28 February 2010
Viorel Balcan?
audio
Ca şi mine, cu siguranţă vă întrebaţi cine este domnul Viorel Balcan... Am să vă răspund hazardat... un balcanic.
Toată lumea vorbeşte despre demisia din PSD (a câta? nici nu mai ştiu). Am găsit însă şi câteva articole mai vechid espre domnia sa...
28 Februarie 2005:
Trecut aparent pe linie secunda in PSD, presedintele organizatiei judetene Braila a partidului, Viorel Balcan, si-a vazut de curand visul implinit: el a obtinut, camuflat in spatele PAS-ului, pachetul majoritar al firmei Consiliului Judetean, "Drumuri si Poduri" SA. Firma de constructii, la care Balcan si-a pastrat postul de director si pe perioada in care a fost parlamentar, este o afacere pentru care baronul PSD s-a batut inca de la intrarea in politica.
(sursa: http://www.cdep.ro)
8 aprilie 2008:
Nu mai este mult pînă la alegeri, aşa că toţi popîndăii din politica brăileană caută să-şi asigure şi pe viitor ceva de ros. Pesedistul Viorel Balcan este un astfel de mamifer. El a fost concediat dpdv. politic de preşedintele PSD şi CJ, Gheorghe Bunea Stancu, după ce acesta a schimbat numele candidatului partidului la primărie, preferîndu-l pe mototolul de Aurel Simionescu.
(îmi cer scuze că am preluat un mesaj cu un astfel de limbaj, informaţia era însă importantă)
27 februarie 2010 (MEDIAFAX):
"Mâine, la ora 8.30, îmi voi depune demisia din PSD. Nu mă mai regăsesc în strategia partidului şi nici în strategia preşedintelui organizaţiei PSD Brăila", a declarat Balcan.
El a precizat că decizia sa de a păsări PSD nu este legată de victoria lui Victor Ponta la Congres, ci strict de organizaţia din care face parte, respectiv PSD Brăila.
"Eu l-am votat pe Victor Ponta la Congres, cu care am o relaţie foarte bună. Nu am nimic cu Victor Ponta, am ce am cu organizaţia PSD Brăila", a spus Viorel Balcan.
Întrebat ce va face în continuare, el a precizat că va rămâne o perioadă de timp deputat independent.
Balcan subliniat că nu se va alătura grupuui parlamentarilor independenţi condus de Gabriel Oprea, întrucât consideră că acesta nu se va constitui într-un nou partid de stânga, aşa cum se afirmă.
Balcan a arătat însă că, după o perioadă, se va alătura unui grup parlamentar, "fie el grupul PDL".
"După o perioadă, mă voi alătura unui grup parlamentar, fie el grupul PDL", a precizat Viorel Balcan.
27 February 2010
O ordonanţă menită stimulării apariţiei locurilor de muncă şi a diminuării şomajului
Având în vedere persistenţa efectelor crizei economico-financiare asupra pieţei muncii din România şi riscul ca nivelul ridicat al şomajului să se menţină şi să se transforme în şomaj de lungă durată şi inactivitate;
Luând în considerare recomandările Uniunii Europene, Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a altor foruri internaţionale şi europene de a elabora şi aplica măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă prin sprijinirea creării de locuri de muncă şi de a menţine preocupările pentru diminuarea incidenţei şomajului, mai ales pentru evitarea şomajului de lungă durată;
Ţinând cont de priorităţile asumate în Programul de Guvernare 2009 – 2012 şi solicitările formulate de partenerii sociali,
Întrucât aceste împrejurări vizează interesul public şi constituie elementele unei situaţii extraordinare, ce nu suferă amânare, se impune adoptarea de măsuri imediate pentru reglementarea unor măsuri în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi diminuării şomajului
În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art.1 - (1) Angajatorii care, în anul 2010, pe locurile de muncă nou create stabilesc, în condiţile legii, raporturi de muncă cu persoane provenite din rândul şomerilor aflate în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni, beneficiază, pe o perioadă de maximum 6 luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane.
(2) Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale nu se acordă:
a) angajatorilor care în ultimele 12 luni premergătoare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonanţe, au mai avut raporturi de muncă stabilite cu persoanele prevăzute la alin.(1);.
b) angajatorilor care stabilesc raporturi de muncă cu persoanele prevăzute la alin. (1), pe locuri de muncă devenite vacante, rezultate în urma încetării unor raporturi de muncă în ultimele 12 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art.2 - (1) Scutirea de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevăzute la art.1 alin.(1) se acorda începând cu luna următoare lunii stabilirii raporturilor de munca.
(2) În situaţia în care stabilirea raporturilor de muncă se realizează începând cu data de întâi a lunii, scutirea de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru persoanele prevăzute la art.1 alin.(1) se acordă începând cu aceasta dată.
(3) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin noţiunea de contribuţii de asigurări sociale se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia la fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate, inclusiv contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, datorate, potrivit prevederilor legale, de angajatori.
Art.3 - În situaţiile în care, raporturile de muncă ale persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) încetează anterior perioadei de 12 luni, în temeiul art. 55 lit. b) sau al art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii sunt obligaţi să plătească sumele de care au fost scutiţi, reprezentând contribuţiile de asigurări sociale datorate pe perioada menţinerii în activitate, pentru fiecare persoană care a fost încadrată în baza prezentei ordonanţei de urgenţă.
Art.4 -Angajatorii care, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, au beneficiat de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale şi care, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi data expirării celor 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1), efectuează şi alte concedieri, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt obligaţi să plătească contribuţiile de asigurări sociale de care au fost scutiţi.
Art.5 – (1) Perioada prevăzută la art.1 alin. (1) constituie stagiu de cotizare fără plata contribuţiei angajatorului.
(2) Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiei de şomaj prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la art.1 alin. (1) pentru care angajatorii au beneficiat de scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale. În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.
(3) Prin derogare de la dispoziţiile art. 34 alin. (11) lit. a) şi ale art. 35 alin. (1) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, perioada prevăzută la alin. (1), în care salariaţii realizează stagiu de cotizare fără plata contribuţiei angajatorului, se ia în calcul la stabilirea perioadei de 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, prevăzută la art. 34 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la realizarea stagiului minim de cotizare în sistemul asigurărilor pentru şomaj.
(4) Pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează venitul brut realizat lunar la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.
(5) – Pentru stabilirea şi calculul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările ulterioare, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare în perioada prevăzută la art.1 alin. (1). În situaţia în care stagiul de cotizare realizat potrivit alin. (1) este corespunzător unei fracţiuni de lună, se utilizează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare în perioada respectivă, corespunzător fracţiunii de lună.
Art.6 – Prevederile din cuprinsul prezentei ordonanţe de urgenţă se completează, în mod corespunzător, cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
(sursa: http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2010-02-17/proiect-de-ordonaa-de-urgena-privind-reglementarea-unor-masuri-in-vederea-stimularii-crearii-de-noi-locuri-de-munca-si-diminuarii-somajului-in-anul-2010-1545-articol.html)
Notă de fundamentare
17 Februarie 2010
Şi s-au pornit fulgere şi vuiete şi tunete şi s-a făcut cutremur mare, aşa cum nu a fost, de când este omul pe pământ, un cutremur atât de puternic.
