Luandu-se in considerare faptul ca diminuarea dezechilibrelor existente si mentinerea deficitului bugetar in limite sustenabile creeaza premisele relansarii economice, se impune adoptarea in regim de urgenta a unor masuri cu caracter exceptional, prin care sa se continue eforturile de reducere a cheltuielilor bugetare si in anul 2010.
Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune avandu-se in vedere necesitatea adoptarii in cel mai scurt timp a legii bugetului de stat si a legii bugetului asigurarilor sociale de stat, conditie sine qua non pentru mentinerea acordurilor cu organismele financiare internationale.
Neadoptarea acestor masuri in regim de urgenta ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale, cu consecinta crearii unor dezechilibre macroeconomice de natura sa duca la imposibilitatea relansarii economice.
Intrucat aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata...
http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_masuri_financiar_bugetare_ordonanta_urgenta_114_2009.php
Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 nu vizează doar măsurile ce se vor lua în domeniul educaţiei, ci şi alte măsuri ce decurg pentru a se putea asigura respectarea angajamentelor asumate de România.
Am invitat deja sindicatele ca să ne întâlnim pe 5 ianuarie 2010. La această întâlnire îi voi ruga să-mi prezinte viziunea domniilor lor, legată de implementarea acestor măsuri, pentru că toată lumea este cu certitudine conştientă că noi trebuie să eficientizăm cheltuirea banului public în educaţie.
Ţinând cont şi de aceste puncte de vedere, în prima săptămână a lunii ianuarie sau în intervalul imediat următor, vă vom prezenta punctul nostru de vedere oficial în legătură cu măsurile concrete şi fundamentate pe care le vom aplica. Acest punct de vedere al ministerului va intra pe procedura de dialog social cu sindicatele."
BIROUL DE PRESĂ
Reflectarea acestei "Întâmplări"
ALINA GORGHIU:
Stiu, stiu… mi-am promis sa o las mai usor cu subiectele politice zilele astea. Dar nu ma lasa realitatea, nu ma lasa paradoxurile noului guvern si ale guvernantilor. Sa ma explic: Boc da o ordonanta (da, iar incepe sarabanda ordonantelor…) prin care se reduc 15.000 de posturi din invatamant. Domnul ministru al invatamantului spune “Da, adevarat, dar numai dupa ce vom discuta cu sindicatele”. Extraordinar… cata condescendenta fata de acest domeniu… Multumim ca va mai consultati si cu sindicatele, dar sa avem pardon: pentru ce va mai consultati, cand ordonanta e data deja? Ce veti mai discuta?
Nu mai vorbesc despre faptul ca se anunta acum disponibilizarile asta (care e drept ca se precizeaza ca se vor face dupa 1 septembrie), acum in timpul anului scolar. Imi imaginez cam ce este in sufletul profesorilor… titulari sau nu, in mintea directorilor de scoli, care nu mai au femei de serviciu de disponibilizat…
Cu siguranta aceasta masura va afecta profesorii de sport, muzica si desen, care nu au catedra intreaga. Stiu ca se urmareste si cresterea efectivului elevilor in clasa. Va fi interesant acest lucru, dupa ce ne-am chinuit sa echilibram un pic numarul elevilor, sa aerisim un pic clasele, pentru ca este inuman sa predai unor clase de 30 de copii, de exemplu.
Dar ce sa mai vorbim despre scolile din mediul rural, care vor ramane efectiv fara cadre diactice de specialitate? Si asa sunt sate si comune cu deficit de profesori… acum va fi o adevarata provocare sa-i alegi pe aceia care vor fi trimisi acasa.
Daca stau acum si imi amintesc, ministrul deja contestat de sindicate a promis ca va respecta pactul pe educatie, va avea grija de investitii - aici e cea mai mare gaura - va avea grija de cadrele didactice, iar primul lucru pe care il face e sa dea afara profesorii. Frumos cadou inainte de anul nou, nu-i asa?
Parlamentul României
Camera Deputaţilor
Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal
telefon: (021) 402 10 70
fax: (021) 402 10 72
e-mail:pnl@cdep.ro
Ministrul celor 15.000 de disponibilizări
COMUNICAT
Bucureşti,
30.12.2009Pactul pentru educaţie, grija faţă de cadrele didactice, prioritatea numărul 1 – investiţiile în educaţie… toate acestea sunt acum sintagme fără substanţă, fără valoare şi adevăr.
Prima măsură luată sau acceptată de noul ministru al Educaţiei este disponibilizarea unui număr de 15.000 de oameni din sistemul de învăţământ preuniversitar. Paradoxul acestei măsuri este dat de reacţia ministrului Daniel Funeriu, care anunţă sindicatele că vor fi consultate în cursul lunii ianuarie 2010.
Nu pot să nu mă întreb la ce bun aceste consultări acum, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care reglementează restructurarea posturilor din învăţământ? Mai mult decât atât, va fi interesant de aflat ce se va întâmpla cu şcolile care se confruntă în prezent cu lipsa profesorilor sau cu acelea care nu mai au femei e serviciu de disponibilizat sau alt personal auxiliar.
