Reforma electorală merge mai departe în rândul clasei politice. Se pare că modelul american al discuţiilor lungi cu steguleţe electorală a început să prindă şi la noi. Această situaţie este reflectată şi pe site-ul http://www.psd.ro:
Declaraţiile susţinute după şedinţa departamentelor PSD – 27.08.2009Cristian Diaconescu Bună ziua. După cum ştiţi am avut în cursul acestei dimineţi o şedinţă a departamentelor de specialitate ale PSD. Două domenii au fost discutate în cadrul acestei şedinţe. În primul rând, organizarea în cursul acestei săptămâni a două forumuri pe teme de agricultură şi pe teme de mediu în continuarea procesului de explicare a ofertei de guvernare a PSD. Totodată, în continuarea procesului PSD de deschidere către toate segmentele societăţii româneşti, în legătură cu identificarea acelor teme importante pe care societatea românească le aşteaptă. Aceste forumuri se vor organiza la sfârşitul acestei săptămâni şi vor oferi prilejul unei dezbateri largi, atât la nivel local dar şi naţional în legătură cu propunerile PSD pentru domeniul agriculturii şi propunerea PSD, inclusiv cele legislative, în ceea ce priveşte mediul, protecţia mediului ambiant şi situaţia din România în acest moment.Cristian Diaconescu (foto RI)
Totodată, un al doilea domeniu abordat a fost cel al problemelor politice curente care ţin de activităţile tehnice ale departamentelor, iar pe aceste teme i-am invitat pe colegii noştri, conducători ai departamentelor relevante să vă facă o prezentare în ceea ce priveşte concluziile noastre, evaluările. Dânşii se vor referi la aspectele de ordine şi siguranţă publică puse la grea încercare şi exemplele negative abundă în presa din ultimele zile. Este necesar din partea PSD să aibă o replică cât se poate de coerentă din această perspectivă. Sunt chestiuni care ţin de protecţia familiei şi a copilului care au ajuns să facă de ruşine societatea românească precum şi o serie de concluzii, preocupante de natură juridică legată de votul din Senat şi concluziile senatorilor în ceea ce priveşte evaluările faţă de care s-a exprimat votul ieri în Senat. Îl rog pe domnul Gabriel Oprea, care este preşedintele departamentului de Siguranţă Naţională şi Ordine Publică să facă o serie de precizări.Gabriel Oprea Mulţumesc. Vreau doar să punctez în legătură cu evenimentele din Craiova, moartea unui membru al lumii interlope şi cercetarea altora. Cred că foarte mulţi cetăţeni, nu numai din Craiova dar şi din întreaga ţară, au avut un sentiment de insecuritate. În momentul când în prezenţa organelor abilitate, în speţă jandarmi, poliţişti, ziariştii, oamenii de televiziune şi cetăţenii obişnuiţi din Craiova erau alergaţi de membrii lumii interlope. Nu este prima oară când în Craiova se întâmplă aşa ceva. Cerem ministrului de Interne să intervină legal, ferm, ca situaţia din Craiova să fie restabilită, legea să îşi spună cuvântul iar ordinea publică să fie restabilită în acest oraş. Întotdeauna legea trebuie să primeze iar cetăţenii trebuie să aibă acest sentiment de securitate.
Ana Birchall Bună ziua. Un alt subiect care a format obiectul discuţiei noastre de astăzi de la departamente au fost recentele statistici date de Eurostat şi de Biroul European de Statistică, astfel încât România alături Bulgaria este considerată ca una din cele mai sărace state ale Uniunii Europene. Conform datelor Eurostat, populaţia României va scădea până în anul 2035 cu 8,4%, asta înseamnă 19,6 milioane de locuitori, iar până în 2060 la 16,9 milioane de locuitori. Puteţi să observaţi că sărăcia începe să afecteze nu numai familiile aflate în asistenţă socială, dar şi familiile celor care muncesc. În condiţiile în care rata demografică a România scade într-un ritm alert şi îngrijorător de la an la an şi majoritatea tinerilor doresc să plece definitiv din ţară, pentru că nu au sentimentul că în România se pot realiza profesional şi familial. Noi considerăm că se impune iniţierea unor politici publice ţintite pentru sprijinirea familiilor în general şi a familiilor tinere în mod special. PSD are un astfel de set de politici publice care practic doresc să spargă acest cerc vicios în care se află o familie tânără. Ca să ai un copil nu mai discut că trebuie să ai o casă, îţi trebuie un credit, ca să ai un credit îţi trebuie un loc de muncă bine plătit, experienţă în muncă. Noi avem în oferta noastră de guvernarea construirea a cel puţin 200.000 de locuinţe pentru tineri cu ajutor guvernamenta,l în parteneriat cu autorităţile locale cu facilităţi fiscale acordate acestui program. Ajutorarea mamelor astfel încât alocaţia pentru copii să fie de cel puţin 200 RON pentru creşterea copilului de la 0-18 ani. De asemenea, acordarea bursei sociale, pentru că noi considerăm că fiecare copil are dreptul de a merge la şcoală indiferent de mediul din care provine şi această bursă socială trebuie să însoţească copilul de la prima zi de şcoală până la ultima zi de şcoală. Vreau să supun atenţiei iniţiativa noastră susţinută în Parlament de domnul Marian Sârbu şi de doamna Minodora Cliveti pentru modificarea aşa numitei ordonanţe a mamelor. Noi dorim eliminarea acelor discriminări care sunt prevăzute în această ordonanţă 148/2005 şi anume înlăturarea obligativităţii a 12 de luni de zile vechime în muncă înainte de data naşterii copilului şi acel venit fix de până la 8 milioane de RON. Noi propunem eliminarea acestei obligativităţi şi acordarea unui procentaj de 85% din venitul brut mamelor care au un venit mai ridicat. Noi nu trebuie să penalizăm femeile care câştigă mai bine. Vă mulţumesc.
