26 November 2009

Corina Creţu şi Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor


În ultimele zile, doamna deputat în Parlamentul European Corina Creţu a avut o activitate susţinută în susţinerea victimelor violenţei. Îmi permit să reproduc trei posturi ale doamnei euro-parlamentar pentru că există o legătură.

Violenta politica

17/11/2009 de corinacretu

Azi, a avut loc un incident grav, care arunca o umbra peste aceasta campanie electorala si pune sub semnul intrebarii maturitatea democratiei romanesti. Colega mea din Parlamentul European, Viorica Dancila, a fost lovita, la Videle, de reprezentanti ai PD-L, incitati de primarul din localitate, membru, la randul sau, al PD-L. Tensiunea ultimelor zile de campanie nu justifica deloc recurgerea la cele mai primitive metode de intimidare, care nu ne fac deloc cinste, ca societate, dupa 20 de ani de libertate. Europarlamentarul Viorica Dancila impartea materiale electorale pentru PSD, ceea ce a provocat reactia violenta a reprezentantilor PD-L, unul dintre acestia lovind-o cu salbaticie. Din pacate, se adeveresc temerile celor care am avertizat ca de la violenta verbala la cea fizica nu este decat un pas. Si mai ingrijorator este faptul ca acest caz nu este o exceptie. Duminica, intr-o comuna vasluiana, deputatul PSD Adrian Solomon a fost lovit, la randul sau, in plina fata, de un simpatizant al PD-L.

Sper ca aceia care, in disperare de cauza, recurg la cel mai primitiv argument, acela al pumnului, sa-si primeasca pedeapsa prevazuta de lege si, totodata, sa fie definitiv sanctionati duminica, la urne. Nu ne putem permite sa involuam intr-un asemenea hal, dupa doua decenii de eforturi si sacrificii. Dezbaterea si confruntarea politica au ajuns in cel mai redus nivel posibil: acela in care tara se taraste fara Guvern, iar majoritatea parlamentara (adica, paradoxal, Opozitia) este dispretuita si agresata nu doar verbal, ci si fizic.

In curand, vom privi in oglinda anilor scursi de la Revolutie si, apoi, de la aderarea la Uniunea Europeana. Oare o astfel de societate am visat in tot acest timp?… Duminica, sta in puterile noastre sa schimbam ceva!

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2009/11/17/violenta-politica/)


Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

24/11/2009 de corinacretu

In cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, ieri am prezidat o reuniune extraordinara a Comisiei pentru Dezvoltare, consacrata combaterii violentei impotriva femeilor in tari aflate in conflict sau in situatii post-conflict.

Dezbaterea a avut loc cu participarea Comisarului european pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Karel de Gucht, a Directorului pentru Jurisdictie, Complementaritate si Cooperare din cadrul Biroului Procurorului Curtii Penale Internationale, Beatrice Le Fraper du Hellen, si a reprezentantei Grupului de Lucru “Pax Christi” privind Violenta impotriva Femeilor in Situatii de Conflict, Hilde Deman.

Am initiat aceasta dezbatere in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare in deschiderea unei saptamani in care, maine, marcam Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor. Milioane de femei sufera, mai ales in tarile sarace si afectate de conflicte, din cauza agresiunilor sexuale si a respingerii ulterioare a victimelor de catre familie si societate. In special in Africa ultimilor ani violul a devenit un fenomen de masa si un instrument utilizat frecvent in razboaie.

In aceste conditii, am considerat necesara o reuniune consacrata unei teme atat de dureroase, nu doar pentru a efectua o radiografie a unei realitati crude, dar si pentru a identifica – impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Procurorului Curtii Penale Internationale si ai ONG-urilor active in domeniu – caile cele mai eficiente pentru ca Uniunea Europeana sa actioneze pentru imbunatatirea sigurantei femeilor din zonele de conflict si post-conflict.

Dupa cum a reiesit din discutiile avute, este imperios necesara intensificarea campaniilor de asistenta acordata victimelor agresiunilor, atat din punct de vedere medical, cat si pentru reintegrarea lor sociala. Nu in ultimul rand, am obtinut un angajament ferm pentru mobilizarea in vederea unor actiuni de pedepsire a unor asemenea incalcari grave ale drepturilor omului.

Dupa cum va spuneam recent, am interpelat, in precedenta sesiune plenara, Comisia Europeana pe aceasta tema, initiind aceasta dezbatere pe un subiect care, de altfel, va fi discutat maine si in plenul Parlamentului European. De asemenea, astazi, voi sustine, impreuna cu comisarul european Karel de Gucht, o conferinta de presa consacrata violentei impotriva femeilor.

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2009/11/24/pentru-eliminarea-violentei-impotriva-femeilor/)


Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor

26/11/2009 de corinacretu

Ieri, in sedinta plenara de la Strasbourg, am luat cuvantul pe tema Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor. Dezbaterea a intregit seria actiunilor dedicate in Parlamentul European acestei zile, alaturi de reuniunea de luni din Comisia pentru Dezvoltare si de conferinta de presa pe care am sustinut-o marti impreuna cu comisarul european Karel de Gucht.

