Vă aduceţi aminte reclama la bere Ciuc?
Aşa cum beţivul nu poate pleca de lângă berea după bere e plăcere, nici domnul preşedinte Traian Băsescu nu poate pleca de lângă iluzia că ar fi premier.
Ştire:
Iată că, de data asta, a anunţat revenirea salariilor la forma iniţială deşi premierul nu pare deloc sigur că asta se va întâmpla. Transcriere discurs:Preşedintele României Traian Băsescu este prezentat drept şeful guvernului de la Bucureşti în secţiunea dedicată liderilor care urmează să participe la summitul NATO de la Chicago, de pe site-ul comitetului de organizare a reuniunii la nivel înalt.
Linkul pus de organizatori sub numele şi "funcţia" liderului român duce însă spre site-ul Preşedinţiei.
Site-ul este administrat de comitetul desemnat de primăria din Chicago să se ocupe de organizarea summitului din 20-21 mai.
Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua. Încep prin a mulţumi domnului preşedinte van Rompuy pentru vizita pe care o face la Bucureşti. Este pentru a treia oară când domnul preşedinte ne vizitează, dar prima dată când vizitează Bucureştiul după dobândirea celui de-al doilea mandat ca preşedinte al Consiliului European, lucru pentru care îl felicit şi în România. Am avut discuţii consistente legate de problemele care frământă acum în mod deosebit Europa, unul din principalele subiecte fiind legat de relansarea economică a Uniunii Europene în general şi am făcut o scurtă prezentare a măsurilor pe care noi intenţionăm să le luăm în continuare legat de obiectivul de a avea un an cu creştere economică. Cu acest prilej, l-am informat pe domnul preşedinte că intenţionăm ca de la mijlocul anului să revenim la salariile de dinainte de reducerea acestora cu 25% pentru a încerca să stimulăm consumul. Nu mai puţin adevărat, că şi pentru a ne respecta o obligaţie asumată public, aceea de a avea o reducere temporară a salariilor în sectorul public. Un alt subiect discutat a fost cel legat de aderarea la spaţiul Schengen şi ţin să mulţumesc domnului preşedinte pentru sprijinul pe care ni l-a dat în fixarea lunii septembrie 2012 ca lună în care să se ia o decizie cu privire la data intrării României în spaţiul Schengen. L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la perspectiva adoptării Pactului fiscal care se află în Parlament şi probabil în două săptămâni va trece de Camerea Deputaţilor.
De asemenea, l-am informat pe domnul preşedinte că România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro anul 2015. În discuţii am abordat consistent şi subiectul următorului cadru financiar al Uniunii Europene, bugetul 2014- 2020, insistând asupra faptului că România are nevoie de menţinerea sau chiar creşterea fondurilor de coeziune. Un alt subiect a fost legat de punctul de vedere al României, că trebuie menţinută coeziunea în interiorul Uniunii Europene, coeziune care uneori a părut a fi afectată legat de zona euro şi zona non-euro, 17 sau 27, iar opinia noastră este că Uniunea Europeană are 27 de membri, chiar dacă unii nu sunt membri ai zonei euro. Nu lipsit de interes a fost şi subiectul legat de evoluţiile către formaţiuni radicale în interiorul Uniunii Europene şi am subliniat că există un risc pe care trebuie să-l prevenim, acela de a nu da acces la putere formaţiunilor extremiste, fie că ele sunt în vechea Europă sau mai nou membru al Uniunii Europene. Acestea au fost, în principal, subiectele pe care le-am discutat cu domnul preşedinte. Şi, încă o dată, domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru prezenţa la Bucureşti.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy: Vă mulţumesc, domnule Preşedinte, pentru ospitalitate şi pentru discuţia bună pe care am avut-o astăzi. Mai întâi, doresc să felicit Guvernul şi cetăţenii români. Exact cu şapte ani în urmă, pe 25 aprilie 2005, s-a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, la Luxemburg. A fost un moment important pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană. Ţara dumneavoastră a aderat numai acum cinci ani de zile, dar deja nu ne putem imagina uniunea noastră fără România. Salut rolul important pe care preşedinte Traian Băsescu îl joacă în Consiliul European.
Primul punct pe care l-am discutat în această dimineaţă este economia. Preşedintele Băsescu mi-a prezentat măsurile pe care România le-a luat în ultimii ani pentru a depăşi criza, decizii dificile pentru a readuce încrederea pieţelor, pentru a consolida bugetul şi pentru a implementa reforme structurale. Aceste decizii au produs rezultate. După o recesiune dură s-a revenit la o creştere care ne aşteptăm să continue în acest an şi în anul următor. Fondul Monetar Internațional se aşteaptă la o creştere de 1,5% în 2012 şi chiar mai mult în 2013 - 2016, până la 3% sau chiar 4%. Vreau să încurajez noul Guvern şi premierul său în continuarea eforturilor lor. Aceste eforturi sunt indispensabile pentru viitorul României şi pentru poporul român. Valorificarea fondurilor Uniunii Europene este de o importanţă crucială. Avem nevoie de mai mult progres pentru a putea obţine şi procesa fondurile care sunt destinate pentru ţară, în bugetul Uniunii Europene, după progresul care s-a înregistrat deja. Parlamentul European tocmai a convenit asupra unui nou instrument care va ajuta România în continuare. Banca Europeană de Investiţii se va implica şi, desigur, Europa poate să facă asta. Depăşirea punctelor slabe va necesita mai multă activitate, mai ales în ce priveşte eficienţa Guvernului şi reforma întreprinderilor de stat.
