31 March 2010

Închide uşa în spatele meu!


Daciana Sârbu lansează câteva provocări


Codrin Scutaru mi-a adresat invitatia de a transmite un mesaj profesorilor umiliti in aceste zile – si in acesti ani – de un guvern absurd. Ii multumesc pentru initiativa. Urmaresc atent loviturile repetate administrate cadrelor didactice. Acea fraza a ministrului Funeriu m-a revoltat, dar nu m-a surprins. Pana la urma, vorbim de persoana care a decis inchiderea multor scoli (probabil dupa un pas de esantionare aleator), ca sa se faca economii la buget. Asta intr-o tara unde, se stie, scolile sunt insuficiente.

In ianuarie, i-am adresat aceluiasi ministru o scrisoare deschisa fiindca aflasem, dintr-un apel disperat al unei doamne invatatoare, ca Scoala 11 din Hunedoara ar trebui sa-si inchida portile, pentru a se comasa cu o alta scoala din oras. Copiii aceia fusesera invitatii mei la Bruxelles, fiindca facusem parte din juriul unui concurs de mediu pe care ei l-au castigat cu felicitari. Au fost premiati fiindca au venit cu un plan de infrumusetare a Gradinii Castelului Corvinilor, de ecologizare a zonei si, nu in ultimul rand, de amenajare a curtii scolii lor. La cateva luni dupa acea veste buna, au aflat ca ministerul, cu inteligenta si grija fata de educatie, vrea sa le desfiinteze scoala (modernizata prin contributia parintilor), comasand-o cu alta unitate de invatamant, pentru a crea o scoala noua, cu 900 de elevi.

Spuneam, in acel apel: “Elevii sunt prea mici sa-si aminteasca educatia ‘in schimburi’; eu insa mi-o amintesc prea bine, si imi este aproape imposibil sa inteleg de ce, in anul 2010, in Romania membra a Uniunii Europene, ar trebui sa ne intoarcem la conditii pe care le credeam ingropate in trecutul comunist. Nu cunosc nici principiile, nici intentiile din spatele reformei educatiei dorite de actualul executiv, dar stiu sigur ca estimata inchidere a 5 din cele 10 scoli generale ale orasului Hunedoara nu se poate chema reforma, ci sacrificare, cu buna stiinta, a viitorului copiilor hunedoreni. Din moment ce exista fonduri pentru promovarea turismului, pentru primele imense din administratie sau pentru bugetele enorme ale serviciilor secrete, nu se poate sa nu existe bani si pentru supravietuirea unor scoli pline de copii. Niciun stat european nu sacrifica educatia, nici macar in fata celei mai cumplite crize economice. Nicio reforma nu poate incepe cu inchiderea scolilor, comasarea claselor sau taieri din salariile profesorilor”.

Intr-un mesaj emotionant, Codrin Scutaru spune un adevar dur, chiar si in aceasta perioada de criza care tinde sa relativizeze sensurile: “Nimeni nu va poate lua creierul si puterea de a intelege realitatea”. Mama mea e profesoara si, privind-o, am invatat de mica sa respect efortul, caldura si atentia cu care un cadru didactic innobileaza tot ceea ce face, dar si dragostea simpla fata de copii, camuflata – uneori stangace, alteori convingator – sub masca autoritatii. Stiu bine cum traieste un cadru didactic astazi, si in ce conditii munceste, dupa cum stiu la fel de bine cat de putine sanse are un copil sa primeasca o educatie potrivita fara eforturile financiare suplimentare ale parintilor, intr-un stat cu educatie “gratuita”. Stiu ca adesea singura resursa care ii hraneste pe profesori este sufletul, fiindca salariul se termina mult prea repede. Si mai stiu ca nu asta e Romania normala.

Astazi, la putere nu se afla un nume sau o initiala, cu liniuta sau fara, ci anormalitatea. Iar anormalitatea va naste noi generatii de umiliti. Daca ii vom permite.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/24/doctrina-umilirii/)


Bruxelles, 18 martie 2010

Comisia Europeana trebuie sa elaboreze strategii care sa previna si sa atenueze consecintele negative ale schimbarilor climatice asupra agriculturii in Uniunea Europeana, fiind necesar ca politica agricola comuna sa raspunda in mod ferm si eficient acestor provocari, cu o politica alimentara dar si de mediu. Acestea sunt o parte din propunerile si rezultatele amendamentelor depuse de eurodeputatele PSD Daciana Sarbu si Viorica Dancila, membre ale Comisiei de agricultura din Parlamentul European (AGRI), cu ocazia adoptarii, miercuri, in AGRI, a raportului Le Foll referitor la “agricultura in Uniunea Europeana si schimbarile climatice”.

Printre altele, in raportul Le Foll se mentioneaza ca agricultura participa la schimbarile climatice, doua gaze cu efect de sera (protoxidul de azot si metanul) fiind eliberate in atmosfera in timpul practicilor agricole. In acelasi timp, pe de o parte, acest sector este puternic afectat de efectele incalzirii globale, iar, pe de alta parte, agricultura si silvicultura sunt singurele sectoare economice capabile sa capteze CO2 si sa il stocheze in sol.

“Prin amendamentele depuse si aprobate la acest raport, am subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa isi mentina pozitia de lider in lupta impotriva schimbarilor climatice, care nu trebuie plasata pe locul doi din cauza dificultatilor economice actuale. Totodata, agricultura este cel mai vulnerabil sector in fata schimbarilor climatice si am solicitat ca executivul comunitar -Comisia- sa elaboreze strategii care sa previna si sa atenueze consecintele negative la nivelul agriculturii in Uniunea Europeana”, a afirmat Viorica Dancila. In viziunea deputatei europene, este necesar in acest sens un plan de actiune in zonele cele mai afectate, cu masuri precum: folosirea unor soiuri de plante rezistente la noii parametri climatici; adaptarea calendarului activitatilor agricole la noile conditii; impaduririle; constructia de sere; gestionarea resurselor de apa din agricultura; ecologizarea terenurilor poluate. Totodata, trebuie eliminate cauzele care conduc la schimbarile climatice prin promovarea unei economii bazate pe emisii reduse de carbon.

“Politica agricola comuna trebuie sa raspunda in mod ferm si eficient noilor provocari reprezentate de schimbarile climatice. Agricultura poate contribui substantial la limitarea emisiilor si captarea carbonului dar pentru ca acest lucru sa fie posibil, este insa nevoie de o finantare adecvata, de aceea este necesar ca la nivelul Uniunii bugetul acordat agriculturii sa ramana unul substantial. In acest sens, politica agricola comuna (PAC) trebuie sa fie in acelasi timp o politica alimentara si una de mediu”, a declarat Daciana Sarbu, care este si membra a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE (ENVI).

Prin amendamentele Dacianei Sarbu se solicita Comisiei sa estimeze in mod corect costurile de adaptare a agriculturii la schimbarile climatice, cand discuta despre bugetul alocat agriculturii. Totodata se mentioneaza ca agricultura biologica si practicile de lupta integrata impotriva schimbarilor climatice fac parte din sistemele performante pe plan ecologic si trebuie dezvoltate; in acest sens, se solicita CE sa acorde o atentie sporita finantarii agriculturii biologice si sa armonizeze ajutoarele acordate acesteia in statele membre.

Raportul Le Foll subliniaza ca PAC trebuie sa incurajeze inovatiile din sectorul agricol pentru a permite limitarea emiterii de gaze cu efect de sera. Aceasta politica UE trebuie, totodata, sa raspunda asteptarilor opiniei publice referitoare la o politica agricola mai durabila, cu atat mai mult cu cat incalzirea climatica afecteaza atat capacitatea de productie, cat si pe cea de alimentare a populatiei”.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/19/politica-agricola-ue-trebuie-sa-raspunda-provocarii-schimbarilor-climatice/)


Dacã albinele ar disparea, ar costa milioane intregi sa facem lucrurile pe care ele le fac gratuit. De altfel, v-am mai povestit cum unii europeni au inteles si s-au mobilizat deja ca sa le protejeze.

Anul 2010 a fost desemnat anul international al Biodiversitatii, iar Comisia Europeana a dezvoltat o campanie cu scopul de a contribui la cresterea responsabilizarii fata de biodiversitate, prin educarea publicului si generarea unui angajament comun din partea cetatenilor UE.

Avand ca mesaj central Contam unii pe altii! (We are all in this together!), campania va cuprinde intr-o prima faza tarile cu un nivel scazut de informare a publicului despre biodiversitate. Romania se numara printre aceste tari, alaturi de Bulgaria, Italia, Olanda, Spania si Polonia, in care campania va fi sustinuta si printr-o serie de actiuni publice, in scopul responsabilizãrii cetatenilor cu privire la importanta biodiversitatii.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/31/2010-anul-biodiversitatii/)


17 martie 2010

Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu, Corina Cretu si Catalin Ivan au adresat, miercuri, o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care executivul comunitar este interpelat privind masurile de limitare a abuzurilor la adresa angajatilor, respectiv de asigurare a respectarii drepturilor acestora. Deputatii europeni mentioneaza si cazul tragic recent al unei tinere de 34 de ani din Romania, decedate “din cauza surmenajului provocat de munca in exces si de stresul de la birou”.

