic pe care îl am. De la începutul mandatului am vorbit despre nevoia reformării clasei politice. Ca şi în alte domenii, pentru că nu e singurul, nici aici nu mi-am putut atinge obiectivele - din motive pe care nu le explic, dar sunt realităţi. Ce văd eu văd şi românii, ce văd românii văd şi eu: că nu toate obiectivele pe care mi le-am propus au fost atinse. Unul dintre obiective a fost reforma clasei politice şi reducerea corupţiei. Reducerea numărului de parlamentari face parte din procesul de reformare a clasei politice care a avut un prim început şi am utilizat tot referendumul pentru introducerea votului uninominal. Acum este partea a doua, reformarea parlamentului. Nu avem nevoie de un parlament atât de mare. Spre exemplu, noi avem un Senat cu o sută patruzeci şi ceva de senatori, iar Statele Unite, la o populaţie de 250 de milioane de locuitori, au un Senat cu 100 de senatori. Acest lucru poate fi foarte bine exemplificat pentru ceea ce eu numesc corupţia statului.

Realizator: De ce? Care e legătura?

Traian Băsescu: Este profundă. Legătura între corupţie şi acest exemplu. Statul a devenit în aceşti 20 de ani un stat care îşi protejează clientelele. Avem un parlament mult mai mare decât ar trebui să avem, dar acolo este o clientelă politică ce trebuie servită de partide; avem pensii speciale pentru anumite categorii pe care partidele le susţin şi, prin legi speciale, le-au dat salarii speciale, şi avem pensii speciale pentru pensionari speciali, pe care partidele de asemenea îi susţin - şi sunt doar câteva exemple. Acesta este un mod de a legaliza corupţia: creezi clase, categorii speciale, foarte bine plătite, cu pensii foarte bune şi cu poziţii foarte bune. Un exemplu similar este cel cu agenţiile, pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru desfiinţare. S-a constatat că peste 100 de agenţii nu erau cerute de niciun organism internaţional, dar aveau salarii foarte mari, până la 30.000 de euro, şi erau locurile în care se plasa clientela politică. Face parte din sistemul de stat corupt. Eu am vrut să modific acest sistem chiar, şi este ca probă faptul că am declanşat un referendum pentru curăţarea clasei politice prin introducerea votului uninominal. Nu am reuşit, cum nu am reuşit nici în alte domenii, şi în mod categoric sunt la fel de nemulţumit ca şi românii că nu am reuşit; dar asta nu înseamnă că nu continui. Iar chemarea românilor la referendum va fi ocazia în care românii pot spune politicienilor: "Da, domnilor politicieni, o singură cameră şi un parlament nu cu 471 de parlamentari, ci cu 300 maxim". Deci, este, face parte din reforma statului.

Realizator: Dar de ce mai puţini parlamentari nu ar proceda la fel, dacă acestea ar fi năravurile?

Traian Băsescu: Păi aici vorbim de năravul de a sta cu buzunarele deschise să îţi intre banii publici în buzunare. Iată că...

Realizator: Bine-bine, dar de ce mai puţini n-ar face la fel?

Traian Băsescu: În primul rând, pentru că i-ai îngrădit prin lege - da? Acum avem legea salarizării, legea pensiilor, care nu mai pune deoparte nici parlamentarii, nici justiţia, nici diplomaţii, deci diverse alte categorii speciale. Avem legea, în primul rând. În al doilea rând, un număr mai mic de parlamentari înseamnă bani mai puţini. Un parlamentar costă extrem de scump; am văzut şi în presă evaluări, un parlamentar costă circa 10.000 de euro pe lună, cu toate facilităţile pe care le are. Dar gândiţi-vă ce aparat este în jurul unui parlamentar şi în jurul unei camere în plus. Şi aceştia fac parte tot din categoriile speciale - au salarizare specială, personalul, ş.a.m.d. Şi gândiţi-vă că acesta este doar un exemplu în raport cu toate structurile care au fost corupte cu bani publici ca să fie loiale puterii. Eu vreau să ne debarasăm de acest sistem de a avea categorii socio-profesionale loializate prin utilizarea banilor publici. Este una dintre formele de corupţie a statului. Nu vorbim numai de corupţia individuală a unui ministru, a unui parlamentar; este o formă de corupţie a statului. Este o neîmplinire a mea, şi vreau să profit de alegerile prezidenţiale pentru a-i chema pe români la referendum să se pronunţe pe această temă - dacă vor o singură cameră a parlamentului, dacă vor reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300 maxim.

Realizator: Domnule preşedinte, după ce acest referendum va fi produs, dacă se va produce - eu pun dacă fiindcă e datoria mea...

Traian Băsescu: Eu vă asigur că se va produce, pentru că voi emite decretul de organizare a referendumului indiferent de opţiunea parlamentului, dacă da sau nu.

Realizator: Deci, avem asigurarea că acest referendum se va întâmpla.

Traian Băsescu: Eu vă garantez că se va întâmpla.

Realizator: Dacă va fi validat răspunsul electoratului, ce traseu urmează după aceea?

Traian Băsescu: Urmează modificarea Constituţiei, deci...

Realizator: De către parlament.

Traian Băsescu: De către parlament şi aprobarea ei de către...

Realizator: Din nou prin referendum.

Traian Băsescu: ...prin referendum, de către popor. Probabil că se va urmări un moment prielnic - când vor fi alegeri europarlamentare sau alegeri naţionale sau alegeri locale. Nu se va organiza un referendum separat pentru Constituţie.

Realizator: Am înţeles. Domnule preşedinte, trebuie să mergem la situaţia politică actuală.

Traian Băsescu: La zi.