Asa cum spuneam si in conferinta de presa, este o săptămână dedicată luptei împotriva violenţei la adresa femeilor, iar această bătălie trebuie să o ducem nu numai în ţări sărace sau în curs de dezvoltare ci şi în ţările dezvoltate. Tinta noastră în acest moment este să creştem gradul de conştientizare a fenomenului violenţei asupra femeilor şi să determinam Uniunea Europeană să acţioneze mai eficient pentru apararea demnităţii femeilor în general si pentru combaterea violenţei împotriva acestora în special. O femeie din trei suferă, in lume, de violenţe de natură sexuală cel puţin o dată de-a lungul vieţii. In aceasta campanie, ONG-urile – în special cele din plan local – sunt foarte importante, fiind primele care sesizează cazurile de violenţă împotriva femeilor şi protestează împotriva acestui fenomen. De asemenea, prin propunerile făcute, ne ajută la îmbunătăţirea cadrului normativ. De aceea, cred ca e nevoie de o sustinere mai mare acordata organizatiilor non-guvernamentale .

In Romania, Fondul ONU pentru Populatie a demarat campania “Femei in umbra. Umbre”, menita sa combata abuzurile impotriva femeilor. Sustin aceasta campanie si sper ca ea se va bucura si de suportul vostru.


(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2009/11/26/ziua-internationala-pentru-eliminarea-violentei-impotriva-femeilor/)

Tot această problemă a preocupat şi pe doamna deputat Daciana Sârbu:



Sustin campania initiata de UNFPA - Fondul ONU pentru Populatie si Centrul de Informare ONU

Violenta impotriva femeii este una dintre cele mai perfide incalcari ale drepturilor omului, fiind prezenta in toate societatile lumii.

Ucide mai multe femei decat cancerul.

Afecteaza o treime din femeile din intreaga lume.

Estimarile ONU arata ca abuzurile nu numai ca persista, dar sunt in crestere.

Din pacate, de cele mai multe ori, aceste fapte nu sunt cunoscute sau sunt, pur si simplu, trecute cu vederea.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2009/11/25/%e2%80%9efemei-in-umbra-umbre%e2%80%9d/)

Ieri, 25 noiembrie, am vorbit in plenul Parlamentului European despre violenta asupra femeilor, solicitand UE sa se implice mult mai activ in combaterea acestui fenomen. Nu stiu cat de cunoscut este acest fapt, dar la 25 noiembrie ONU marcheaza in fiecare an Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei impotriva Femeilor.

Si tot ieri am primit o veste buna: CNA a decis mutarea dupa ora 20:00 a spoturilor AdePlast, in urma sesizarii mele.

Spuneam in argumentatia mea ca, expunand copiii la o asemenea trivialitate, ne expunem pe noi insine unui pericol foarte grav: impunerea, ca parte a cunoasterii lor despre lume si implicit a educatiei lor, a ideii ca femeia este un obiect (sexual sau nu). De aici si pana la violenta impotriva ei nu mai e decat un pas. Cat de mare? Intrebati-o pe una din acele femei care au fost victimele acestui fenomen. Sunt multe: o treime dintre toate femeile lumii.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2009/11/26/despre-violenta-educatie-si-valori/)

3 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Indraznesc sa remarc asocierea oarecum paradoxala a doua initiative in privinta conditiei femeii in orizonul imediat. Stiti cine afirma ca o femeie nu trebuie sa o atingi nici macar cu o floare? Musulmanii. Stiti cine a declansat un razboi regional ca sa fie scoase femeile-medic din spitale si prezentatoarele de pe ecranele tv? Tot unii dintre ei. Ce constat eu e ca ne indreptam, mai ales in chestia cu publicitatea (jenant apelul la boicot, jenant de tot) spre o ipocrizie talibana, in curand de necontrolat. Cum sunt insa un mare egoist ma gandesc ca eu mi-am trait cei mai frumosi ani pe vremea lui "Coffee,tea or me" si prea putin ma mai intereseaza ce va sa vina...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Este evident că politica, orice ar face, nu poate rezolva problema violenţei familiale, politica însă poate defini o societate în care violenţa este condamnată în mod nativ. Reacţia musulmanilor despre care vorbiţi nu are nimic paradoxal în ea, poţi iubi lalele dar asta nu înseamnă că nu le tai să le pui în vază. Astfel de reacţii sunt rezultatul a mii de ani de formare a paternurilor sociale comportamentale, care au aceiaşi sursă cu strânsul mâinii sau reacţia pudică.

Problema este că aceste paternuri se formează nu într-un an sau doi, ci în sute sau mii de ani. Au fost necesari zeci de ani pentru implementarea sucului fără zahăr sau a zaharinei...

:)
Eu aşteptam vremurile cu "la mine sau la tine"...
:)
Nu le-am prins.

Corina said...

Multumesc din suflet pentru popularizarea activitatii noastre la Parlamentul European. Iti doresc sanatate si numai bucurii,

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.