Cutremur violent in Chile, cu magnitudinea in jur de 8,5
Un cutremur de pamat deosebit de violent, cu magnitudinea mai mare de 8,0, s-a produs in dimineata zilei de sambata, 27 februarie, in Chile.Seismul a avut loc la or 6:34 min timp universal, la o adancime de 50 km. Epicentrul cutremurului a fost situat la 99 km nord-vest de localitatea Chillan, in zona de coasta de la Oceanul Pacific.
Conform datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut o magnitudine de 8,5-8,8 pe scara de magnitudine-moment. Seismul a fost cel mai puternic produs in lume de la inceputul acestui an; de asemenea, a fost cel mai violent cutremur produs in Chile in ultimii ani.
Statul sud-american Chile este afectat de o activitate seismica intensa, deoarece se afla intr-o zona de subductie a placii Nazca sub cea Sud-Americana. De-a lungul timpului, in Chile s-au produs numeroase cutremure extrem de puternice, cu magnitudini mai mari de 8-8,5. Astfel, la 25 ianuarie 1939,orasul Chillan a fost complet distrus de un seism extrem de puternic, cu magnitudinea 7,8-8,3 si intensitatea XI pe scara Mercalli. Dar cutremurul cel mai puternic s-a produs in mai 1960. Seismul din 22 mai 1960 a fost si cel mai puternic cutremur produs pe plan mondial, de cand exista inregistrari seismice. Cutremurul a avut magnitudinea moment 9,5 si a provocat distrugerea multor localitati din Chile, inclusiv a orasului Valdivia. De asemenea, s-a format un val seismic care a cauzat pagube importante inclusiv in Hawaii. De fapt, cutremurul din 22 mai 1960 a fost "varful unei crize seismice cu durata de circa 10 zile, care a inclus mai multe cutremure majore succesive, cu magnitudini de 7-8,7. Seismul din 22 mai 1960 a provocat moartea a peste 1600 de persoane.
In urma cutremurului produs in aceasta dimineata in Chile, a fost emisa o avertizare de tsunami pentru Chile, Peru si Ecuador. Pana la aceasta ora, nu se cunoaste amploarea pagubelor materiale, dar, avand in vedere magnitudinea extrem de mare a cutremurului, este de asteptat sa existe distrugeri majore. De asemenea, cutremurul ar fi putut provoca alunecari de teren si diverse modificari geomorfologice la nivelul solului.
Update: Mai multe replici si cutremure secundare puternice au fost inregistrate la putin timp dupa seismul extrem de violent, de magnitudine 8,3, produs astazi in Chile. La ora 7:12 min UTC s-a produs un cutremur de magnitudine 6,3 in zona de coasta de langa orasul Valparaiso, la o adancime de 31 km. Un cutremur de magnitudine 5,6 s-a produs in Chile la ora 7:33 min UTC, urmat la ora 7:37 min UTC de un alt seism de magnitudine 6,1. La ora 8:01 UTC, tot in zona de coasta a statului Chile s-a produs un nou cutremur puternic, cu magnitudinea estimata la 6,8-7,0. Este de asteptat ca in zona sa se produca noi replici sau chiar alte cutremure, cu epicentre diferite de al socului initial major.
Conform relatarilor locuitorilor capitalei Santiago de Chile, citati de agentia Reuters, cutremurul a determinat pene de curent. De asemenea, mai multe cladiri au fost distruse, dar nu se cunoaste inca un bilant, cel putin provizoriu. Cutremurul a fost resimtit si in Argentina.
Un prim bilant indica cel putin 17 persoane decedate in urma cutremurului. Nu se cunosc inca informatii privind marimea valului seismic format si care ar fi atins coasta chiliana. Alerta de tsunami a fost extinsa si pentru America Centrala.
Intreruperea comunicatiilor a intarziat transmiterea informatiilor provizarii in legatura cu urmarile seismului.
Cutremur major de magnitudine 7,2 in Japonia
Un cutremur major, cu magnitudinea moment mai mare de 7,0, s-a produs in seara zilei de vineri 26 februarie in Japonia, in regiunea insulelor Ryukyu-Okinawa.Seismul a avut loc la ora 20:31 min timp universal, la o adancime de circa 10 km, in apropierea insulei Okinawa. Magnitudinea cutremurului a fost de7,2 grade pe scara de magnitudine-moment.
Cutremurul a fost resimtit puternic in special pe insula Okinawa, aflata inn apropierea epicentrului. Imediat dupa violentul cutremur, Agentia Meteorologica Japoneza a emis o avertizare de tsunami pentru Insula Okinawa si alte insule mai mici situate intre Japonia si Taiwan. Avertizarea a fost emisa din cauza faptului ca seismul a avut o magnitudine mai mare de 7,0 si s-a produs la o adancime foarte mica sub fundul Oceanului Pacific.
Update: In avertizarea emisa, au fost anticipate valuri cu inaltimea de peste 2 metri, potential periculoase pentru coasta insulei Okinawa. Ulterior, avertizarea a fost ridicata, valul seismic format nedepasind inaltimea de jumatate de metru. Un val seismic (tsunami) este periculos atunci cand atinge, in apropierea coastei, o intaltime maxima de peste 2 metri.
Cutremur de magnitudine 3,8-4,0 in regiunea Vrancea
Un cutremur de pamant cu magnitudinea in jur de 4,0 s-a produs joi, 25 februarie, in regiunea Vrancea.Seismul a avut loc la ora 15h51min28sec timp universal (17h51min timp local in Romania), iar epicentrul a fost localizat in Muntii Vrancei (in apropierea localitatii Lopatari). Conform datelor publicate de EMSC (Centrul Seismologic Euro-Mediteranean) si de INFP (Institutul National pentru Fizica Pamantului), adancimea focarului a fost de 105-106 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 3,8 grade pe scara Richter, conform INFP (valoare determinata ca magnitudine locala ML); conform IRSA (Institutul Roman de Seismologie Aplicata), magnitudinea MD a fost de 4,3 grade. Seismul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de III grade pe scara Mercalli. La Bucuresti, intensitatea miscarii seismice a atins II grade pe scara Mercalli.
Cutremurul de astazi a fost primul cutremur vrancean de magnitudine mai mare de 3,0 din anul 2010. Pana la acest seism, toate celelalte cutremure vrancene produse in perioada 1 ianuarie-25 februarie 2010 au avut magnitudini de numai 2-2,9 grade.
Cutremur puternic in Extremul Orient Rus
Un cutremur puternic s-a produs in dimineata zilei de joi 18 februarie in Extremul Orient Rus, si a fost resimtit pe o arie larga inclusiv in estul Chinei si in Coreea de Nord.Cutremurul a avut loc la ora 1:13 min timp universal, iar epicentrul a fost situat in regiunea de granita dintre Rusia, China si Coreea de Nord, la sud de orasul Vladivostok.
