07 December 2009

România, o ţară cu doi preşedinţi


Închidem 20 de ani de istorie post-comunistă, astăzi punem capăt tranziţiei, de mâine ne ducem spre Europa...




Am învins la fel ca şi în 2004



14 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Eu sper ca romanii sa aiba mai mult discernamant decat ursul despre care se spune ca atunci cand ii este foame e in stare sa-si rontaie labele. "Prapastia" despre care vad ca se vorbeste insistent cred ca este mai degraba o rana superficiala,provocata de faptul ca o tabara s-a bazat pe securistii mai batrani iar cealalta pe cei mai tineri... Ce se poate vedea cu ochiul liber e ca veteranii n-au inteles ca targovetii nu-s ca fosta clasa muncitoare...

Bibliotecaru said...

O fi chiar atât incredibilă normalitatea. De ce contează atât de mult cine este preşedinte în România, cine este premier în România, cine sunt cei doi preşedinţi ai camerelor... Oare nu am putea să trăim şi noi într-o ţară condusă mai mult de bun-simţ decât de persoane?

nimrod said...

@Biblio,

Cata vreme alinierea Romaniei la normele occidentale a indepartat ferm riscul de a ajunge, ca si politician, in fata plutonului de executie, nici nu trebuie sa ne mire fascinatia conditiei de trai neneaca pe banii contribuabililor si, pe cale de consecinta, batalia pentru un loc mai in fata in politica.
Cu exeperienta anilor de sub Ceausescu eu sunt multumit ca pot totusi sa-mi gestionez cu bun-simt macar propria-mi existenta. Am teribila satisfactie ca un astfel de comportament irita in continuare, teribil, autoritatile.
In rest e ca la telenovele, unii se uita,eventual pasionat, cu urmarile de rigoare, altii nu.

Bibliotecaru said...

Problema este că în timp ce clasa politică se luptă cu ajutorul unui comportament suburban şi lovituri sub centură, în acelaşi timp întreaga clasă politică se coalizează în a bloca eventualii independenţi de bun simţ. Asta taie din start orice soluţie de alegere populară. Singura soluţie este o structura para-politică care să promoveze o organizaţie puternică a societăţii civile capabile să propună şi să susţină candidaţi în afara vieţii politice. Numai un organism puternic al societăţii civile poate bloca argumentul politicii grobiene. Nu este normal ca poporul să fie nevoit să aleagă între un filmuleţ şi o vizită în Rusia.

Bibliotecaru said...

PS
Sper din toată lumea ca să se lămurească cum este treaba şi cu filmuleţul, şi cu vizita în Rusia. Măcar atât.

nimrod said...

@Biblio,

a.Personal am oroare de vreo reprezentare mai puternica a "societatii civile", fiindca asta imi aduce aminte de SA...
b.Mie in legatura cu filmuletul mi se pare suspecta concentrarea doar pe miscarea in sine. Cheia si lacata momentului o constituie, evident, reactia tipului din planul doi, aflat cu fata spre copil.N-o mai comentez fiindca, vorba lui Basescu, nu vreau sa-i acopar de penibil pe "expertii" de pe la tot felul de pravalii.
c.Gafa cu vizita la Moscova paleste in fata vizitei acasa la Vantu.Ieri am cules de pe jos un manifest anti-Geoana,cu mesajul "Vantu presedinte", cu un colaj-caricatura altfel excelent si un text ajutator pe spatele foii. Eu cred ca vizita, dincolo de caracterul general de gafa abisala, i-a "starnit" pe veteranii feneisti care nu sunt putini... Cum un echilibru precar il strica si un fir de par...
d.Ma bucur ca am "conversat" calm la vreme de furtuna. Va doresc o seara buna. Ma retrag sa citesc ceva despre fascism...

Bibliotecaru said...

Democraţia a cam plecat din România... Democraţia plecată fascia n-o taie.

Satmareanu said...

@Bibliotecaru
"Singura soluţie este o structura para-politică care să promoveze o organizaţie puternică a societăţii civile capabile să propună şi să susţină candidaţi în afara vieţii politice"

Am ajuns cam la aceeasi concluzie dupa inca o luna jumate de campanie asidua in care am cunoscut si mai in profunzime anumiti oameni din jurul meu. Incep sa cred ca, cel putin in ceea ce ma priveste, s-ar parea ca nu politica reprezinta raspunsul la veche intrebare hamletiana.

Darius said...

Scuze, am postat cu celalalt blog.

Bibliotecaru said...

Ori poate că politica este răspunsul numai că ceea ce se numeşte astăzi politică nu este de-adevăratele politică. Implicarea cetăţenilor în coalizarea unei societăţi civile cu interese proprii diferite de ale clasei politice şi presiunea celor care vor să facă politică asupra partidelor politice, într-o actualizare a mentalităţilor politice şi realizarea trecerii de la politicianismul populist care are ţinta interesul apropiat la politica doctrinară care are ca ţintă viitorul.

balbeck said...

Cred ca ramane Basescu,desi nu vreau.El e raul cel mai mare.CC nu cred ca va anula alegerile,desi as vrea.
Basescu e mai de stanga decat toti cei de stanga si mai de dreapta decat toti cei de dreapta.E la extreme.

Bibliotecaru said...

Mie nu îmi este frică de domnul Traian Băsescu, mie îmi este frică de faptul că partidul PD-L execută tot ce spune preşedintele Traian Băsescu, legitimând orice acţiunea a acestuia fără a conta dacă este normală sau anormală. Astfel se subordonează Guvernul şi Parlamentul preşedinţiei în loc ca preşedintele să deservească puterile statului. Dacă instituţiile statului ar funcţiona normal, nici un personaj nu se poate impune, nici din stânga stângii şi nici din dreapta dreptei.

nimrod said...

a.Eu cred ca pentru Basescu mandatul care vine va fi mai greu decat cel care s-a incheiat si, fiindca a vorbit, ca CVT-ul cu ani in urma, despre foc automat, imi amintesc de o caricatura cu Yasser Arafat care-si facuse o gaura in talpa cu propriul AKM. Deja Basescu a inceput prin a se umili dandu-i telefon lui Tariceanu inainte chiar de numirea in post.
b. In acelasi timp, nu cred ca Basescu e cel mai mare rau. O guvernare majoritar pesedista ar fi fost intr-adevar nashpa fiindca PSD-ul e pe cat de arogant, pe atat de anacronic.
c. Superb Harabula cu "natarau"! Superb!

ion adrian said...

Stii daca este adevarat un lucru important spus pe cateva posturi de tv si anume:
CCR nu se poate pronunta pe reclamatia facuta de PSD daca se dovedeste desigur prin PDl sau prin cine mai are drept sa argumenteze ca PSD a comis cel putin o frauda dovedita ca atare indiferent de amploarea ei , adica in acest caz fara legatura cu influentarea sau nu a rezultatului.
Adica in traducere: nu ai dreptul sa stigi hotii daca furi si tu .

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.