23 April 2012

Domnul Fuia pune pe jar populaţia României...


Laptele praf NU ESTE NATURAL!

Domnul Fuia face ceva ce trebuia făcut de mult timp, ia taurul de coarne şi începe reforma agriculturii, nu cu programe savante, ci cu lucruri simple. Deja cu toţii ştim răspunsul domniei sale la o întrebare foarte insinuantă...

"Nu este posibil ca de la un pret de 35 de bani, in ferma, sa se ajunga la un pret de 1,1 lei, in magazine. Este vorba despe un intreg lant de firme intermediare. Dupa 15 martie, se va reglementa situatia cu ouale de pe piata"

"In aceste conditii, saptamana trecuta s-au livrat 1,2 miliarde de oua pe piata din Romania. Nu exista justificare pentru asemenea crestere, in afara de anumite persoane care speculeaza anumite conditii de piata. Adaosurile din retelele de magazine sunt foarte mari la ora actuala"

"Gaina nu este o fabrica pe care sa o opresti si sa o pornesti. Gaina face oua si daca ploua, si daca este viscol"
(http://www.ziare.com/stelian-fuia/ministru-agricultura/fuia-pretul-la-oua-va-scadea-gaina-nu-este-o-fabrica-pe-care-sa-o-opresti-1153699)
Cum-necum, nu ştiu ce a spus domnul Fuia, nu ştiu ce a făcut, nu ştiu dacă a stat pur şi simplu ştiind că lucrurile se repară de la sine... iată însă că preţul la ouă a revenit destul de aproape de locul de unde a plecat. Deci se poate. Iată acum încă o "lovitură" marca Fuia şi sper să aibă tot atât de mult succes. Ştire:
O mare parte din laptele vândut în magazine nu este natural, fiind produs din lapte praf, iar vina aparţine "probabil autorităţilor", a declarat luni ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la inaugurarea sediului Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Naturale -IBA Bucureşti.

"Foarte mult din laptele pe care îl cumpărăm din magazin de fapt este făcut din lapte praf, deci nu este lapte natural", a spus Fuia.

El a spus că de vină pentru această situaţie sunt autorităţile şi legislaţia.

"Cine poartă vina? Vina o poartă probabil autorităţile, care la ora actuală ar trebui să contureze acest proces. Poate există şi un vid legislativ pe această temă", a afirmat ministrul.

El a amintit şi despre anumite dezbateri din ultima vreme din presă care au avut ca temă brânza contrafăcută.

Ministrul a mai spus că viitorul registru al industriilor alimentare, pentru a cărui înfiinţare există un proiect de lege, îi va ajuta pe cumpărători să ştie "ce pun pe masă" în fiecare zi.

(http://www.mediafax.ro/economic/fuia-o-mare-parte-din-laptele-vandut-in-magazine-nu-este-natural-fiind-produs-din-lapte-praf-9562206)

Sigur, dincolo de glumele cu laptele supranatural sau artificial, domnul Fuia identifică o problemă, anume că mergem la magazin şi cumpărăm lapte proaspăt şi ni se livrează de fapt un lapte pasteurizat, degresat, făcut din lapte praf... şi aşa mai departe. Mi-am adus aminte şi de o ştire de la finele anului trecut care îl completează pe domnul Fuia, ba sunt argumente în plus...
http://tb.ziareromania.ro/Aproape-jumatate-din-laptele-de-pe-piata--contrafacut-cu-apa-si-faina/4b8a2f18b9c03e7e0/240/0/1/70/Aproape-jumatate-din-laptele-de-pe-piata--contrafacut-cu-apa-si-faina.jpg

Aproape 50% din laptele de pe piata este contrafacut cu apa, faina si ulei pentru profituri mai mari, iar 80% din produsele scoase la vanzare nu respecta normele legale.

Lapte stricat si contrafacut in pietele Obor si Delfinului

Mai exact, un procent de 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost gasit neconform, iar printre substantele gasite in ceea ce consumam crezand ca este lapte se numara sarea, untura de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, faina, lapte praf, potrivit unui comunicat al ANPC remis, miercuri, Ziare.com.

