Infectiile din spitale, in atentia Comisiei Europene
03/05/2010 prin corinacretuAm adresat azi, impreuna cu colegele Daciana Sarbu si Rovana Plumb, urmatoarea interpelare catre Comisia Europeana, prin care atragem atentia asupra riscurilor pe care le implica infectiile intraspitalicesti si pledam pentru o actiune coordonata la nivel european in vederea monitorizarii, prevenirii si combaterii infectiilor nosocomiale:
Infectiile intraspitalicesti constituie o problema majora de sanatate publica in intreaga Uniune Europeana, prin frecventa si gravitatea lor. Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Afectiunilor, peste patru milioane de pacienti sunt, in tarile UE, victimele anuale ale infectiilor asociate asistentei medicale, iar cifra deceselor survenite drept consecinta directa a acestor infectii este de circa 40.000 de persoane in fiecare an.
Statisticile arata ca, in medie, aproximativ o zecime dintre pacientii europeni contracteaza o infectie in cursul spitalizarii. Acest tip de contaminare implica un grad ridicat de pericol atat din cauza rezistentei la antibiotice a bacteriilor, cat si din cauza riscurilor crescute inregistrate in unitatile de terapie intensiva, cei mai afectati fiind pacientii cu imunitate scazuta si nou-nascutii.
Exista state membre, precum Romania, in care rata declarata a infectiilor nosocomiale nu reflecta realitatea, din cauza sistemului deficitar de raportare. Se inregistreaza, astfel, un nivel oficial mult sub media europeana, in conditiile in care spitalele din Romania sunt considerate a fi intre cele mai expuse din Europa la riscul de infectii cu germeni rezistenti la tratamentele cu antibiotice.
Avand in vedere incidenta ridicata si pericolul pentru vietile cetatenilor, diferentele intre sistemele medicale nationale si studiile ce arata ca o actiune eficienta de prevenire ar fi mai putin costisitoare decat cheltuielile pentru tratarea acestor infectii, consideram ca se impune o actiune coordonata la nivel european. Are in vedere Comisia Europeana initierea unui sistem european de monitorizare, prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale?
Locuri de munca pentru tineri si varstnici
04/05/2010 prin corinacretuAm initiat, impreuna cu Daciana Sarbu si europarlamentarul liberal britanic Graham Watson, o Declaratie scrisă prin care cerem Comisiei Europene si statelor membre ale UE să acorde o atentie sporita imbunatatirii perspectivelor tinerilor sub 25 de a-si gasi un loc de munca si ale cetatenilor cu varsta peste 55 de ani de a reveni pe piata muncii. Daca va intruni semnaturile a jumatate plus unu din numarul membrilor Parlamentului European, declaratia va deveni pozitie oficiala a acestui for.
In preambulul Declaratiei privind sprijinirea tinerilor si varstnicilor europeni de a-si gasi un loc de munca, se precizeaza ca, in medie, 1 din 5 tineri cu varsta sub 25 de ani nu are loc de munca in Uniunea Europeana, iar lucratorii peste 55 de ani sunt printre cei mai afectati de somaj dintre cetatenii europeni, confruntandu-se, in plus, cu problema specifica si grava a scaderii sanselor de a obtine un loc de munca pe masura avansarii in varsta.
Am mentionat, de asemenea, faptul ca dreptul la munca, fara discriminare in functie de varsta sau gen, este un drept fundamental al cetatenilor europeni si ca la Consiliul European din 25-26 martie 2010 a fost adoptata – ca obiectiv principal pentru anul 2020 – rata de 75% de ocupare a fortei de munca pentru femeile si barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani.
Sper ca majoritatea colegilor nostri vor semna aceasta declaratie in urmatoarele trei luni, astfel incat sa devina pozitia oficiala a Parlamentului European si sa exercite o presiune asupra Executivului comunitar si a celor nationale pentru a trece la actiuni concrete pentru facilitatea integrarii in munca a tinerilor si varstnicilor.
Voturi in Parlamentul European
05/05/2010 prin corinacretuAzi, la Bruxelles, in plenul Parlamentului European, am votat cateva rezolutii care cred ca sunt de interes pentru cetatenii romani. Le prezint mai jos succint. Tot azi, am avut intalniri cu reprezentanti ai Asociatiei Romanilor din Roma, pe tema problemelor comunitatii romanesti din Italia, in contextul atmosferei xenofobe si a legislatiei severe impotriva imigrantilor, si cu Comisarul General al Agentiei ONU pentru Refugiatii Palestinieni, privind perspectiva ONU referitoare la gestionarea problemelor celor aproximativ 4,7 milioane de refugiati palestinieni din intreaga lume. Sunt doua dintre temele care ma preocupa si asupra carora voi reveni.
• Interzicerea mineritului pe baza de cianuri
Cel mai important act adoptat azi este, cred, rezolutia care solicita interzicerea folosirii cianurii in exploatarile miniere din Uniunea Europeana pana la finalul lui 2011, în vederea prevenirii unor catastrofe ecologice precum cea din 2000 de la Baia Mare. “Doar prin interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri” se poate obţine o stare bună din punct de vedere chimic şi de a proteja resursele de apă şi diversitatea biologică, se subliniază în rezoluţia promovata de Daciana Sarbu si adoptată de Parlamentul European cu o larga majoritate: 488 voturi pentru, 48 împotrivă şi 57 de abţineri.
Parlamentul invită Comisia “să propună interzicerea totală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană până la sfârşitul lui 2011. În plus, Comisia şi statele membre nu ar trebui “să susţină, direct sau indirect, nici un proiect de minerit care implică utilizarea de tehnologii pe bază de cianuri în UE până când se va aplica interdicţia generală şi nici să nu susţină astfel de proiecte în ţări terţe”. Parlamentul a respins, totodata, amendamentele sustinute de colegii de la PDL, favorabile folosirii cianurii.
• Acces mai rapid la fondurile europene
Proiectele de dezvoltare regională în Statele Membre cele mai afectate de criza economică vor dispune de un acces mai rapid la finanţarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate azi in Parlamentul European. Ca parte a măsurilor UE anti-criză, va creşte nivelul plăţilor în avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de muncă în ţările cele mai afectate de actuala criză. Parlamentul European sustine creşterea volumului plăţilor pentru proiecte din România, Ungaria, Letonia, Lituania şi Estonia, ţări care s-au confruntat cu o scădere majora a PIB-ului în urma recesiunii economice. Din acest motiv ele vor fi eligibile pentru acordarea de plăţi în avans în 2010.
• Impotriva vizelor pentru Canada impuse romanilor
În rezoluţia aferentă summit-ului UE-Canada, adoptata azi, Parlamentul European “reiterează îngrijorarea privind faptul că cetăţenilor Republicii Cehe, României şi Bulgariei încă li se cere viză şi solicită eliminarea cât mai rapidă a obligativităţii acestora”.
• Fara transferuri colective de date catre SUA
Orice nou acord privind transferul de date bancare va trebui să evite transferurile colective de date către Statele Unite, intrucat aceste transferuri neindividualizate încalcă legislaţia UE. Consiliul şi Comisia sunt invitate “să abordeze acest aspect în mod corespunzător în cursul negocierilor”.
No comments:
Post a Comment