Realizator: Sunteţi confruntat cu ea, suntem confruntaţi cu ea, prin repercusiunile pe care le are asupra vieţii noastre zilnice. Avem o mulţime de incertitudini politice. Deocamdată aş numi doar două certitudini, şi anume nominalizarea unui candidat la funcţia de prim-ministru de către dumneavoastră, domnul Lucian Croitoru, şi faptul că o coaliţie, PSD-PNL-UDMR şi minorităţile naţionale, a anunţat că susţine un alt candidat la funcţia de prim-ministru. Aţi avut trei candidaţi la această funcţie.

Traian Băsescu: Da, aşa este.

Realizator: Aţi descris doar doi dintre aceia în discursul de ieri, de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu: Aşa este.

Realizator: Cine a fost al treilea?

Traian Băsescu: A fost un politician al PD-L, pentru că PD-L susţine ideea primului-ministru ca fiind al unui partid. Şi bineînţeles ei, având numărul cel mai mare de parlamentari, aşa cum a rezultat din alegeri, susţin că de la PD-L ar fi trebuit să fie desemnat...

Realizator: Dar nu ne spuneţi cine?

Traian Băsescu: Nu, nu, n-are rost să-i aduc...

Realizator: De ce?

Traian Băsescu: Pentru că este o propunere respinsă, şi atunci la ce să-l mai pun pe...

Realizator: E respinsă definitiv?

Traian Băsescu: Este respinsă definitiv de mine în acest moment. Am optat pentru o soluţie de mijloc, între exigenţele PD-L, partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, şi exigenţele coaliţiei ad-hoc care s-a format la GRIVCO, în birouri...

Realizator: De unde ştiţi?

Traian Băsescu: Ştiu foarte bine; luaţi informaţia aşa cum e -, ...care propuneau un candidat pentru care am tot respectul, dar din acest punct de vedere a trebuit să îmbin exigenţele ambelor părţi. Nu puteam să nu ţin cont de punctul de vedere al unei coaliţii şi nu puteam să nu ţin cont de punctul de vedere al partidului care a câştigat alegerile prin numărul de parlamentari la alegerile din 2008. Şi atunci am spus că soluţia unui independent de o factură profesională excelentă, cu experienţă de patru ani ca reprezentant al României la FMI, cu excelentă experienţă în BNR, profesor doctor în economie, era ceea ce ne-ar fi trebuit acum, pentru că nu avem obiectiv anticriză mai important decât să tragem cele două tranşe de bani pe care urmează să le primim şi care totalizează 2,5 miliarde de euro şi care sunt destinaţi în cea mai mare parte a lor pentru acoperirea deficitului bugetar. Deci, mi s-a părut că este soluţia ideală pentru România în momentul de faţă. Sigur, soluţia ideală ar fi fost Mugur Isărescu, dar nu puteai să iei guvernatorul BNR pe timp de criză şi să-l duci la guvern. S-ar fi pus un semn de întrebare pe capacitatea BNR de a face faţă perioadei de criză.

Realizator: Dar păstraţi acel nume în vederile dvs, în eventualitatea în care domnul Croitoru nu reuşeşte să formeze o majoritate? Discuţiile care au început astăzi nu sunt foarte favorabile domniei sale.

Traian Băsescu: Nu sunt. Va trebui să mergem până la capăt cu epuizarea prevederii constituţionale ca în zece zile domnul Croitoru să depună formula unui cabinet la parlament şi parlamentul va trebui să decidă. Aici aş vrea să vă fac o precizare: dacă aţi observat, lideri politici ai acestei coaliţii ad-hoc nici măcar nu au un punct de vedere comun. Domnul Crin Antonescu spune că au un candidat, pe domnul Johannis, pentru până în 2012, domnul Mircea Geoană spune că domnul Johannis ar fi fost o soluţie valabilă pentru ei până la alegerile prezidenţiale, deci o consider o candidatură lipsită de seriozitate. Şi nu ştiu cum Mircea Geoană a putut să se aşeze în remorca unei soluţii pe care nu o agreează. Deci, el a declarat public că vede soluţia Johannis ca pe o soluţie pentru până pe 21 decembrie - sau, în orice caz, până la terminarea alegerilor prezidenţiale. Domnul Antonescu spune că e o soluţie până în 2012. Mie mi-a fost foarte clar că PSD va încerca dărâmarea unui guvern Johannis imediat după prezidenţiale.

Realizator: Cum?

Traian Băsescu: Prin vot în parlament, cum a căzut şi guvernul Boc.

Realizator: Va spune că nu mai e posibilă imediat o moţiune de cenzură.

Traian Băsescu: Ba da, pentru că va fi o nouă sesiune în luna ianuarie.

Realizator: Din 1 februarie.

Traian Băsescu: Da. Deci, n-avea rost să plec pe o variantă care oricum se anunţa dificil de susţinut politic şi nici nu aveam niciun fel de dispoziţie să intru într-un joc al intereselor partidelor, care şi până când să menţină premierul. Obiectivul meu a fost să dau un premier capabil de performanţă în perioadă de criză economică.

Realizator: Pentru câţi ani?

Traian Băsescu: Cât va rezista. Eu nu vreau schimbări de guverne. Mi-aş dori ca guvernul Croitoru să stea până la alegerile din 2012, dacă va reuşi să fie instalat. Eu cred că toţi politicienii trebuie să înţeleagă că au făcut o boacănă: au trântit un guvern în plină criză din motive politicianiste, în loc să fi aşteptat completarea guvernului... Atunci când premierul Boc mergea în parlament, completau guvernul şi mergeau lucrurile înainte. Au suprapus peste criza economică - care nu-i afectează pe politicienii care au votat în parlament căderea guvernului, ci îi afectează exact pe românii mulţi, românii săraci - o criză politică teribilă, care ce efecte poate avea? După cum aţi văzut, FMI şi-a amânat vizita de evaluare pe care trebuia s-o facă începând cu săptămâna viitoare. Reacţia Fondului a fost: "Venim imediat ce aveţi guvern instalat". Or, România nu poate să asigure plata pensiilor şi a salariilor fără a primi tranşele de la FMI şi de la UE, care totalizează...

