HUO! Comunistule!
(sursa: http://flowingheat.files.wordpress.com/2009/05/communism.jpg)
Desigur, astăzi "comunismul" este la fel cum odinioară era "nazismul" sau "chiaburismul"... o chestiune peiorativă pe care o arunci cuiva în faţă pentru că nu ai nici un fel de argument. Huo comunistule! este o acuzaţie, comuniştii sunt vinovaţi... desigur există comunişti buni şi comunişti răi, există comunişti care vor să rămână comunişti şi comunişti care sunt anti-comunişti. La dreapta comuniştii devin oligarhi... Dar ce reprezintă cu adevărat stânga şi dreapta despre care partidele vorbesc atât de mult. Cel mai simplist...
Dar asta nu înseamnă că lumea nu confundă astăzi comunismul cu sistemul dictatorial pe care l-au practicat comunişti... Putem privi stânga şi dreapta mai larg...
Cred că noi ar trebui să ne ferim astăzi mai mult de dictatură, de statul totalitar, calea de guvernare stânga/dreapta este importantă numai în măsura în care democraţia este asigurată.
5 comments:
@Biblio,
Comunistii pe care i-am cunoscut eu, fara exceptie, de la simplul membru de partid la nomenclaturistii de top, una vorbeau si alta fumau.Cum sangele apa nu se face...
În general politica face asta...
Peste tot politica mimează democraţia când, în realitate, încearcă din toate puterile să întărească statul ca opozant al cetăţenilor pentru a avea mai multă putere atunci când guvernează.
Comunismul, marxism leninismul, marxismul si toate formele sale derivate cu fata mai mult sau mai putin umana au acelasi pacat congenital, fiind isvorate dintr-o ideologie utopica, inumana, o ideologie eronata, care prin elementele fundamentale intrinseci, la incercarea de a fi pusa in practica conduce la dictatura, care pornind chiar de la dictatura proletariatului, nu mai iese din ea, este prin ideea de partid unic, un regim totalitar, si consecintele sunt miloanele de victime, produse peste tot, ca regula generala, numarul si oroarea lor depinzand de factorii locali precum rasa religie nivel anterior de civilizatie materiala si spirituala.
mut o discutie aici ca nu e treba lui Tusa si a celor de pe acolo sa ne arbitreze;
Asadar am folosit termenul de filibusterism in 2007 la AN pe firul din 27 august intitulat Cui foloseste(un fir de altfel remarcabil si pe care acum l-am parcurs in graba dar cu mare placere ptr nivelul ridicat al discutiilor noastre,)enervat de prolixitatea lui Mangu pe care atunci gresit am interpretat-o astfel cand si Mangu, avand dreptate,exagerea prin prolexitate si admiratia propiului ombilic :
ion adrian spune:
august 29, 2007 la 2:58 pm
@dle Mangu,
doar nu credeti ca dl N si altii vor citi zecile de intrebari. Constitutia macar la motiunea de cenzura e clara asa ca desi unele din textele dvs le-am citit cu interes toata treaba asta incepe sa-mi miroasa a filibusterism si decat intrebari, as prefera sa va cunosc pareri la unele din ce se discuta pe aici exprimate cu indrazneala, adica fara frica de greseala(o sa fie poate si asa ceva, dar nu sunteti la examen si o greseala uneori este mai provocatoare decat o platitudine adevarata) si scurt .
Tu raspunzi in aceiasi zi:
Bibliotecaru spune:
august 29, 2007 la 5:04 pm
@Valeriu Mangu
Eu nu am spus
@ion adrian
Dacă imi permiteti o curiozitate, ce înseamna “filibusterism”?
..................................
Tot atunci ti-am raspuns lamuritor:
ion adrian spune:
august 29, 2007 la 9:57 pm
@Bibliotecaru,
Practica parlamentara in SUA in care veneau la microfon cati mai multi deputati bateau sau nu campii dar urmareau blocarea in timp sufocarea unei legi pe care nu o puteau respinge prin vot si acum explicatie de dictionar(iata, ma obligi si pe mine la copy-paste):
fil·i·bus·ter /ˈfɪləˌbʌstər/ Pronunciation Key – Show Spelled Pronunciation[fil-uh-buhs-ter] Pronunciation Key – Show IPA Pronunciation
–noun 1. U.S. Politics. a. the use of irregular or obstructive tactics by a member of a legislative assembly to prevent the adoption of a measure generally favored or to force a decision against the will of the majority.
b. an exceptionally long speech, as one lasting for a day or days, or a series of such speeches to accomplish this purpose.
c. a member of a legislature who makes such a speech.
2. an irregular military adventurer, esp. one who engages in an unauthorized military expedition into a foreign country to foment or support a revolution.
–verb (used without object) 3. U.S. Politics. to impede legislation by irregular or obstructive tactics, esp. by making long speeches.
4. to act as an irregular military adventurer, esp. for revolutionary purposes.
–verb (used with object) 5. U.S. Politics. to impede (legislation) by irregular or obstructive tactics, esp. by making long speeches.
——————————————————————————–
[Origin: 1580–90; < Sp filibustero < MF flibustier, var. of fribustier; see freebooter]
Raspunzi in continuare:
Bibliotecaru spune:
august 29, 2007 la 11:28 pm
@ ion adrian :) :) :)
Imi suna atat de latin filibuster, că nici nu m-am gândit să-l caut pe la alţii: fili şi bust :) , se înţelege cam la ce m-am gândit eu :) )
QED
Erata: prolixitate
Post a Comment