29 October 2012

Dacă Europa trebuie să cumpere drone, nu mai bine le iau din Iran?


Vă amintiţi că iranienii au doborât o dronă americană? Ei bine, iranienii se pare că nu s-au uitat la dronă precum la poarta nouă viţelul adult... şi au replicat-o. Păi atunci de ce luăm dronele scumpe de la americani şi nu pe cele ieftine de la iranieni?

Ştire:
Drona Hezbollah, care a pătruns pe teritoriul israelian, este o copie a unui aparat american, fabricată în Iran, a declarat un reprezentant al Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran.

În decembrie 2011, deasupra Iranului a fost doborâtă drona RQ-170 Sentinel. Potrivit reprezentantului Gărzii, Hezballah a lansat mai multe astfel de drone în Israel cu scopul de a cerceta şi aduna informaţii.

Totodată, ministrul iranian al Apărării, Ahmad Vahidi, a declarat că drona, care a pătruns în Israel, nu este nici de departe cel mai performant model elaborat de inginerii iranieni.

La începutul anului, militarii iranieni au anunţat descoperirea principiilor de funcţionare a dronei americane capturate de ei RQ-170 Sentinel şi începerea copierii ei.

Potrivit şefului detaşamentului aerospaţial al Gărzii Revoluţionare a Iranului, inginerii iranieni au reuşit să obţină accesul la informaţiile care se păstrau în sistemele computerizate ale RQ-170 Sentinel, interesate de modul de funcționare fiind Rusia și China.
(http://www.dcnews.ro/2012/10/iranul-a-reusit-sa-copieze-drona-capturata-de-la-americani/)
Sigur, articolul nu vorbeşte neapărat de o dovadă a existenţei dronei iraniene dincolo de fotografia următoare:


... dar dacă Rusia şi China sunt interesate... poate că ştiu ele ceva... or poate nu...
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.