Liderul abhaz, Serghei Bagapsh, nu are de lucru şi declară că în depozitele militare georgiene, cele din defileul Kodori, cineva ar fi descoperit cantităţi mari de armament (ce ar fi putut descoperi într-un depozit militar), inclusiv arme de producţie românească şi americană. Adică cum domnilor, condamnaţi pe ruşi că au invadat Georgia dar, pe de altă parte, îi înarmaţi pe georgieni? Dar statul român, unde este statul român… să vină statul român, să vină… cine e la apărare?, să vină Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat a doua zi, probabil a declarat foarte responsabil, ca un om aflat în frunte unei instituţii mai serioase decât Fiscul, că România nu a exportat arme în Georgia. Deci Bagapsh-ul ăla minte la greu? Domnia sa Meleşcanu şi-a lăsat însă o portiţă şi a mai adăugat că se fac verificări. Ce anume se verifică? Se verifică dacă nu au existat asemenea contracte "pe linie comercială", pentru că, nu-i aşa, exportul la români se face prin intermediari şi cu comisioane.
Ministerul Apărării, aşa cum ştiţi, nu produce niciun fel de armament. Nu am exportat nici arme, nici muniţie în Georgia, vom verifica dacă pe linie comercială au fost asemenea cazuri. Nu s-au exportat arme în zonele acelea de (conflict), iar dacă s-au exportat au fost prin intermediariCe să spui de asta. România exportă arme prin intermediari dar habar nu are unde, trebuie să-i întrebe pe intermediari. Practic România ar putea să înarmeze şi miliţii teroriste pe teritoriul ţării că pe Ministrul Apărării îl doare în dunga de la pantalon, cât timp vine banul.
Dacă Ministerul Apărării nu ştie nimic, Ministrul Afacerilor Externe pare să ştie mult mai multe. Domnia sa ministerul de externe observă cu seninătate că Georgia nu este sub nici un embargo relativ la arme. În plus, armele au plecat din România cu licenţe individuale.
România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme.
Exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României.
Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive, se încheie tehnic comunicatul remis de ministerul Afacerilor Externe.
Agenţia Naţională de Control al Exporturilor, Direcţia Arme Convenţionale spune ceva mai mult, anume că exporturile au constat în: armament de infanterie, componente şi muniţie pentru armament de infanterie şi echipament aeronave militare. Sumele încasate de statul român au fost de 491.354 de euro în 2005, 826.434 de euro în 2007 şi 19.482.350 de euro în 2008.
Sfârşitul aparţine unui ştirist de la radio:
Ambasadorul Rusiei în România, Aleksandr Ciurilin, a criticat miercuri, într-o scrisoare deschisă, tonalitatea presei româneşti, apreciind că la Bucureşti nu se înţelege cine poartă răspunderea crizei din Caucazul de Sud. El a reiterat ideea că a fost găsit armament românesc în Georgia.
"S-a regăsit în Georgia şi armament românesc. În Rusia, pe bună dreptate, s-a format opinia că o asemenea stimulare a militarizării celor de la Tbilisi făcea parte dintr-un plan mai vast, în care Georgiei i se încredinţase rolul de cap de pod militar al NATO", mai scrie ambasadorul rus. În replică, ministrul român al apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că în perioada în care firme din România şi din alte ţări au exportat diverse lucruri în Georgia - fie că a fost vorba şi de echipamente sau de armament - nu exista niciun conflict în zona respectivă. În plus, dacă au existat astfel de tranzacţii, ele s-au desfăşurat în perfectă legalitate, potrivit dreptului internaţional - a precizat Meleşcanu.
(Prin Monitoring Media: Radio România Actualităţi, Ora: 07:00)
"Transcript preluat de pe www.monitoring.ro"Unde o fi caşcheta lor de specialişti în ale guvernării, să le vedem semnele raţionale ale substanţei cenuşii.
3 comments:
Deci, vin rusii peste noi, din nou, ne violeaza femeile, pe noi ne baga in lagare, ne imbolnavim si murim de boli rusinoase? Si ne mai lasa si fara gaz, acum cand vine iarna? Da' in lagare muream oricum, deci poate nici nu apucam... Am inteles bine? Sau doar i-am suparat si creste pretul la gaz?
Alta poza n-ai gasit? Doar una rosie?
Puteam să o fac şi verde-sepia, dar vreau să le dau tuturor aceiaşi nuanţă.
Post a Comment