Unii senatori gândesc dincolo de raţiune, dincolo de bun-simţ, dincolo de realitate, dincolo de constrângerii materialiste sau metafizice. Politica denaturează totul funcţie de scop (care scuză, nu-i aşa, mijloacele). Dar toate trebuie totuşi să aibă o justificare raţională şi, mai ales, instituţională, doar vorbim despre puterea în stat cea mai aproape de logica raţională a legilor de existenţă socială.
Eu mă întreb ce raţiune poate avea un senator atunci când urmează acest curs logic:
1. Este pus să judece dacă un dosar este sau nu întocmit la comandă politică.
2. Iese în faţa camerelor de luat vederi şi spune că dosarul este evident întocmit politic.
3. În faţa aceloraşi camere de luat vederi spune că deşi nu crede că senatorul este vinovat (nu este de datoria domniei sale să aprecieze acest lucru, ci doar dacă dosarul este politic sau nu), va vota pentru începerea urmăririi penale (adică cum că domnia sa consideră că dosarul nu este unul politic) pentru a da ocazia celui în cauză să se disculpe.
4. Votul în camera superioară dovedeşte clar acest model de gândire alambicat.
Eu îmi pun întrebarea de câte ori senatorii au votat pe dos decât este normal ca să… nici nu mai contează motivul. Să trebuiască să votezi ceva şi de fapt să votezi altceva, este incalificabil. În acest mod simplu (care urmează o logică de grădiniţă) procurorii care întocmesc dosare politice nu vor putea fi niciodată atinşi, pentru că nu rămâne nici o dovadă. În cazul votului deputaţilor în cazurile Mitrea şi Năstase, normal declararea dosarelor ca fiind întocmite la comandă politică ar trebui să declanşeze o anchetă, nici asta nu se întâmplă. Poate că, vorba lui nea Nicu Văcăroiu, vor primi NUP până în toamnă, poate că vor fi condamnaţi, poate că procesul le va da dreptate… nici nu are importanţă. Important este că senatorii au văzut şi au şi declarat că este bilă neagră dar au votat că-i bilă albă. Într-o logică democratică, votarea împotriva adevărului relevat ar fi trebuit să provoace o demisie în masă a celor care au votat declarat împotriva conştiinţei lor. Sesizează cineva că aceste declaraţii, spuse pe faţă, înseamnă de fapt mărturisirea unui vot fals pentru a obţine un interes (chiar dacă nu personal)?
Dar lovitura cea mai mare a venit din altă parte. Domnul ministru Păcuraru afirmă că mai mulţi miniştri (şi de fapt întreaga clasă politică) sesizează o afacere ilegală cu mulţi, foarte mulţi bani la mijloc şi... aleg că nu pot să facă nimic. Afacerile din sănătate par a fi un fel de Cosa Nostra mioritică, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pare un sac fără fund unde dispar miliarde de euro cu aceiaşi uşurinţă cu care dispare un biscuit în gura unui urs comunitar, interesele începând de la ce medicamente sunt compensate până la plicul strecurat în buzunarul steril al doctorului care nu dă doi bani pe jurământul depus la terminarea facultăţii.
Dacă ceea ce spune domnul Păcuraru este adevărat, fie şi pe jumătate, atunci vorbim de o corupţie plecată chiar din structura semnificativă a statutului. Eu unul nu mai am încredere într-o astfel de clasă politică, mi-aş dori alta. Doamnelor şi domnilor lideri ai României, am să-l parafrazez pe premierul Tăriceanu, dacă nu puteţi să vă ridicaţi la înălţimea rangului, plecaţi acasă şi vedeţi-vă de treabă.
REALITATEA.NET - Păcuraru: Dosarele mele au apărut după ce am călcat într-un muşuroi de interese
După ce sper că aţi ascultat cu atenţie la ce fel de interese se referă domnul Păcuraru, spuneţi-vă părerea într-un comentariu.
Dan Ilie Morega, controversatul lider PNL-ist, neagă informaţile "transpirate", adică faptul ca există o discutie telefonica în iunie 2007, cu George Romanescu (fratele deputatului Marcel Romanescu) în care să fi făcut referire la ministrul Paul Pacuraru, folosind termenul "fonfalau".
Conform documentelor strânse pentru acuzarea lui Păcuraru, Dan Morega ar fi obţinut politic de la Ministrul Muncii numirea lui George Romanescu în funcţia de inspector-şef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj. Ca răsplată, se spune că Morega l-a sprijinit pe fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, în vederea obţinerii mai multor contracte cu diferite societăţi de stat în valoare de 113.000 lei.
5 comments:
Pai astia sunt politicienii pe care ii avem, Bibliotecarule. Doar nu te astepti la altceva de la ei?
P.S. Felicitari pentru noul blog. Nu ar strica sa te gandesti si la sugestia Gabrielei legaa de wordpress. Daca cumva, partea tehnica este cea care te ingrijoreaza nu uita ca mai exista si prieteni care se pricep. :)
Am deja două bloguri (cam abandonate) pe wordpress. Este adevărat că oferă mai multe avantaje decât blogspot-ul dar este şi mult mai greoi la fiecare comandă, la referesh. Am încercat până acum 10 servere şi blogspot-ul este cel mai rapid. Pe wordpress aş vrea să fac un site pentru Parlamentul European, decât că pe bani, că nu-mi mai permit, din păcate, voluntariatul. Dacă nu, nu. Cum spune cântecul... cine are noroc are, cine n-are chiar că n-are.
Am inteles. Si ai intreprins ceva in acest sens? (ma refer la blogu pt parlament).
Bun cantecu. :)
Desigur, deja m-am gândit la el. :)
:)
Post a Comment