08 April 2012

Bula de săpun Mihail Neamţu


Există un curent în societatea românească care încearcă să înlocuiască pseudo clasa politică formată în cei 22 de ani... cu "noile speranţe". Aud deci, din ce în ce mai mult, oameni fascinaţi de Partidul Poporului Dan Diaconescu, respectiv de efervescenţa verbiajului domnului Dan Diaconescu, şi de Noua Republică, respectiv Mihail Neamţu, sufletul petrecerii, cum îşi revarsă peste tot noua speranţă.

Despre Dan Diaconescu am mai vorbit, nu revin. Astăzi l-am văzut la România TV şi pe dl. Neamţu, alături de dl. Alin Teodorescu şi de dl. Naşul Moraru. În această jumătate de oră am depistat (destul de rapid spun eu) călcâiul lui Achile în personalitatea domnului Neamţu... nu ştie să asculte. Mihail Neamţu este tânăr, gândeşte, este ambiţios... dar imatur.

Domnia sa, în acestă emisiune la atacat pe domnul Alin Teodorescu, destul de neplăcut pentru un eventual tânăr cu pretenţii de elită, spunându-i că nu ştie ce este politica. La un pic peste 30 de ani ar trebui să ştii cu cine stai de vorbă măcar de pe internet, pentru că vârsta de dă te gol că nu ai trecut 22 de ani prin viaţa politică încât să-i cunoşti, măcar din auzite, pe cei mai în vârstă cu care stai de vorbă.

Domnia sa l-a văzut pe domnul Alin Teodorescu şi a crezut că este un "papagal cu sondaje"...

Eronat domnule Neamţu: http://ro.wikipedia.org/wiki/Alin_Teodorescu

Alin Teodorescu este un personaj cheie al politicii româneşti, deşi astăzi refuză să mai iasă în faţă (la un moment dat a fost atacat uşor suburban şi s-a oprit din a face politica). Orice partid l-ar coopta pe Alin Teodorescu în staff-ul ideologic ar fi un partid câştigat.

Cât de puţin a trebuit pentru ca domnul Neamţu să-şi prăbuşească în faţa mea credibilitatea la zero. Domnul Iliescu ar spune că e un "cârlan"... Acest termen nu este unul al desconsiderării. Cârlanul are energie, se agită, aleargă... dar nu are sentimentul pericolului, de aceea este extrem de vulnerabil şi cade rapid în capcane uşor de evitat. Lipsa de maturitate se vede. Poate că domnia sa este o capacitate, dar nu are responsabilitatea, maturitatea de a ocupa o poziţie politică. Îmi pare rău, dar este foarte departe de alţi tineri care au totuşi şi o maturitate psihico-comportamentală, şi-mi vine în minte acum Remus Cernea.

Din punctul meu de vedere, domnule Mihail Neamţu... Încă NU. Poate la alegerile din 2016... dacă vă maturizaţi.

http://www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20111221_0179/4.jpg
(http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/dosare_fp/vrea-Republica-Mihail-Neamtu_0_613138854.html)
http://mihailneamtu.ro/

http://www.jurnalul.ro/usr/imagini/2012/02/07//207488-radu-tuta-agerpres-3388685.jpg
(http://www.e-stireazilei.ro/stire.aspx?id=389488&titlu=Alin-Teodorescu-Formula-de-guvernare-aleasa-de-Traian-Basescu-e-foarte-riscanta&sub=&cat=Interviuri)

http://tb.ziareromania.ro/Radu-Moraru-muta--Nasul--la-RCS-RDS--Oancea-lasa-Antenele-pentru-B1/c246ca43158890bdd/240/0/1/70/Radu-Moraru-muta--Nasul--la-RCS-RDS--Oancea-lasa-Antenele-pentru-B1.jpg
(http://www.ziare.com/radu-moraru/nasul/radu-moraru-muta-nasul-la-rcs-rds-oancea-lasa-antenele-pentru-b1-1055824)

Şi să nu zică Naşul Moraru că "aşa şi pe dincolo" cum că-i port pică pentru aventura mea pe blogul domniei sale, cu ocazia asta anunţ că-şi lansează televiziunea făcută cu subscripţie publică pe 20 Aprilie.

Evident, cum nu lovesc pe la spate şi fug (ca atâţia alţii), am postat un comentariu care îl anunţa pe domnul Neamţu de acest post:

@ Mihail Neamţu

V-am urmărit astăzi, pentru prima dată cu adevărat, la România TV.

Concluzia: Bula de săpun Mihail Neamţu

Domnule Neamţu, pe mine nu m-aţi convins.