“In Romania, pe fondul crizei economice, atat in sectorul public, cat si in cel privat, au avut loc numeroase disponibilizari si se preconizeaza o crestere semnificativa in continuare a somajului. In acest context, multi angajati sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare fara a fi remunerati, devenind din ce in ce mai vulnerabili in fata angajatorilor. Climatul actual este, fara indoiala, favorabil angajatorilor, care isi permit sa exercite presiuni, greu de sanctionat din punct de vedere legal”, se arata in intrebarea scrisa.

Initiatorii interpelarii mentioneaza cazul recent al unei tinere de 34 de ani din Romania, care a alarmat opinia publica din aceasta tara. “Tanara a facut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de munca in exces si de stresul de la birou, iar dupa cateva zile de coma profunda a incetat din viata. Cazul nu este singular in Romania: cu doi ani in urma, o alta tanara, angajata a unei companii multinationale, a murit din cauza oboselii acumulate in urma orelor suplimentare de munca”, se arata in intrebare.

Deputatii europeni considera ca este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectarii drepturilor angajatilor, precum si de crearea unui cadru sigur, in care angajatii sa poata reclama conditiile improprii in care muncesc, fara riscul de a-si pierde locul de munca.

In acest context, executivul comunitar este intrebat ce masuri prevede pentru a limita abuzurile la adresa angajatilor si pentru a asigura respectarea drepturilor acestora – garantate prin art. 153 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene -, mai ales in climatul economico-social marcat de actuala recesiune.

Totodata, cei trei eurodeputati au interpelat CE privind intentia sa de a crea un organism de control la nivel european care sa colaboreze cu autoritatile nationale pentru a se asigura ca drepturile angajatilor sunt respectate, in special in marile companii multinationale”.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/17/abuzurile-angajatorilor-un-caz-romanesc-o-urgenta-europeana/)


Bruxelles, 23 martie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a primit, marti, raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind drepturile muncitorilor sezonieri. Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, precizeaza ca, pentru moment, CE nu ia in considerare posibilitatea introducerii unei propuneri legislative care sa guverneze drepturile lucratorilor agricoli sezonieri in UE. Insa, lucratorii sezonieri romani din Spania nu pot fi tratati diferit fata de alti cetateni ai UE, aflati in tara respectiva, in chestiuni legate de incadrarea in munca, spune Comisia, mentionand ca orice persoana poate contesta in fata instantelor judecatoresti nationale un angajator privat care incalca principiul egalitatii de tratament.

“In conformitate cu articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si cu Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 al Consiliului, care prevad libera circulatie a lucratorilor, cetatenii UE care lucreaza in alt stat membru nu trebuie sa fie tratati in mod diferit fata de colegii lor care sunt resortisanti ai statului respectiv in ceea ce priveste incadrarea in munca, remunerarea si alte conditii de munca. Aceste prevederi se aplica si lucratorilor sezonieri care beneficiaza de dreptul lor la libera circulatie in calitate de lucratori”, se arata in raspunsul CE.

Potrivit comisarului Andor, de libertatea fundamentala in cauza beneficiaza, de asemenea, romanii si bulgarii care lucreaza in Spania, tara care, la 1 ianuarie 2009, a renuntat la aplicarea dispozitiilor tranzitorii din Actul de aderare din 2005 si nu mai limiteaza libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari. In consecinta, lucratorii romani nu pot fi tratati diferit fata de alti cetateni ai UE aflati in tara respectiva in chestiuni legate de incadrarea in munca.

CE arata ca orice persoana poate contesta in fata instantelor judecatoresti nationale un angajator privat care incalca principiul egalitatii de tratament, in acest sens trebuind “stabilita existenta unei diferente de tratament in cazul lucratorilor sezonieri romani, legata de nationalitatea acestora, in ceea ce priveste conditiile de lucru, remuneratia sau concedierea si ar trebui demonstrat faptul ca diferenta de tratament in cauza nu a fost justificata”.

“Ratele de remunerare si ratele remuneratiilor pentru ore suplimentare de lucru constituie o chestiune de drept intern (…). Cu toate acestea, diverse directive privind sanatatea si securitatea la locul de munca, precum si Directiva privind timpul de lucru se aplica in cazul conditiilor de munca si, respectiv, in cazul timpului de lucru. (…) Punerea in aplicare a dispozitiilor privind sanatatea si securitatea, si a dreptului muncii intra sub incidenta autoritatilor nationale competente. In consecinta, plangerile se pot adresa autoritatilor nationale competente insarcinate cu punerea in aplicare a legislatiei sau instantelor sau tribunalelor nationale competente”, se mai arata in raspunsul executivului comunitar’.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/24/raspunsul-ce-la-intrebarea-privind-situatia-muncitorilor-sezonieri/)


Bruxelles, 26 martie 2010

Europarlamentarii PSD Corina Cretu, Daciana Sarbu si Ioan Enciu au depus vineri o declaratie scrisa privind asigurarea liberei circulatii a fortei de munca in Uniunea Europeana, prin eliminarea restrictiilor impuse la angajare cetatenilor din noile state membre. Co-initiator este deputatul european Evgeny Kirilov (Bulgaria). Daca va intruni semnaturi de la jumatate plus unu din numarul membrilor PE, declaratia va deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.

Declaratia scrisa mentioneaza, in preambulul sau, Comunicarea Comisiei Europene privind “Impactul liberei circulatii a lucratorilor in contextul extinderii UE” (2008), potrivit careia impactul general al mobilitatii post-extindere a fost pozitiv, dar si recomandarea CE catre statele membre care mentin interdictii la angajarea cetatenilor din statele care au aderat recent la UE, de a-si revizui pozitiile fata de restrictionarea accesului la piata muncii, tinand cont si de absenta unor perturbari semnificative ale pietelor muncii.

Totodata sunt aduse o serie de argumente aditionale in favoarea ridicarii restrictiilor, printre care faptul ca: libera circulatie a fortei de munca este un principiu fundamental al Pietei Unice europene, garantat prin tratate; romanii si bulgarii inca nu se bucura de drepturi depline in calitate de cetateni europeni, la mai mult de trei ani de la aderare; mentinerea restrictiilor la angajare impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca pentru relansarea economiei europene.

“Diferentierile de tratament perpetueaza o cortina care divide in profunzime UE precum si falia dintre cetatenii vechilor si noilor state membre”, atrag atentia initiatorii.

Europarlamentarii solicita statelor membre care mentin interdictiile sa renunte la dreptul de a restrictiona temporar libertatea fundamentala a lucratorilor bulgari si romani de a veni pe teritoriul altor state membre pentru a munci si pentru a se stabili acolo fara a necesita un permis de munca.

De asemenea, ei cer Comisiei Europene sa incurajeze statele membre, care inca mentin restrictii, sa elimine practicile administrative nationale restrictive la angajarea cetatenilor europeni si sa asigure aplicarea integrala a Directivei 2004/38/CE vizand libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii UE si membrii familiilor acestora.

Semnatarii declaratiei solicita totodata statelor membre si executivului comunitar sa asigure accesul liber pe piata fortei de munca pe intreg teritoriul Uniunii Europene pentru lucratorii romani si bulgari inainte de punerea in aplicare a prevederilor Programului de la Stockholm referitoare la accesul fortei de munca din tarile terte pe piata europeana a muncii.

Presedintele PE va transmite declaratia, insotita de numele semnatarilor, Comisiei Europene, Consiliului UE si parlamentelor statelor membre”.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/03/26/declaratie-scrisa-pentru-eliminarea-restrictiilor-de-munca-impotriva-romanilor/)

Aparent par din ce în ce mai mulţi, în realitate sunt din ce în ce mai puţini.


Cine a citit Legea Partidelor Politice probabil că a reţinut următorul pasaj cu care legea 14/2003 debutează:

Art. 1.
Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Art. 2.
Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.


Cu alte cuvinte, unul dintre principalele roluri ale partidelor politice este de a creşte în sânul lor candidaţi.

Ce spune statutul PD-L.

16B. Candidatura pentru Parlament
Art. 148.
(1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militantii partidului care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC;
(2) Militantii care indeplinesc conditiile prevazute la alin (1) si doresc sa candideze vor notifica, in scris, aceasta intentie la BPJ (BPMB), cu cel putin 1 an inainte de inceperea campaniei electorale.
(3) In acelasi termen, BPN poate notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidati, dintre membrii sai, cu aprobarea CDN.
(4) Cu 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) lista cu propunerile de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor.
(5) In cazul in care exista divergente intre propunerile BPN, notificata potrivit prevederilor alin (3), si propunerile votate de CCJ (CCMB), ori exista litigii adresate CNSEL, acestea vor fi supuse analizei CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(6) CDN notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidatura pentru alegerile parlamentare a membrilor partidului care ocupa functii de conducere in CN, cu cel putin 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale.
(7) In caz de divergenta intre CDN si BPJ (BPMB) din judetul pe a carui lista de candidati a fost propus Presedintele partidului, Presedintele executiv, presedintele CNSEL sau presedintele CNRC, aceasta se solutioneaza de CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(8) Candidaturile pentru alegerile parlamentare europene se aproba de catre BPN.


Prevederile statuare sunt în perfectă concordanţă cu legea partidelor. Ei bine, după ce s-a vehiculat numele lui Alexandru Arşinel...

Teo Trandafir este candidatul PDL la Colegiul 19, au declarat pentru HotNews surse democrat-liberale.

Nu pot deduce de aici decât că PDL nu mai are nici un membru în partid capabil să ocupe un loc în Parlamentul României. Aparent PDL creşte pe zi ce trece, în adevăr însă Partidul Democrat Liberal nu mai are nici o "rezervă" de cadre.

