26 May 2010

Dictatură? Stat totalitar? Deloc, doar restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi


Constituţia spune:
ARTICOLUL 53 - Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.



Dictatură, stat totalitar... desigur că nu... Doar că domnul Boc, în viaţa sa non-politică profesor de drept constituţional, a descoperit că nu are cum să scadă salariile şi pensiile fără să încalce legi, principii de drept... Şi atunci... Păi nu avem noi la îndemână un articol prin care îţi poţi des-noroia pantofii pe Constituţie? Iată, articolul 53. Parcă şi scrie acolo, se aplică când sunt cutremure, războaie, stări de calamitate... aaaa, şi când doreşte domnul Boc şi domnul Băsescu să încalce Constituţia şi legile în România.

Spuneam mai demult pe diferite bloguri de politicieni că motivul pentru care "se strâng" politicienii în parlament cât să depăşească 2/3 este să schimbe Constituţia. Spuneam acolo că interesul ar putea fi:
ARTICOLUL 83 - Durata mandatului
(1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.
(2) Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.
(3) Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.


IATĂ CATASTROFA!


Mai are cineva o îndoială că există un interes prezidenţial?

Dacă domnul Boc îşi duce planul diabolic la bun sfârşit, dacă se aplică "Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi", eu unul mă încui bine în casă, nu mai vorbesc la telefon, nu mai scriu pe net, nu mai vorbesc nici măcar de unul singur, nici măcar nu mă mai uit la televizor, nu mai citesc, nu mai privesc pe cer că şi asta poate fi interpretat, nu-i aşa? Asta până când domnul Boc va hotărî că este îndeajuns, poate peste 50 de ani de dictatură. De ce dictatură, de ce stat totalitar? Pentru că articolul 53 alin 2 nu mai pare să intereseze pe nimeni, în orice caz nu pe domnul Boc şi PDL.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.