31 October 2011

Din ciclul: "Ce-i lipseşte chelului? Tichie de mărgăritar."


Mediafax spune:
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8918632/2/basescu-preoti-sebastian-marcovici.jpg?width=400
Fotografia în care preşedintele Traian Băsescu apare înconjurat de înalte feţe bisericeşti, ipostază surprinsă imediat după slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Şaguna, este apreciată drept „imaginea anului în România” pe internet.

Imaginea a fost realizată de colaboratorul MEDIAFAX Sebastian Marcovici şi postată pe www.facebook.com, dar şi pe site-uri de ştiri din Cluj.

" După vreo 5 ore de canonizări speech-uri etc şi zbătut printre o grămadă de simpantizanţi de toate felurile am reuşit după ce eram destul de dezamăgit că nu am o singură poză mai impresionantă (acelaşi portret cu Băse, aceleaşi grămezi de oameni şi streza într-un colţ al pozei etc etc etc de-ale mele) să fac poza aceasta cu preşedintele printre cei 50 de ierarhi.... " a scris autorul imagii pe contul său de Facebook .

Contactat de MEDIAFAX, Sebastian Marcovici a declarat că a ieşit din biserică înainte de terminarea slujbei de canonizare, iar aproximativ cinci preoţi l-au rugat să le facă o fotografie cu aparatul lor. Odată cu terminarea slujbei, numărul preoţilor a crescut, iar aceştia l-au invitat pe preşedintele Traian Băsescu între ei, pentru a fi fotografiaţi.

Sebastian Marcovici a declarat că în timp ce reprezentanţii presei făceau fotografii, o persoană din spatele preşedintelui a făcut o glumă.
(http://www.mediafax.ro/politic/imaginea-anului-in-romania-traian-basescu-inconjurat-de-fete-bisericesti-cum-a-fost-realizata-si-de-ce-a-ras-presedintele-8918632/)
Eu nu prea cunosc feţele bisericeşti. Sigur, îl recunosc pe preafericitul Patriarh, dar, deşi apreciez multe din înaltele feţe bisericeşti, nu aş putea spune că le recunosc după figură. De aceea, gluma din spatele preşedintelui, deşi nu se spune exact ce glumă s-a făcut... mă face să râd pentru că, exact în spatele preşedintelui, stă cineva ce seamănă izbitor cu Osama bin Laden. Nu ar fi cu adevărat o glumă?

PS.
Totuşi de ce nu i-au dat şi preşedintelui o tichiuţă de mărgăritar. Numai el să nu aibă? Să-i fi dat şi lui o mitră sau o camilafca măcar. Ca omofor putea şi preşedintele să-şi fi pus un fular portocaliu-violet cu PDL. De ce trebuie politica să se amestece cu sfânta Biserică Ortodoxă? Ajunge preşedintele Traian Băsescu să fie şi dirigintele sfinţilor părinţi? Poate am fost un pic prea răutăcios la adresa preşedintelui, dar chiar m-a ros folosirea unui astfel de moment şi a unui astfel de loc ce ar trebui să adăpostească spiritualitatea neamului pentru un discurs psedu-istoric care nu a oferit nimic, nici o informaţie, doar un exerciţiu de a folosi accesul la microfon pentru oportunitatea unei imagini de "băiat bun şi intelectual".
„Preafericile Voastre,
Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh Theodoros,
Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh Daniel,
Înalt Prea Sfinţiile şi Prea Sfinţiile Voastre,
Doamnelor şi domnilor,

