O ştire interesantă care-mi comunică că românii din diaspora nu au o viaţă atât de uşoară pe cât pare, chiar dacă acestă "străinătate" este foarte aproape, chiar peste Prut.
Ca să ajungem cu ştirea la zi, să ne reamintim un pic ştirile din trecut.
12 August 2009:
Honorius Prigoana, fiul deputatului PD-L Silviu Prigoana, a decis sa renunte, cel putin pentru moment, la petrecerile mondene si masinile pentru care se afla in atentia presei si sa ia parte activ la viata politica.7 ianuarie 2010
El se afla de cativa ani la studii in Statele Unite, la Chicago si i s-a parut ca ar fi o idee buna sa conduca o organizatie a PD-L in orasul in care invata, informeaza Gandul.
In urma cu aproximativ doua luni, in seara in care deputatul PD-L William Branza a fost ales presedinte al PD-L diaspora, Honorius Prigoana a pus mana pe telefon si l-a sunat pe acesta rugandu-l sa-l lase "sa munceasca pentru partid".
"Dupa ce am fost ales, in acea seara, m-a sunat si m-a intrebat daca ii dau voie sa munceasca pentru PD-L la Chicago. I-am spus sigur ca da. Honorius s-a ocupat de candidatii nostri pe diaspora in alegeri, stiu ca a muncit din drag pentru partid", a povestit William Branza.
Astfel, Prigoana junior a ajuns in prezent presedinte interimar al PD-L Chicago, el urmand sa fie validat pentru acest mandat pe 18 august.
La evenimentul din Statele Unite sunt asteptati sa participe, alaturi de tatal sau, deputatul Silviu Prigoana, parlamentarii PD-L diaspora William Branza si Sebastian Bodu, precum si secretarul Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Sever Voinescu, fost consul la Chicago.
(http://www.ziare.com/silviu-prigoana/honorius-prigoana/fiul-lui-prigoana-presedintele-pd-l-chicago-850927#comentarii)
legea americana permite doar cetatenilor SUA sa faca politica. La fel, legea romaneasca interzice filiale ale partidelor in strainatate.Atunci am aflat acest "consemn" la frontieră a politicii româneşti. Iată însă că, deşi timpul a trecut, partidele încă încearcă să facă filiale în străinătate. Şi ajungem la ştirile la zi.
(http://www.agentia.org/anchete/minciuna-pitiponcului-rosal-prigoana-jr-si-a-falsificat-studiile-354.html)
Recent a fost lansată aşa numita filială PSD România la Chişinău, acţiune ilegală ce contravine legislaţiei moldoveneşti privind partidele politice, care interzice constituirea şi activitatea partidelor, altor organizaţii politice ale statelor străine, precum şi a filialelor şi structurilor acestora pe teritoriul Republicii Moldova (Lega privind partidele politice, Nr. 294 din 21.12.2007, art. 3 (5)).Mai întâi un link spre legea din Republica Moldova...
(http://vox.publika.md/politica/scandal-la-lansarea-filialei-psd-romania-la-chisinau-172451.html)
Articolul 3. Restricţii vizînd activitatea partidelor politice
(5) În Republica Moldova este interzisă constituirea şi activitatea partidelor, altor organizaţii politice ale statelor străine, precum şi a filialelor şi structurilor acestora.
Apoi prima reacţie politică din Republica Moldova pe care am pus mâna...
CHIŞINĂU, 16 feb – Novosti-Moldova.Ciudat este că un partid ca PSD nu a ştiut acest "amănunt". În cazul legii româneşti lucrurile sunt mai discutabile...
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova s-a pronunţat împotriva începutului activităţii pe teritoriul Moldovei a filialei Partidului Social-Democrat din România, deschisă la Chişinău, transmite AŞ Novosti-Moldova cu referire la Declaraţia CC al PCRM, al cărei text a fost remis redacţiei agenţiei.