Încălcarea statutului (a câta oară) nu pare să fie niciodată un impediment pentru PDL. Continui să mă întreb de ce Ministerul Public nu se auto-sesizează şi nu provoacă începerea procedurii de dizolvare a Partidului Democrat Liberal şi a tuturor partidelor care îşi încalcă Programul Politic şi Statutul.

Amintesc din Legea Partidelor Politice că:
Art. 46.
(1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditii:
d) cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia;
(2) Cererea de dizolvare se adreseaza Tribunalului Bucuresti de catre Ministerul Public si se solutioneaza potrivit normelor de procedura stabilite la art. 26 alin. (2)-(5).


Doamnă Laura Codruţa KÖvesi, ce spuneţi, în calitatea dumneavoastră de procuror general, aplicaţi o dată legea, că m-am plictisit de câte ori este încălcată fără ca partidele să primească măcar un avertisment?

PS.
Pe de altă parte, îi urez succes doamnei Teo Trandafir în cariera sa politică. Este un gest de cotitură în cariera domniei sale, un gest după care este evident că nu mai poate reveni la televiziune ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De aceea succesul în cariera politică este cu atât mai important pentru domnia sa.


(sursa: http://teotrandafir.net/)

UPDATE:

http://gabrielmutu.files.wordpress.com/2009/05/logo2.jpg
Domnul senator Gabriel Mutu mi-a oferit următorul răspuns:

gabrielmutu 31/03/2010 la 16:26

Articolul 148 din Statut a fost anulat cu ocazia celui mai recent Colegiu Director al PDL. Era normal acest lucru avand in vedere noul sistem electoral. In consecinta sustinerea doamnei Trandafir este in acord cu statutul partidului.

Este o informaţie foarte importantă, revine întrebarea legată de Legea Partidelor Politice...
Art. 25.
(1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in conditiile prevazute de statut.
(2) Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21.
Art. 26.
(1) In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.


Mai este şi prevederea statutară (poate şi ea anulată), care prevede minimum 10 zile între depunerea adeziunii şi dobândirea calităţii de membru:

Art. 18.
Calitatea de membru al Partidului Democrat Liberal se dobandeste pe baza unei adeziuni formulate in scris si depusa la sediul organizatiei locale pe raza careia candidatul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca, la alegerea sa.
Art. 19.
(1) In cel mult trei zile de la depunere, Secretariatul pentru Resurse Umane, Militanti si Gestiunea Carierei (SRUMGC) al organizatiei locale respective, face publica adeziunea prin afisare la sediul organizatiei.
(2) In cazul in care, in 10 zile de la afisare, nu se inregistreaza nicio contestatie sau obiectiune, candidatul este invitat sa se prezinte in fata Biroului Permanent Local (BPL), in prima sedinta a acestuia.
(3) BPL decide prin vot cu privire la cererea de intrare in partid.
(4) In cazul in care cererea respectiva este respinsa, candidatul poate sesiza, in cel mult 10 zile de la respingere, BPJ (BPSMB) respectiv, a carui decizie trebuie luata in prima sa sedinta si ramane definitiva. Decizia BPJ (BPSMB) se ia dupa audierea candidatului.
(5) Dobandirea calitatii de membru devine efectiva la data inregistrarii in Registrul National al Membrilor Partidului Democrat Liberal, care trebuie efectuata in maxim 5 zile de la data deciziei BPL sau BPJ, dupa caz, de catre secretarul responsabil din BPJ (BPSMB).


Am să încerc să găsesc dacă există o înregistrare relativă la înregistrarea schimbării staturare la tribunal.
Căutând partide politice - modificare statut (http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?pg=3&id_dosar=caut&string=modificare%20statut%20partide%20politice) ultimul dosar ECRIS este din 21 Decembrie 2009. Poate că însă nu s-a operat încă pe site.

30 March 2010

Pupatul Condurului


sau De la Johann Strauss la Levi Strauss şi Dominique Strauss-Kahn

Aş vrea să subliniez, pentru început că cei care fac site-ul Guvernului i-au stricat numele simpaticului director al FMI. Numai pentru ei precizez că nu este Khan ci Kahn.


Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la PalatulVictoria, o întrevedere cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, condusă de directorul general, Dominique Strauss-Khan.

Şeful Executivului a subliniat că România şi-a respectat angajamentele cu organismele financiare internaţionale, nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală şi are în continuare determinarea de a pune în practică măsurile convenite: „Măsurile noastre sunt aspre cu prezentul, dar corecte cu viitorul României. Legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional.” Premierul Emil Boc a menţionat, în acest sens, Legea privind reformarea sistemului public de pensii, Legea salarizării unitare şi Legea responsabilităţii fiscale, acte normative „absolut necesare funcţionării unui stat de drept”.
De asemenea, primul-ministru a arătat că în 2010, ca şi în 2009, Guvernul României îşi va respecta angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, în contextul în care direcţiile prioritare ale Executivului vizează alocarea unor fonduri importante pentru investiţiile publice creşterea absorbţiei de fonduri europene şi combaterea evaziunii fiscale.
Premierul a accentuat, în cadrul întrevederii, parteneriatul dintre Guvern si Banca Naţională a României în ceea ce priveşte corelarea politicii bugetar-fiscale a Executivului cu cea monetară a Bancii Centrale.
Vicepremierul Marko Bela a afirmat, de asemenea, în cadrul întalnirii, că în România există condiţiile politice pentru a face reformele necesare ţării.
Directorul general al FMI Dominique Srauss-Khan a apreciat măsurile de reformă convenite cu instituţiile financiare internaţionale şi aplicate de Guvern şi a încurajat Executivul să ţină sub control, ca şi până acum, cheltuielile publice şi să se încadreze în ţinta de deficit convenită „Ceea ce ne propunem împreună cu dumneavoastră este să aducem România pe calea dorită, să-şi facă reformele necesare.”
La întrevederea de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul, Marko Bela, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor şi reprezentantul FMI pentru România, Mihai Tănăsescu.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 30.03.2010

(sursa: http://www.guv.ro/primul-ministrul-a-avut-o-intrevedere-cu-directorul-general-al-fmi-dominique-strauss-khan__l1a108522.html)

http://www.gov.ro/upload/articles/108521/a02.jpg

Emil Boc:
Domnule director,
Distinşi oaspeţi,
Bine aţi venit în România!
Înainte de a intra pe fondul discuţiilor noastre aş vrea să fac câteva precizări preliminare.
Domnule director, România a încheiat acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru a limita efectele negative ale crizei economice şi pentru a crea cadrul realizării reformelor structurale care nu s-au făcut în România în ultimii 20 de ani.
În al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că, în 2009, România şi-a respectat angajamentele internaţionale şi nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală.
În al treilea rând, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea şi decizia nepopulară de a face ceea ce trebuie pentru România şi de a face mai puţin ceea ce a dorit. Măsurile noastre sunt aspre cu prezentul, dar corecte cu viitorul României, corecte cu viitorul a 22 de milioane români. De asemenea aş vrea să menţionez că legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional. Fie că vorbim de legea reformei sistemului de pensii, de legea salarizării unitare sau de legea responsabilităţii fiscale, toate acestea sunt legi absolut necesare funcţionării normale ale unui stat de drept.
Şi în încheierea primei intervenţii aş dori să vă mulţumesc pentru echipa profesionistă pe care o aveţi în România, în relaţia cu noi, o echipă deschisă spre dialog a Fondului Monetar Internaţional dar extrem de fermă şi exigentă în acelaşi timp.

Dominique Strauss-Kahn:
Domnule prim-ministru aş dori în primul rând să vă mulţumesc pentru că v-aţi găsit timp să ne întâlnim în această dimineaţă.
Mă bucur să pot să fac o vizită astăzi la Bucureşti chiar dacă evenimentul care va avea loc mâine la New York a făcut să trebuiască să scurtăm vizita şi îmi cer scuze pentru aceasta.
Mă bucur totuşi că am putut să facem această vizită în Europa Centrală şi de Est. Prima noastră vizită a fost în Polonia, care este cea mai mare economie din regiune, şi a doua vizită am dedicat-o şi o dedicăm României, care pentru noi este foarte importantă şi o să explic imediat şi de ce.
O parte din motivaţia pentru vizita noastră aici aţi menţionat-o chiar dumneavoastră în cuvântul introductiv, şi da, într-adevăr avem un acord cu România şi ceea ce ne propunem împreună cu dumneavoastră este să aducem România înapoi pe calea dorită, să-şi facă reformele necesare şi da, echipa noastră, despre care şi dumneavoastră aţi făcut vorbire, poate să pară dură câteodată dar nu este vorba decât de exigenţele contractuale pe care noi împreună le-am agreat.
Mă bucur de asemenea să aud că acele măsuri pe care împreună le-am decis sunt cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi ca fiind stringent necesare României la ora actuală şi că aţi luat, ca să spunem aşa, proprietatea acestor măsuri, şi încă o dată mă bucur să aud acest fapt.
Ştiu că şi dumneavoastră aţi înştiinţat de asemenea că efectele crizei au avut avut un impact dur şi că datorită acestui fapt există o anumită discrepanţă între dorinţe şi ceea ce se face. De asemenea ştim că aveţi de luat măsuri destul de dure în aceste zile.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 30.03.2010

(sursa: http://www.guv.ro/declaratii-sustinute-de-primul-ministru-emil-boc-si-directorul-general-al-fondului-monetar-international-dominique-strauss-kahn__l1a108521.html)







Vizita în Parlament a domnului Dominique Strauss-Kahn

29 March 2010

Discurs şi Adevăr


Vă invit să analizaţi la rece...