Realizator: Este chiar atât de mare riscul?

Traian Băsescu: Da.

Realizator: De când devine iminent acest risc? Din ce lună a anului? Fiindcă lumea este îngrijorată.

Traian Băsescu: Da. Eu sper politicienii să înţeleagă. Riscul iminent este din decembrie. În decembrie să nu putem plăti salarii, dacă nu încasăm tranşele de la Fond şi de la UE. Din aceşti 2,5 miliarde, doar 750 de milioane merg în BNR, restul sunt pentru finanţarea deficitului bugetului de stat. Şi aici avem trei categorii care pot suferi: plata investiţiilor deja făcute, plata salariilor, plata pensiilor - sigur, nu toate. Deci va trebui guvernul să opteze - ce nu plăteşte.

Realizator: Care guvern, până la urmă?

Traian Băsescu: Orice guvern. Ori că va fi un guvern legitim, votat de parlament, ori că va fi guvernul interimar, va trebui să opteze unde nu face plăţi. Cu certitudine, investiţiile nu vor fi plătite, şi atunci mii de oameni care lucrează pe şantiere, pe la autostrăzi, pe la lucrări nu-şi vor primi salariile, sau nu se va plăti integral salariul bugetarilor sau nu se vor plăti integral pensiile. Deci este un lucru care nu-i de joacă, şi eu n-o spun ca să fac nicio presiune publică, dar trebuie să fim conştienţi ce am făcut când am doborât guvernul. Nu există justificare ca pentru interese de campanie electorală să dărâmi un guvern - acel interes "vai, se fură alegerile". Ca dovadă, am declanşat demersurile ca alegerile prezidenţiale să fie asistate, să fie supravegheate de OSCE - cred că astăzi premierul va şi aproba prezenţa OSCE; este un memorandum făcut -, pentru că joaca asta de-a trântit guvernul, chipurile de frica alegerilor, este o invenţie. A fost o perdea sub care s-au ascuns jocurile politice. În plus, doamnă, trebuie să vă spun foarte sincer: nu vine bine nimănui - şi eu aş vrea să ştiu ce părere au românii dacă ar şti că această combinaţie politică s-a format într-o discuţie la sediul firmei GRIVCO, cu domnul Voiculescu în capul mesei, cu Adrian Năstase, cu Hrebenciuc, cu Marko Bela, cu domnul Iliescu prezenţi acolo.

Realizator: Aţi spus că ştiţi sigur lucrurile astea, nu sunt din presă.

Traian Băsescu: Eu vă asigur că informaţiile sunt corecte; sunt de la un om care a fost acolo, ca să nu mergeţi cu fabulaţii...

Realizator: Au o "cârtiţă" între ei.

Traian Băsescu: Ca să nu mergeţi cu fabulaţii - serviciile secrete sau nu ştiu ce.

Realizator: Şi care dintre aceşti oameni oare ar putea...

Traian Băsescu: Nu are relevanţă. Cum dumneavoastră nu vă devoalaţi sursele, nici eu nu o să spun care dintre oamenii politici de acolo a fost la stabilirea îngropării guvernului Boc şi la stabilirea formării acestei coaliţii sui-generis.

Realizator: E sui-generis, dar au pus-o pe hârtie.

Traian Băsescu: Doamnă, au pus-o pe hârtie, numai că nu au pus-o pe Constituţie.

Realizator: Adică?

Traian Băsescu: Ştiţi, aici e problema. Dacă am traduce ce spun liderii acestor partide am spune cam aşa: partidele politice desemnează candidatul la funcţia de prim-ministru, preşedintele ia notă şi emite decretul şi parlamentul validează. Or, Constituţia spune cu totul altceva la art.103 - are mai multe aliniate; o să fiu sintetic. Constituţia spune că preşedintele consultă partidele. Eu le-am consultat şi am constatat divergenţe inclusiv în sânul coaliţiei de la GRIVCO, în care unul spune că e prim-ministru pentru două luni, altul spunea că e pentru trei ani. Am constatat aceste divergenţe în interiorul coaliţiei, dar şi divergenţa cu partidul câştigător al alegerilor, cu PD-L, care voia un alt premier şi un premier politic, nu un premier tehnocrat. În această situaţie, mi-am exercitat dreptul constituţional... şi nu drept, obligaţia constituţională de a nominaliza un prim-ministru. Am încercat să satifac într-un fel sau altul...

Realizator: Pretenţii şi de la unii şi de alţii; şi numai unii au fost mulţumiţi până la urmă, adică PD-L a acceptat.

Traian Băsescu: Nu, nici PD-L nu-i mulţumit, dar îşi dă seama că trebuie rezolvată problema crizei. PD-L este nemulţumit că n-am nominalizat un politician de la PD-L, însă probabil că au avut capacitatea să înţeleagă că trebuia să găsesc o soluţie care să împace oarecum şi exigenţele alianţei de la GRIVCO. Am făcut această propunere. Este dreptul şi obligaţia mea constituţională. Aici începe nominalizarea, şi nu la GRIVCO sau la partide. Mai departe, acest premier trebuie să-şi facă o listă a cabinetului - sigur, încercând să ajungă la nişte înţelegeri de susţinere şi cu partidele politice. Eu am recomandat, dacă este posibil, o reprezentare a tututor partidelor în cabinet, chit că menţinem un cabinet mai larg - nu mai larg decât atât, dar nu o contracţie a cabinetului ca număr de posturi, ci un cabinet care să dea satisfacţie fiecărui partid, pentru că oricât aş vrea să facem economie de bani, cea mai mare pierdere o avem pentru că nu avem un cabinet în funcţie.