„Această prezentare, fără îndoială, reprezintă încă un act de umilire publică a ordinii constituţionale în Republica Moldova. Reamintim că articolul 41, al. 6 din Constituţia Republicii Moldova stipulează că „Activitatea partidelor constituite din cetăţeni străini este interzisă”, - se menţionează în Declaraţie.
PCRM a solicitat o reacţie imediată din partea Procuraturii, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene vizavi de această problemă.
(http://newsmoldova.md/politics/20120216/190993054.html)
Art. 1. - Partidele politice sunt asociaţii cu caracter politic ale cetăţenilor români cu drept de vot, care participă în mod liber la formarea şi exercitarea voinţei lor politice, îndeplinind o misiune publică garantată de Constituţie. Ele sunt persoane juridice de drept public.
Art. 3. - (3) Este interzisă afilierea partidelor politice la organizaţii din străinătate, dacă această afiliere încalcă valorile prevăzute la alin. (1).
18 comments:
:)))
E plină lumea de "filiale" Al Qaeda care nu încalcă nici o lege fiindcă băieţii nu-şi pun tăbliţe pe uşă. Comuniştii şi post-comuniştii se pare că nu pot fără.
@Bibliotecaru
Chiar stau si ma intreb daca exista o asemenea filiala... M-am uitat pe site-ul PSD si nu am gasit ca ar fi vreo filiala a sa in exteriorul Romaniei. Site-ul PDL era in mentenanta, asa ca nu am putut verifica, desi cred ca nici acolo nu exista asa ceva... Dar... sigur, poate ca nu m-am uitat bine. Sunt sigur ca si Dvs. ati verificat, de aceea va intreb: ati vazut cumva, pe site-ul PSD, ceva despre o filiala a acestui partid, in exteriorul tarii?
"legea americana permite doar cetatenilor SUA sa faca politica."
Da, dar se poate intampla ca cineva sa traiasca in SUA si sa nu fie cetatean al SUA. Sau sa aiba dubla cetatenie. Spre exemplu un roman, care are cetatenie romana, dar traieste de cativa ani in SUA (mai ales ca, din cate stiu, cetatenia americana nu se acorda usor - trebuie sa treaca cativa ani de la solicitare si pana ca cel ce a solicitat-o s-o primeasca). Evident, astfel de cetateni formeaza diaspora si au dreptul de a-si exercita voturile la alegerile din Romania (deci nu cele din SUA, cei care nu sunt si cetateni americani. In schimb, daca are dubla cetatenie...). Dar asta este, desigur, altceva. Nu inseamna ca ar exista filiale ale (unor?!) partidelor romanesti in alta tara...
@ Motanul_Incaltat
Din acest motiv am postat şi eu un mesaj pe blogul domnului Ponta şi unul pe blogul domnului Năstase...
Aş dori punctul dumneavoastră de vedere pentru a-l adăuga ştirii.
http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/02/psd-are-probleme-cu-justitia.html
La domnul Ponta mesajul nu a apărut deloc (am repostat ştergând capul de link pentru ca să nu se fi şters însuşi programul comentariul din cauza link-ului). La domnul Năstase a apărut, dar nu mi-a răspuns nimeni.
Dacă observaţi nu numai ai noştri reacţionează, dar şi moldovenii. M-aş mira ca moldovenii să aibă reacţii aiurea în tramvai. O problemă cu legea există.
La întrebarea domniei voastre...
http://www.psddiaspora.ro/?page_id=7
Şi aici filialele PDL
http://www.pdldiaspora.com/FILIALE-PD-L-DIASPORA.html
@ nimrod
Decât Al Qaeda prefer Al Bundy... :D
Iata un pasaj dintr-un articol aparut ieri in cotidianul moscovit "Nezavisimaia Gazeta".