DISCURSUL
preşedintelui României, Traian Băsescu,
la dezbaterea cu tema „Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România”
(Bucureşti, 29 martie 2010)
Bună dimineaţa,

Bun găsit şi Sărbători Pacale în linişte vă doresc încă de pe acum. Aş spune câteva cuvinte doar pentru că am convingerea că esenţa dezbaterii va fi în intervenţiile pe care dumneavoastră le veţi face. Nu pot să încep fără a face câteva observaţii legate de atmosfera creată în jurul Legii aşa cum ea a fost afişată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi aşa cum deja pare a fi respinsă de unele categorii. Cred că trebuie să plecăm de la realitate, iar realitatea este că sistemul educaţiei din România este unul din cele mai slabe din Europa şi, îndrăznesc să spun, cel mai slab din interiorul Uniunii Europene din punct de vedere al performanţelor absolvenţilor. Acest lucru este demonstrat nu numai de analize ale specialiştilor, ci este demonstrat şi de testele europene care s-au făcut în România în perioada 2001, 2006, 2007. Succesiunea acestor teste arată o continuă depreciere a calităţii sistemului de educaţie din România, ceea ce reclamă intervenţie urgentă, intervenţie urgentă în adaptarea sistemului de educaţie românesc la realităţile economiei, la realităţile competiţiei, căreia România trebuie să-i facă faţă, pentru a-şi putea asigura evoluţia pozitivă. Nu îndrăznesc să spun pentru a-şi putea asigura prosperitatea, dar, pe fond, aceasta este cheia creşterii nielului de trai al românilor: educaţia. V-aş spune câteva cuvinte despre ultimul Consiliu European la care am participat şi care stabileşte ţintele principale ale agendei UE 2020, cea care e continuatoarea Agendei Lisabona. Vă pot spune că la Consiliul care s-a desfăşurat joi şi vineri, săptămâna trecută, au fost enunţate cele cinci obiective majore ale Agendei UE 2020, urmând ca la Consiliul din iunie acestea să fie adoptate. Dar vreau să ştiţi că, din cele cinci obiective, sunt două care în mod net vizează sistemul de educaţie şi o să le dau citire. Unul din obiective este ca rata părăsirii timpurie a şcolii la nivelul Uniunii Europene să se reducă cu 10% până în 2020.

De asemenea, un alt obiectiv este ca populaţia având vârste între 30 şi 34 de ani, în proporţie de 40%, să devină absolventă a unui sistem de învăţământ superior. Nu aş vrea să pară că forţez lucrurile, spunându-vă că un alt obiectiv este reducerea sărăciei la 20 de milioane de cetăţeni, deci în 2020 să avem 20 de milioane de cetăţeni care au ieşit din zona sărăciei şi pot duce o viaţă normală. În mod categoric şi acest obiectiv este legat de educaţie, de calitatea sistemului de educaţie. Un alt obiectiv care vizează într-un fel educaţia, poate pe un palier mai înalt, este cercetarea şi Agenda 2020 a Uniunii Europene propune ca toate statele membre să aloce 3% din Produsul Intern Brut pentru cercetare, într-o structură care să vizeze o contribuţie a statului de circa 1% şi atragerea în procesul de cercetare a marilor companii cu încă 2%. Mie mi se pare că până şi problema, ţinta legată de rata de ocupare este legată tot de educaţie, este cea de-a cincea ţintă, dacă vreţi, a Agendei UE 2020 şi care vizează ca populaţia cu vârste între 20 şi 64 de ani să fie ocupată în câmpul muncii în proporţie de 75%. Indiscutabil, nu există obiectiv al Agendei 2020 a Uniunii Europene care să nu fie legat practic de calitatea educaţiei. În aceste condiţii, mi se pare în neregulă că în acest moment au apărut deja voci care pun sub semnul întrebării schimbarea structurală a sistemului de educaţie din România, considerând că nu este oportun să facem acest lucru într-o perioadă de criză.

Doamnelor şi domnilor,

Cred că exact acesta este momentul în care să facem ce trebuie pentru creşterea performanţelor sistemului de educaţie, pentru că reforma educaţiei nu este un lucru care să menţină România în situaţia de criză, ci dimpotrivă. O reformă în sistemul de educaţie poate ajuta la ieşirea României din criză şi în mod cert este soluţia care să prevină intrarea României în viitoare crize economice. Nu în ultimul rând, aş face menţiunea că mi se pare nepotrivit să sacrificăm mereu viitorul, viitorul unor reforme importante, susţinând că avem acum lucruri mai urgente de făcut, de genul trebuie să ieşim din criză. Nu poate fi susţinut un astfel de argument. Am mai văzut abordări de genul acelora care susţin că proiectul de lege este un soi de schimbare a schimbării. Daţi-mi voie să vă spun că până acum nu s-a făcut nicio schimbare în sistemul de educaţie, ci s-a făcut doar ceea ce putem numi cârpirea sistemului de educaţie. Facem acest lucru de 20 de ani. Dacă este cineva care se revendică reformator al sistemului de educaţie în aceşti 20 de ani de la Revoluţie, vreau să-l invit să privească rezultatele acestei reforme şi rezultatele acestei reforme sunt copii tot mai slabi pregătiţi, cu tot mai puţine şanse de a face faţă competiţiei pe piaţa forţei de muncă, copii tot mai puţin pregătiţi să facă faţă pieţei forţei de muncă la nivel global. Deci, după părerea mea, cei care revendică reforma în educaţie au astăzi rezultatul reformelor pe care le-au făcut în ultimii 20 de ani, privind la rezultatele testelor internaţionale, la faptul că nu avem nicio universitate în primele 500 din lume. Sunt realităţi. Nu este nevoie să le dezbatem, pentru că le putem citi cu uşurinţă oriunde.

De aceea, v-aş face propunerea ca dezbaterile legate de Legea educaţiei în primul rând să fie depolitizate. Nu putem privi eficienţa sistemului de educaţie românesc şi condamnarea eventuală la înapoire a României de pe poziţii ideologice. Propunerea mea este să privim această reformă structurală, profundă a sistemului de educaţie românesc de pe poziţia oamenilor responsabili, responsabili de prezent, dar mai ales resposabili de viitorul ţării. România nu poate fi competitivă fără un sistem de educaţie modern, care să dea copiilor, tinerilor, competenţe, şi nu să-i oblige la memorarea unor cunoştinţe pe care oricând le găsesc şi pe site-urile pe care le accesează în fiecare zi. Aş spune câteva cuvinte despre noua lege a educaţiei, dar nu înainte de a mai sublinia o dată că singura soluţie pentru a ajunge la o lege bună este să avem o abordare depolitizată faţă de priorităţile din educaţie şi să nu privim de pe poziţia intereselor de grup, fie ele ale profesorilor, ale elevilor sau mai ştiu ale cărei alte categorii. Lucrurile trebuie privite din punct de vedere al interesului naţional, al interesului de a nu face din România o insulă de slabă dezvoltare în interiorul Uniunii Europene. Aş mai aduce aminte un lucru - reclamaţia publică legată de dezbatere, o dezbatere pe care am vrea să o lungim la infinit. De fapt este, în opinia mea, paravanul sub care se ascunde intenţia de a bloca o nouă lege a educaţiei, o lege care să răspundă nevoilor societăţii româneşti. De ce fac această afirmaţie? Vă aduceţi aminte foarte bine că o comisie prezidenţială competentă a pus un diagnostic sistemului de educaţie. Un raport de evaluare a sistemului de educaţie care a fost extrem de neutru din punct de vedere politic şi extrem de competent din punct de vedere al celor care au facut analiza.

În baza acelui diagnostic, noi, toţi, partide politice, sindicate, ONG-uri, am semnat un Pact pentru Educaţie, în care depolitizarea era unul dintre obiective, dar se stabileau acolo principalele obiective ale unei noi legi a educaţiei. În baza Pactului pentru Educaţie s-a elaborat o strategie de implementare a celor ce am semnat prin Pact. Şi, în sfârşit, astăzi avem Legea, proiectul de lege aşa cum am stabilit în principalele coordonate ale Pactului pentru Educaţie. Cred că este foarte greu să fim contradictorii. A fi contradictoriu cu ceea ce ai semnat la Pactul pentru Educaţie nu înseamnă decât că ai adoptat o poziţie de a câştiga timp, în speranţa că nu mai apare Legea. Iată că Legea a apărut şi ea corespunde integral principiilor negociate şi de toţi susţinute ale Pactului pentru Educaţie. Cele subliniate în Pactul pentru Educaţie se materializează în lege şi aş aminti educaţia timpurie, educaţie timpurie care se finalizează cu anul pregătitor, ce devine obligatoriu. Aş aminti că în Pact vorbeam de faptul că structura sistemului de învăţământ preuniversitar trebuie să fie predictibilă şi să se apropie de elev. Este ceea ce se face prin introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial, în aşa fel încât abandonul şcolar, care era între clasele a VIII-a şi a IX-a, să fie diminuat ca impact şi, pe de altă parte, cumulat cu clasa pregătitoare, să ajungem la învăţământul obligatoriu de zece ani. Noua lege vizează şi formarea de competenţe, cele opt competenţe recomandate de Uniunea Europeană ca fiind comptenţe pe care un absolvent trebuie să le aibă pentru a face faţă concurenţei de pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, reducerea orelor pe care copilul le petrece la şcoală, la gimnaziu - de la 29 la 25 de ore, la liceu - de la 30 la 28 de ore. Noua legislaţie introduce testările, evaluările ca un mijloc de a corecta nivelul de pregătire a elevului. Testările nu se mai fac doar la sfârşit şi cu asta calificativul şi bună ziua. În perioade intermediare terminării ciclului de învăţământ se organizează testări pentru a da posibilitatea cadrelor didactice să corecteze nevoile de pregătire ale tânărului, ale copilului.

