05 October 2011

Prima afirmaţie, cu subiect şi predicat, care spune că actualul scop al PDL nu este democraţia


Theodor Stolojan:
" Să ne amintim de exemplu cînd s-a discutat despre restructurarea sistemului de pensii, evident ajuns la un nivel de aberaţii în România, s-a mers pînă la un punct în care la un moment dat Curtea Constituţională sau Înalta Curte de Casaţie, nu mai reţin, care a zis: dom'le, e bine ce faceţi dar pînă la noi, noi nu intrăm în treaba asta. Se discută acum despre reîmpărţirea administrativă a ţării, care este importantă. Avem un partid UDMR care spune, dom'le nu e prioritatea noastră. Fără voturile acestui partid nu se poate face. Deci pierdem în continuare încă ani buni ca să ajungem la o înţelegere la care au ajuns polonezii că ne trebuie o altă împărţire administrativ-teritorială a ţării.
V-am dat aceste exemple pentru a înţelege că într-o democraţie, dacă vrei să respecţi principiile democraţiei, rezultatul este de regulă suboptimal. Deci avem acest plan al discuţiilor. Ştim că trebuie făcut asta, dar nu putem pentru că ştim că nu putem armoniza interesele la nivelul parlamentului ca să nu vorbim chiar la nivelul unei coaliţii de guvernare formată din mai multe partide."
(http://www.cotidianul.ro/stolojan-crede-ca-democratia-impiedica-guvernul-sa-rezolve-criza-160005/)
Nu ştiu ce să zic... Nu am reuşit să identific înregistrarea emisiunii, aşa că, până acum, există numai spusa celor de la Cotidianul.ro.

Culmea este că domnul Stolojan are dreptate. În cazul în care există o soluţie optimă reală, implementarea ei va fi cu siguranţă mai uşoară într-o dictatură. Democraţia nu este o soluţie socială menită să obţină aplicarea uşoară a "celui mai bun optim găsit de cineva", ci lucrează pentru autodeterminarea socială a cetăţenilor suverani. Diferenţa pe care nu o sesizează domnul Stolojan este că opune un optim al unui grup restrâns de oameni care induce societatea oligarhică... unui optim obţinut ca mediere între părerile tuturor până la obţinerea unei majorităţi. Diferenţa este colosală. În timp ce domnia sa vorbeşte despre un optim al unei persoane sau al unui grup de persoane, acceptat ca atare de cei care îl emit, democraţia vorbeşte despre un optim al tuturor cetăţenilor prin constituirea mecanismelor democratice.

http://www.capital.ro/typo3temp/pics/stolojan_b964a6009b.jpg
(http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/stolojan-romania-se-situeaza-intre-6-si-7-pe-o-scara-a-riscului-de-recesiune-de-la-1-la-10-151.html)

Democraţia exclude nu neapărat implementarea optimului Stolojan, ci afirmaţia "eu ştiu care este optimul şi voi toţi ceilalţi vă împotriviţi să acceptaţi optimul meu". Foarte asemănător cu afirmaţia reformei cu de-a sila spre binele poporului care face din Emil Boc erou.

Eu de aceea şi spun că România funcţionează sub auspiciile unui stat oligarhic totalitar, pentru că politicienii nu înţeleg că nu ei trebuie să-şi impună voinţa politică tuturor cetăţenilor, ci cetăţenii îşi formulează voinţa politică iar politicienii trebuie să o pună în operă.

2 comments:

Anonymous said...

Biblio,

In general discursul tip stolojean il au toti politicienii cu precadere insa acei politiceni care sunt conectati la butonul de panica presedential!
Presedintele apasa pe un buton virtual si politicianul respectiv iese la rampa cu raspunsuri sau explicatii idioate.
Culmea este ca si el presedintele este conectat la sistem si de aceea ma intreb pe el cine il bunoteaza?

Bibliotecaru said...

Cine îl butonează pe preşedinte?

Poate că ce am scris nu sunt chiar banalităţi de om bănuitor...

Mie mi s-a aprins un beculeţ

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.