"...In acelasi timp la Chisinau partidul Patriotii Moldovei a initiat procedura deschiderii de reprezentante pe teritoriul Moldovei de peste Prut, care se gaseste in Romania. Iata ce a declarat presedintele partidului, Mihail Harbuz: "In prima etapa reprezentantele noastre vor fi deschise in judetele Iasi, Neamt, Galati, dar mai tarziu - in toate orasele principale din Moldova de peste Prut. Caci, a spus Harbuz, Moldova de peste Prut este acea parte a Marei Moldove, care in urma unor diverse manipulari politice, a intrat in subordinea Valahiei, iar apoi in componenta Romaniei." Iata deci care e reactia celor ce tin la suveranitatea Moldovei fata de incercarile fortelor filo-romanesti. Dar daca primilor li s-a permis deschiderea de filiale la Chisinau, e greu de presupus ca in Romania se va permite deschiderea de reprezentante ale partidelor din Moldova"
Подробнее: http://www.ng.ru/cis/2012-02-16/1_moldavia.html
Da... dar mai e vorba de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care stipuleaza si drepturi civile si politice. In cazul de fata e vorba de cetateni romani care traiesc in afara granitelor tarii. In conformitate cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, acestia se bucura de drepturi civile si politice, care inseamna, printre altele, libertatea de asociere, dreptul de a se organiza si dreptul de a vota. In cazul acesta e vorba de a vota in cadrul alegerilor organizate in tara de origine, Romania, fiind si cetateni romani. De asemenea au dreptul de a se asocia si de a se organiza - filialele de care vorbeam.
In cea cel priveste pe Voronin, el are nostalgii uresesiste: URSS a absentat atunci cand Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata (10 dec. 1948).
@N.Raducanu
In primul rand as dori sa stiu daca Rusia si Moldova au adoptat si respecta Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
Dupa parerea mea, fortele politice pro-europene din Moldova doresc sa fie respectate Drepturile Omului in Moldova. In privinta Rusiei am un mare semn de intrebare in aceasta privinta.
In ceea ce priveste Romania, nu se pune problema, deoarece este tara membra a UE, care se bazeaza pe Drepturile Omului.
Ceea ce ati relatat Dvs. despre partidul Patriotii Moldovei a lui Mihail Harbuz, declaratiile acestuia, reprezinta reluarea unor celebre teme staliniste incompatibile cu valorile noastre si pe care, in consecinta, le respingem. Acestea sunt incompatibile si cu interesul Republicii Moldova si nu reprezinta altceva decat manipulari provocate de Moscova pentru a-si mentine sfera de influenta in zona, in detrimentul Republicii Moldova.
Evident, nu putem decat sa respingem astfel de "valori estice".
Si ar mai fi International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pe 16 dec. 1966, semnata atunci si de URSS. Mai multe detalii:
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Covenant_on_Civil_and_Political_Rights
De vazut art.12,13,17-25. Lucrurile sunt destul de clare, nu?
@ Motanul_Incaltat
Păi nu-i împiedică nimeni să asocieze, îi împiedică să reprezinte interesele unor străini.
@ N. Raducanu
Nu aş fi chiar aşa de sigur.
@Bibliotecaru
Dar nu reprezinta interesele unor straini. E vorba de cetateni romani (avand cetatenie romana). Spre exemplu in Republica Moldova: exista acolo o comunitate de romani. Daca am presupune altfel lucrurile ar fi, intr-adevar, putin mai greu de inteles... Adica un cetatean italian, ca sa dau un nou exemplu, sa mearga sa se inscrie in PSD din Romania - Filiala Florenta... Ca exista colaborari intre PSD si un partid social-democrat sau socialist din Italia, asta e altceva.
Dar e foarte bine ca ati pus aceasta intrebare.
Fenomenul acesta al emigratiei este caracteristic, dupa cum usor se poate constata, acestui inceput de secol. Libera circulatie a persoanelor, unul din principiile de baza ale UE, a deschis aceasta posibilitate. Trebuie sa recunosc faptul ca sunt aspecte absolut noi, fata de ceea ce era in trecut. Iata un citat:
"„Organizatia din Florenta este a patra filiala inaugurata in peninsula, dupa Roma, Milano si Torino. Deschiderea acestei organizatii reprezinta urmatorul pas in actiunea PSD Diaspora de integrarea a comunitatilor de romani in viata sociala si politica din Italia. PSD pune in practica proiecte viabile, care raspund necesitatilor reale ale romanilor din strainatate.” a declarat deputatul Cristian Rizea."