Descentralizare este un alt deziderat al Pactului, care se realizează prin prezenta lege, fie că vorbim de descentralizarea financiară, fie că vorbim de descentralizarea administrativă. De asemenea, în segmentul de descentralizare vedem şi dreptul şcolii de a utiliza orele lăsate la dispoziţie de programa obligatorie: 20% din ore la nivel de gimnaziu, 30% din ore la nivel de liceu, în condiţiile în care asupra acestui portofoliu de ore de învăţământ nimeni, în afară de conducerea şcolii, nu poate interveni. O conducere care, de asemenea, este proiectată a deveni mult mai apropiată de comunitate şi de beneficiarii sistemului de educaţie, consiliile de administraţie având o treime dascăli, o treime reprezentanţi ai administraţiei locale, o treime reprezentanţi ai părinţilor. Nu în ultimul rând, aş sublinia importanţa compatibilizării ofertei şcolare cu noile abordări ale tinerilor, adică prietenia tinerilor cu calculatorul. Prin noua lege se introduce obligativitatea de a se crea platforme informatice, biblioteci şcolare virtuale, pe care să le poată accesa orice elev. Deci, cred că în învăţământul preuniversitar aceste elemente sunt elemente consistente de reformă şi care, în acelaşi timp, vor duce la obţinerea de competenţe de către copil, la capacitatea lui de a se adresa direct pieţei forţei de muncă la terminarea fiecărui ciclu şcolar. În ceea ce priveşte învăţământul superior, am luat notă de o afirmaţie a rectorilor, nu am văzut scrisoarea, îi rog pe domnii rectori, bănuiesc că au reprezentanţi în sală, să ia notă de faptul că noua lege nu atinge autonomia şcolară, sigur, poate atinge grupurile din universităţi şi eu nu vreau să discut despre ele, dar ştiu ce atinge. Vă rog să nu confundaţi grupurile din universităţi cu autonomia universitară. Nu fabricăm şi nu putem accepta o autonomie a grupurilor de interese din unele universităţi. Vrem o autonomie a universităţilor în favoarea studentului şi a profesorului. Mi se pare că la învăţământul universitar clasificarea universităţilor este esenţială pentru ca tinerii care vor să facă studii universitare să ştie cărei categorii de universitate i se adresează în încercarea de a obţine o diplomă.

De asemenea, ierarhizarea programelor de studii mi se pare esenţială, şi ea este un element de modernizare şi de eficientizare a sistemului de învăţământ universitar. După părerea mea, contrar afirmaţiilor făcute la întâlnirea rectorilor, viaţa universitară se democratizează prin introducerea prevederilor din proiectul de lege. Se democratizează concomitent cu instituirea unui sistem managerial de conducere. Sigur, poate pe unii îi deranjează introducerea sistemului corporatist de conducere a unei universităţi. Trebuie să le spun că marea majoritate a universităţilor din clasamentul Shanghai au un sistem corporatist de conducere. Acesta pare a fi cheia succesului în învăţământul universitar, sistemul în care rectorul, managerul universităţii este desemnat prin concurs, la fel şi decanii, şi oamenii îşi pot face o echipă cu care să conducă universitatea, şi nu grupuri de influenţă care stabilesc soarta universităţii: ce se învaţă, cum se învaţă, ţinând cont prea puţin de exigenţele studenţilor. Legea va genera înăsprirea condiţiilor de asigurare a calităţii. Asigurarea calităţii va fi unul din obiectivele principale pentru învăţământul universitar şi, de asemenea, constituirea registrului matricol unic va fi o altă încurcătură pe care Legea o prefigurează pentru a preveni fraudele în sistemul de eliberare a diplomelelor în învăţământul superior românesc. Legea promovează universitatea centrată pe student.

Domnilor, v-aş ruga să observaţi o afirmaţie făcută foarte de curând de unul din statele importante din Uniunea Europeană şi care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti. Este vorba despre proaspetele afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, vă pot spune că o comisie prezidenţială care evalua sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc. Este un efect al sistemului de educaţie. Adică, unui om care are o boală i se prescrie o reţetă pentru altă boală. Un om care nu trebuie operat este operat. Deci, cam aici se învârte calitatea într-o zonă extrem de sensibilă a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, ca efect al calităţii sistemului de educaţie din România. Nu trebuie să vă spun că România nu este în primele cinci pentru niciuna din ţările Uniunii Europene ca nivel de atractivitate din punctul de vedere al studenţilor care să vină să studieze în România. Nu am vrut ca intervenţia mea să fie una care să supere, dar vreau să fie o intervenţie care să dea tonul discuţiilor. Avem nevoie de o dezbatere cinstită, onestă, în care să înţelegem că fără un sistem de educaţie reformat, care să răspundă nevoilor de competiţie pe care România le are pentru a asigura cetăţenilor ei un trai mai bun în perioada următoare nu avem nicio şansă. Şansa României este legată de educaţie.

Vă pot spune că la acest Consiliu - şi cu asta închei consideraţiile legate de conţinutul Legii în dezbatere - atunci când a venit vorba de cauzele crizei şi de ce Europa este ultimul continent din punct de vedere al relansării - practic încă nu s-a relansat - una dintre cauze a fost şcoala, educaţia. Vă rog să îmi permiteţi să citez din notiţe: „Lipsa de educaţie potrivită este cauza situaţii Uniunii Europene, Europa fiind singurul continent care nu s-a relansat după criza economică”. Şi în interiorul situaţiei educaţiei în Uniunea Europeană, cea mai mare problemă din punct de vedere al performanţelor sistemului de educaţie le au ţările nou intrate. Iar în interiorul acestui grup, România este una din ţările care stă cel mai rău – aţi observat că şi Bulgaria ne-a depăşit la ultimele teste internaţionale. Aceste realităţi trebuie să ne facă să privim cu responsabilitate dezbaterea şi, mai ales, Legea. Eu sunt de acord cu dumneavoastră că, poate, termenul de două săptămâni este prea scurt, având în vedere că deosebirea între proiectul Legii pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea la Parlament şi acesta este că a fost „defrişat” de negocierile din alianţa aflată la putere în momentul în care Legea a fost promovată. La acel moment s-au făcut, se pare, unele concesii care au ieşit din Pactul pentru Educaţie dar interesul Guvernului a fost ca totuşi, menţinându-se fondul Pactului pentru Educaţie, Legea să fie promovată. Deosebirea între acea Lege şi ce avem acum pe masă este că proiectul actual a fost „defrişat” de tot ceea ce nu era în Pactul pentru Educaţie sau a fost curăţat de tot ceea ce aşeza în poziţii negociate Pactul pentru Educaţie. Acum este Pactul pentru Educaţie transpus în Lege curat, aşa cum l-am semnat noi toţi.

Închei intervenţia mea cu un apel la dumneavoastră: de ceea ce se va decide legat de forma educaţiei depinde competitivitatea României şi, implicit, şansa românilor de a trăi mai bine în interiorul Uniunii Europene. Dacă nu, vom rămâne cu un deficit de cont curent uriaş, aşa cum suntem acum, pentru că nu avem capacitatea să facem producţie competitivă pentru piaţa europeană şi pentru alte pieţe. Dacă vom avea oameni bine pregătiţi, vom aveam această capacitate şi nu vom mai trăi din împrumuturi ca să ne plătim salariile. Eu vă mulţumesc mult şi vă doresc mult succes şi închei rugându-vă să aveţi o abordare depolitizată şi departe de interesele de grup, privind la un singur interes: interesul ca România să aibă o categorie de specialişti competitivi care la rândul lor să facă economia românească competitivă. Vă mulţumesc mult!

Departamentul de Comunicare Publică
29 Martie 2010

4048) ? 4048+50 : screen.width),((screen.height > 2200) ? 2200+150 : screen.height))" border="0">
(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11994&_PRID=lazi fotografiile din Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

Sărbători Pacale este şi în original, nu am schimbat nimic. Este o greşeală mică de dactilografiere dar parcă trimiterea la păcălici este un izbândă freudiană.
Dacă educaţia este cheia, cred că suntem condamnaţi la lacăte închise.
Dacă sărăcia se reduce la nivelul a 20 de milioane de cetăţeni, cam câte milioane sunt acum săraci?
"dezbaterile legate de Legea educaţiei în primul rând să fie depolitizate". Această lege vrea să politizeze numirea conducătorilor instituţiilor de învăţământ superior, cu încălcarea autonomiei universitare, motiv pentru care liderii universităţilor nici nu sunt de acord cu legea.