Conform datelor publicate de EMSC, adancimea focarului a fost de 560 km, iar magnitudinea a atins valoarea de 6,8 pe scara bazata pe moment seismic (o marime fizica pentru seismologie care este legata de marimea dislocatiei in focar). Desi seismul a fost unul puternic, din cauza adancimii foarte mari la care s-a produs este improbabil sa fi provocat pagube materiale; totusi, miscarea seismica a putut fi resimtita pe o arie intinsa, in extremitatea de est a Rusiei si a Chinei, probabil si in Coreea de Nord.
Cutremur de magnitudine 6,2 in Indonezia
Un cutremur relativ puternic s-a produs in seara zilei de luni, 15 februarie, in sud-estul Indoneziei.Seismul a avut loc la ora 21:51 UTC, la o adancime de 133 km, epicentrul fiind situat in partea sud-estica a arhipelagului indonezian. Conform datelor publicate de EMSC, magnitudinea cutremurului a fost de 6,2 pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost anuntate pagube materiale. Este putin probabil ca seismul sa fi provocat distrugeri, datorita faptului ca s-a produs la o adancime foarte mare.
Cutremur de magnitudine 6,1 in regiunea insulei Tonga
Un cutremur de pamant relativ puternic s-a produs sambata, 13 februarie, in zona insulei Tonga din Oceanul Pacific.Seismul a avut loc la ora 2:34 min timp universal, la o adancime de 10 km, iar magnitudinea a fost de 6,1 pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost raportate pagube materiale si nici nu a fost emisa avertizare de tsunami.
Insula Tonga se afla in asa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, cea mai activa "centura" seismica a Pamantului, in lungul careia aproape saptamanal se produc cutremure cu magnitudini in jur de 6,0 sau peste aceasta valoare.
Cutremure puternice in Kurile si Ryukyu (Japonia)
Doua cutremure puternice s-au produs in insulele Kurile, respectiv in Japonia (ins. Ryukyu) sambata 6 februarie si respectiv duminica 7 februarie.Primul cutremur s-a produs in regiunea insulelor Kurile in dimineata zilei de sambata, 6 februarie, la ora 4:45 min UTC, la o adancime de 60 km.
Seismul a avut magnitudinea 6,1 pe scara de magnitudine-moment. Nu au fost raportate pagube materiale si nici nu s-a emis avertizare de tsunami.
Al doilea cutremur a avut loc in dimineata zilei de duminica, 7 februarie, in sud-vestul insulelor Ryukyu, intre Japonia si Taiwan, la ora 6:09 UTC.
Cutremurul s-a produs la o adancime de 10 km si a avut magnitudinea moment 6,5. Pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube materiale.
Zonele in care s-au inregistrat cele 2 cutremure fac parte din asa-numitul "Cerc de foc al Pacificului", o regiune caracterizata printr-o activitate seismica intensa, precum si prin vulcanism activ.
Criza seismica in Golful Corint, Grecia
Incepand din 18 ianuarie 2010, regiunea Golfului Corint din Grecia cunoaste o intensificare a activitatii seismice. Intr-un interval de 4 zile s-au produs peste 130 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2,5 si 5,3 grade in Golful Corint.Riftul din zona golfului Corint (Grecia) a fost identificat, de mult timp, ca o zona seismogena de importanta majora, caracterizata printr-o activitate seismica intensa in context regional euro-mediteranean. In ultimii 35 de date, conform datelor publicate de EMSC (Centrul Seismologirc Euro-Mediteranean), in Golful Corint s-au produs 5 cutremure cu magnitudinea mai mare de 5,8, dar si numeroase roiuri de cutremure de magnitudini mai mici.
Primul cutremur din aceasta secventa seismica a avut loc in ziua de 18 ianuarie 2010, la ora 15:56 min timp universal. Epicentrul a fost situat in Golful Corint, iar adancimea focarului a fost de 5 km.
Seismul a avut o magnitudine de 5,3 grade pe scara de magnitudine moment, si a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de VI grade pe scara Mercalli. Nu au fost consemnate pagube importante. Cutremurul a fost urmat, inca din primele minute, de un numar foarte mare de replici cu magnitudini ML cuprinse intre 3,0-4,0.
Activitatea seismica s-a mentinut ridicata si in zilele urmatoare, continuand sa se inregistreze numeroase cutremure de magnitudini 3-3,9 in zona Golfului Corint. De asemenea, au fost inregistrate cutremure si in alte zone din Grecia, inclusiv la sud de Golful Corint, cum ar fi seismul din 20 ianuarie, produs la ora 16:55 min (de magnitudine 4,3).
Un alt cutremur de magnitudine 4 s-a produs in ziua de 21 ianuarie, la ora 9:51 min UTC, avand epicentrul localizat in vestul Golfului Corint.
Cutremurul a avut magnitudinea moment 4,1 si s-a produs la o adancime de 40 km.
Criza seismica s-a accentuat in noaptea de 21 spre 22 ianuarie. Astfel, pe 22 ianuarie, la ora 00:46 min s-a produs un nou cutremur in Golful Corint, de magnitudine 5,3, si la o adancime de 2 km.
La interval de numai cateva minute (la ora 00:50 min UTC), in aceeasi zona s-a produs un alt seism, de magnitudine 4,8. Cele doua cutremure din dimineata zilei de 22 ianuarie au fost urmate de un numar foarte mare de replici, dintre care cele mai puternice s-au produs la orele 10:53 min (magnitudine moment 4,2), respectiv 10:59 min (de magnitudine Mw 4,4); celelalte replici au avut magnitudini de pana la 3,8 grade.
Desi in urma acestor miscari seismice nu au fost inregistrate pagube majore, totusi zona in care s-au produs ramane una de risc seismic sporit. De-a lungul timpului, in regiunea Golfului Corint s-au produs numeroase cutremure moderate si puternice; ultimul seism mai puternic a avut loc in anul 1981 si atins o magnitudine de 6,7 grade.
