25 May 2010

Întrebare şi răspuns


Domnul Adrian Năstase spunea pe blogul domniei sale că...
Nu există vinovăţie colectivă
Domnia sa încerca să demonstreze că politica se ascunde în spatele unei vinovăţii colective pentru a scăpa de povara unei răspunderi individuale.
Fisura pe care i-am găsit-o domnului Năstase în acea expunere a fost următoarea:
Bibliotecaru spune:

@ Adrian Năstase
ÎNTREBARE:
Atunci când nu există vinovăţie colectivă nu ar trebui să existe o condamnare individuală?

Ce spuneam eu, că atunci când România merge prost fără a fi de vină fatalitatea în general (vinovăţia colectivă) şi vina se individualizează, atunci există şi prevederi în Codul Penal şi alte legi care stabilesc condiţii de răspundere penală (pe lângă răspunderea politică non-penală) care să penalizeze vinovăţia liderilor.

Domnul Năstase mi-a răspuns aşa:

Bibliotecaru, ma bucur ca ti-ai amintit sa-mi adresezi o intrebare. Teoretic, ai dreptate, cand nu exista vinovatie colectiva este necesar sa exista o condamnare individuala. Acum, ceea ce difera este natura condamnarii. Personal, sper ca manualele de istorie sa-l condamne pe Traian Basescu pentru actiunile sale. Mai departe, totul tine de independenta instantelor de judecata, ca sa spunem asa. Condamnarea electorala depinde de capacitatea cetatenilor Romaniei de a nu se mai lasa trasi pe sfoara de temele sale inchipuite. Condamnarea politica depinde de rezultatele viitoare ale PDL. Alte tipuri de condamnare depind de felul in care vor fi tratate, pe viitor, institutiile jurisdictionale ale statului. Aici, in mod evident, miza este independenta justitiei (eu nu cred in razbunari, fiindca din cauza razbunarilor s-a ajuns aici) si este mult mai mare decat Traian Basescu.

Apropo de justitie, ma astept ca europarlamentarul independent, pedelist, justitiar, Monica Macovei sa-l atace virulent pe prietenul ei in ale justitiarismului politic din Romania, Franco Fratini, care a sustinut proiectul de lege al guvernului italian, prin care se limiteaza dreptul de a se face inregistrari si se pedepsesc jurnalistii pentru difuzarea lor neautorizata. Ma astept ca Monica Macovei sa fie devastatoare la Parlamentul European in critica lui Fratini si a acestei legi. Sau ea este setata doar pe atacurile la adresa adversarilor lui Basescu ?

Ceea ce face domnul Năstase este să se delimiteze de răspunderea individuală, aruncând în spatele PDL întreaga responsabilitate. Desigur, nu pot aluneca în această capcană... dar, pe de altă parte, domnul Năstase identifică un alt adevăr, cu mult mai dureros şi mai încastrat în realitate, anume că răspunderea individuală, politică sau penală, de la caz la caz, nu poate exista în afara reacţiei imparţiale a celui care judecă. Identificarea normalităţi şi, în caz particular, a actului drept, devine o funcţie a oportunităţii. Independenţa Justiţiei, mobilitatea opiniilor în ceea ce priveşte această aşa-zisă independenţă prin internaţionalizarea interesului politic şi mascarea lui în interes public... Omenirea devine mai inumană pe zi ce trece... Poate că acesta este acel Armagedōn vestit biblic.

Politica e mobile
qual piuma al vento,
muta d'accento
e di pensiero.
Sempre un'amabile
leggiadro viso,
in pianto o in riso,
e mensognero.


2 comments:

Anonymous said...

Am citit comentariul dumneavoastra la acest articol al domnului Adrian Nastase. Am fost tentata sa va raspund acolo dar am renuntat.Va raspund aici. DA TREBUIE SA EXISTE CONDAMNARE INDIVIDUALA. Asta este parerea mea.
O zi buna!

Bibliotecaru said...

Cum facem însă ca legea să se aplice indiferent de cine este cel acuzat?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.