Domnule preşedinte,

Doamnă preşedinte a Camerei Deputaţilor,
Domnule ministru,
Doamnelor şi domnilor,

Suntem, în acest moment, la faza dezbaterii publice cu privire la Legea Educaţiei Naţionale, în urma deciziei Curţii Constituţionale care, analizând cele trei legi pe care le-am avut în privinţa controlului de constituţionalitate, a decis - şi nu mai comentăm de ce - ca dintre cele trei legi, Legea Educaţiei Naţionale să se reîntoarcă şi să fie dezbătută în Parlament.
Având în vedere această decizie a Curţii Constituţionale, Guvernul a operat, sub coordonarea ministrului Funeriu, completarea acestei legi asumate cu câteva formule noi.
Noua lege pe care v-o propunem elimină formulele de compromis existente în legea anterioară determinate de contextul politic în care a fost propusă asumarea şi a optat pentru soluţii clare şi radicale. De aceea, această lege are în integralitate, la bază, ceea ce s-a convenit la nivel politic - Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia pentru Educaţie şi Cercetare pentru societatea cunoaşterii. Vorbesc aici de Pactul Naţional pentru Educaţie, care a fost semnat de toate partidele politice parlamentare şi de 22 de ONG-uri reprezentative, iar Strategia a fost semnată de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice.
Aş spune un lucru foarte clar: criza aceasta ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în foarte multe domenii şi unde avem punctele cele mai slabe în societatea românească. Fără echivoc, avem datoria să facem ordine acolo unde statul nu mai poate funcţiona aşa cum a funcţionat până acum sau poate funcţiona în continuare, dar cu riscul de a evolua în derapaje greu de controlat. Această criză ne-a arătat câtă nevoie este de ordine în sistemul de pensii, pentru că numai poate fi sustenabil, câtă nevoie de ordine este în sistemul de salarizare, pentru că statul nu mai poate funcţiona fără să aibă control asupra cheltuielilor publice. Această criză ne-a arătat cât de lipsiţi de performanţă suntem, din nefericire, şi în sistemul educaţional. Şi avem nevoie de o mutaţie radicală de structură, şi nu de cosmetizări. De asemenea, această criză ne-a arătat cât de multe lucruri trebuie completate în sănătate pentru a pune acest sistem în folosul pacientului, a cetăţeanului, şi de a elimina risipa banului public.
Întorcându-ne la educaţie, spuneam că această lege optează pentru formule fără compromis şi radicale. Nu o să intru în detalii pentru că scopul acestei dezbateri este să comenteze şi să analizeze soluţiile propuse. Totuşi, m-aş referi la câteva dintre ele.
În învăţământul preuniversitar, de departe, mutaţia centrală constă în faptul că ceea ce vor învăţa copiii noştri după adoptarea legii va fi bazat pe competenţe, pe formarea de competenţe şi nu pe memorarea de informaţii.
Suntem cu toţii părinţi şi ştim ce fac copiii noştri. Pleacă la şcoală cu un ghiozdan pe care nu-l pot ridica în mână, vin acasă ca mici roboţei şi reproduc informaţiile care le sunt predate fără limită la şcoală, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activităţi extra-curriculare şi pleacă a doua zi la şcoală obosiţi, alergând în permanenţă, să satisfacă ce? Nevoia unui sistem educaţional care îi toarnă cu pâlnia în cap informaţii şi evaluează sec, fără formare de competenţe, ceea ce a memorat.
Acestea sunt lucruri reale, pe care le vedem în fiecare zi. Avem o programă supraîncărcată din cauza căreia copiii sunt obligaţi să se transforme în nişte pioni ai zilei, fără să aibă capacitatea de a reflecta asupra a ceea ce învaţă. Avem o evaluare care pune accent pe reproducere. Nu avem nişte evaluări care să pună accent pe modul în care copiii utilizează transdisciplinar informaţiile, adică ce ai învăţat la fizică să legi cu ce ai învăţat la chimie şi biologie şi să te ajute în viaţă.
Evaluările noastre sunt simpliste, se bazează pe reproducere, şi aici intervine mutaţia centrală pe care o propunem: actuala programă supraîncărcată va fi redusă cu aproximativ 25%, deci, din start, un timp suplimentar pentru calitate în ceea e priveşte aspectele pe care le învaţă copilul. De asemenea, profesorii au 25% din timpul de predare alocat pentru a-şi individualiza predarea în concordanţă cu cerinţele elevului şi a fi sigur că actul educaţional are eficienţă. Dacă la aceasta mai adăugăm faptul că se reduce numărul de ore şi în învăţământul gimnazial, şi în învăţământul primar, iată un prim pachet care contribuie la o altă formulare a actului educaţional. Îmi veţi spune: bun, unde se duc copii dacă reducem numărul de ore? - pleacă în gaşti de cartier, pleacă pe stradă, în acţiuni de violenţă de droguri. Nu! Proiectul de lege pune la bază ceea ce are toată lumea în Europa şi generalizează programul Şcoală după şcoală. Asta înseamnă că având un număr mai redus de ore, copilul rămâne la şcoală să-şi facă temele, serveşte şi masa, iar când ajunge acasă, la orele 16:00 - 17:00, are temele făcute, părintele s-a întors de la serviciu şi poate avea timp şi de activităţi extraşcolare, şi de timp de reflexie, şi să se joace. Să nu uităm că este copil, totuşi, iar acest cadru în pune la dispoziţie un asemenea mecanism. Evident, îmi veţi spune: bun, vor fi disponibilizaţi profesori dacă se reduce numărul de ore. Vreau să vă spun că programul Şcoală după şcoală absoarbe o bună parte din profesori care, vor fi normaţi, potrivit legii, în cadrul celor 40 de ore, pentru a desfăşura activităţii în cadrul acestui program. Şcoala nu înseamnă numai cele 17, 18 ore pe care le predai, înseamnă şi orele pe care le poţi avea în cadrul programului Şcoală după şcoală, tot act educaţional este şi acesta. Aici este important să avem acest curaj să mergem mai departe.
M-aş mai referi şi la aspectul care ţine de lucrul comunităţii locale în stabilirea curriculei, a ceea ce învaţă copii. Acum, indiferent unde suntem în ţară, învaţă toţi acelaşi lucru, uitând că avem probleme, avem nevoi speciale, nevoi locale cu privire la forţa de muncă şi a pregătirii acesteia. 30%, 20% din ce învaţă copii în ciclul liceal şi gimnazial va fi decis de către comunitatea locală, în funcţie de particularităţile zonei, ceea ce dă o mai mare importanţă comunităţii locale, comunităţii de afaceri, profesorilor, cadrelor didactice şi părinţilor nu în ultimul rând, încât să înveţe copii cu adevărat ceea ce au nevoie, nu neapărat ceea ce noi am avea nevoie să ne completăm normele didactice. Este un pas extrem de important şi radical.
Nu în ultimul rând, descentralizarea - pe lângă cea care vizează partea administrativă prin implicarea comunităţii locale, a părinţilor, cadrelor didactice în orice decizie care vizează şcoală - este şi descentralizarea finanţării pe cele trei componente: finanţarea de bază, care merge direct în contul şcoli, finanţarea complementară, care merge la primărie pentru plata lucrărilor de infrastructură şi finanţarea suplimentară, care este o formă de premiere a excelenţei, a performanţei.
O altă mutaţie radicală a legii: accentul pe calitate, în detrimentul - hai să-i spunem fără termeni foarte duri - a ceea ce avem în momentul de faţă, o situaţie de complicitate fără performanţă în sistemul educaţional. În învăţământul universitar, pe lângă faptul că se clasifică universităţile, se pune iarăşi accent şi se premiază calitatea. Dispare criteriul de vechime în ocuparea posturilor didactice. De ce vechimea trebuie să fie un criteriu de performanţă, când nimeni nu te pune în clasamentul de la Shanghai, sau în alt clasament internaţional al celor mai performante universităţi din lume fiindcă profesorii sunt de o vârstă sau alta, ci se uită la calitatea produsului. Calitatea produsului este dată de performanţă, iar performanţa nu are vârstă. Poţi să fi performant la orice vârstă şi sistemul educaţional trebuie să permită acest lucru. De aceea spun că această lege porneşte de la o soluţie corectă, bazată pe pact, şi duce la o reformă structurală a sistemului, spune adio gaştilor universitare, spune adio incompetenţei din învăţământ, pune accent pe performanţă. Şi toţi care au fost obişnuiţi cu apă călduţă - să treacă /ziua de/ astăzi, să vină mâine, salariile se plătesc, nu contează calitatea - aceştia trebuie să reţină că prin noua Lege a Educaţiei Naţionale acest lucru nu va mai fi încurajat.
De aceea, noi vom susţine, ca Guvern, proiectul promovat de Ministerul Educaţiei.
Mulţumim tuturor acelor care au contribuit la redactarea proiectului de lege, domnului ministrul, echipei condusă de profesorul Miclea, echipă care a avut la bază soluţiile convenite politic de către formaţiunile politice parlamentare, de către ONG-uri şi societatea civilă care doresc cu adevărat o reformă şi o mutaţie structurală în educaţia românească. Amânarea nu înseamnă decât să perpetuăm o situaţie negativă pe care o cunoaştem şi ştim bine vorba românească, potrivit căreia o boală netratată înseamnă moarte sigură. Aici cred că avem nevoie, dacă suntem conştienţi cu adevărat şi nu ne ascundem în spatele unei afirmaţii de o formă sau alta, că această reformă trebuie făcută.
Am încredere că Parlamentul României va adopta acest proiect de lege cu soluţiile majore preconizate. Evident, orice îmbunătăţire este oricând posibilă, dar fără a face rabat de la soluţiile de bază de reformă structurală a sistemului educaţional.
Vă mulţumesc!