Ar trebui să înţelegeţi că nu este un haos doctrinar dintr-un motiv simplu… partidele româneşti, PDL, PSD, PNL, PC, UNPR… ş.a. nu au doctrine în adevăratul sens al cuvântului, au programe de guvernare, au principii de politică generală, dar nu au doctrine. Când eram eu copil doctrina începea cu lucruri de tipul problemei fundamentale a filosofiei… “omul a creat munca sau munca l-a creat pe om” şi altele asemenea. Astăzi nu mai există o determinare doctrinară, nu-mi dau seama dacă Noua Republică are o determinare doctrinară. Văd acolo [manifest publicat iniţial pe Madame Blogary] adică într-un loc unde prezenţa mea a fost “democratic” banată pentru că nu eram de acord realizatorii blogului şi ei nu acceptau decât apaludaci. La nivelul doctrinar de astăzi ar trebui deja să spun că sunteţi un băsist. :D Desigur, nu acesta este nivelul meu. Eu pot citi doctrina noii republici, dacă ea există. Există?

(http://mihailneamtu.ro/deriva-politica-si-haosul-doctrinar-scurte-observatii-despre-pdl-usl/#comment-5300)

18 comments:

epolitikon.wordpress.com said...

Pai rahatul asta basist din ce canal a aparut?!?
Nu de alta, dar poate-i tranteste vreunul capacul de fonta peste degete si se-nvata minte.
Altfel, tot respectul pt. Alin Teodorescu!!! Nenorocirea este ca nu avem prea multi ca Teodorescu in politica...

Bibliotecaru said...

Să nu aruncăm numaidecât cu epitete, poate că domnia sa nu este "băsist". Deocamdată nu am făcut altceva decât să constat că foarte mulţi susţinători PDL îşi pun speranţa în domnia sa. Asta nu exclude posibilitatea ca domnia sa să fie un curent fără nici o legătură cu politica de până acum. Personal aceasta a fost primul meu contact mediatic adevărat cu domnia sa. Cred că m-am mai intersectat cu domnia sa pe internet, sau poate fac o confuzie de nick-uri, dar din ce am auzit nu au fost păreri foarte rele, mie îmi pare însă că vorbim despre un produs politic care nu este maturizat, copt, apt să funcţioneze în politica românească. Dacă domnia sa se lansează în acest alegerile din acest an, cu siguranţă că partidele mai vechi îl vor distruge rapid şi domnia sa nu va avea nici măcar posibilitatea unei reacţii.

gabriella said...

Imi pare rau,o spun cu mana pe inima,nu mai cred in nici un partid politic.Atat eu cat si multi romani am fost inselati de acesti oameni care ne conduc de 21 ani.Nici in Dan Diaconescu nu cred cu toate ca ma mai uit la emisiunea lui. Din cauza unor astfel de oameni Romania nu mai este un stat de drept.Acest gen de politicieni inculti, obraznici, dispretuitori, smecheri,pusi pe capatuiala nu stiu ce inseamna respectul fata de semeni si mai ales de lege.De asta nu mai cred in nimeni. Va doresc o seara minunata!

Bibliotecaru said...

@ gabriella
Puteţi crede întotdeauna în domnia voastră şi în talentul domniei voastre.

vib said...

@Bibliotecarul: iar ne cramponam de personalitati :)? Asa fac si aia cu regele Mihai, sau cei anti-Basescu, anti-Nastase, etc. Personal nu prea citesc postarile d-lui Neamtu si nu prea ii urmaresc aparitiile. Ca nu prea abordeaza subiecte care sa ma intereseze. Lupta cu coruptia este ca lupta americanilor cu terorismul: o lupta cu morile de vant. In schimb rezonez cu multe dintre opiniile celor de la NR in legatura cu subiecte socio-economice. Nu ca Mihail Neamtu nu ar trebui bagat in seama... dar in opinia mea nu liderul ar trebui sa reprezinte punctul de reper ci principiile enuntate. Azi e Neamtu, maine e altul, important e sa pastreze aceeasi linie. Asta tine in primul rand de membrii, nu de lideri. Ideile membrilor le-am aprecita eu la NR, nu teoriile d-lui Neamtu, oricat de bine intentionat ar fi. Ramane de vazut daca NR va evolua intr-o structura oligarhica centrata pe 2-3-4 personalitati sau ca o structura cu adevarat democratica. Sau poate nu va evolua deloc :D...
@gabriella: am sa zic si eu ca Winstons Churchill: "Democratia este cea mai proasta forma de guvernamant in afara de celelalte" :D. Alternativa la partidele politice este totalitarismul cred. Sa nu dam cu piciorul unui lucru bun din cauza unor uscaturi... Faptul ca nu avem partidele pe care le dorim arata ca nu ne-am straduit destul ca cetateni, nu ca ar fi imposibil.