Realizator: Din cauza crizei politice.

Traian Băsescu: Da. Mecanismul este: eu propun parlamentului un prim-ministru şi parlamentul aprobă sau nu. Nu eu numesc primul-ministru. Deci, aici începe derularea proiectului, şi nu la Grivco, nu la partide. Partidele sunt consultate. Ele se manifestă numai în parlament. Dacă aş fi acceptat o astfel de soluţie, vă asigur că încălcam Constituţia.

Realizator: Cum?

Traian Băsescu: Pentru că nu o să găsiţi niciun articol în Constituţie care spune că partidele aflate la GRIVCO stabilesc o majoritate. Majoritatea se stabileşte prin vot în parlament.

Realizator: Ştiţi ce au invocat partidele politice, domnule preşedinte? Două lucruri: un articol din regulamentul Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi un articol din Legea partidelor politice, care le...

Traian Băsescu: Nu-mi sunt opozabile, doamnă.

Realizator: ...care lege le permite să formeze coaliţii politice în parlament, inclusiv aşa, generale, fără un program...

Traian Băsescu: Deci, în parlament, atenţie! În parlament. Fără să le înregistreze juridic.

Realizator: Exact. Şi dacă vor face acest lucru în parlament?

Traian Băsescu: Păi, să-l facă acolo în momentul votului, sau pot să se ducă să-l facă şi înainte...

Realizator: Dar dacă fac înainte şi vă trimit?

Traian Băsescu: Da, pot să-mi trimită orice hârtie. Constituţia nu aşază înaintea deciziei de desemnare a preşedintelui nicio altă obligaţie decât consultarea partidelor. Alianţele pe care le fac le fac în parlament şi votează sau nu votează premierul propus cu lista cabinetului. S-a încercat un fel de... Pentru că în Constituţie este stabilit şi echilibrul între preşedinte şi parlament din acest punct de vedere. Nici preşedintele nu poate fi neglijat şi îndepărtat din acest proces, nici parlamentul. Şi atunci Constituţia spune aşa: preşedintele se duce - şi, în cazul nostru, merge cu domnul Croitoru; parlamentul îl respinge...

Realizator: Sau îşi depune mandatul...

Traian Băsescu: Deci, sunt mai multe variante.

Realizator: Sigur.

Traian Băsescu: Dar vorbim de relaţia premier-preşedinte, premier desemnat-parlament. Deci, Constituţia dă parlamentului instrumentul de a respinge propunerea preşedintelui, iar această majoritate sui-generis de la GRIVCO se va putea manifesta prin votul în parlament. Şi este respinsă propunerea preşedintelui. Preşedintele trebuie să facă din nou consultări şi o prezintă din nou parlamentului, care poate să o aprobe sau să n-o aprobe. Deci, Constituţia stabileşte echilibrul. Sigur, în pasul trei, pe urmă, Constituţia spune: "Dacă parlamentul nu vrea două propuneri, preşedintele poate emite decretul de dizolvare a parlamentului". Pentru că...

Realizator: După...

Traian Băsescu: După 60 de zile.

Realizator: Nu numai. Şi să zicem că...

Traian Băsescu: După două guverne picate.

Realizator: ... nu în ultimele şase luni de mandat.

Traian Băsescu: Nu, ci în prima zi după alegeri.

Realizator: Exact.

Traian Băsescu: Deci, pe data de 7 decembrie. Dacă au trecut 60 de zile.

Realizator: După depunerea în parlament a jurământului.

Traian Băsescu: Nu, doamnă, preşedintele în funcţie face treaba asta. Nu-l aşteaptă nimeni pe noul preşedinte. Pentru că şi Constituţia pleacă de la premisa că preşedintele care lucrează strâns cu premierul are un drept să se pronunţe asupra premierului cu care vrea să lucreze. A exclude dreptul preşedintelui de a se pronunţa asupra premierului este o situaţie în care se poate crea varianta în care preşedintele şi premierul nu colaborează - ceea ce ar fi un dezastru pentru ţară, pentru că atribuţiunile celor doi se împletesc.

Realizator: S-a cam văzut.

Traian Băsescu: Da, s-a văzut în mandatul domnului Tăriceanu, în ultimii doi ani. Dar trebuie să vă spun un lucru: niciodată premierul Tăriceanu nu a refuzat cooperarea pe probleme care ţineau de securitate naţională, de politică externă. Nu s-a întâmplat un astfel de incident. Ne-am plăcut, nu ne-am plăcut, am lucrat.

Realizator: Şi atunci, am putea, ca electorat, ca opinie publică, să avem în vedere varianta că pe 7 decembrie să avem riscul unor alegeri anticipate?

Traian Băsescu: Acest risc există, dar eu sper să nu se producă, pentru că nu trebuie create precedente în care atribuţiunile constituţionale ale uneia dintre părţi sunt înfrânte prin abuzul celeilalte. Şi cel puţin eu, având responsabilitatea să veghez la respectarea Constituţiei, nu voi permite crearea de precedente care anulează atribuţiuni ale uneia dintre părţi: nici ale parlamentului - parlamentul are dreptul să se manifeste, şi partidele, în plenul parlamentului; preşedintele are dreptul să se manifeste la desemnarea primului-ministru. Şi eu, repet, am convingerea că am făcut o ofertă bună pentru ţară şi pentru partidele politice prin desemnarea domnului Lucian Croitoru. Am această convingere.

