23 October 2011

Nikolai Platonovich Patrushev


Cine este Nikolai Platonovich Patrushev? Domnia sa este fostul şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), urmaşul KGB, şi actual este, din 2008, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei (să ne reamintim că în mai 2008 au avut loc un val de schimbări la vârf în Moscova, mai ales în această zonă a securităţii). Un amănunt interesant este că domnia sa este succesorul lui Vladimir Putin, în poziţiile premergătoare ajungerii domnului Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei... ceea ce în Rusia relevă o oarecare afinitate între cele două personaje.

Domnul Patrushev mi-a atras atenţia în 2009 când domnia sa anunţa amânarea validării validarea Strategiei de securitate naţionale a Federaţiei Ruse până în 2020. De ce? Aici este ceva interesant şi pentru România... pentru că apropiata întrevedere, de la începutul lunii aprilie 2009 (întâlnirea a avut loc ceva mai târziu, dar asta nu contează), dintre Dimitri Medvedev şi Barack Obama ar fi putut conduce la revizuirea întregii concepţii. După cum ştim, scutul anti-rachetă a fost un subiect de discuţie al întâlnirii celor doi preşedinţi, Rusia a condiţionat apoi reluarea programului START I, de renunţarea la scut, apoi s-a renunţat la amplasarea în Cehia şi Polonia... Hop şi România în ecuaţie.

http://s1.ziare.com/?mmid=64d1c3ab53d0d075e
(http://www.ziare.com/international/america/sua-renunta-la-scutul-antiracheta-din-polonia-si-cehia-888833)

http://s2.ziare.com/?mmid=bddee3ac2c98c7dfb
(http://www.ziare.com/international/rusia/scutul-antiracheta-marul-discordiei-dintre-sua-si-rusia-inca-din-2003-888912)


O figură interesant acest domn Patrushev, nu-i aşa? Ei bine, acest domn mi-a atras atenţia iarăşi atunci când căutam ceva ştiri care să lege folosirea HAARP ca armă de către americani, în concluzie răscoleam după cutremure şi ciudăţenii meteorologice... Iată că dau peste domnul Patrushev. Ştiţi ce spunea domnia sa? Nu veţi crede...
Apa va deveni in curand resursa strategica, a declarat secretarul Consiliului Securitatii ruse, Nikolai Patrusev, intr-un interviu aparut joi in cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, care semnaleaza ca deficitul de resurse de apa a generat un fenomen periculos - migratia, peste 20 de milioane de oameni parasindu-si casele numai intr-un singur an.

"Pot sa citez numeroase exemple care arata ca penuria de apa a provocat conflicte armate si razboaie intre state vecine. In ultimii 10 ani, conflicte si crize din aceasta cauza exista deja in 46 de state, unde traiesc 2,7 miliarde de persoane. Regiunile cu riscul cel mai mare sunt Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa de Nord", a afirmat Nikolai Patrusev, fost sef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), in interviul mentionat.

Rossiiskaia Gazeta scrie ca, potrivit prognozelor expertilor rusi, intre anii 2035-2045, cantitatea de apa potabila pe care o consuma omenirea va fi egala cu resursele ei, dar criza mondiala de apa poate aparea mai devreme.

"Aceasta situatie este legata de faptul ca principalele resurse de apa sunt concentrate numai in cateva tari. Acestea sunt in principal Brazilia, Canada si Rusia. Fireste ca, in aceste tari, nu va fi utilizata toata apa chiar si catre 2045, avandu-se in vedere marile lor resurse. Insa, pentru multe tari problema apei poate aparea maine", a semnalat Patrusev.
(http://www.ziare.com/mediu/verde/expert-rus-apa-va-deveni-in-curand-resursa-strategica-1036237)
Citind printre rânduri, existenţa armei meteorologice este practic ca şi recunoscută. Nu este interesant?

De ce scriu eu despre Nikolai Platonovich Patrushev? Pentru că domnul Patrushev a făcut, de curând, o vizită pe la Beijing. Dacă vă amintiţi, am mai scris, tot de curând, despre faptul că steagul roşu se întăreşte cu un tratat. Iată că, de această dată, nu mai vorbim despre un simplu tratat ci despre o consfătuire pe probleme de securitate dintre Rusia şi China şi, cunoscând dimensiunea domnului Patrushev descrisă mai sus, nu aş putea spune că sunt nişte discuţii, amicale şi generale, făcute numai pentru a avea şi diplomaţii ceva activitate... dimpotrivă, cred că sunt discuţii foarte aplicate şi la obiect.