Bibliotecaru said...

@ vib

Domnul Neamţu are totuşi o mare calitate care-l deosebeşte de alţi activişti politici. Domnia sa nu a intrat în politică pentru a face politică, domnia sa a avut mai întâi un concept politic pe care doreşte acum să-l aplice, aşa cum ar trebui să fie politica de la bun început. Numai că nu poate să ducă în spate un concept politic fără să aibă un aparat care să pună lucrurile într-o concordanţă globală.

Maturitatea filosofică a unei ideologii este însă ceva foarte rar şi se construieşte în studiu prelungit pe perioada deceniilor. Chiar şi aşa se pot prelua deficienţele anterioare. De ce? Pentru că orice exponent academic îşi va face proiectul citind întâi şi întâi biografia.

De exemplu, pornind de la ultima postare...

http://www.nouarepublica.ro/romania-rurala-merita-mai-mult/

Soluţia sub-finanțării rurale propusă de noua republică nu este una doctrinară, aşa cum te-ai aştepta de la un nou concept ideologic, surprinzător soluţiile se pliază foarte bine pe conceptele propagandă ale PDL...

1) redesenarea administrativ-teritorială a României;
2) programe de dezvoltare regională/rurală care să dea o șansă întineririi lumii sătești;
3) redesign instituţional şi aplicaţii IT&C care să eficientizeze serviciile publice în aşa fel încât calitatea acestora să crească.

PDL a luat aceste soluţii nu din mintea unui vizionar de la partid, ci de undeva de prin conceptul UE şi probabil are legătură cu doamna Danuta Maria Hübner, specialista Grupului Popular European, preşedinte al Committee on Regional Development.

De exemplu, iată ce spune doamna Danuta Maria Hübner:

"Digital modernisation is the key to overcoming the economic crisis, creating growth and more jobs. The internet is a critical element of the economic revival both at regional and local level. To fully take advantage of the regional development funds, well orchestrated decisions are necessary, especially in the light of the current negotiations on the next multiannual financial framework"

Sau la "întinerire"..

"The EPP Group will lead the efforts in the European Parliament to facilitate the use of structural funds that remain to be allocated till the end of 2013 to projects generating new jobs, especially for young people, and stimulating investment of small and medium-sized companies."

Problema este că astfel de soluţii nu reprezintă soluţii politice, pentru că sunt "soluţii" punctuale care afectează totuşi global România. Filosofia unui ţări nu poate fi gândită prin soluţii punctuale. De aceea şi merge prost România, pentru că se tot schimbă lucrurile într-un mod punctual fără să se ţină seama de întreg şi atunci conflictele în loc să se estompeze se adâncesc.

nimrod said...

Biblio!

:))) Alin Teodorescu, "personaj cheie"?! Mersi că m-aţi înveselit de la prima oră!

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Stimate domn,
Este percepţia mea formată încă de prin anii '90, pe vremea când domnul Teodorescu era preşedintele GDS. Desigur, nici funcţia deţinută de domnia sa înainte de revoluţie, respectiv cercetător principal al Academiei Române nu este ceva de uitat. Sunt unii oameni care au rămas în umbră dar care au schimbat România după revoluţie, oameni precum Alin Teodorescu sau N.S. Dumitru... de meserie sociologi. Mă rog, nu insist.

vib said...

@Bibliotecarul: cred ca am inteles ideea, dar m-am saturat de concepte frumoase trambitate din plin: jos mafia, eliminam coruptia, saracia, ajutam categoriile sociale defavorizate, ajutam mediul de afaceri, etc. In majoritatea covarsitoare aceste tinte teoretice (enuntate de multe ori foarte elegant) sunt ratate. Pentru ca nimeni nu vorbeste de modalitatea de punere in aplicare, solutiile punctuale sunt atat de superficiale si expeditive de multe ori incat destinatia e foarte diferita de tinta. Mai pe romaneste: practica ne omoara.
In viata personala am ajuns sa apreciez mai mult oamenii care imi spun CUM vor sa faca, decat pe cei car spun CE vor sa faca. Asa si eu pot avea cele mai bune intentii, dar daca nu stiu sa le pun in aplicare probabil voi obtine rezultate cu totul diferite de asteptari. Ma apuc sa fac placinta si ma trezesc cu scrum :D. Cred ca am mai vorbit despre acest subiect la capitolul socialism: stim ca vrem sa ii ajutam pe cei mai defavorizati, dar nu stim cum sa facem asta si la final ne trezim cu un sistem care favorizeaza viclenia, nu meritul. Romania e plina de intentii bune (nu sunt ironic), dar nimeni nu isi bate capul cu solutiile punctuale decat in fuga si de ochii lumii. Superficialitate si comoditate. Important se pare e sa fii "baiat bun" :D. Eu m-am saturat de baieti buni, vreau baieti educati.

nimrod said...

