12 February 2010

Cre(ş)tinism violet


Ce poate face o greşeală cromatică... poate scoate "ziarismul" la iveală.

Urmăriţi următoarea ştire (special am ales una moderată):


Am intrat pe site-ul Administraţiei prezidenţiale (http://www.presidency.ro/) şi am căutat o poză de la Cotroceni din 2007 şi o poză din 2010:


28/02/2007 4/02/2010

Este evident că movuliul acela în loc de albastru a fost acolo de la bun început, de dinainte de domnul Aliodor. Dar nu e mai simplu să umfli un balon de săpun şi să-l dai drept bombă de presă?
PS.
Aş ma adăuga că în 2007 calitatea pozei este substanţial mai bună.
PS2.
Cei de la presa ar putea verifica pe o întindere mai mare de timp, ei au pozele lor din 1990 încoace.

8 comments:

LuMassa said...

Am vazut si eu in seara asta la stiri dar acum nu inteleg cand si de ce s-a schimbat culoare de fond?! Sa nu-mi spui ca de cand cu moda lansata de Mihaela Geoana ca ma apuca rasu' Au dat stirea dar nu au si cautat sa se documenteze. Asta nu mi place la stiristii astia, dau spre vizionare si apoi o lasa in coada de peste...

Bibliotecaru said...

Păi tocmai asta şi este, nu a schimbat nimeni nimic. Este pur şi simplu o eroare cromatică a respectivei plachete, albastru a deveni violet în amestec cu o idee de roşu. Se întâmplă.

nimrod said...

@Biblio,

Heraldica este una dintre cele mai nemiloase ştiinţe aşa că, oricum, una e albastrul din lege şi alta purpura de la Cotroceni. Am văzut în seara asta pe TVR o secvenţă din care rezultă că, într-o vreme scutul era totuşi albastru. Pe de altă parte, ca să parafrazez un clasic în viaţă, ce te poţi aştepta de la personalul bisericuţei monocratice...

Bibliotecaru said...

Sigur, totul este definit strict. Numai că are importanţă şi din ce este făcută acea stemă. Poate că nu exista culoarea respectivă :D

Vorba aceea, uneori mai ieşi şi cu ochii roşii la fotograf.

Este absolut evident, cel puţin pentru mine, că nu s-a apucat nimeni să pună violet în loc de albastru din cauza flăcării violete. Cineva care chiar ar face acest lucru, ar trebui să fie deranjat grav la encefal.

Anonymous said...

In toate celelalte institutii, stema are fondul albastru. Cum oare doar acolo nu a mai existat vopsea albastra? Aceste steme sunt totusi lucrate de niste firme care nu ar fi putut realiza steme pe violet dacat daca li s-a "comandat" de undeva.

Bibliotecaru said...

Eu glumeam relativ la "nu s-a găsit vopsea". Cred în continuare că este o eroare şi nu ceva voit. De altfel, dacă vă uitaţi şi la celelalte steme, de la alte instituţii, de exemplu Guvernul, veţi vedea că nu este acel albastru cobalt ci un bleumarin... de obicei nuanţe mai închise.

În limbaj de PC-HTML, albastrul cobalt este în hexazecimal #0047AB sau în sistem RGB (0, 71, 171)

Puteţi vedea că nuanţa este respectată foarte, foarte rar pe astfel de steme de pupitru.

Personal cred că nimeni nu a dat, până în acest moment, atât de mult importanţă nuanţelor, mai mult formei.

Andy said...

IN august 2005 apare prima data pupitrul in forma noua iar stema era incca de atunci pe fond violet.
E o greseala a celor ce se ocupa cu logistica si cred eu ca nimeni nu avea nimic impotriva daca nu exista povestea cu flacara violet pentru ca noi romanii suntem 90% insensibili le reprezentarea heraldica!!!

Bibliotecaru said...

@ Andy
Vă mulţumesc pentru precizare.

Aş vrea însă să vă "cert" pentru că v-aţi abandonat blogul.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.