Cutremur major de 7,2 grade in Haiti
Un seism cu magnitudinea moment Mw 7,2 s-a produs marti, 12 ianuarie 2010, la ora 21:53 UTC in Haiti (16:53 ora locala). Cutremurul a avut loc la o adancime de 10 km si la doar 9 km distanta de Leogane si este considerat cel mai puternic din istoria acestei tari.(sursa: http://www.cutremur.net/)
26 February 2010
Sprijin pentru domnul Oprea
Un om bun atunci când cerceta pe "comunistul Ion Iliescu" se pare că nu mai este bun când îl cercetează pe "comunistul Traian Băsescu". Domnului Oprea i se ia "jucăria" cercetării. Am aflat de pe blogul doamnei Zoe Petre de următorul apel:
Asociaţiile, fundaţiile şi personalităţile semnatare ale acestui comunicat, care s-au implicat în lupta împotriva regimului comunist şi pentru construirea democraţiei în România, protestează împotriva tentativelor actualului regim Băsescu-Boc de a-şi subordona societatea civilă din România. Un prim pas îl constituie manevrele de eliminare a tuturor persoanelor care nu acceptă dictatul de la Cotroceni. În această politică s-a înscris şi Hotărârea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 privind comasarea Institutului pentru Memoria Exilului Românesc, INMER, şi a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, IICCR. Iniţial, s-a putut crede că e vorba doar de o măsură menită să aducă o (derizorie) economie la buget, în realitate este o tentativă de eliminare a preşedintelui IICCR, istoricul Marius Oprea. Această intenţie a mobilizat opinia publică din ţară şi din străinătate, care a reacţionat energic în susţinerea istoricului Marius Oprea, reputat conducător al IICCR, la conducerea noii instituţii. Azi se dovedeşte că doamnele Herta Müller, laureată a Premiului Nobel, Doina Cornea, cea mai cunoscută opozantă a regimului Ceauşescu, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, ca şi toate celelalte organizaţii civice şi personalităţi publice care s-au alăturat demersului lor suspectând interese nemărturisite de grup, au avut dreptate. Toată această manevră avea drept scop crearea unei noi feude în beneficiul apropiaţilor dlui Traian Băsescu şi, în ultimă instanţă, deplina monopolizare de către acesta a temelor luptei anticomuniste.
Existenţa autonomă a celor două instituţii, IICCR şi INMER, amintea mereu opiniei publice că nu Traian Băsescu a inaugurat, aşa cum pretinde acum, investigarea crimelor regimului comunist. INMER a fost creat în 2003 sub Înaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I şi prin recenta fuziune această calitate îi este uzurpată; IICCR a fost înfiinţat de guvernul Tăriceanu în 2005, înainte de orice comisie prezidenţială, şi era dovada vie a faptului că, în guvernarea de coaliţie instalată după alegerile din 2004, Traian Băsescu nu a avut nici întâietatea, nici exclusivitatea iniţiativelor de condamnare a regimului comunist. Dl. Băsescu s-a agăţat în mod oportunist de tema anticomunistă abia în momentul în care a devenit evident că PNL şi primul ministru Tăriceanu au pornit măsuri concrete de recuperare a memoriei rezistenţei anticomuniste şi au iniţiat proiecte de lege pentru sancţionarea crimelor din perioada de dictatură. Gesturile publice de condamnare a comunismului ale dlui Băsescu, care nu au depăşit niciodată limitele retoricii electorale, i-au adus o popularitate neîntemeiată dar efemeră în rândurile celor care militaseră împotriva structurilor comuniste şi a refacerii lor în perioada de tranziţie spre democraţie.
În această operaţie, dl Băsescu a fost ajutat de unii specialişti reputaţi, care vor fi crezut sincer în faptul că Raportul prezentat Parlamentului României la 18 decembrie 2006 va fi începutul unor acţiuni recuperatorii concrete. Nu a fost aşa, raportul a rămas o simplă operaţie de propagandă, în vreme ce însuşi preşedintele Băsescu a continuat să se înconjoare de foşti activişti UTC şi mai ales de foşti securişti. Lor li s-au alăturat o serie de persoane interesate de funcţii şi beneficii materiale care nu pregetaseră să cocheteze oportunist cu regimul preşedintelui Iliescu.
De fapt, istoricul Marius Oprea deranjează pentru că este unul dintre cei mai incomozi martori ai manevrelor pe care regimul Băsescu le orchestrează pentru a-şi atribui în exclusivitate meritul simbolic al denunţării regimului comunist fără ca această condamnare să aibă vreun efect practic. Marius Oprea şi grupul de tineri şi entuziaşti cercetători pe care acesta l-a format au luat în serios ideea condamnării regimului comunist: au întreprins cercetări fundamentale pentru înţelegerea mecanismelor represiunii şi pentru demascarea autorilor acesteia, şi au cerut în repetate rânduri Parchetului să înceapă urmărirea penală a persoanelor efectiv vinovate de crime politice. Marius Oprea a deschis mari şantiere care scot la iveală urmele materiale de necontestat ale acestor crime, a identificat martori ai acţiunilor criminale din anii comunismului şi i-a convins să vorbească, a depus la guvern un proiect de lege de limitare a pensiilor foştilor torţionari, în condiţiile în care dl Boc le protejează pensiile speciale cu îndârjire: Marius Oprea expune regimul Băsescu riscului de a face vizibilă diferenţa radicală dintre vorbe şi fapte. Din acest motiv, denunţăm operaţia frauduloasă prin care se încearcă eliminarea din activitate a unei persoane cu merite unanim recunoscute în demascarea crimelor regimului comunist şi a celor care le-au comis. Propunem şi susţinem numirea dlui dr. Marius Oprea ca preşedinte al IICCR-MER.
Situaţia s-a agravat recent prin Hotărârea de Guvern nr. 122/23.02.2010, care marchează o nouă etapă: mutilarea identităţii şi funcţiilor institutului prin tăierea unor paragrafe ale art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 (b, c, d, e, f). Prin tăierea acestor paragrafe, institutul nu mai identifică crimele săvârşite, nu mai prezintă membrii aparatului de represiune şi nu mai sesizează organele de cercetare penală în legătură cu faptele şi autorii lor. În acelaşi timp, vechiul Consiliu ştiinţific al IICCR-MER alcătuit din personalităţi marcante ale rezistenţei şi opoziţiei anti-comuniste printre care Doina Cornea şi Dorin Tudoran este înlocuit de un nou Consiliu ştiinţific format din „lumea academică” şi condus de un preşedinte numit prin decizia primului ministru.
Acum 20 de ani, foştii nomenclaturişti comunişti şi apropiaţii lor au reuşit confiscarea Revoluţiei din decembrie în beneficiul exclusiv al FSN. Acum, Traian Băsescu încearcă confiscarea luptei anticomuniste în beneficiul său şi al câtorva acoliţi din preajma partidului prezidenţial. Tot aşa cum „emanaţii revoluţiei” din 1989 aveau drept element distinctiv faptul că NU participaseră la revoluţie ci au confiscat victoria ei, şi dl Băsescu se distinge prin faptul că NU a fost o victimă a comunismului ci a fost un colaborator al Securităţii criminale şi un profitor al regimului comunist. Să nu-l lăsăm să monopolizeze o cauză care aparţine tuturor românilor de bună credinţă, oriunde ar trăi aceştia. Ne adresăm opiniei publice din România şi din întreaga lume pentru a denunţa schimbarea brutală a scopurilor institutului, făcând din IICCR-MER dintr-un institut de demascare a crimelor comunismului, un institut de îngropare a crimelor comunismului. Un institut dedicat doar unei analize teoretice a ideologiei comuniste lipsită de efecte, după modelul Raportului Tismăneanu şi, în cele din urmă, o anexă obedientă a Palatului Cotroceni.
Lansăm o chemare tuturor oamenilor de conştiinţă din România şi din întreaga lume să ni se alăture prin susţinerea acestui apel. Apelul va fi postat pe site-ul www.frd.org.ro, iar semnăturile pot fi trimise prin email, la adresa office-frd@frd.org.ro. şi prin sms, la numărul 0745.10.88.28.