:)))
N.S. Dumitru? Vă referiţi la astrolog?
Biblio, sper să nu bat câmpii dar parcă pe la mijlocul anilor 70 madam Ceauşescu a desfiinţat sociologia ca disciplină. Ţin minte că o amică de-a mea, la un moment dat studentă la sociologie, a ajuns în cele din urmă profesoară, cred că la Comăneşti, exact din cauza acestei măsuri. E mai tânără ca mine cu ceva ani şi mult mai tânără decât oamenii dvs.
În aceste condiţii daţi-mi voie să am rezerve la ciurul folosit de Biroul 2 care a fost, iată, pentru unii mai bătrâni şi de-ai casei mumă dar pentru cei mai tineri ciumă...

Bibliotecaru said...

Astrologia este un hobby de bătrâneţe. :D

Când îşi făcea NS Dumitru studiile, "cabinetul 2" nu avea nici un fel de putere.

Prin 1953 îşi lua licenţa în psihologie-pedagogie la Bucureşti, prin 1960 lua doctoratul în filozofie-sociologie la Leningrad.

nimrod said...

:) Păi chiar asta e problema: cei cu studiile la Leningrad au rămas în continuare buni, în schimb cei care urmau studii similare la Bucureşti două decenii mai târziu prezentau, ca şi viitori sociologi, un oarece coeficient de risc...

Bibliotecaru said...

@ vib
Sunt alătruri de dumneavoastră atunci când spuneţi că v-aţi săturat... dar ce putem face, deja a devenit regula politicii româneşti. Partidele vechi nu se mai pot schimba, partidele noi nu au putere şi se convertesc, până la urmă, la forma vechilor partide... Cum am putea să răsturnăm modul de viaţă al politicii româneşti?

vib said...

@Bibliotecarul: ca sa rasturnam modul de viata al politicii romanesti trebuie sa rasturnam modul de gandire al electoratului romanesc. Metamorfozarea unui partid vechi intr-unul nou se poate face doar prin implicarea membrilor. Metamorfozarea clasei politice se poate face doar prin implicarea cetatenilor. Orice sistem economic am adopta, fara o populatie informata, educata si implicata vom da gres. Prin urmare eu incerc sa induc cunoscutilor mei ideea ca trebuie sa se implice, macar minimal: o scrisoare, un telefon, eventual o discutie cu reprezentantii in parlament. Oricine are timp de o scrisoare zic eu. Deocamdata ma lovesc de zidul: "oricum nu poti schimba nimic", "toti sunt la fel", insa nu ma pot da batut. Daca m-as da batut nu mi-ar ramane decat sa plec din tara sau ceva de genul, dar am mai zis: fuga de greu nu ma caracterizeaza. Democratia este o unealta si realitatea este ca romanul de rand nu stie sa o foloseasca. Inainte sa culegem roadele trebuie sa o implementam. Ceva gen: http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/01/de-ce-nu-este-indejuns-votul-pentru.html
Referitor la NR, imi place ca se pune accent pe cetatenia activa, dar nu imi place ca se pune prea mult accent pe persoana Mihail Neamtu. Sa vedem cum vor evolua lucrurile. Intre timp, sa predicam democratia :). O sa fie mult de munca, rezultatele probabil vor veni greu si in trepte, dar eu alta alternativa nu vad. Ne trebuie o revolutie lenta a mentalitatii.

epolitikon.wordpress.com said...

Mai asteptati putin sa va arate nenea asta ca e BASIST. De rit Lazaroiu :)

Bibliotecaru said...

@ vib
Sigur că da, la asta mă refer şi eu... dar cum, pentru că cetăţenilor României li se pare normal să trăiască la fel ca în socialism, pentru că ei nu au avut niciodată prilejul unei democraţii adevărate. Li s-ar părea anormal să fie altfel.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon.wordpress.com
:D
Să ne arate, dacă are ce... de ce nu?
Ştiţi cum se spune "show me yours and i'll show you mine".

Vasile, said...

Nirod,

Alin Theodorrescu , cu sau fara voia noastra , este un vulpoi in padurea politicilor romanesti.

Mereu in linia doua, "inutil" , sau fara sanse de "avans" in PNL,PDL,PSD , si dupa cum se vede un ambitios pe ultima suta de metrii , va "renaste" sub populistul partid a lui Diaconescu.

P_ina la urma la caruta nu pot fi numai boi si magari , daca vrei sa te deplasezi iti trebuie si citiva cai!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.