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 29.03.2010

(sursa: http://www.guv.ro/interventia-premierului-emil-boc-in-cadrul-dezbaterii-cu-tema-legea-educatiei-nationale-desfasurata-la-camera-deputatilor__l1a108514.html)

Ei, ei, ei...

COMUNICAT DE PRESĂ
(29 martie 2010)

Precizări ale Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă neclarităţile rezultate în urma discursului susţinut luni, 29 martie a.c., în cadrul unei dezbateri publice pe tema noii legi a educaţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a avut în vedere, în primul rând, nevoia creşterii calităţii educaţiei noilor generaţii de medici.

Preşedintele a plecat de la concluziile Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România, care arată că ţara noastră se află pe primul loc în interiorul Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele evitabile (decese care prin acţiunea medicală, de regulă sunt evitate în celelalte ţări membre UE).

Un alt argument este actuala aglomerare a spitalelor ca urmare a diagnosticelor incomplete sau incorecte. În România, potrivit documentului menţionat, multe afecţiuni care sunt tratate în cadrul spitalelor ar putea fi soluţionate la nivelul asistenţei primare sau în ambulator. Astfel, în document se precizează că până la 57% din cazurile tratate în spital ar trebui tratate în afara acestuia conform practicii europene. Totodată, acelaşi document arată că numărul intervenţiilor chirurgicale asupra persoanelor spitalizate este de aproape trei ori mai mare decât media UE.

Preşedintele nu a dorit să minimalizeze eforturile extraordinare depuse de medicii români în locurile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, însă consideră că sistemul nu poate fi îmbunătăţit în absenţa unei creşteri solide a calităţii educaţiei în universităţile de profil.

Departamentul de Comunicare Publică
29 Martie 2010

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11997&_PRID=lazi)

Hmmmmm...

Textul Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, poate fi consultat aici >>>vezi documentul >>>

Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul sănătăţii publice din România

Începe să-mi fie frică şi de terorism şi de anti-terorism


Într-un film românesc, foarte actual încă, deşi este realizat în 1981, “Am o idee!”, în regia lui Alecu Croitoru, există o replică colosală a Tovarăşului Zmeu (interpretat de Petre Gheorghiu) : “Trebuie să-l ajutăm fără cruţare!”

Mi-e frică că, în urma atentatului, Rusia va spune că va lupta împotriva terorismului fără cruţare. Anti-terorismul justifică cumplite încălcări ale drepturilor omului. Atentatul 9/11 a fost o întâmplare cumplită a Americii, urmarea, respectiv lupta anti-teroristă, reprezintă o încălcare a drepturilor omului cel puţin tot atât de cumplită. Iată şi în România, deşi singurul terorist român a fost făcut scăpat printre degete, măsurile anti-terorism acaparează din ce în ce mai mult măsurile de "siguranţă" anti-tero, începând cu urmărirea telefoanelor şi culminând cu un scut antirachetă de care nu avem efectiv nevoie în condiţiile în care România cade din poziţia unei ţări în curs de dezvoltare în poziţia unei ţări subdezvoltate.

http://stirileprotv.ro/stiri/international/cel-putin-25-morti-in-urma-unei-explozii-la-metroul-din-moscova.html

10:07 - CNN anunta ca oficialii ii suspecteaza pe separatistii ceceni de explozii. In august 2004, un atentat sinucigas cu bomba a dus la moartea a 10 oameni, inclusiv a femeii care a produs explozia, iar alti 51 de oameni au fost raniti. In februarie 2004, tot un atentat sinucigas cu bomba intr-unul dintre trenurile metroului din Moscova a ucis 40 de persoane si a ranit alte 100. In 2003, 15 oameni au murit in urma unui atentat la un concert din capitala Rusiei.

Potrivit CNN, teroristii ceceni au ucis in 2004 sute de oameni la o scoala din Beslan. Tot ei au fost suspectati ca ar deturnat doua avioane rusesti, 89 de oameni fiind ucisi.

Cecenia este situata in sud-vestul Rusiei, in regiunea Muntilor Caucaz. Cecenii s-au luptat ani de zile pentru a obtine independenta fata de Rusia.

Populatia Ceceniei este de aproape 800.000 de oameni si este in majoritate musulmana. Mii de ceceni au fost ucisi si 500.000 de oameni au fost stramutati de-a lungul conflictului cu Moscova.

9:59 Politia din Moscova actioneaza in conditii de urgenta din cauza celor doua explozii care au avut loc la metroul din capitala rusa, a anuntat luni un reprezentant al Ministerului rus al Afacerilor Interne, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

9:51Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova au fost comise de femei, a declarat luni primarul capitalei ruse, citat de AFP.

9:30 Exploziile produse luni dimineata la metroul din Moscova, soldate cu moartea a 37 de persoane, sunt atentate sinucigase, a declarat procurorul Moscovei Iuri Siomine, citat de AFP.

9:22 -Comisia de ancheta a Parchetului a declarat ca a fost deschisa o ancheta pentru terorism.

8:45 - Gazeta.ru informeaza ca o a treia explozie a avut loc la statia de metrou Prospect Mira.

Va reamintim ca prima explozia s-a produs in statia Lubianka. Potrivit ultimelor informatii, 22 de persoane au fost ucise in in urma acestei deflagratii si alte 12 au fost ranite, a declarat pentru AFP un purtator de cuvânt al Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

O a doua explozie s-a produs la 40 de minute dupa aceea, la ora locala 08.38 (07.38 ora Romaniei), in statia Parkl Kulturi. 12 persoane au murit si alte 15 au fost ranite.

Potrivit agentiei Interfax, citata de Mediafax, prima explozie a fost declansata de un kamikaze si a avut loc intr-o garnitura de metrou care se afla in statia Lubianka, din centrul Moscovei, la ora 07.56 (06.56 ora Romaniei), a anuntat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, Irina Andrianova, citata de Itar-Tass. Sediul serviciului rus de securitate, FSB, se afla in apropierea acestei statii. "Nu s-a declansat un incendiu. Echipele de salvare si pompierii lucreaza la locul incidentului", a adaugat ea.

Capitala rusa a fost afectata in ultimii zece ani de o serie de explozii mortale revendicate de militantii ceceni, dar acestea au devenit mai rare in ultimul timp.




Oricât de cumplit ar fi acest atentat, sper din toată inima ca Rusia să nu adopte măsuri suplimentare de încălcare a drepturilor omului.

Hoţii! Hoţii!

Galerie video



Nu este însă vorba despre hoţii pe care poliţia îi prinde ci de hoţii care conduc poliţia. Domnul Varujan Vosganian observa... "Cand profesorii si ceferistii ori fermierii strigau “Hotii!” mai treaca –mearga. Dar sa avem un Guvern spre care politistii insisi, garantii ordinii publice, sa strige “Hotii” si “Rusine sa va fie”, asta pare a le depasi pe toate. Desi, cum experienta ne arata, sa nu ne grabim cu concluziile. Om trai si om vedea. Guvernul Boc este o muza deosebit de gratioasa si de ispititoare pentru a ridica spre sublim grotescul la romani."

Ştirea completă pe...
http://www.bzi.ro/politistii-au-strigat-catre-guvern-hotii-galerie-foto-si-video-163644

28 March 2010

Priorităţi guvernamentale în teritoriu


Transcrierea declaraţiilor primului-ministru Emil Boc în cadrul videoconferinţei cu prefecţii

