26 January 2009

Declaraţia preşedintelui PSD Mircea Geoană - 26 ianuarie 2009



Am organizat această primă întânire între puterea executivă centrală a României şi conducerea PSD cu o misiune extrem de clară, aceea de a demonstra că suntem partidul cu cea mai bună resursă umană din România şi că ne vom îndeplini obligaţiile faţă de ţară, faţă de români, faţă de electoratul nostru în condiţii de loialitate, transparenţă şi eficienţă în actul de guvernare.

Sunteţi astăzi în poziţii de demnitate publică în statul român şi am toată încrederea că această misiune importantă într-un an greu pentru ţară va fi dusă la îndeplinire în condiţii corecte, coerente şi de bună conlucrare în cadrul marii coaliţii din care face parte, şi în condiţii de coordonare extrem de clară cu factorul politic decident din partidul nostru. În linii mari numirile pe posturi sunt încheiate. Ultimele numiri care trebuie să fie formalizate prin publicări în Monitorul Oficial sper să fie încheiate în următoarele maxim 48 de ore. Chiar astăzi la Biroul Politic al partidului am definitivat o serie de propuneri de secretari de stat acolo unde încă nu au fost făcute sau finalizate aceste propuneri. Doresc, de asemenea, să vă rog să facem faţă acestei misiuni importante într-un spirit de disciplină şi să nu uităm nici o secundă că prezenţa dumneavoastră în Guvernul României este rezultatul votului a milioane de români care aşteaptă de la PSD în această guvernare respectarea angajamentelor noastre şi, în mod evident, traversarea crizei în condiţii cât mai corecte pentru categoriile vulnerabile de cetăţeni. Evident, între ceea ce spui în campanie şi ceea ce faci la guvernare există întotdeauna o oarecare diferenţă. Dar vreau să vă spun că pentru noi şi pentru mine îndeplinirea integrală a angajamentelor noastre în acest orizont de 4 ani este obligatorie şi este un mandat care va trebui să facă obiectul acţiunii noastre consecvente.

Vreau să spun încă o dată şi încă o dată până înţelege toată lumea în partid, în guvernare şi în opinia publică românească şi în opinia publică şi decidenţii internaţionali: nu există un semi-Guvern PSD şi un alt semi-Guvern PD-L. Există un Guvern al României pe care trebuie să-l serviţi cu toţii cu devotament şi cu simţ de profesionalism şi de patriotism. De aceea, mai ales pentru secretarii de stat care vor lucra în ministere deţinute ca portofolii de miniştrii PD-L vă rog să aveţi o atitudine constructivă, aşa cum miniştrilor PSD care vor primi secretari de stat de la celălalt partid vă rog să-i antrenaţi în condiţii corecte şi să folosim capacitatea profesională a tuturor membrilor Executivului nostru, fără să încercăm să creăm feude sau pur şi simplu poziţii marginale pentru unul sau altul dintre reprezentanţii celor două partide. România are un singur Guvern, un Guvern de mare coaliţie şi acest lucru trebuie să fie extrem de clar pentru toată lumea. În acest moment, cele două mari acţiuni la care trebuie să vă implicaţi, în toate structurile în care noi suntem reprezentaţi, este în primul rând adoptarea unui buget care să răspundă priorităţilor reale ale României în acest moment.

Vreau să vă spun că pentru noi este vital să găsim un just echilibru între nevoia firească de a stimula economia românească, de a ajuta industria românească, de a ajuta întreprinderile româneşti, de a reporni creditarea economiei reale, de a păstra locuri de muncă, de a avea cel mai ambiţios program de investiţii publice din istoria modernă a României în aceşti 4 ani de zile. Dar fără sacrificarea dimensiunii sociale. Suntem un Partid Social - Democrat modern, care cunoaşte şi aplică, ca şi în alte ţări europene, ca şi în America lui Obama, că între economic şi social există o legătură de interdependenţă obligatorie. Aşa cum nu vom accepta ca în acest efort de reducere naturală a cheltuielilor publice ne-esenţiale sacrificaţi să fie cei cu venituri mici, pensionarii, funcţionarii, muncitorii şi în general salariaţii din România. Nu se poate face o imagine în care PD-L-ul este partizanul reducerilor cheltuielilor publice şi a stimulării economiei şi PSD-ul este împotriva reducerii cheltuielilor şi în favoarea lucrurilor sociale. De aceea rugămintea mea este să venim cu o propunere integrată în care să ne batem în continuare pentru investiţii, pentru un pachet de stimulare economică. Dar în acelaşi timp, de alocare a resurselor pentru social. Şi pentru pensionarii cu pensii mici, şi pentru pensionarii de la CAP, şi pentru cei care au nevoie de sprijinul statului în condiţii de vulnerabilitate sporită din cauzele acestei crize. Acest lucru trebuie să fie extrem de clar pentru noi toţi. Şi vă rog ca indiferent de poziţia pe care o aveţi, în ministere mai economice sau mai sociale, să aveţi această abordare integrată, care este singura care poate să scoată România la liman.

