Doamna Vass Paul ne anunţă o bunăstare a firmelor de IMPORT-EXPORT. Exporturi mai mari înseamnă o cifră de afaceri mai mare pentru aceste filme... dar totuşi e mai bine? Iată ce spune doamna Vass Paul.
Economia românească a fost susținută masiv de exporturi în anul 2011, care au crescut cu peste 21% față de anul 2010, devansând creșterea de peste 17% înregistrată de importuri. Cu toate acestea, deficitul comercial a fost cu 1 miliard de lei mai mare, pe seama unui ritm mai moderat de creștere a exporturilor comparativ cu anul anterior.Activitatea din comerțul internațional s-a restrâns în luna decembrie din anul 2011: atât exporturile, cât și importurile au scăzut cu 20,8%, respectiv 15,4% față de luna precedentă.
· Exporturile
o Volumul exporturilor s-a ridicat la aprox. 14,2 mld. lei în luna decembrie 2011.
o Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, exporturile au înregistrat o creştere de 0,2%.
o În anul 2011, exporturile au crescut cu peste 21,2% faţă de anul 2010, totalizând 190,8 mld. lei.
· Importurile
o Importurile au însumat aprox. 18,6 mld. lei în luna decembrie 2011.
o Faţă de luna decembrie 2010, importurile au crescut cu 4,7%.
o În anul 2011, valoarea importurilor s-a ridicat la 232 mld. lei, corespunzătoare unei creşteri de 17,4% comparativ cu anul 2010.
· Deficitul comercial
o Deficitul comercial a fost mai mare cu 793,5 millioane lei în luna decembrie 2011 faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, din cauza unei creșteri a importurilor de aprox. 5%, care a devansat creșterea de doar 0,2% înregistrată de exporturi.
o În anul 2011, deficitul comercial a fost de aprox. 41 mld. lei, mai mare cu 1 mld. lei față de anul precedent.
Evident, am întrebat şi eu
@ Andreea Vass Paul
Am şi eu o problemă de matematică economică… sau aşa ceva.
45 miliarde de euro, dar cu un deficit al balanţei comerciale de 9,72 miliarde euro, cu un miliard mai mare ca în 2010… are un paradox. Cu alte cuvinte cumpărăm banane şi vindem banane. Cumpărând mai multe banane şi vânzând mai multe banane… creşte exportul, dar creşte şi importul. Mâncăm din banalele pe care le cumpărăm, se dezechilibrează balanţa cu un miliard.
Cu alte cuvinte, 45 de miliarde pe o tendinţă de creştere înseamnă deci “mai bine” sau creşterea dezechilibrului balanţei un un miliard înseamnă “mai puţin bine”, avem o alternativă. Mai mult export înseamnă o cifră de afaceri pe comerţ import-export în creştere, deci se măreşte profitul din aceste operaţiuni. Pe de altă parte, faptul că se dezechilibrează balanţa înseamnă că o bună parte din acest profit se consumă, ba se consumă mai mult decât s-ar putea obţine din profit.
În concluzie, această ştire, privind-o la nivel macro, ar trebui să mă bucure sau să mă întristeze?
3 comments:
Biblio
Iesiti din biblioteca. Altele sunt evenimentele ce capteaza atentia tuturor.
Astept un comentariu pertinent, mai ales, ca aici nu functioneaza decat, cel mult, autocenzura.
;)
"Alte evenimente" îmi provoacă greaţă.
Mda, eu am inteles ca pe acest fundament s-a redus dobanda de referinta a BNR: inflatie mica, scaderea deficitului de cont curent. In opinia mea, ar trebui sa satisfacem o parte din cererea locala cu productia locala. Daca faci incaltaminte si imbracaminte ieftine pentru italieni, ei pun o eticheta si castiga triplu, iar pe partea ailalta cumperi de la turci si chinezi, avem o problema. Avem o problema pentru ca italienii au redus productia in conditiile unei cererei mai reduse de fite (desi romanul din fabrica nu ia salariu de fite). In paralel, ai mai multi someri desi cerere locala pentru produse ieftine exista.
Decat o tara cu deficit de cont curent, mai bine o tara orientata pe exporturi. Totusi problema tarilor orientate pe exporturi este ca nu pot stimula cresterea economica prin injectare de lichiditate. Japonezii traiesc asta. Mai nou o traim si noi, dar din prostie zic eu, pentru ca cerere locala de produse ieftine exista. Problema este ca lichiditatea necesara pentru micile afaceri (generatoare de locuri de munca si de produse ieftine pentru piata locala) este aspirata de stat si blocata de banci (au morcov si vor sa se capitalizeze). Bancile romanesti au personal obisnuit sa dea doar credit cu buletinul. Imi amintesc o situatie ilara a unui fost angajator, caruia i-a fost acceptata ca garantie masina, dar garsoniera nu, pentru o linie de credit :)) (blonda care se ocupa de dosar a considerat masina rulata cam 250 de mii de km mai sigura decat o garsoniera in Bucuresti, ca idee).
Deci problema: lichiditate aspirata de stat si blocata de banci, productie pentru export pe cale sa se reduca (datorita problemelor din UE), consum local din import mentinut la acelasi nivel si somaj. Parerea mea este ca daca statul nu se poate abtine sa faca deficit macar ar putea sa ajute intr-un fel crearea de locuri de munca: un fel de program "Prima fabrica", "Prima ferma", etc. unde statul garanteaza un credit acordat de banca pentru IMM-uri. Statul nu cheltuie bani, ci garanteaza. Daca bancile se tem sa crediteze IMM-urile romanesti, macar statul sa aiba incredere in ele. In paralel mai dai de lucru la niste oameni si poate reusesti sa vinzi textile romanesti in loc de textile chinezesti romanilor. E o aberatie sa ai capacitate de productie si sa cumperi de la altii pe datorie pentru ca banca nu stie sa isi indeplineasca functia sociala: furnizarea de lichiditate.
Post a Comment