Aşa cum spunea Înalt Preasfinţia Sa, participarea la o slujbă de canonizare este un eveniment unic, irepetabil, iar canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna este nu numai un semn de recunoaştere al Bisericii Ortodoxe Române, dar este, în acelaşi timp, un moment în care un om, care a participat la scrierea istoriei străbunilor noştri şi a noastră, devine sfânt. Andrei Şaguna s-a născut la Miskolc, s-a educat la Vârseţ şi a slujit 27 de ani ortodoxia din Transilvania. Pe Andrei Şaguna nu-l găsim doar în postura de înalt ierarh. Andrei Şaguna a fost preşedintele Comitetului Naţional de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, din 1848. El a fost acela care a dus la Viena şi la Budapesta vocea românilor ortodocşi. El a fost acela care i-a reprezentat pe românii din Transilvania şi la Viena, în Parlamentul Imperial, şi la Budapesta, şi în Senatul din Transilvania, dar, ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi, pentru românii şi pentru Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor, iar de la Şaguna ne-au rămas şcoli, răspândite în toată Transilvania, de la Şaguna ne-a rămas Societatea "Astra", al cărei preşedinte a fost, încă de la începuturi, de la Andrei Şaguna ne-a rămas gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi prin educaţie. Iată că, un astfel de înaintaş al nostru devine, astăzi, sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti, prezente aici, şi în faţa Sfântului Andrei Şaguna. Vă mulţumesc!”
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=13255&_PRID=lazi)

14 comments:

Vasile said...

Nu doresc sa va exasperez,mai ales ca in sfirsit ati intrat in gratiile lui Nastase, dar nici unul din fotografia respectiva nu-i prost cu sau fara tichie.
Cu biserica nu trebuie sa te pui, se inchina si Iliescu si cred ca la o adica daca as fi fost in locul lor , meschin poate m-as fi inchinat si eu!
Dar inca o data repet , nici unul din fotografie cu sau fara tichie cu margaritare intradevar nu este prost.
Adevarul ar fi ca nici "un om intre oameni" nu ar merge,ma gandeam ca fotografia de grup nu se incadreaza nici in "cina cea de taina , pentru ca Iuda pina la urma a fost singurul apostol indoielnic ,fotografia reprezinta un mixtum compositum,care aminteste de intrebarea lui Eminescu "Voi sunteti urmasii Romei?"
Basescu rade dezinvolt, transmitind urmatorul mesaj "sunt mai tare chiar decit reputatia mea"!

Bibliotecaru said...

Cum aţi tras concluzia că aş fi "În graţiile lui Năstase".

:)))))

Stimate domn,
Mă îndoiesc sincer că domnul Năstase nutreşte astfel de sentimente pentru mine. Aş spune, mai repede, că sunt tolerat, cel mult. Dacă reluaţi toate intervenţiile mele, măcar în acest an, veţi observa că toate întrebările mele serioase rămân fără răspuns.

Relativ la Biserica Ortodoxă Română... Desigur, mulţi politicieni se înghesuie pe la evenimentele organizate de BOR pentru a fi văzuţi de popor şi "a da bine", unii mai cu credinţă, cum este dl. Gigi Becali, alţii mai cu prefăcătorie, şi aici nu vreau să dau exemple, dar ei se ştiu.

Chestiunea este însă că în biserică politicianul este enoriaş, dacă vreţi, adică egal cu toţi. Dacă pe la catolicii protestanţi este, în anumite momente, permis cetăţenilor să vorbească în biserică celor adunaţi acolo (de exemplu pe la înmormântări), în biserica noastră naţională biserica este strict un loc al oficierii slujbei religioase unde politicianul ar trebui să tacă smerit. Acel discurs a fost privit de oamenii obişnuiţi cu ceea ce se întâmplă în bisericile României, nu ca o gafă, ci ca un abuz, ca o dovadă de aroganţă. Vorbim despre o slujbă de canonizare, implicit într-o formulă ritualică, în care preşedintele a intervenit abuziv. Cineva mă întreba de ce oare preoţii nu l-au oprit. Cum să opreşti un asemenea tupeu? Când s-a mai văzut aşa ceva? Putea să-i ia microfonul din mână?