Realizator: Domnule preşedinte, aţi vorbit despre faptul că au fost suspiciuni în legătură cu fraudarea alegerilor, au fost formulate suspiciuni legate de şefia Ministerului de Interne. Cum credeţi că ar trebui să arate...? - vin la această întrebare pentru că aţi propus la un moment dat partidelor politice să aibă un independent la Ministerul de Interne.

Traian Băsescu: Aşa e.

Realizator: Sau din opoziţie, dar, mă rog, opoziţia de la acea vreme nu mai ştim care este acum.

Traian Băsescu: Da.

Realizator: Vă menţineţi această sugestie pentru cabinetul Croitoru sau pentru alt cabinet de după cabinetul Croitoru?

Traian Băsescu: Uitaţi, o să fiu foarte sincer. Nu vreau să afectez cu nimic deciziile primului-ministru desemnat. Am ideile mele, am recurs la ministrul Blaga după ce PSD a plecat din guvern, dar n-aş vrea să fac aprecieri acum, pentru că s-ar putea interpreta - preşedintele îi dă primului-ministru desemnat instricţiuni prin mass media. Scuzaţi-mă că aş vrea să păstrez discreţie asupra opţiunilor mele sau a punctelor mele de vedere legate de desemnarea de la Interne.

Realizator: Deci nu ne puteţi spune nici dacă aţi dori un guvern de politicieni sau de tehnocraţi.

Traian Băsescu: A, doresc un guvern politic. Eu ştiu ce înseamnă în ziua de astăzi un guvern de tehnocraţi. Atenţie, nu exclud ca la un minister sau altul să ai un tehnician, dar preponderent guvernul trebuie să fie format din oameni politici, pentru că altfel, în spatele tehnocraţilor se vor aşeza politicienii - "nene, eu te-am desemnat; faci aşa în guvern" - şi va fi o exercitare netransparentă a puterii. În mod categoric, susţin ideea unui guvern puternic consolidat politic, pentru că numai aşa poate rezista şi poate face reformele de care România are nevoie. Vă spuneam că trebuie să eliminăm această corupţie legalizată prin legi speciale, pensii, salarii. Noi ne chinuim să dăm 300 de lei pensie minimă şi alţii ies la pensie nu cu salariul, cu 80% din venitul pe ultima lună - fac parte din clientelă şi îşi dau prime, îşi dau al 13-lea salariu în ultima lună şi ies la pensie cu pensii de trei, patru, cinci ori mai mari decât salariul preşedintelui României. Aici este efortul major pe care trebuie să-l facem în perioada următoare. Şi fiind vorba de acest efort, el nu poate fi făcut decât cu puternică susţinere politică. Uitaţi-vă şi în acordul cu FMI - trebuie făcută noua lege a pensiilor, noua lege a salarizării, care au ca obiectiv exact desfiinţarea acestor privilegii. Şi aici aş vrea să fac o precizare. Se vorbeşte foarte mult că pensiile militare vor fi afectate; nu-i adevărat. Şi acum pensiile militare sunt plătite din bugetul de stat direct Ministerului Apărării Naţionale. În continuare vor fi plătite tot din bugetul de stat, dar de data aceasta Ministerului Muncii. Iar pentru ofiţerii, pentru militarii activi contribuţia li se va adăuga la salariu, în aşa fel încât să înceapă şi ei să contribuie. Nu vreau să contrazic cu nimic, dar cred că sistemul de pensii militare trebuia lăsat la sistemul de pensii militare, pentru că în toate ţările militarii sunt cu un sistem de pensionare separat şi cu un tratament altfel. Bun, nu-i rău nici aşa, dar vă asigur că aceasta este măsura pe care o prevede legea: compensarea de către bugetul de stat în aşa fel încât militarii pensionaţi să-şi primească pensiile în continuare fără nicio problemă.

Realizator: Pe de altă parte, aţi spus că un guvern de tehnocraţi ar fi format din oameni mai vulnerabili, care ar fi nu presaţi de...

Traian Băsescu: Manipulaţi de cei care i-au numit.

Realizator: Dar eu îmi permit să vă contrazic cu următorul argument, pe care l-aţi adus chiar dvs: legile acestea speciale au fost făcute atunci când în guvern erau oameni politici.

Traian Băsescu: Da, sigur că da. Şi când în parlament erau oameni politici şi oricând. Dar asta nu contrazice ceea ce eu spun. Nu cred în forţa politică a tehnocratului, iar deciziile sunt numai politice, dacă observaţi. Cu Lucian Croitoru am făcut un compromis. Va trebui să-şi asigure susţinerea măcar a unui partid pentru a duce reformele, a unuia dintre cele două partide mari, fie că e PD-L, fie că e PSD. Va trebui susţinut, pentru că astfel de reforme radicale ale statului nu pot fi făcute de oameni fără sprijin politic. De aceea a putut Boc, pentru că avea sprijin politic...

Realizator: Pentru că avea o coaliţie de 70%.

Traian Băsescu: Şi de aceea a căzut, pentru că a făcut reforme care vizau această clientelă specială favorizată, ale cărei favoruri au fost dobândite prin legi. Dar ce-a făcut Boc a fost extraordinar, adică a încercat să restabilească echitatea în sistemul românesc - fie că ne referim la salarii, fie că ne referim la pensii, fie că ne referim la acele căpuşe care erau agenţiile şi care aveau salarizări speciale. Deci, echitatea trebuie restabilită, şi acest lucru nu-l poate face decât un premier foarte puternic susţinut. Eu sper ca domnul Croitoru...

Realizator: Aţi spus că cel puţin un partid mare din parlament. Dar asta nu asigură ceea ce dvs aţi numit în repetate rânduri "o majoritate transparentă".

