11 October 2011

Steagul roşu se întăreşte cu un tratat


Este evident că lumea socialismului ştiinţific pregăteşte o replică capitalismului "decadent". Cred că este prima reacţie, de la lansarea profundă a crizei mondiale, în care cele două mari puteri roşii se concatenează în interese în dorinţa de a da o replică occidentului aflat în criză. Memorandul pare a încerca să recupereze un mare handicap al conducerii comuniste în general, cercetarea esenţială, tehnologia bunurilor de larg consum. Problema este că lumea nu mai preferă produse butucănoase şi rezistente şi uşor de reparat dar nici nu-şi mai permite lucrurile finuţe şi cu viaţă limitată de principiile consumerismului. Dacă însă o colaborare Rusia-China va aduce la suprafaţă un "Ieftin şi Bun" care să înlocuiască "Scump şi Prost"... s-ar putea ca percepţia mondială asupra bau-baului comunist care vine şi atacă capitalismul... să se schimbe. Mi-e teamă deci de criza capitalismului pentru că ar putea instala o dictatură mondială... într-un fel sau altul, fie roşie, fie cu dungi alb-albastre şi steluţe, fie numai cu steluţele pe albastru...

China şi Rusia au semnat, marţi, la Beijing, în cadrul celei de a 16-cea întâlniri periodice a premierilor chinez şi rus, Memorandumul privind cooperarea economică în domeniul modernizării, precum şi o serie de documente de colaborare în domenile agricol şi bancar.

Şefii celor două guverne au apreciat dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Premierul Wen Jiabao a subliniat că trebuiesc adoptate măsurile eficiente pentru inovarea modului de colaborare în paralel cu extiderea sectoarelor de cooperare, potrivit programului de dezvoltare strategică a relaţiilor bilaterale din următorii zece ani. Cele două ţări trebuie să rezolve problemele majore prin consultări şi să creeze o nouă situaţie reciproc-avantajoasă.

Premierul Vladimir Putin a declarat că Rusia doreşte să consolideze cooperarea cu partea chineză, mai ales în domeniile economic, comercial, energetic, tehnico-ştiinţific, uman şi al mediului.

(http://romanian.cri.cn/341/2011/10/11/1s121292.htm)

Primul semn că sunt foarte serioşi... nu au nimic de mâncare pe masă, doar flori.

4 comments:

N. Raducanu said...

Cand vorbiti despre „steagul rosu se intareste“ si despre „cele doua puteri rosii” constat ca va referiti si la Rusia. Este o gresala. Razboiul rece cu limbajul sau s-a terminat, Rusia nu mai este URSS, este plina de “oligarhi” miliardari si milioanari, are un parlament cu cateva partide in opozitie (printre cele ce i se opun lui Putin este si partidul comunist), este o tara capitalista cu comportament inca autoritar. Rasfoiti insa pe internet cateva ziare rusesti (mai toate au si editii in engleza) si veti vedea ca asemenea caracterizari “in rosu” nu i se mai pot aplica astazi Rusiei. Putin nu se intalneste cu echivalentul lui chinez pentru a discuta strategia extinderii comunismului mondial, ci pentru treburi de strict interes comercial.

Anonymous said...

Autocratia din cele doua tari pliata pe aureola de ex leaderi mondiali,mari exportatori de ideologii comuniste duce la confuzii.
Teoretic si ideologic nici China si nici Rusia nu mai sunt state comuniste, si la fel este si Vietnamul , ca sa nu uitam aceasta mica / mare tara care joaca tare in Indochina!

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Nici China nu mai este chiar atât de comunistă ca acum 25 de ani. :D

Este o metaforă, stimate domn, dincolo de domnul Putin şi de sovietele socialiste.

Eu vroiam să spun tocmai că Putin şi Wen Jiabao vor să constituie un bloc de stabilitate (sau alternativă) împotriva blocului aflat în criză. Dacă observaţi, valuta forte a omenirii a ocolit, de foarte mult timp, rubla şi yuanul chinezesc. Există o presiune a masei monetare de schimb insuficiente de foarte mulţi ani, de aceea s-a apelat la nişte bani virtuali care au fost puroiul ce au spart buba. Aţi observat cum s-a umflat francul elveţian absolut gratuit, pentru că el este mult prea puţin pentru a acoperi nevoile valutare? Este un semn al blocurilor economico-politice. Chiar dacă nu mai vorbim acum de societăţi socialiste, pentru că există economie de piaţă, aceste ţări precum China şi Rusia continuă să fie distincte de "blocul occidental" din care facem acum şi noi parte.

Când candidatul Traian Băsescu a sugerat că oponentul său, candidatul Mircea Geoană, a tras o fugă până "la ruşi", credeţi că ar fi contat să-i spună că "ruşii nu mai sunt comunişti"? Într-un fel sau altul, din punct de vedere politic Rusia şi ţările occidentale sunt opuse ca interese (chestiunea este că se pare că s-a rezolvat din ce în ce mai bine diferendul cu China). Atunci când domnul Băsescu sugera legătura domnului Geoană cu Rusia, îl punea pe acesta automat într-o poziţie anti-occident.

Şi mai este un aspect, scutul anti-rachetă... Acesta reface cumva cele două blocuri militare.

Dacă Pactul de la Varşovia (sau Tratatul de la Varşovia, cum doriţi) nu mai există, iată că NATO îşi continuă existenţa şi tot caută ceva adversari.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Vietnamul poate juca tare, dar, cel puţin deocamdată, nu prea are influenţa necesară unui cuvânt de spus.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.