Refuz să accept calmul pe care îl afişează ministrul Funeriu, premierul Boc şi mai nou preşedintele Băsescu, asigurându-ne că lucrurile nu sunt atât de grave cum au fost prezentate. Toţi aceştia vin să calmeze spiritele acum, după ce au semnat şi parafat desfiinţarea celor 15.000 de posturi.
Susţin în totalitate demersurile sindicale, pentru că asistăm din nou la o conducere a ţării în modul despotic în care am fost obişnuiţi în 2009. Normalitatea dialogului cu toţi partenerii de discuţie a fost înlocuită cu impunerea prin forţa Ordonanţei de Urgenţă. Măsurile acestea radicale, care afectează un număr mare de oameni şi care pot naşte mişcări de protest trebuie dezbătute şi convenite în dialog social, nu decise sub semnătura unui om.
Situaţia dificilă pe care o vom traversa în 2010 impune, într-adevăr, un comportament adecvat şi măsuri reparatorii în economie. Însă, nu trebuie să recurgem la reacţii extreme, închizând gura societăţii civile sau chiar a Opoziţiei prin privilegiul pe care ni-l conferă puterea politică.
Aştept, aşadar, explicaţii din partea Ministerului Educaţiei în legătură cu modul în care se va trece la aceste disponibilizări, în legătură cu programele de reconversie profesională a celor disponibilizaţi (fonduri existând deja de la Uniunea Europeană) şi în legătură cu reforma educaţiei în noile condiţii de deficit de personal. De asemenea, consultarea sindicatelor este un subiect pe care îl voi urmări cu interes deosebit.
Deputat Alina Gorghiu,
Telefon : 0722.587.667,
Adresă e-mail : deputat@alinagorghiu.ro
Adresă blog : www.alinagorghiu.ro
11 comments:
Asa e, dar sper sa nu muste prea tare, cat sa ne putem vindeca usor
Domnul Preşedinte urmărea creşterea consumului de energie electrică pentru a constata că economia funcţionează sau nu. Când a venit iarna a descoperit că şi consumul de energie a crescut. Un om normal s-ar fi gândit că a venit frigul, lumea se încălzeşte, s-a scurtat ziua, lumea aprinde mai mult lumina... Alţii au tras concluzia că economia începe să meargă.
Eu cred că muşcătura va fi fatală. Nu va fi fatală pentru că vom dispărea prin inaniţie, va fi fatală pentru că un partid care se trâmbiţează a fi de dreapta se gândeşte la creşterea TVA... Eu înţeleg, din ce în ce, că cei care ne conduc sunt amatori cu diplome şi doctorate.
@Biblio,
Adica, intr-un cuvant, ageamii...
iar am dat click gresit dar punctul de vedere mi-l mentin...
Desi opinia mea despre bugetari ramane aceeasi, adica rezervata, mergand pe firul gandirii unuia dintre cei mai inspaimantatori sicofanti scapati deja de sub control, conform caruia comunistii sunt oameni odihniti si din cauza asta capabili sa traiasca, citez din memorie, "optzeci-nouazeci de ani" fiind dat chiar si un exemplu, Ion Iliescu,cred ca in privinta profesorilor aprecierea asta de o cruzime sinistra si direct amenintatoare nu mai e valabila fiindca, saraci si munciti, multi dintre ei oricum se vor rari pana la toamna viitoare. De tot.
:)
Sunt tentat să nu fiu de acord cu termenul de "ageamiu", asta pentru că ageamiu are sensul de începător, cu alte cuvinte neştiinţa este o stare de tranziţie, nu se elimină posibilitatea savantului în devenire şi nici profesionalismul viitor, cu alte cuvinte nu se identifică corect frauda de a pretinde şi de a nu fi prin diplome obţinute pe nedrept. Dar parcă sunt de acord cu "ageamiu" pentru că vine din turcă iar turca ne-a adus nouă şi alte cuvinte, precum "sictir", "peşcheş", "rahat"... şi alte cuvinte care se potrivesc, nu ştiu de ce, foarte bine alături de "amatorii cu diplome şi doctorate". :D
@ nimrod
:)
Îmi reamintesc că domnul Liiceanu i-a spus preşedintelui Băsescu că este odihnit...
:D
Am scris şi un articol despre asta.
Palma care atârnă greu
@Biblio,
a.DEX-ul da pentru ageamiu si acceptiunea "nepriceput", care are valoare constanta si pe care eu o prefer de cand am gasit-o, parca am mai spus-o, intr-o traducere a unui roman de Sven Hassel in care Porta il face ageamiu pe un rus care nu fusese in stare sa-l nimereasca desi trasese in german cu mitraliera.
b.Intr-adevar, multe si tentante cuvintele de origine turca din limba romana. Parca-l aud pe Sultan (tot un soi de Zeus, cum ar veni...)despre Micul Vizir asa, prin primavara (pardon de vorba mare):"Un rahat! L-am mazilit!"
la multi ani Biblio! si la mai multe articole scrise!
@Biblio,
Sorcova, vesela!
La Multi Ani,
Cu sanatate si bani!
Să dea Dumnezeu tot ce avem nevoie, căci nu ne dorim întotdeauna lucrurile de care avem nevoie...
Post a Comment