25.02.2010
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR)
Preşedinte – ing. Octav Bjoza
Solidaritatea Universitară
Preşedinte – prof. dr. Octavian Duliu
Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD)
Preşedinte – prof. dr. Emil Constantinescu
Fundaţia Generaţia Europeană (FGE)
Director executiv – prof. dr. Nicolae Anastasiu
Asociaţia pentru Educaţie Cetăţenească (ASPEC)
Preşedinte – Mihaela Marcu
Institutul pentru Cooperare Regională şi Prevenirea Conflictelor (INCOR)
Director executiv – prof. dr. Zoe Petre
Fundaţia Ecomondia
Co- Preşedinte – prof. dr. Alexandru Ionescu
Convenţia Medicilor Democraţi din România (CMDR)
Preşedinte – dr. George Calalb
Fundaţia Română pentru Cooperare Europeană
Preşedinte - Adrian Dumitrescu
Consiliul Moral al Revoluţiei
Preşedinte - Constantin Aferăriţei
Grupul de Investigaţii Politice (GIP)
Director executiv - Mugur Ciuvică
(sursa: http://wwwzoepetre.blogspot.com/2010/02/apel.html)
La http://www.petitieonline.ro/petitie-p60055041.html puteti semna pentru Marius Oprea.
PetitieOnline.ro nu reprezintă însă o petiţie în adevăratul sens al cuvântului. Eu vă recomand să scrieţi direct primului ministru
Guvernul României
Piata Victoriei nr. 1, sector 1 , Bucuresti
Telefon: +40-21-314 34 00, 319 15 64
Birou audienţe cetăţeni: interior 1006
(accesul publicului se face dinspre strada Paris, pe la intrarea "C" a Palatului Victoria)
Program: Luni - Vineri 09:00-16:00
Registratura generală: interior 1288
Relaţii petiţii: interior 1903
Fax: (021) 313 98 46
Email:drp@gov.ro
Aranjamentele stai în bai
Mi-a căzut şi mie ochiul pe câteva zeci de pagini care conţin România aşa cum este văzută ea de FMI, hiper-realistă şi pozitivă. Dacă aş fi ştiut mai multă economie şi ceva engleză economică, poate că mi-aş fi dat seama că situaţia nu este aşa de gri pe cât o credeam, neştiinţa însă nu m-a salvat şi am rămas în ignoranţă.
Luaţi cu încredere, că-i aproape proaspăt, trei patru zile, maximum:
Romania: Second and Third Reviews under the Stand-By Arrangement, Request Rephasing and Waiver of Nonobservance of Performance Criterion; Statement by the IMF Staff Representative; and Press Release on the Executive Board Discussion.
(sursa: http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.cfm?sk=23647.0)
Atenţie la tabelul cu previziunea datoriei externe... Ea va mai creşte un pic anul acesta, dar de anul viitor va începe să scadă dramatic. Mie mi-a plăcut asta... am râââââââs... vai ce-am mai râs.
25 February 2010
24 February 2010
Securitatea revine
Suntem în plin scandal al filării domnul Cristian Diaconescu şi nu observ pe cineva în mass-media să remarce un lucru banal... Acest filaj este, fără doar şi poate, Poliţie Politică. Nu contează cine, nu contează motivul, nu contează nici dacă a existat sau nu un şantaj, nu contează dacă domnul Diaconescu a renunţat să mai candideze cu sau fără legătură cu acest filaj. Filajul în sine reprezintă certitudinea că acest concept generic al "securităţii", fie de stat, fie particulară, a renăscut din propria cenuşă şi face în continuare Poliţie Politică.
(sursa desen: http://www.dae.gov.ro)
Brusc politica începe să semene din ce în ce cu cea de dinainte de 1989. Toate partidele fac exact ceea ce condamnă cu glas vehement în mass-media. Crucile făcute evlavios alături de patriarh nu ajută la salvarea sufletului unor politicieni care nu ştiu, şi nici nu vor să ştie, altă politică decât cea de pe vremea PCR-ului.
Repet, nici nu contează cine face filajul, nu contează nici cine l-a comandat, nu contează nici cine se foloseşte efectiv de el, important este că el există, este posibil, îl simţim, indefinit, cu toţii, este deja o "normalitate" continuată.
Trăim la fel ca înainte de 1989 cu diferenţa că acum ni se spune că trăim în democraţie.
Ştiri din ciclul "cine pune botu' "
Home › Lifestyle › Aproape adevarat
Biserica Ortodoxa Romana a sanctionat aspru pelicula "Eu cand vreau sa fluier, fluier", dupa ce fluieraturile in biserica s-au dublat, poate chiar triplat, de la lansarea acestei pelicule. Conform preotilor, nu numai preotii au avut de suferit de pe urma acestor incidente, ci si credinciosii, care nu au mai putut asculta slujba cu deplina concentrare.
Desi filmul este considerat cel mai bun lungmetraj produs in Romania dupa '89, patriarhul Daniel a subliniat ca este "inadmisibil ca intr-o tara crestin-ortodoxa sa se incalce cu buna stiinta preceptele biblice si regulile morale". "Filmul indeamna la preacurvie in biserica si la comportamente de mahala pe strada", a mai spus patriarhul.
Florin Serban, regizorul filmului, si-a cerut scuze in mod public fata de daunele morale aduse Bisericii Romane si a precizat ca nu a avut nicio intentie sa distruga imaginea bisericii. "Imaginea din film in care un copil fluiera in biserica va fi scoasa. Voi modifica si titlul cu unul mai putin lezant la adresa unor institurii", a mai spus Florin Serban.
Academia de Film de la Berlin a decis sa retraga premiul Ursul de Aur oferit lungmetrajului romanesc, urmand sa il ofere urmatoarei productii clasate.
(sursa: http://www.times.ro/lifestyle/quot-eu-cand-vreau-sa-fluier-fluier-quot-sanctionat-de-biserica)
Unii s-au păcălit.
(sursa: http://www.photochopz.com/forum/photoshop-tutorial-requests/32041-make-clown-face.html#post512019)
23 February 2010
Fac parte din 99% dintre românii non-rromi, ascult manele
Ceea ce vă recomand şi domniilor voastre, pentru că este o muzică bogată.
Vezi: Presedintele şi rromi
Pohta domnului Crin Antonescu
Mai întâi a fost conferință de presă susținută de președintele PNL Crin Antonescu la finalul ședințelor BPC și CNEx (15 februarie). A urmat apoi declaraţia de presă dată de preşedintele PNL, Crin Antonescu după şedinţa Biroului Politic Central din data de 22 februarie 2010. În sfârşit avem şi lansarea moţiunii "Prin noi înşine, acum". Ţinte: peste 30% la alegeri şi guvernare.
Ce s-a întâmplat în cele trei momente, puteţi afla accesând cele trei link-uri de mai sus. Important cred însă că este...