Dan Şova Una din chestiunile abordate cu foarte multă atenţie în şedinţa departamentelor de astăzi a fost votul dat de Senat ieri cu privire la ridicarea imunităţii fostului ministru Codruţ Sereş şi actualului ministru Paul Păcuraru şi aici lucrul asupra căruia s-a insistat foarte mult, pentru că Senatul a venit în întâmpinarea unei părţi a opiniei publice, anume că Parlamentul nu trebuie să impieteze înfăptuirea justiţiei şi s-a acordat acest vot din satisfacţie unei opinii destul de argumentate. S-a discutat ignorarea de către DNA a sesizării făcute de Parlamentul României în legătură cu domnii Adriean Videanu, Seculici şi domnul Stolojan. Există în legătură cu aceste trei cazuri două metode de abordare. Există o metodă de abordare politică şi una juridică. Vă spun că din punct de vedere juridic, situaţia celor 3 nu este identică şi aş sublinia faptul că domnul Adriean Videanu, la momentul faptelor imputate domnului ministru Sereş era membru al Guvernului şi conform legii responsabilităţii ministeriale, Senatul are dreptul să sesizeze în mod legal DNA, Parchetul General şi acest organ este obligat să înceapă urmărirea penală. În timp ce în situaţia celorlalţi doi care nu erau membri ai Guvernului, fireşte că sesizarea Parlamentului nu naşte obligativitatea de începere a urmării penale dar are din punctul de vedere codului de procedură penală, art.221 are caracterul juridic clar al unei sesizări care nu poate fi ignorată. DNA trebuie să cerceteze faptele care le-a sesizat Senatul României şi să pronunţe începerea sau neînceperea urmăririi penale, cu precizarea că în privinţa domnului Videanu, legea responsabilităţii ministeriale obligă direct la începerea urmăririi penale. Din punct de vedere politic, noi considerăm şi s-a discutat cu mare atenţie, că DNA bănuită de o participare partinică la viaţa juridică sau politică are obligaţia de a ridica pentru toţi cetăţenii României vălul îndoielii şi să facă cercetări şi în privinţa celor trei şi să se pronunţe fără nici un fel de intervenţii. Nu omitem faptul că sesizarea Senatului are aceeaşi valoare şi trebuie să o judecăm lucid. Toţi au în spate prezumţia de nevinovăţie. Aceasta a fost principala temă abordată la şedinţă pe tema de justiţie.
Dan Nica Vreau să vă reţin atenţia cu un subiect care a făcut deliciul presei, afacerea Aeroportul Adunaţii Copăceni. Pe ultima sută de metri, domnul ministru Orban în loc să dea explicaţii necesare de ce România nu a reuşit să aducă niciun euro pentru infrastructură în România, de ce nu a fost în stare să construiască un kilometru nou de autostradă, a reuşit să vină cu un tun imobiliar care se cheamă Aeroportul Adunaţii Copăceni. În orice ţară când se doreşte să se construiască un nou aeroport se ia în calcul elemente de siguranţă, de aterizare, de decolare, condiţiile meteo pe care trebuie să le îndeplinească terenul respectiv. După ce este aleasă locaţia şi plus de cele care ţin de conexiunea cu oraşul mare, care este capitala României se decide amplasarea respectivului aeroport. Etapele următoare sunt exproprierea, trecerea în proprietatea aeroportului, etc. În acest caz, şmecheria este alta. Nişte băieţi deştepţi cumpără terenul în zona respectivă, după care prietenul lor decide să facă un aeroport. Îi cere primului ministru ca prin Corpul de Control pe care îl are la dispoziţie să verifice care au fost etapele legale parcurse pentru care acest aeroport se intenţionează să se construiască în această zonă. Dacă este vorba despre o chestiune serioasă, sau doar de o speculaţie imobiliară cu scopul de a creşte valoarea terenurilor din zona presupusului aeroport din zona respectivă. Dacă în termen de o săptămână nu vom avea un răspuns satisfăcător înseamnă că este datoria Parlamentului de a se ocupa de această afacere oneroasă, acest tun imobiliar dat pe ultima sută de metri, pentru că nu putem concepe ca în România să se petreacă lucruri de o asemenea gravitate fără ca nimeni să ia o atitudine şi o acţiune corespunzătoare. Vă mulţumesc.
Am discutat, vom implementa, vom realiza un pachet de legi... de câte ori nu am auzit astfel de cuvinte care dau speranţe celor care au nevoie de un ajutor imediat. De la vorbă la ispravă... un bob zăbavă.
No comments:
Post a Comment