Traian Băsescu: Aşa este. Ea va trebui anunţată. În niciun caz nu se va putea merge pe o majoritate netransparentă, care generează şantajul. Guvernul Tăriceanu de ce credeţi că a aruncat cele 3,2 miliarde de euro din fondul de dezvoltare în ultimele două luni din 2008? Exact pentru că a fost şantajat de PSD din parlament. O majoritate netransparentă nu asigură libertatea guvernului de a acţiona conform priorităţilor, ci îşi păstrează scaunul contra bani daţi la nu ştiu ce primari, contra bani daţi nu ştiu unde, contra salarii mărite la nu ştiu ce categorie specială şi aşa mai departe. Deci şantajul nu poate funcţiona, trebuie să fie o majoritate transparentă, pe care o vom vedea la prezentarea cabinetului în parlament.

Reporter: Pe de altă parte, această majoritate transparentă şi foarte consistentă pe care am constatat-o cu toţii a dus la un fenomen... nu ştiu, nu e cazul să-l apreciez eu, dar îl putem constata, şi anume politizarea foarte mare a aparatului administrativ, acuzată de toată lumea.

Traian Băsescu: Aşa este. Dacă vă aduceţi aminte, eu am avut obiecţii când guvernul...

Reporter: Eraţi chiar la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - la un moment dat aţi spus lucrul acesta.

Traian Băsescu: Da, şi-am mai spus-o şi în ţară. Am avut obiecţii la acea ordonanţă de urgenţă. Dar ce aş vrea să înţelegeţi foarte bine: un preşedinte nu se poate opune actelor normative emise de un guvern, mai ales când ei negociază acolo, cele două partide. Dacă au responsabilitate, fac o negociere corectă, echitabilă. Dacă domină politicul, fac o trăznaie de genul acelei ordonanţe de urgenţă prin care s-au înlocuit şefii din teritoriu ai instituţiilor care ţineau de ministere.

Reporter: Dar sunt de vină şi unii şi alţii?

Traian Băsescu: Da, în mod egal; în mod egal. Dar a fost condiţia să stea împreună, probabil.

Reporter: Oare cine a pus-o, dintre cele două părţi?

Traian Băsescu: Nu contează, oricare dintre ele, tot toxică a fost condiţia, sau abordarea. Bun, aici ne va trebui o lege care să spună foarte clar până la ce nivel se schimbă şefii, odată cu schimbarea structurii guvernului.

Reporter: De acord cu dumneavoastră, dar să nu mai existe după aceea ordonanţe de urgenţă.

Traian Băsescu: Ei, aici e problema. E ca şi propunerea pe care o face Crin Antonescu legat de referendum - de ce să mergem la referendum să întrebăm dacă vrem o singură cameră şi reducerea parlamentarilor la maxim 300, că putem stabili numărul de parlamentari prin lege. Da, dar a doua zi îl modifici, după ce trec alegerile. Deci ne trebuie o formulă tare, numărul de parlamentari, aşa cum va rezulta din referendum, va trebui înscris în Constituţie.

Reporter: După ce rezultă din referendum. Chiar, întrebarea la referendum va viza şi fix numărul de parlamentari?

Traian Băsescu: Nu. Va fi maxim, pentru că intenţia mea nu este să stabilesc ceea ce ar trebui să stabilească partidele: norma de reprezentare în parlament. Şi atunci am spus: pun un maxim, care ar asigura o normă extrem de convenabilă: circa 70.000 de români la un parlamentar.

Reporter: Cred că asta e norma acum.

Traian Băsescu: Da, pentru că sunt trei sute treizeci în camera inferioară. Deci, un 70.000-75.000, undeva aici, este o normă rezonabilă. Dacă domnii parlamentari vor considera că în Constituţie trebuie să fie o normă de 100.000, şi eu cred că este posibil, n-au decât să stabilească faptul că vom avea 220 de parlamentari, şi nu 300. Dar aici am considerat că trebuie lăsată partidelor libertate să stabilească o normă. Dacă ar fi fost după mine, eu puneam 220 de parlamentari - un parlamentar la 100.000 de locuitori. Însă am plecat de la premisa că sunt multe oraşe cu sub 100.000 de locuitori, şi sunt oraşe importante, şi atunci am spus să las aici o marjă de manevră parlamentarilor.

Realizator: Dar va trebui să apelaţi la voinţa politică a unei majorităţi, după ce acest referendum îşi va fi spus cuvântul, pentru ca să opereze aceste schimbări, şi este vorba despre o voinţă politică de mai bine de două treimi în parlament.

Traian Băsescu: Aşa este, numai că v-aş aduce aminte un astfel de eveniment legat de votul uninominal. Dacă vă aduceţi aminte, când am cerut să fie introdus, l-au refuzat. Ca atare, m-am dus la referendum. Chiar dacă nu au venit jumătate plus unu din numărul de electori, parlamentarii n-au putut să nu ţină cont că 80% din cele 4,3 milioane cât s-au prezentat la vot au dorit vot uninominal, şi atunci au modificat legea. Au mers pe o cale de mijloc, dar oricum au introdus o formă de vot uninominal. Ea va trebui ajustată, probabil. Eu sunt adeptul votului uninominal ori într-un singur tur, ori în două tururi, pentru că acum avem foarte mulţi parlamentari care au fost pe locul II-III-IV şi au intrat în parlament şi foarte mulţi oameni care au avut peste 40%, au fost pe locul I în colegiul lor - nu au intrat în parlament. Nu-i o formă de echitate şi chiar nu-i o formă de a satisface electoratul. Ei ştiu că l-au votat pe X în marea lor majoritate, 48%, şi intră cel de pe locul III, care a luat 7%.

Realizator: De acord cu dvs, dar la nivelul ţării se pot aduna foarte multe voturi care să nu îşi găsească reprezentarea în opţiunea lor politică. Este vorba şi despre culoare politică şi despre...