Chiar şi preoţii, pentru a vorbi în biserică oamenilor şi a oficia sfânta slujbă trebuie să-şi câştige acest drept primind harului divin într-o anume ceremonie.

Eu unul am sesizat acest discurs ca pe o sfidare, o subjugare a BOR.

Anonymous said...

Parintele din spatele lu' basescu se numeste Irineu Bistriteanul, Arhiepiscop de Alba Iulia.
E de fapt singurul preot pe care-l recunosc din poza aia, in afara de CEO-ul Daniel, desigur.

Altfel, cred ca poza-i bestiala si poate aspira la un titlu mai maret decat ce a "anului 2011 in Romania".

PS: Oare au vorbit si despre orele suplimentare pe care BOR urmeaza sa le faca in slujba comunitatii in anii ce vor veni, cand batranii vor muri pe capete din lipsa de medicamente, locuri in spitale, medici competenti, lipsa banilor pentru alimente, a caldurii, etc?!?

Bibliotecaru said...

După cam o lună de la întronizarea preafericitului Daniel, am trimis la Patriarhie un email în care îmi exprimam speranţa că biserica va avea, sub mandatul noului patriarh, vigoarea bisericii de altă dată.

Să nu uităm că funcţia în spitale numită "soră medicală" vine de la surorile (măicuţele) care îngrijeau odinioară bolnavii.

Apoi, pe la sat, preotul era şi învăţător pentru clasele primare.

Tot pe la sat, preotul ajuta şi cu întocmirea şi trimiterea unor acte spre autorităţi, adică un fel de jurist-consult.

Nu mai vorbesc despre funcţia sa socială care, în ultimă instanţă, făcea oamenii să se ajute între ei.

Mi-a răspuns secretarul. Eu am făcut efortul să-i spun preafericitului Daniel ce aşteaptă poporul de la noul Patriarh. Dacă nu s-au simţit... asta e.

Bibliotecaru said...

Relativ la PS Irineu Bistriteanul, proaspătul Arhiepiscop de Alba Iulia... să nu se înţeleagă că am făcut o afirmaţie jignitoare la domnia sa... Era haioasă asemănarea în contextul hăhăitului.

Stejarul said...

Un sef de stat (si prim ministru) al unei tari a carei datorii publice a crescut de peste trei ori in ultimii trei ani, sa poate rade cu gura pana la urechi in public, trebuie sa fie de un sadism extrem. Ranjetul asta ma face sa nu mai pot critica "tratamentul" aplicat lui gaddafi. Nu stiu exact prin ce au trecut libienii sub conducerea lui, dar daca gaddafi a afisat sadismul lui basescu, nu ma surprinde cu nimic soarta lui.

Bibliotecaru said...

Cred că nimeni nu merită umilinţa, tortura şi execuţia cu sânge rece, deci sper să nu se întâmple aşa ceva cu preşedintele Traian Băsescu.

Trebuie să spun însă că am constatat că actul de putere schimbă oamenii. Dorinţa asta de a rămâne "la butoane" chiar şi în momentul în care îţi rişti reputaţia, cinstea, atunci când acumulezi dispreţul a milioane de oameni, atunci când rişti practic să ai parte de un linşaj public într-un moment special de psihologie a maselor... trebuie să fie o lucrare lăuntrică a necuratului. Nu mi-aş dori să ajung "la butoane" numai şi pentru faptul că există acest risc al schimbării personalităţii.

Vasile said...

Biblio,

Cea ce spuneti este poate adevarat dar ...de ce imi dati priliejul sa....
Toti slujbasii bisericii ortodoxe de varsta mea sau a lui Daniel , Irinel....si nu numai, cu exceptia acelora care au avut ani grei de temnita comunista au fost cirtite securiste.Unii care nu s-au abtinut si au "cantat in cor" au fost desconspirati altii au ramas cu dosarul la domnul... Nu doresc sa intreb care dintre actuali au fost detinuti politici pentru ca este evident ca nu urmasii Romei sunt aceia.