Domnia sa întâlnit cu vicepreşedintele chinez, Xi Jinping şi cu consilierul de stat chinez, Dai Bingguo. Vicepreşedintele a comentat rezervat întâlnirea, mai mult diplomatic, dar Dai Bingguo a spus o frază din care reieşea că... cele două ţări trebuie să materializeze complet consensul realizat şi să întărească încrederea politică reciprocă pentru impulsionarea dezvoltării relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic şi asigurarea suveranităţii, securităţii şi intereselor comune. În consecinţă China şi Rusia se aliază pentru a-şi păstra suveranitatea şi securitatea? De cine se simte ameninţată China, de cine se simte ameninţată Rusia... Simţiţi cu iese din cutia cu surprize imaginea SUA?

http://romanian.cri.cn/mmsource/images/2011/10/21/r.jpg

Mai multe pe http://romanian.cri.cn/341/2011/10/21/1s121612.htm şi http://romanian.cri.cn/341/2011/10/21/1s121613.htm

8 comments:

N. Raducanu said...

Nu prea inteleg in ce masura informatia despre opiniile lui Patruscev din 2009, mai are importanta azi, dupa decizia luata in 2011 de SUA de amplasare a scutului in Romania. Este plauzibila ipoteza considerarii crizei de apa drept un factor strategic important (desi criza alimentara, in special a cerealelor mi se pare mai grava), dar are oare deficitul de apa o importanta strategica in Europa? In Thailanda si Bangladesh dramatic este excesul de apa. Tara noastra are avantajul ca intre 1949-1989 s-au construit o multime de baraje de acumulare, nu numai pentru centrale hidroelectrice, dar nu stiu ca in ultimele doua decenii sa se fi edificat vre-un baraj (sau sa se fi terminat cele incepute atunci). Ar putea fi insa folosita aceasta rezerva de apa ca factor strategic in tratativele duse cu celelalte tari din Uniunea Europeana?

Bibliotecaru said...

Suspiciunea mea, poate neîntemeiată, este că Statele Unite se foloseşte de instalaţiile de tip HAARP pentru a manipula vremea şi vremurile... şi Rusia/China şi-au dat seama de asta. Această manipulare este însă folosită ca o armă şi nu ca un mijloc de a provoca bunăstare şi recolte bogate. De aceea în unele părţi ale lumii (printre care şi la noi) se constată o alternare a secetei şi inundaţiei, ambele variante conlucrând spre pagubă. Faptul că în România au început să apară când şi când tornade, mai mari sau mai mici, este dovada, după părerea mea, a unor fenomene provocate şi nu al unor fenomene naturale (acum 5 ani cercetătorii spuneau că sunt excluse atunci când le erau semnalate... asta până cetăţenii au început să le filmeze).

Sigur, din articolele publice nu reiese aşa ceva. Totuşi, dacă seceta era pur şi simplu problema, atunci ea era ridicată eventual de Elena Skrynnik, ministrul Agriculturii sau de către Tatyana Golikova, ministrul Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale.

ADRIAN said...

In fond, conflictul acut intre Siria si Israel se bazeza pe controlul inaltimilor Golan, inaltimi care asigura controlul sursei de apa a statului evreu ...

Bibliotecaru said...

Desigur...

N. Raducanu said...

Regret, d-le Bibliotecaru, dar nu sunt de acord cu parerea d-tale referitor la influenta din umbra a HAARP. Daca cetatenii ar acorda credit parerii ca fenomene ale naturii sunt manipulate de forte misterioase de la Washington sau din alte centre cu intentii de dominatie imperiala, atunci multi se vor resemna sa astepte neputinciosi dezlantuirea secetelor, inundatiilor, tornadelor etc. In realitate pentru majoritatea acestor fenomene sunt demult gasite solutiile, iar aplicarea lor depinde de fortele politice, din tara sau din Europa. Fara presiunea constanta a electoratului prin vot si pe alte cai asupra acestor factori, democratia parlamentara nu mai are sens. Din pacate, chiar in aceste zile se constata ce uriasa forta au bancile, conducatorii carora nu sunt supusi controlului sau sanctiunii populare prin alegeri. De introducerea unor reglementari severe in functionarea acestor banci, depinde poate insasi viitorul Uniunii Europene. Ceeace este mai important si mai urgent decat raspandirea ideei ca suntem victimele pasive ale unor comploturi urzite de niste necunoscuti, undeva departe...

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Păi chiar citeam pe un blog de parlamentar al României soluţia românească.

Aministratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare RA – societate cu traditie, avand ca domeniu de activitate irigatiile, desecarile, apararea contra inundatiilor, combaterea eroziunii solului, este in prezent supusa unui proces de suprimare condus de actual guvernare.
Daca in anul 1990 ANIF avea la nivel national 60.400 de angajati, in 2011 am ajuns la doar 5040 angajati. Guvernul Romaniei a propus o ordonanta prin care si acest numar va fi redus la doar 1500 de angajati. De asemenea, guvernul a propus transferul GRATUIT al statiilor de pompare din proprietatea ANIF catre Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si catre proprietary de terenuri personae fizice, dar fara a transfera si personalul calificat din cadrul ANIF. Acesti oameni, desi au varste apropiate pensionarii nu vor mai putea sa se angajeze sau sa se recalifice profesional in alte domenii de activitate.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Cât despre Haarp... Ia citiţi ce spune Parlamentul European despre HAARP... încă din 1998:

The HAARP Project and nonb-lethal weapons

Şi AICI mai pe larg.

Vasile, said...

Adrian,

oare numai Golan?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.