Această moţiune vorbeşte despre nişte strategii de modernizare a PNL cu care "bat la cap" de mult timp blogosfera naţional-liberală. Nu pot deci să nu fiu de acord cu redefinirea doctrinară şi statutară a PNL, rămâne de văzut dacă aceasta va fi mimată fără să se schimbe nimic sau va fi făcută cu adevărat în profunzime, pe baze stabile. De asemenea nu pot să nu fiu de acord cu o strategie pe termen mediu şi lung care să construiască o evoluţie stabilă şi coerentă pentru PNL. În sfârşit, nu pot să nu fiu de acord cu programul de reformă internă a PNL.
Îmi este însă frică, pe de o parte, ca aceste schimbări să nu fie numai declarative, pe de altă parte ca jocul intereselor personale să nu fie mai mare decât dorinţa de performanţă.
În rest, urez PNL... Succes!
Avem nevoie de scut anti-rachetă în timp ce soldaţii români mor în Afghanistan
Sergentul major Florin Bădiceanu a murit, iar fruntaşul Marian Zamfir a fost rănit grav în urma exploziei din Afganistan. Alţi trei soldaţi români au fost răniţi laolaltă cu cei doi. Toţi cei cinci militarifac parte din Batalionul 33 Manevră din Curtea de Argeş.
(sursa: http://www.realitatea.net/un-militar-roman-a-murit-in-afganistan-si-alti-patru-au-fost-raniti_701692.html)
(sursa: http://defencesystems.net/ecm_products)
Cât de sincere sunt următoarele mesaje?
„Am primit cu tristeţe şi regret vestea că tânărul sergent-major român, Florin Bădiceanu, din cadrul Batalionului 33 Manevră, şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare, executate în teatrul de operaţii din Afganistan.
Îmi exprim respectul faţă de jertfa militarului nostru, care a căzut cu onoare la datorie, omagiez memoria sa şi nu îi vom uita sacrificiul.
Familiei lovite de această tragedie îi transmit sincera mea compasiune.
Totodată, îl asigur pe fruntaşul Marian Zamfir, camarad al sergentului Bădiceanu, rănit în timpul aceleaşi misiuni, de preţuirea de care se bucură din partea Guvernului României şi îi doresc însănătoşire cât mai grabnică.”
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 23.02.2010
COMUNICAT DE PRESĂ
(23 februarie 2010)
Mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui României
Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis marţi, 23 februarie a.c., un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a ofiţerului român, ucis în Afganistan.
Vă prezentăm integral acest mesaj:
„În aceste momente, îmi exprim solidaritatea cu familia eroului căzut la datorie şi cu familia militarului rănit în timpul aceleiaşi misiuni de patrulare, în regiunea Zabul din Afganistan.
Asumându-şi datoria de militar cu devotament şi credinţă, memoria sergentului major Florin Bădiceanu va rămane vie prin curajul de care a dat dovadă.
Transmit sincere condoleanţe familiei sale!
Dumnezeu să-l odihnească!”
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11884&_PRID=lazi)
22 February 2010
Ţi-am promis un plic, pentru un "aplauz" mic
Ei bine, tocmai ce s-a încheiat un Congres al PSD şi...
http://www.ziare.com/actual/politica/02-22-2010/scandal-la-psd-figurantii-i-au-cerut-lui-vanghelie-banii-promisi-997252
http://www.realitatea.net/aplaudacii-lui-vanghelie-au-venit-la-sediul-psd-sa-si-ceara-banii-promisi_701522.html
Adică Daniel Vanghelie a fost huiduit deşi a plătit să fie aplaudat? Asta e tare de tot. :D
Până şi figuranţii în România schimbă scenariile :) Bravo lor.
Cred că următorii figuranţi vor veni cu bâtele la ei, just in case că domnul Vanghelie este rău platnic. :)
Eventual şi un lămpaş ar fi bun... în caz că se stinge lumina.
Pensiile sunt o formă de asigurări (în viziunea unui nespecialist)
Există câteva accepţiuni generalizate total eronate legate de pensii. Dintre acestea, cele mai importante sunt:
1. Plata pensiilor curent se face din contribuţiilor celor asiguraţi curent.
2. Nu există bani de pensii pentru că sunt mai mulţi pensionari decât salariaţi
3. Pensionarii primesc pensiile din contribuţiile pe care şi le-au făcut din perioada de cotizare.
Aceste trei accepţiuni le-am auzit la oameni cu pretenţii, dar care, se pare, nu înţeleg cum funcţionează exact asigurările.
Am să încerc o prezentare grosieră (în mod real lucrurile stau mai nuanţat).
Cum se ajunge de la contribuţii la pensie?
Există un stadiu complet de cotizare, să spunem 35 de ani.
Există o vârstă standard de pensionare, să spunem 65 de ani.
Există o speranţă medie de viaţă, să spunem 72 de ani.
Asiguratul cotizează de-a lungul timpului diferite sume de bani în funcţie de salariu şi acestea se înregistrează contabil funcţie de salariul mediu brut pe economie pentru a atenua implicaţiile inflaţiei. Plata pensiilor reprezintă un punctaj înmulţit cu un procent din salariul mediu brut pe economie.
Mergând pe valorile de mai sus... După 35 de ani de cotizare, un asigurat a cotizat X salarii medii brute pe economie. El va fi în plată 72-65= 7 ani, timp în care va primi Y salarii medii brute pe economie.
Transformarea dintre valoarea cotizaţiilor şi valoarea pensie se obţine egalizând:
X salarii medii brute = Y salarii medii brute + cheltuieli de administrare a Fondului de Pensii
Se observă că X este aproximativ egal cu Y (cheltuielile percepute de Casa de Pensii sunt foarte mici în comparaţie cu sumele, există şi un profit din investirea contribiuţiilor).
Ştiind deci suma Y=X, vom avea pe lună Y/7 ani/12 luni pe an, obţinem astfel valoarea lunară a pensiei ştiind valoarea cotizaţiei.
Sigur că da, unii nu vor atinge vârsta de 65 de ani, alţii vor depăşi 65 de ani, dar nu vor ajunge la 72 de ani, alţii vor depăşii vârsta de 72 de ani. Media va ajunge, conform statisticii, la această relaţie şi va permite întotdeauna Asigurărilor să funcţioneze. Un război în care vor muri mulţi asiguraţi, o boală care afectează preponderent populaţia în vârstă, orice astfel de situaţie cinică, este în beneficiul veniturilor la Fondul de Asigurări. Inventarea unui medicament care prelungeşte viaţa, va fi în dezavantajul Casei de Pensii. Iată de ce calculul matematic se mai adaptează, nu este bătut în cuie.
(sursa: http://www.romanialibera.ro/a110738/ajutor-supravietuitor.html)
Este ceva grosier, pentru că am apelat la o situaţie ideală, deşi în realitate sunt multe situaţie prin care vârsta de pensionare este mai mică (pensie anticipată), nu se cotizează 35 de ani ci mai mulţi ani sau mai puţini ani. Mai există şi o diferenţă între femei şi bărbaţi... Calculul este mai mult didactic, nu are pretenţia de exactitate.