Am discutat, de asemenea, despre perspectiva economică mai largă şi situaţia din zona euro. Trecem printr-o uşoară recesiune şi sigur provocările din unele ţări sunt foarte importante. În acelaşi timp, trebuie să nu uităm că unele părţi ale Uniunii merg destul de bine, ceea ce va fi util pentru perspectiva europeană în termeni mai generali. Europa îşi va continua strategia de readucere a creşterii şi creare de locuri de muncă. Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate, de aceea Uniunea îşi mobilizează instrumentele. Încurajăm, de asemenea, ca bugetele naţionale şi europene să acorde prioritate motoarelor de creştere, precum investiţiile în energie şi infrastructura de transport, inovaţie şi educaţie. De asemenea, avem nevoie de o continuare a cooperării economice din Europa. Luna trecută am semnat un tratat pentru disciplină fiscală mai mare. Este crucial pentru Uniune, iar participarea României este foarte apreciată, ca semn de încredere şi un vot de încredere pentru viitor. Acum este de maximă importanţă ratificarea lui rapidă de către toţi semnatarii.
Am discutat, de asemenea şi despre intrarea României în Schengen. Toţi liderii europeni au subliniat de mai multe ori în întâlnirile noastre că toate condiţiile legale de aderare au fost întrunite. La ultima întâlnire din martie liderii au făcut progrese. Am îndemnat Consiliul să ia o decizie cu privire la aderarea României în septembrie. Salut faptul că ţara dumneavoastră ia iniţiative pentru creşterea încrederii între timp. De exemplu, în domeniul controlului frontierelor şi cooperării poliţiei. Acest lucru va asigura faptul că România va deveni un punct de intrare sigur în zona Schengen. Am discutat, de asemenea, şi despre provocările din domeniul energiei. Pe fondul creşterii costurilor la energie, securitatea energetică este mai importantă decât oricând. Salutăm implicarea României pentru dezvoltarea coridorului sudic, este crucial pentru Europa şi România, domnule Preşedinte.
În final, am discutat bugetul european viitor, am luat act de priorităţile României, pe care preşedintele Băsescu mi le-a prezentat. Agricultura şi politica de coeziune rămân importante pentru o Uniune competitivă şi integrată. Bugetul trebuie să fie un instrument de creştere în toată Uniunea. La următorul Consiliu European din iunie vom continua discuţiile. Îi mulţumesc preşedintelui Băsescu, din nou, pentru curajul dumnealui pe care l-a arătat în anii trecuți şi pentru cooperarea sa pozitivă în Consiliul European. Vă mulţumesc foarte mult!Departamentul de Comunicare Publică
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13266&_PRID=)
25 Aprilie 2012
Pe Antena 3 se făcea reclamă la apariţia unui noi portal economic
(http://www.incomemagazine.ro/)
Income Magazin... Magazinul veniturilor... Care este primul articol pe care îl văd în "magazinul veniturilor"... Evident...
Presedintele Traian Basescu i-a spus presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca mandatul sau de sef al statului poate fi mai scurt, pentru ca in Romania "presedintele poate fi suspendat".Nu ştiu spre cine arată domnul Băsescu cu degetul, desigur foarte amuzat, cum îi stă bine... dar de prin toate colţurile vin ştiri care spun că (ne)bunăstarea noastră îl au pe domnul Băsescu în centrul motrice.
Presedintele Consiliului European efectueaza astazi o vizita oficiala la Bucuresti, care marcheaza implinirea a 7 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE. In aceasta dimineata, Van Rompuy a fost primit, la Palatul Cotroceni de catre seful statului roman. Gazda si oaspetele sau facut fotografia oficiala in fata jurnalistilor, dupa care au intrat in Salonul Albastru al palatului, pentru convorbiri tete-a-tete.
La inceputul intrevederii, presedintele Basescu a remarcat ca Van Rompuy se afla pentru a treia oara la Bucuresti si l-a felicitat pentru obtinerea celui de-al doilea mandat de presedinte al Consiliului European.
"Da, este al doilea mandat, dar mandatul meu este mai scurt decat al dumneavoastra", a spus Van Rompuy, insa seful statului a replicat: "Nu poti sa stii. In Romania, presedintele poate fi suspendat, ceea ce nu e cazul pentru presedintele Consiliului European".
Ulterior, Traian Basescu i-a mai spus oficialului european ca el este un sustinator al scurtarii mandatului sefului statului roman, pentru ca acesta sa coincida cu mandatul de 4 ani al Legislativului.
Domnul Băsescu parcă a spus că renunţă la caracterul jucător... or poate că nu.
No comments:
Post a Comment