Totodata, in urma controlului national realizat de inspectorii ANPC privind laptele de consum, s-a depistat ca 80% dintre produsele controlate nu respecta normele legale - au continut gresit, eticheta este eronata, depozitarea improprie etc., a confirmat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

INS: Cantitatea de lapte de vaca colectata a scazut

Un motiv al "botezarii" laptelui poate fi scaderea cantitatii de lapte de vaca colectat de la exploatatiile agricole si de la centrele de colectare de catre unitatile procesatoare, conform unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS) remis, tot miercuri, Ziare.com.

http://tb.ziareromania.ro/laptele-de-vaca-contrafacut-cu-lapte-si-faina-institutul-national-de-statistica/a819ff18aca0b20e0/535/0/1/85/laptele-de-vaca-contrafacut-cu-lapte-si-faina-institutul-national-de-statistica.jpg
(mai multe vezi http://www.ziare.com/social/consumatori/aproape-jumatate-din-laptele-de-pe-piata-contrafacut-cu-apa-si-faina-1138288)
Poate că intervenţia domnului Fuia va rezolva această problemă.

http://www.romanialibera.ro/usr/thumbs/thumb_448_x_336/2012/02/07//221598-stelian-fuia.jpg
(http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/viitorul-ministru-al-agriculturii-un-baron-milionar-care-a-facut-afaceri-dubioase-cu-statul-252831-pagina1.html#top_articol)

8 comments:

Anonymous said...

La multi ani!
Theodora

ZeV said...

Ei, hai ca ati fost simpatic...ce naiba din ce mancam este absolut natural ?
Cantitatea este, prin definitie, invers propotionala cu, virgila, calitatea si direct proportionala cu profitul. Asta este capitalismul. Uitati-va la americani...s-au ingrasat ca porcii, iar despre porci, se spune ca sunt toxici.
Sa nu se supere ambasadorul american, am glumit.
;)

Bibliotecaru said...

@ Theodora
Mulţumesc frumos. Toate cele bună vă doresc şi eu.

Bibliotecaru said...

@ ZeV
:D
Astăzi Antena 3 avea pe burtieră următorul mesaj.

Românii cheltuiesc pe mâncare.

Poate că în altă părţi este gratis.
:D

Vasile, said...

Daca laptele s-a stricatf inseamna ca a fost bun!

Zev,

De obiecei o iei razna!
Dumneata o fiinta superioara cred ca ai inteles ca in alta parte , unde vrei dumneata mancarea este la jumatate de pret fata de Romania, si raportata la salariu aproape gratis!
Dar daca nu va lasa partidul ce sa spuneti si dumneavoastra.

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
:D
Burtiera are o mică problemă... nu se pot introduce texte lungi. În consecinţă nu au putut pune "Românii cheltuiesc cea mai mare parte din salariu pe mâncare". Dar asta nu este o scuză. Puteau să spună "Mâncarea în fruntea cheltuielilor românilor", sau aşa ceva.

ZeV said...

Biblio
Vasile
Asa este, ,,dincolo", hrana este relativ (mai) ieftina prin raportare la veniturile (medii ale) populatiei.
Ieftina si multa, asa cum rezulta si din comentariul meu.
De exemplu, un curcan , mare cat un porc umflat cu pompa, care abia incape in cuptor de Ziua Recunostinei, este ieftin ca braga. Deh, modificarea genetica a cerealelor sa traiasca. Ca oamenii, chiar si acolo, trebuie sa scoata ceva parai din buzunare pentru alimentele de tip ECO, daca isi doresc acelasi lucru.
;)

Vasile, said...

Biblio,

ZEV a revenit , aratand ca acel curcan i-a ingrasat pe americani.....dar nu i-a ingrasat pe nemti si pe francezi,austrieci ..... care s-au saturat de curcan , porc,pui si au trecut la produse mai exotice pentru care intradevar pot plati la o masa salariul unui roman pe o luna.
Cam asta ar fi problema care nu ne-o explica nimeni, desi noi o cunoastem , in povestea fratelui bogat si a celui sarac ,cu boii mici care nu trag..........dar nici nu mananca!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.