Ei bine... Din perioada de cotizare se obţine un anumit punctaj. Acest punctaj se înmulţeşte cu un procent din valoarea salariului mediu brut pe economie şi se obţine pensia. Transformarea contribuţiei în pensiei este determinată de o relaţie matematică de tipul celei de mai sus (desigur, mult mai complicată dar care, la final, este înglobează în acel procent cunoscut).
Fiecare asigurat are o relaţie proprie cu casa de asigurări care este legată strict de valoarea contribuţiei, pe de o parte, şi de statistică, pe de altă parte. Parametrii care variază această transformare sunt perioada de contribuţie, vârsta standard de pensionare şi durata medie de viaţă. Mărind de exemplu vârsta standard de pensionare se măreşte automat şi perioada de contribuţie şi scade perioada în care se plăteşte pensia. Teoretic ar trebui să crească foarte puternic valoarea pensiei (pentru că această creştere vine din două direcţii, şi datorită măririi perioadei de contribuţie şi datorită scăderii perioadei de plată).
Din câte se vede... plata pensiilor nu are nici o legătură cu numărul de asiguraţi, fiecare asigurat are o relaţie de sine stătătoare cu Casa de Pensii. Pensia este o asigurare şi nu o pomană. Ea nu este plătită de la Bugetul de Stat, nu este o presiune pe Bugetul de Stat. Iată de ce este aberantă interzicerea cumului pensiei cu salariul, pentru că pensia nu vine de la Buget, este un drept al cetăţeanului inalienabil.
Iată de ce pensiile NU SUNT UN VENIT. Reprezintă o plată a asigurării şi nu un venit.
Iată de ce este o aberaţie ca din pensii să se oprească în continuare bani pentru pensii.
Cum am mers anul trecut
Anul 2009 l-am terminat fără să simţim încă foametea... De ce? Iată părerea ministrului de finanţe...
DIRECŢIA DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE,
MASS-MEDIA ŞI TRANSPARENŢĂ
COMUNICAT DE PRESĂ
Execuţia bugetului general consolidat la data de 31decembrie 2009
Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009 a înregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentând 7,2 % din PIB, fiind sub ţinta anuală, în sumă de 36,5 miliarde lei, stabilită prin acordul Stand - By încheiat cu FMI.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 156,6 mld.lei, înregistrând un decalaj de -5,4% faţă de anul precedent, respectiv 1,8% din PIB, ca urmare, în principal a reducerii încasărilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum şi a celor din TVA (-16,0%) şi a taxelor vamale (-31,9%).
Aceste reduceri au fost parţial compensate de creşterea încasărilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o creştere de 1,4% faţă de anul precedent.
Cheltuielile de personal au crescut cu 2,4% faţă de cele din anul precedent. Creşterea a fost determinată, în principal, de majorările salariale aprobate în a doua parte a anului 2008.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 12,6% faţă de cele din anul precedent, ca urmare a măsurilor de restrângere aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009.
Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, faţă de cele din anul precedent, ca urmare a majorării punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordării pensiei sociale minim garantate începând cu luna aprilie 2009.
Pentru a diminua efectele crizei economice şi financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (până la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenţa până la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 şi 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurată în întregime de la bugetul de stat.
Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 66,0% în comparaţie cu anul precedent ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor interne şi internaţionale de finanţare a deficitului.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare au fost în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie în sumă de 35,2 miliarde lei, respectiv 7,0% din PIB.
(sursa: http://www.mfinante.ro/link.jsp?body=/homebody/comunicat15022010.html)
(sursa: http://www.tc.ro/arhiva/201-10.01.2003/?cat=international#)
Deficitul bugetar a fost cam o cincime din venitul bugetului general consolidat, imens aş spune eu. Avem o reducere substanţială a impozitului pe profit, adică o scădere de 10% a economiei într-un singur an. Avem o scădere de 16% la TVA, adică o prăbuşire a consumului, şi o scădere de 32% a taxelor vamale, adică stoparea importurilor şi/sau evaziune fiscală tulburător de mare. Avem 14% creştere a accizelor, ceea ce în condiţiile scăderii consumului şi a profitului, înseamnă o valoare mult mai mare în real. Avem şi o creştere cu 4% a taxei pe proprietate, ceea ce este nepermis, mai ales pe timp de criză.
Cheltuielile bugetare au crescut, moderat, dar în condiţiile în care tot anul 2009 s-au trâmbiţat reduceri bugetare din toate părţile.
De unde s-au acoperit toate? Din împrumuturi... cheltuielile cu dobânzile ajungând la 66% creştere. Încă o dată, subliniez, se plătesc mai multe dobânzi cu 66% în 2009 decât în 2008. Mi-e şi frică să aflu creşterea acestui indicator pe parcursul anilor viitori, cred că vor depăşi cu mult 100%.
Cheltuielile de investiţi... aici se renunţă la a prezenta un procent comparativ, dar se observă cu uşurinţă că sunt mai mici decât deficitul bugetar. Cu alte cuvinte, Bugetul oe anul 2009 nu a investit absolut nimic din banii adunaţi la buget, a "mâncat" numai pe deficit.
21 February 2010
Un Congres cât un roman
(sursa: http://www.inpolitics.ro/ciocnire-intre-aripile-psd-la-o-petrecere-la-hotel-radisson--art49907.aspx)
Aş fi vrut să scriu despre ce înseamnă Victor Ponta preşedinte pentru PSD şi pentru România.
Aş fi vrut să scriu despre retragerea domnului Cristian Diaconescu şi părerea mea despre cum cred că a fost şantajat de Daniel Vanghelie şi Viorel Hrebenciuc.
Aş fi brut să comentez discursurile în zonele lor foarte bune.
Aş fi vrut să analizez discursul extraordinar de fair-play spus de domnul Geoană la aflarea rezultatelor, un discurs şi o reacţie care mi l-a arătat pe vechiul Mircea Geoană, de dinainte de atingerea vârfului partidului, omul pe care nu l-am văzut ca preşedinte de partid.
Sunt însă prea amărât de rezultatele la vicepreşedinţi.
Domnul Ion Iliescu se dovedeşte încă o dată un fin observator al realităţii. Domnia sa spunea în cea de a doua parte a discursul său, partea spumoasă, un lucru care a stârnit zâmbete...
Ion Iliescu a declarat sâmbătă, la Congresul PSD, că există pericolul pentru social-democraţi să nu mai aibă femei, afirmaţie care a stârnit râsul delegaţilor, el explicând că s-a referit la structurile de conducere, pentru care ar fi dorit patru vicepreşedinţi femei.
"Apoi, este iarăşi pericolul să nu mai avem femei", a spus, în finalul discursului său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, stârnind râsete şi aplauze în rândul delegaţilor PSD.
Preşedintele de onoare al PSD a explicat, râzând, că afirmaţia viza riscul ca partidul să nu aibă femei în structurile de conducere.
"...Să nu le avem reprezentate în structurile de partid", a spus Iliescu.