Traian Băsescu: Doamnă, vă place democraţia din Marea Britanie?

Realizator: Îmi place democraţia de orice fel este ea, atunci când este înţeleasă adevăratul sens al cuvântului - adaptarea la realităţi.

Traian Băsescu: Sigur, eu aş adapta la realităţi. După cum observaţi, nimeni nu mai reuşeşte să obţină 50% în alegeri şi trebuie să mergem cu guvernele în coaliţie. Nicio coaliţie nu a dat randament, fie că a fost coaliţie din '96-2000, fie că a fost cea cu Alianţa "D.A." şi UDMR, fie că a fost aceasta cu PD-L şi PSD. Deci, în România coaliţiile nu rezistă, nu-şi pot duce mandatul la bun sfârşit. Şi atunci întrebarea este: nu este mai corect să creăm un sistem electoral care să genereze polarizare masivă şi să avem două mari partide, când câştigă - şi, sigur, UDMR nu poate lipsi în nicio formulă, UDMR va fi prezent, că are Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor, Mureşul, judeţe în care are concentrare mare, şi va intra în parlament în mod obligatoriu. Dar îmi pun întrebarea: nu este mai corect să avem două mari blocuri politice, cu un arbitru la mijloc, UDMR? Întotdeauna mandatul se dă partidului mare care are cel mai mare număr de scaune în parlament, număr de locuri. În orice democraţie aşa se procedează. Numai cei care vor s-o balcanizeze spun că mai iau 5% de aici, 5% de colo "şi aşa o facem". Deci în orice democraţie, pentru că nici în Marea Britanie nu obţine mai nimeni 51%, dar au introdus un sistem de compensare, în aşa fel încât să aibă 50% să poată guverna. Şi atunci guvernezi 4 ani şi pe urmă îţi spune electoratul: "Domnilor de la partidul X, aţi guvernat 4 ani, n-aţi fost buni; votăm preponderent cu celălalt partid şi îl aducem pe el la guvernare". Aşa, votează românii cu PD-L, cu PSD, câte 35% la fiecare, diferenţă de 2-3 mandate, şi pe urmă se trezesc cu o coaliţie pentru care n-au nici unii nici alţii simpatie. Deci, cred că trebuie să revizuim sistemul electoral. Eu am fost partizanul unei astfel de revizuiri; s-a făcut, aşa cum v-am spus, o jumătate de drum, cu introducerea votului uninominal compensat. Va trebui să avem vot uninominal.

Realizator: În ideea că măcar şi aceia care au fost pe locul II, pe locul III - şi sunt destui, aveţi perfectă dreptate - tot se simt obligaţi să răspundă în faţa colegiului în care au fost aleşi.

Traian Băsescu: Da.

Realizator: Adică ăsta a fost unul dintre argumentele dumneavoastră atunci când aţi pledat, şi anume că se creează o legătură şi pentru cei de pe locurile II şi locul III, eventual, dar sunt reprezentate...

Traian Băsescu: Aşa este. Este mult mai puternică legătura între... Sigur că da. Dar nu corespunde simpatiei majoritare.

Realizator: Sunt reprezentate toate culorile politice semnificative în parlament.

Traian Băsescu: Evident, avem puncte de vedere diferite. Eu caut o formulă de garantare a bunei guvernări.

Realizator: Eu caut să vă incit.

Traian Băsescu: Este clar că nu vom mai avea, probabil decenii de acum înainte, vreun partid cu 51%, şi avem experienţa a 20 de ani în care am avut trei mandate cu coaliţii: '96-2000, 2004-2008, 2008 şi până acum. Am avut coaliţii; toate s-au spart, s-au certat. Este clar că ne trebuie un sistem electoral care să dea mai multă consistenţă câştigătorului.

Realizator: Dar de ce s-au certat? De ce s-a rupt, până la urmă, ultima coaliţie?

Traian Băsescu: Doamnă, am discutat foarte mult. Trebuie să-i chemaţi pe cei de la cele două partide.

Realizator: Totul a pornit de la Ministerul de Interne.

Traian Băsescu: Nu-i adevărat. La Ministerul de Interne au avut posibilitatea să numească alt ministru. Problema aici a fost legată de interesele PSD şi ale domnului Geoană. Dacă aţi urmărit atent cercetările sociologice după intrarea lui Oprescu, ajunsese foarte aproape, la 2-3 procente de Geoană. Şi atunci, strategii americani i-au spus: "Domnule Geoană, rişti să nu intri în turul doi. Singura soluţie este să generezi o polarizare masivă între cele două partide mari". Polarizarea s-a... Ce justificare ai să scoţi opt miniştri? Când premierul propune remanierea unuia din ei, tu mai scoţi opt?

Realizator: PSD a argumentat că nu aţi avut reproşuri la adresa domnului Nica - nu a avut premierul reproşuri la adresa domnului Nica.

Traian Băsescu: Doamnă, din câte ştiu, le-a făcut publice şi n-a făcut ce trebuia făcut.

Realizator: Înainte să se fi întâmplat revocarea, nu ar fi avut reproşuri. Deci, lucrurile ar fi mers la toate direcţiile din Ministerul de Interne în ordine.

Traian Băsescu: Extraordinar. Ia întrebaţi-l pe domnul Nica dacă s-a dus cu numirea şefului de la serviciile de informaţii ale lui "Doi şi un sfert" sau ale Ministerului de Interne la premier să primească aprobare. Vedeţi ce vă spune.

Realizator: Trebuia? Şi ce credeţi că o să-mi spună?

Traian Băsescu: O să vă spună că nu s-a dus şi că a preferat tot soiul de soluţii de-astea ameţite...

