Domnul Baconschi surprinde încă o dată...
O soluţie de compromis pentru eliminarea rezervelor Olandei în privinţa aderării la spaţiul Schengen ar putea consta în anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma justiţiei în România, cât şi creşterea încrederii prin posibilitatea prezenţei unor experţi olandezi în punctele de frontieră, a declarat, marţi, şeful diplomaţiei, Teodor Baconschi, într-un interviu pentru RFI."Soluţia ţine de dialogul cu Olanda, în primul rând, care şi-a exprimat, după cum ştiţi, rezervele, conectând chestiunea MCV, reforma în justiţie, de data accesului nostru în Schengen. Dar pe 7 octombrie, puţin după ce am fost eu acolo (la Berlin n.r.), premierul olandez s-a întâlnit cu doamna Angela Merkel. Înţeleg că subiectul a fost din nou abordat. Cred că mainstream-ul democratic olandez e deschis pentru o formulă de compromis, dar, cum ştiţi, la Haga e un guvern minoritar, care e susţinut de o majoritate extrem de fragilă în Parlament. Cred că soluţia va fi legată atât de, poate, anticiparea unor rapoarte pozitive pe reforma justiţiei în Romania, cât şi dialogul bilateral direct, dar şi posibilitatea de a creşte încrederea partenerilor noştri olandezi, prin cooperare directa în frontieră. S-ar putea imagina şi prezenţa unor experţi din Olanda din acest punct de vedere. (...) S-a invocat şi această posibilitate. De altfel, primul ministru olandez va vizita, în noiembrie, Romania şi cred că vom avea şi ocazia de a explica, de a aduce toate argumentele şi de a găsi împreună, în spirit european, o soluţie de compromis", a spus Baconschi.
El a adăugat că şi din Finlanda au venit, pe canale diplomatice, semnale că se doreşte o ieşire din impas în privinţa aderării la Schengen şi că şi această ţară devenit mai sensibilă la argumentele României. "Trebuie să menţinem tonusul acestei campanii, fără accente isterice, exagerări sau incriminări, ci mai degrabă pledându-ne cauza cu toată demnitatea şi argumentele necesare", a evidenţiat ministrul de Externe.
Întrebat în legătură cu cele două rapoarte pozitive pe MCV solicitate de Parlamentul de la Haga pentru a-şi schimba poziţia în privinţa aderării la Schengen a României şi Bulgariei, ministrul Baconschi a amintit că în luna decembrie va fi un Consiliu JAI. "Există şi un raport interimar de ţară sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în luna februarie, deci am putea, avem nişte termene rezonabile, în care progresele înregistrate în justiţie ar putea să ridice nivelul de încredere al Olandei faţă de România", a arătat ministrul Baconschi.
De asemenea, întrebat în legătură cu posibilitatea avansării unei date când România ar putea adera la Schengen, ministrul Baconschi a răspuns că e mai bine să nu mai fie făcute profeţii calendaristice "Lucrăm, e un proces în curs, sperăm ca el să fie deblocat", a concluzionat el.
Cu ocazia vizitei la Berlin din urmă cu o săptămână a ministrului Baconschi, omologul german Guido Westerwelle a declarat că guvernul de la Berlin acţionează pentru ca România şi Bulgaria să obţină cât mai rapid posibil aderarea la spaţiul Schengen.
Olanda şi Finlanda s-au opus, cu ocazia ultimului Consiliu JAI din septembrie, aderării României şi Bulgariei la Schengen, chiar şi în doi paşi, iar o decizie în acest sens a fost amânată pe termen nelimitat. Un prim termen fixat iniţial pentru aderarea României şi Bulgariei în martie 2011 a fost ratat iniţial după ce Franţa şi Germania s-au opus la sfârşitul anului trecut, însă între timp cele două mari ţări membre UE au arătat susţinere faţă de soluţia aderării în doi paşi, într-o primă fază cu frontierele aeriene, iar apoi terestre şi maritime. AGERPRES(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/86496-Baconschi-O-solutie-pentru-aderarea-la-Schengen-ar-putea-fi-si-prezenta-unor-experti-olandezi-in-punctele-de-frontiera-romanesti.html)
Eu aş propune să lăsăm olandezi experţi în punctele de frontieră româneşti la ei acasă şi să aducem nişte olandezi specialişti în guvernare care să înlocuiască acest guvern incompetent şi plin de inexactitudini. Chiar aşa, ce o face Jan Peter Balkenende zilele astea? E şi creştin democrat, are experienţă cu coaliţiile, a avut şi domnia sa patru cabinete... s-ar potrivi cu contextul, e un fel de Emil Boc olandez, numai că mai bun decât versiunea românească. Cam cât salariu ar putea să ceară?
No comments:
Post a Comment