Liderul PSD a explicat că el, personal, ar fi mers "pe culoare separate", pentru opt vicepreşedinţi - "patru pentru femei, patru bărbaţi".
Discursul lui Ion Iliescu a fost ascultat cu cea mai mare atenţie de către delegaţii social-democraţi, care au stat chiar şi în picioare pentru a-l asculta, unii dintre ei precizând din când în când, în funcţie de afirmaţiile lui Iliescu: "E tare, domne'".
(sursa: http://banateanul.gandul.info/ultima-ora/ion-iliescu-exista-pericolul-sa-nu-mai-avem-femei-5574771)
Noii vicepreşedinţi: Marian Vanghelie, Constantin Niţă, Ecaterina Andronescu, Gheorghe Nichita, Dan Nica, Ion Toma, Rodica Nassar, Robert Negoiţă, Titus Corlăţean, Valeriu Zgonea, Adrian Severin, Ion Prioteasa, Ion Câlea, Marian Oprişan, Ion Chelaru.
Speram să iasă Corina Creţu şi Ana Birchall. Pentru mine este o mare dezamăgire...
20 February 2010
Socialul văzut de un liberal
Nu sunt de acord în totdeauna cu doamna Cristina-Ancuţa Pocora, dar admir la domnia sa că pune pasiune în ceea ce face, se implică, şi are preocupări relative la soarta românilor. Iată un exemplu al acestor preocupări.
Guvernul Boc (2009-2010)
- impozitul minim - impotriva mediului privat
- legea salarizarii unitare - impotriva salariatilor
- legea unitara a pensiilor publice - impotriva pensionarilor
- eliminarea alocatiilor pentru copiii din familiile cu venituri mari - impotriva copiilor
urmeaza :
- legea impotriva persoanelor cu handicap
- legea pentru eutanasierea romanilor si eliminarea ajutorului de inmormantare
***
Este corect ca statul sa aiba politici pentru sustinerea categoriilor vulnerabile: copiii, batranii, persoane cu handicap, familii sarace… Este normal ca in situatii de criza economica sa invetesti putinii bani publici pe care ii ai, in asa fel incat sa creezi locuri de munca, si TOATA populatia apta sa poata sa munci, sa-si poata castiga banii, sa cheltuiasca acesti bani… Este la fel de normal ca in timp ce populatia activa munceste, tu, STATUL, sa o ajuti si sa-i creeezi un sistem de servicii sociale care sa vizeze copilul, batranii, persoanele cu handicap… de la acest model, cred eu, ar fi trebuit sa porneasca guvernul si la aceasta realitate ar fi trebuit sa ajunga!
Acum am sa ma opresc putin asupra ultimelor declaratii ale ministrului muncii despre alocatia pentru copii.
Pentru a pune un bir sau pentru a lua un drept guvernantii invoca “directivele europene”, “acordul cu FMI”, “program al Bancii Mondiale”… Ce nu ne explica acesti domni si o doamna este fatul ca toate aceste norme internationale traseaza un cadru in care statele, in functie de realitatile proprii, se vor adapta. La noi insa, din toate aceste norme se iau doar argumentele care le justifica birurile si incalcarea legislatie romanesti (pe care au votat-o si ei atunci cand nu erau la guvernare).
Si daca tot invoca modele din alte state am sa va arat cum este in alte tari:
AUSTRIA
Alocatia pentru copii se acorda pana la varsta de 18 ani sau pana la varsta de 26 de ani in cazul copiilor care urmeaza studiile si pana la 21 de ani in cazul celor care sunt in cautarea unui loc de munca. Nu se acorda in cazul copiilor peste varsta de 18 ani care au venituri ce depasesc 8.725 euro/an. Cuantumul prestatiilor pe copil/luna: 0-3 ani- 105,40 euro, 3-10 ani-112,70 euro, 10-19 ani-130,90euro, 19-26 ani-152 euro. Pentru familiile cu 2 copii cuantumul creste cu 12.80 euro/luna. Pentru familiile cu 3 copii cuantumul creste cu 25,50 euro/luna. Pentru mai multi copii cu handicap se acorda un supliment de 138,30 euro/luna. Pentru familiile numeroase se acorda un supliment de 36,40 euro/luna.
BELGIA
Alocatia pentru copii se acorda pana la varsta de 18 ani sau pana la varsta de 25 de ani in cazul copiilor care urmeaza studiile si pana la 21 de ani in cazul celor care prezinta un handicap sever. Primul copil -83,40 euro, al 2-lea copil-154,33 euro, al 3-lea copil si urmatorii - 230,42 euro. Cuantumurile alocatiei cresc in cazul familiilor monoparentale. Acestea beneficiaza de cuantumul normal al alocatiei si de un supliment de 42,46 euro/primul copil, daca veniturile familiei nu depasesc 2 060,90 euro. Se acorda suplimente la alocatie in functie de varsta copilului, inclusiv supliment pentru someri, pensionari, persoane aflate in incapacitate temporara de munca si copii orfani. Alocatia suplimentara pentru copiii cu handicap pana la varsta de 21 de ani, acordata in functie de gradul de handicap: min. 73,14 euro-max. 375,22 euro.
GERMANIA
164 euro/luna pentru primul si al doilea copil, 170 euro/luna pentru al treilea copil, 195 euro/lunar pentru al patrulea si urmatorii copii. Dupa varsta de 18 ani nu se mai acorda alocatie daca veniturile copiilor depasesc 7 680 euro/luna. Se poate acorda si pana la varsta de 21 de ani tinerilor care nu sunt angajati si care figureaza ca fiind in cautarea unui loc de munca. Se acorda pana la 25 de ani tinerilor care urmeaza studii sau diverse specializari, inclusiv celor care urmeaza studii universitare, precum si tinerilor cu handicap.
MAREA BRITANIE
Se acorda pana la varsta de 16 ani a copilului sau pana la 20 de ani in cazul celor care urmeaza studiile. Copiii trebuie sa aiba resedinta in Marea Britanie. Nu se acorda in functie de veniturile familiei. 81,47 lire (~90 euro) pentru cel mai mare copil sau pentru copilul singur. 54,38 lire pentru alti copii (~60 euro).
si exemplele pot continua…
Privind aceste exemple putem observa exact ce categorii sprijina respectivele state.
Va propun sa discutam despre utilitatea masurilor Guvernului Boc-Udrea.
Pe cine sprijina guvernul prin masurile luate? Care sunt categoriile in care se investeste pe termen mediu si lung? Sunt copiii/tinerii/scoalarizarea incurajate prin actiunile actualului guvern?
P.S. Miercuri, 24 februarie a.c., in cadrul Subcomisiei pentru protectia drepturilor copilului din Camera Deputatilor, am invitat la o discutie pe aceasta tema, reprezentantii ONG-urilor de profil. Voi mai adresa odata invitatia si Ministerului Muncii dupa ce in aceasta saptamana au chiulit de la discutia aplicata initiata de noi tocmai de acest proiect de lege!
(sursa: http://blog.cristinapocora.ro/?p=1190)