sursa: http://www.psddiaspora.ro/?p=1414
Chiar stateam si ma gandeam ca desi sunt cetateni romani, dar pentru faptul ca traiesc de mai multa vreme in Italia, nu se poate sa nu interactioneze cu socialul, dar si cu politicul italian si atunci e necesar sa le fie reprezentate interesele de catre un partid din Romania. Pot fi si probleme de integrare in societatea italiana. Trebuie sa recunoastem ca exista acele necesitati reale.
E un aspect foarte nou si interesant. Apropo de colaborari, am vazut ca sunt colaborari intre PSD (de la noi) si Partidul Democrat din Rep. Moldova. Chiar si PES reprezinta o familie politica europeana, deci nu e vorba de straini in cadrul Uniunii Europene. Iar Moldova aspira sa se integreze in Uniunea Europeana. Mie imi par relatii de fratietate intre partide politice apartinand aceleiasi mari familii politice europene. Evident, cu respectarea Drepturilor Omului.
Stimate domn,
Sunt cetăţeni români şi de aceea mă gândesc că pot funcţiona prin prisma legii româneşti, sunt însă înregistraţi acolo ca partid românesc... ceea ce este cu totul altceva. Cum ar fi să vedem la Tribunal Românesc înscrierea filialelor partidelor maghiare din Ungaria pentru maghiarii din România.
Partidul Democrat din Republica Moldova nu are nici o treabă cu cel din România. Dacă vă amintiţi, Partidul Democrat aflat sub conducerea domnilor Roman şi Băsescu erau în Internaţionala Socialistă. Vorbim deci despre o apropiere doctrinară.
Nimrod, Pai PDL si PSD sunt Al Qaeda?
Si apoi toti sau toate partidele din Romania au reprezentati legali prin asocierile doctrinare la fel ca si in cazul mafiei cu "famigliile" europene!
@Bibliotecaru
Arpopo de partidele maghiare in Romania. Eu din cate am inteles si exista. Chiar citeam nu foarte demult ca Jobbik si-a deschis un birou la Tg. Mures. Iata si un link:
http://www.adevarul.ro/international/Jobbik_-_-birou_teritorial-_la_Targu-Mures_0_276572943.html
Deci e chiar vorba de un partid calificat drept extremist, ultra-nationalist... Ar fi tare sa vedem o filiala a Partidului Romania Mare in Ungaria!! lol
Insa... apropo de socialisti... stau si ma intreb de ce nu exista o filiala a Partidului Socialist Maghiar la noi si reciproc, o filiala a PSD in Ungaria (pentru ca si in Ungaria exista o minoritate romaneasca),asta legat de conlucrarea dintre partidele socialiste... Cel putin n-am auzit. In schimb e Jobbik si, bineinteles, stirea a rasunat in toata presa.
Birou poţi să-şi deschizi oriunde, filială de partid este interzis.
Pai inteleg ca se vorbeste si de filiale:
http://www.citynews.ro/cluj/politica-13/jobbik-vrea-zece-filiale-in-transilvania-pana-la-final-de-an-90054/
Observati ca se vorbeste si de "un fel de filiale", de "cercuri de prieteni", etc
Insa partea periculoasa (sau care ar putea fi asa...) mi se pare a fi ca un partid catalogat drept extremist face treaba asta... Totusi, se arata ca:
"Incercam sa lucram in asa fel incat convietuirea dintre romani si maghiari sa nu fie pusa in pericol. Cercul Jobbik din Targu Mures va organiza festivitati culturale, va intra in viata publica a orasului. Vom face totul ca drepturile omului care reprezinta o baza culturala in UE sa fie si in Mures reprezentate", a declarat, recent, Szegedi Csanad."
Păi da, şi spune, "nu din punct de vedere legislativ".
Scopul lor este să organizeze cetăţenii români de etnie maghiară care să "răspundă chemării partidului".
Post a Comment