Realizator: Dar era prerogativa lui? Şi de ce a preferat aşa ceva? De ce spuneţi că a preferat aşa?

Traian Băsescu: Era prerogativa primului-ministru să numească, la propunerea ministrului de interne. N-aş intra în detalii, că astea nu sunt de interes pentru populaţie. M-aş întoarce la ce avem acum - uite, mă uit cu bucurie că plouă. Plouă şi poate la anul nu vom mai avea problema lipsei de apă în sol pentru agricultură - e una dintre marile îngrijorări...

Realizator: Mă rog, avem multă apă pe străzi, în schimb, ceea ce iarăşi nu poate să...

Traian Băsescu: Mai bine să ne ude puţin pantofii decât să nu avem apă în sol pentru la anul, când...

Realizator: Sau pentru sistemul energetic.

Traian Băsescu: Da. E bine că scăpăm de perspectiva unei secete pentru la anul.

Realizator: Ce perspective economice - aţi deschis această discuţie - vedeţi pentru România pentru lunile următoare, săptămânile următoare chiar?

Traian Băsescu: În primul rând, aş aşeza perspectivele economice ale României în contextul european. Indiferent ce auziţi la televizor, realitatea este una singură: nimeni nu-şi revine din criză încă; nimeni n-a intrat pe trend de creştere economică.

Realizator: Confirmat.

Traian Băsescu: Da. Nicăieri n-a început o reducere a şomajului, ci dimpotrivă, şomajul creşte în toate ţările, inclusiv în marile puteri economice europene, ca de altfel şi în SUA. În acest context, perspectiva pe care eu o văd pentru România, pe aproximaţii pe care le am de la specialişti, este că vom mai avea trimestrul III cu o cădere masivă, apropiată sau în marje apropiate trimestrului II, după care în trimestrul IV începem să reducem căderea economică - şi acest lucru se va întâmpla destul de relativ abrupt - iar în trimestrul II al anului 2010 vom trece pe o uşoară creştere economică.

Realizator: Şi efectele asupra bugetului când vor fi resimţite?

Traian Băsescu: Probabil începând din trimestrul III 2010.

Realizator: Încep acumulările.

Traian Băsescu: Din acest motiv noi avem un acord cu FMI care ne acoperă nevoile de finanţare, deci cu UE şi cu FMI plus Banca Mondială - în total, 20 de miliarde -, care ne acoperă nevoile de finanţare a deficitelor până pentru următorii doi ani, 2009 şi 2010. Noi nu am tras toţi cei 20 de miliarde, abia s-au tras 6-7 miliarde. Banii îi vom primi în tranşe pentru a acoperi nevoile curente pe care le avem atât în ceea ce priveşte menţinerea unui curs acceptabil, cât şi în ceea ce priveşte finanţarea deficitului bugetar.

Realizator: Dacă această criză politică se prelungeşte, există riscuri asupra monedei naţionale?

Traian Băsescu: Sigur că există. Pe de altă parte, avem resurse. Banca Naţională are resurse să menţină un curs care, pe de-o parte, să favorizeze exporturile, iar pe de altă parte să nu reducă radical veniturile salariale ale românilor printr-o depreciere masivă a leului în raport cu euro. Acestea două sunt de fapt şi axele programului anticriză al guvernului. S-au împrumutat 20 de miliarde pentru ca în perioada 2009-2010 inclusiv să putem, să avem resursele financiare necesare să menţinem un curs rezonabil şi, pe de altă parte, să acoperim deficitul bugetului pentru a putea face investiţii, plăti salarii şi pensii. Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam resursele necesare să menţinem cursul./cp/cv/

Realizator: Nu vreau să îmi închipui.

Traian Băsescu: Nici eu nu vreau.

Realizator: Domnule preşedinte, intraţi în campanie electorală. Cum credeţi că vă veţi desfăşura în această campanie electorală?

Traian Băsescu: Voi avea o situaţie destul de grea, pentru că am un program al funcţiei extrem de aglomerat şi, în acelaşi timp, va trebui să fiu şi în campanie. În orice caz, voi încerca să fac faţă ambelor situaţii, dar voi da prioritate maximă îndeplinirii atribuţiunilor de preşedinte al României. Va trebui să merg şi în Kazahstan, am şi primiri aici - asta e viaţa. În fond, nu mă obligă nimeni.

Realizator: Iar mesajul principal de campanie va fi legat de?

Traian Băsescu: Când îmi voi anunţa programul de campanie, o să vedeţi. După ce începe campania, o să fac cunoscut programul.

Realizator: Când vă depuneţi candidatura?

Traian Băsescu: Nu ştiu. Probabil, 22, 23, 24 - că se pot depunde candidaturile şi pe 24.

Realizator: Aveţi emoţii?

Traian Băsescu: În general nu sunt foarte emotiv decât când sunt singur. Atunci pot fi şi sentimental şi... Sau când îmi arăţi simboluri naţionale. Atunci devin extrem de...

Realizator: V-aţi dovedit a fi şi foarte liric.

Traian Băsescu: Am fost în tinereţe, în adolescenţă şi puţin după adolescenţă. Pe urmă, viaţa m-a băgat într-o zonă aspră a activităţii mele, viaţa pe mare. Dar şi pe mare ai momentele de răgaz, când poţi să fii liric.

(sursa: http://www.romania-actualitati.ro/criza_politica_paleste_in_fata_celei_economice-5084)

3 comments:

ion adrian said...

Bravo tie ca ai reusit s-o postezi . Ti-am mai spus ca in domeniul disiparii informatiei esentiale faci ceva excelent.

balbeck said...

I-a picat tot parul lui Basescu.Asa s-a schimbat?

Bibliotecaru said...

Vânturile, valurile...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.