În al treilea rând, vreau să vă spun extrem de clar: în premieră, poate, în partidul nostru a existat o mai mare deschidere a conducerii centrale pentru ca oameni din teritoriu să vină către Guvernul de la Bucureşti. Şi sunt mândru de faptul că avem, într-adevăr, o reprezentare a teritoriului mult mai importantă în structurile centrale ale Guvernului României. Dar vreau să vă spun că dumneavoastră nu reprezentaţi judeţul X sau Y, ci reprezentaţi PSD-ul şi Guvernul României. Loialitatea dumneavoastră este, evident, şi faţă de judeţul din care proveniţi sau organizaţia din care proveniţi, dar loialitatea supremă este pentru statul român, pentru cetăţenii României şi pentru conduita politică a PSD. Acest lucru trebuie să fie extrem de bine înţeles şi sper ca acest prim pas către o mai bună reprezentare a talentului din întreaga ţară la nivel central să fie un experiment şi un pas care să continue în mod şi mai energic în anii următori şi în Guvernele pe care le vom face mulţi, mulţi ani de zile de acum încolo.

Nu în ultimul rând aş vrea să vă rog ca, împreună cu domnul vice prim ministru Dan Nica şi, evident, în coordonare cu ansamblul Guvernului, şi vreau să trasez pentru fiecare din colegii noştri o rugăminte şi o sarcină pe care sunt convins că o vom putea generaliza la nivelul întregului Guvern, aceea de a vă stabili o listă de priorităţi, în care să putem să facem priorităţi, etape, resurse, obiective în exercitarea mandatului dumneavoastră. Este foarte important să spunem că nu există o guvernare doar pentru criză, ci este o guvernare pe 4 ani de zile, care-şi asumă obiective şi paşi extrem de concreţi. Procedura este cunoscută din vremea guvernării noastre. Este o metodă eficientă de management în condiţii de criză şi, practic, este vorba de lista acţiunilor, a resurselor, a calendarului şi a dimensiunii inclusiv legislative pe care o aşteptaţi din partea Parlamentului României pentru a îndeplini mandatul pe care l-aţi primit din partea electoratului şi a Parlamentului naţional. Acest lucru trebuie să respecte programul de guvernare aprobat în Parlament, pachetul de stimulare a economiei şi de păstrare a locurilor de muncă. Elemente din oferta politică a PSD-ului, care nu s-a topit în acest program de guvernare. Sunt priorităţi de stânga. Şi nu în ultimul rând, şi aici este îndemnul meu, propriile dumneavoastră iniţiative şi priorităţi, pentru că vă îndemn la creativitate şi curaj în promovarea unei iniţiative. Aşa cum am rugat să fie disciplină şi coerenţă în acţiunea politică a Guvernului, cred că nu vă rezumaţi doar la simpli funcţionari.

Sunteţi oameni politici care aveţi un mandat de îndeplinit şi vă îndemn la curaj, la creativitate şi la soluţii cât mai moderne şi eficiente cu putinţă. Acest lucru cred că va fi foarte bine primit şi de partenerii noştri europeni, care aşteaptă din partea României ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 4 ani de zile, un plan meticulos, exact, disciplinat, perseverent, încăpăţânat, care să permită să ducă România dincolo de criză, către un stat cu adevărat modern şi european.

De asemenea, ceea ce este foarte important din punctul nostru de vedere şi este o metodă aplicată în toate administraţiile moderne ale lumii civilizate, este şi o tabelă de costuri. Administraţia publică românească are un păcat vechi, acela că ştim de multe ori câţi bani băgăm în sistem, care va fi bugetul la Muncă, la Sănătate, la Infrastructură, la Mediu, în orice domeniu, dar statul român şi administraţia publică românească nu au fost încă capabile să definească şi eficacitatea cu care se cheltuieşte banul public. Este o risipă infernală a banului public în România. Şi a venit clipa să punem un pic de zăgaz modului în care se cheltuieşte banul public. Cetăţeanul trebuie să ştie cum este cheltuit banul din taxe şi impozite. De aceea această tabelă de costuri în sensul unor criterii de eficacitate, a cheltuirii banului public ar putea reprezenta cea mai mare revoluţie în administraţia publică românească, combinată cu descentralizarea agresivă şi rapidă a atribuţiunilor statului român.

Vreau să vă îndemn să lucraţi împreună cu domnul vicepremier Nica şi cu domnul ministru Puşcaş pentru a putea să dăm şi o coerenţă europeană acţiunii noastre. Suntem o ţară care a debutat timid în Europa şi o ţară care are enorm de mult decalaj de recuperat faţă de civilizaţia europeană.PSD a lansat un program anti-criză încă de acum un an.
(sursa: http://www.psd.ro)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.