PS. Daca urmariti discursul lui Nastase observati si inspiratii de origine "straina"!
De fapt intr-un raspuns in care va cearta ca solicitati o alta atititudine de la partid Nastase se desconspira ca cititor al politicilor filtrate de ratiune ,"cred ca sunteti constient...Seva principiilor noastre se extrage in buna masura si din gravele erori ale „dreptei” PDL."

Bibliotecaru said...

@ Vasile

Stimate domn,
Sunt absolut convins că printre preoţi există şi informatori ai Securităţii, sunt absolut sigur că au fost şi informatori ai Siguranţei şi sunt astăzi ai SRI. Aşa se strâng informaţiile peste tot în lume. Că nu este normal să încalci taina sfântă spovedaniei "dând pe goarnă" ce spune omul la durere şi nevoie de alinare, este şi asta adevărat. Mă îndoiesc însă sincer că putem vorbi despre un procent important de "turnători" în sânul tagmei bisericeşti, mai ales în rândul preoţilor care slujesc. Dacă ar fi aşa atunci ar însemna că românii ar fi părăsiţi de Dumnezeu şi am exista, un neam întreg, în afara spiritului. Sper să nu fie aşa.

Vasile, said...

Biblio,

Sa nu intram in polemica, repet toti cu exceptia acelora care au facut peste cinci ani de temnita grea!
Dovada? Toti fac sluj la detinatorul inelelelor!

Bibliotecaru said...

Nu am elementele necesare nici să vă dau dreptate, nici să vă contrazic. Ar fi însă foarte trist dacă ar fi adevărat, nu pentru ei, ci pentru noi. Asta înseamnă că ar trebui să lupt şi pentru o nouă biserică ortodoxă pe lângă o nou tip de înţelegere politică şi o schimbare profundă de mentalitate la nivelul clasei politice.

Anonymous said...

Eu am inteles gluma si nu am luat-o altfel, desi in niciun caz nu m-a dus mintea pana acum sa-l aseman pe Irineu cu Osama.

Altfel, referitor la asteptarile dvs. de la noul patriarh eu sper doar atat (ca alt reprezentant al poporului, desigur):
1) sa nu introduca POS-uri si bancomate in biserici
2) sa nu puna tva pe serviciile prestate
3) sa nu deschida biserici in mall-uri si hipermarketuri
4) sa nu-mi trimita brosuri in cutia postala
5) sa nu vanda chinezilor viitoarea catedrala a neamului
6) sa nu difuzeze pe interne inregistrari cu slujbe, iarna, pentru a reduce cheltuielile cu incalzirea
7) sa nu produca obiectele bisericesti in China

Vasile, said...

epolikon,

Rasturning erarhiile iar in cazul dumitale conditiile,ar trebui sa stiti ca deja citiva ani punctul 7 enuntat de dumneavoastra
nu se respecta si pe toate obiectele de cult (aprooape toate)cu exceptia odajdiile bisericesti scrie ori made in china or made in prc.
Si de aici daca ultima conditie nu mai este respectata atunci de la sine inteles ca celelalte sunt deja istorie reformata!

Bibliotecaru said...

Păi dacă se taie chitanţă, statul nu încasează TVA? Nu-mi vine să cred.

Mai rău decât biserici în mall-uri, există o presiune foarte puternică pentru o biserică (capelă) prin Palatul Parlamentului. Pe de altă parte, şi Catedrala Neamului este construită în curtea Palatului Parlamentului.

Conform doctrinei, veşmintele preoţeşti nu pot fi realizate de oricine. Cea mai mare parte a lor sunt executate de măicuţe. Aşa, pe repede înainte, aş spune ca locuri în care se fac aceste veşminte, Mânăstirea Pasărea, Mănăstirea Ţigănesti, Mănăstirea Clocociov sau Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction pentru preoţii din Statele Unite.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.