La această videoconferinţă sunt alături de mine domnul Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Videanu, ministrul Economiei, domnul Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, domnul Funeriu, ministrul Educaţiei. De asemenea, doamna ministru Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, este prezentă la Constanţă, iar domnul ministru Şeitan este la Gorj - deci, cei doi miniştrii sunt prezenţi la această videoconferinţă, în locaţiile menţionate.
Aşa cum am enunţat în perioada anterioară, vom organiza periodic videoconferinţe, pentru a vă informa asupra mersului curent al politicii Guvernului cu privire la diverse aspecte ale vieţii oamenilor.
Astăzi voi aborda şi vom aborda două puncte.
Primul punct vizează probleme actuale ale actului de guvernare.
Punctul doi: măsuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru perioada sărbătorilor de Paşte, urmând ca după prezentarea acestor două puncte, în funcţie de întrebările dvs. să intervină şi ceilalţi colegi miniştri prezenţi.
Dragi colegi, probleme actuale ale actului de guvernare.
Aş vrea să lămuresc două aspecte legate de politica salarială şi de politica privind pensiile, două domenii actuale ale vieţii de zi cu zi a românilor.
Cu privire la salarizare. Legea salarizării unitare trebuie aplicată pentru a asigura un tratament egal şi nediscriminatoriu tuturor celor care sunt plătiţi din fonduri publice în România.
O să mă refer, punctual, la cazul profesorilor, la cazul situaţiei din învăţământ. Aici, nu avem altceva de făcut decât să spunem lucrurilor pe nume şi oamenilor exact aşa cum stă situaţia, fără ocolişuri şi fără nici un fel de înfrumuseţare. În domeniul învăţământului, în 2008 a fost adoptată Legea 221 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor. Imediat, în noiembrie 2008, din procentul de 50% majorare salarială 17% s-a aplicat pentru toţi profesorii. Diferenţa de 33% majorare salarială nu s-a mai aplicat din cauza insuficienţei resurselor financiare şi, evident, a crizei economice care a venit în anul 2009. Până în acest moment, din legea 221 s-a aplicat partea de 17% majorare, diferenţa până la 50% - de 33% - nu a mai fost aplicată. Actul normativ care viza majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost abrogat prin legea salarizării unitare, Legea 330. Pe parcursul anului 2009 au apărut însă situaţii în care, prin sentinţe judecătoreşti, unii profesori au obţinut şi majorarea cu 33% a salariului, până la 50%. Astăzi, în România, avem cel puţin două categorii de profesori în ceea ce priveşte raportul la această lege. În romul rând, unii care nu au nici un fel de sentinţă judecătorească, ci li se aplică majorarea salarială cu 17% încă din noiembrie 2008 şi, alţii, care au sentinţe judecătoreşti cu majorare salarială de 33%. În bugetul pe anul 2010 evident că nu au fost prinse sume care să vizeze majorarea salariilor profesorilor cu încă 33%. De aceea, astăzi, suntem într-o asemenea situaţie: unii cu sentinţe, cu majorarea salariului cu 33%, alţii fără sentinţe.
Noi am propus - şi propunem, în continuare - următoarele: aplicarea unitară a legii salarizării, care vizează o creştere cu 17% încă din 2008 a salariilor profesorilor; sentinţele judecătoreşti, acolo unde există, să îşi urmeze cursul firesc şi să fie eşalonate conform graficului prevăzut de lege, să ne asigurăm ca toţi profesorii din această ţară să aibă resursa financiară pentru plata salariilor, aşa cum scrie în legea salarizării unitare. Evident că am dori cu toţii ca salariile profesorilor să fie mai mari, precum şi cele ale medicilor sau ale funcţionarilor publici. Trebuie însă să fim realişti şi să ne uităm la economie. Astăzi, atât poate România să plătească. Economia românească nu a crescut peste noapte cu 33% ca să putem majora salariile.
Am făcut eforturi în 2009 şi vom face eforturi şi în 2010 pentru a putea plăti salariile, pentru a evita derapajele sociale şi semnele bune încep să apară. Dacă astăzi noi scăpăm de sub control cheltuielile publice, compromitem viitorul României. Guvernul este apărătorul a 22 milioane de români. Sindicatele apără interesele sectoriale ale diverselor categorii profesionale şi le respectăm. Guvernul nu poate să îşi permită, în acest moment, să facă un pas înapoi de la ceea ce înseamnă asigurarea stabilităţii macro-economice. Şi paşii buni pe care i-am făcut încep să-şi arate unele roade, deşi ştiu că pentru oamenii obişnuiţi efectele pozitive în buzunarul şi în viaţa lor încă nu se resimt. Dar, aşa cum puteţi observa, dobânzile încep să scadă, inflaţia este sub control, cursul euro-leu este stabil, producţia industrială şi exporturile au început să crească, agenţiile internaţionale de rating deja au apreciat pozitiv România - şi mă refer aici al Standard&Poor's, care a ridicat de la negativ la stabil situaţia României - iar aceste lucruri se vor găsi şi în viaţa românilor, evident, nu astăzi, dar numai dacă facem în continuare ceea ce trebuie. De aceea, Guvernul este determinat să rămână în aplicarea prevederilor legale în privinţa salarizării unitare şi să păstreze echilibrele macro-economice pentru destinul României de mâine.
Astăzi luăm măsuri mai aspre, ca mâine viitorul să fie mai bun. Dacă vom ceda şi vom trece la populism şi demagogie nu vom face altceva decât să compromitem soarta României pe mulţi ani de aici înainte şi să ajungem, doamne fereşte, într-o situaţie asemănătoare cele din unele ţări din UE.
Suntem la un nivel al datoriei publice din PIB sub 30%. Dacă vom apela la majorări salariale, vom ajunge în câţiva ani de zile la maximul permis de UE, de 60% din PIB datorie publică, doar îndatorându-ne pentru plata salariilor, fără să investim nimic în locurile de muncă, adică în infrastructură şi alte lucruri de acest fel, care aduc românilor siguranţă, beneficii şi evident, pe termen lung, o creştere economică sănătoasă a acestei ţări.

În privinţa pensiilor. Vreau să ştie toată lumea că, în acest moment, legea pensiilor este în dezbatere la Parlament. Ea trebuie să fie adoptată până la sfârşitul lunii iunie de ambele camere ale Parlamentului. Această lege, pe de o parte, elimină pensiile speciale despre care am vorbit şi, pe de altă parte, asigură o creştere sustenabilă a pensiilor în România, în perioada următoare. Pensiile nu scad odată cu intrarea în vigoare a legii noi a pensiilor. Este prevăzut un mecanism de creştere a pensiilor începând cu 2011, iar în discuţiile pe care le-am avut cu sindicatele am stabilit foarte clar că valoarea punctului de pensie nu va fi mai mică de 40% din salariul mediu brut pe economie. Este minimul pe care ni-l impunem în lege şi, în funcţie de resursele economice pe care ţara le va avea, evident că această valoare va creşte. Dar facem o lege corectă cu 22 milioane de români prin eliminarea privilegiilor, a acelor pensii care nu au la bază principiul contributivităţii. Încă o dată, cei 5.600.000 de români care au o pensie obişnuită şi nu o pensie specială nu au nici un fel de problemă cu aplicarea acestei legi, din perspectiva veniturilor din pensii pe care le primesc.
În privinţa vârstei de pensionare, am convenit cu sindicatele ca în cazul femeilor care au doi sau mai mulţi copii, acestea să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare cu un an sau doi. Dar, atenţie, vorbim de majorarea vârstei de pensionare în anul 2030, deci peste 20 de ani de azi înainte, când se preconizează egalizarea vârstelor de pensionare între femei şi bărbaţi.
Fac, de asemenea, apel la Parlament pentru a adopta cât mai repede cu putinţă pachetul de legi care vizează reformele în România. Avem la Camera Deputaţilor Legea responsabilităţii fiscale, care trebuie să fie adoptată până la sfârşitul lunii martie. De asemenea, avem la Parlament legea pensiilor. Aici, mulţi ne întreabă şi vă întreabă: de ce nu desfiinţaţi pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă? Am face-o mâine, dacă ar fi posibil, dar din nefericire Curtea Constituţională a spus că nu se poate prin ordonanţă de urgenţă să se intervină în acest domeniu al pensiilor. De aceea, trebuie lege, iar legea este la Parlament şi cerem Parlamentului să adopte cât mai repede cu putinţă acest proiect extrem de important, care vizează reforma în domeniul sistemului de pensii.
În acelaşi timp, avem la Parlament Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă, două legi extrem de importante care vin să completeze Codul Civil şi Codul Penal. Dorim ca, în această sesiune, cele două Coduri să fie adoptate, astfel încât să poată în 2011 să intre în vigoare întreg pachetul legislativ în domeniul Justiţiei, pentru a avea o justiţie mult mai eficientă, mai ieftină şi rapidă în raport cu cetăţeanul, pentru că este aşteptată această măsură de către toţi cetăţenii României.
Luna viitoare va intra în dezbatere parlamentară Legea Educaţiei Naţionale, o lege extrem de importantă, aflată acum în faza dezbaterii publice, o lege care va modifica în bine învăţământul românesc în perspectiva educaţiei pe care o primesc copiii noştri de la grădiniţă până al universitate.
Mai avem în pregătire mai multe pachete de acte normative în domeniul administraţiei, sănătăţii, descentralizării, care vor intra în analiza Guvernului şi evident, în dezbatere la Parlament începând cu luna aprilie.
În concluzie, Guvernul este decis să continue mersul reformelor structurale ale societăţii româneşti, reforme care ne asigură pe termen mediu şi lung că vom avea o ţară prosperă, demnă în UE. Acesta este un drum de lung parcurs, pe care îl vom continua şi avem toată determinarea să facem acest lucru. Orice întoarcere înapoi ar însemna compromiterea şanselor României şi a brumei de stabilitate economică pe care o avem, iar dacă am reuşit să evităm derapajele economice şi sociale în 2009, cu atât mai mult în 2010 avem responsabilitatea să continuăm acest mers al reformelor.
Doi: am luat decizia, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, ca şefii companiilor de stat să aibă diminuat salariul pe întreaga perioadă a anului 2010 şi plafonat la nivelul unui secretar de stat. Am pornit de la premisa că din moment ce şi oamenii obişnuiţi suferă unele privaţiuni, unele constrângeri bugetare, nici cei care conduc companiile de stat nu vor avea beneficii materiale mai mari, deşi unii poate au performanţă şi ar merita, dar ca un efect de solidaritate vor rămâne pe întreaga perioadă a anului 2010 cu salarii plafonate la nivelul salariului de secretar de stat. Iar cei care sunt membri în consiliile de administraţie ale regiilor companiilor de stat vor avea doar 1% indemnizaţie din salariul directorului, tot ca o măsură care vine să se înscrie în linia celor vizând realizarea de economii cu cheltuielile de personal şi solidaritatea în privinţa constrângerilor bugetare. Miercuri, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă în acest sens, dar decizia deja a fost luată în şedinţa anterioară. Se pregăteşte ordonanţa de urgenţă, astfel încât acest lucru să se aplice. Oricum, până în data de 30 iunie măsura era deja prevăzută în lege. Noi extindem şi după 30 iunie această decizie cu privire la salariile celor care lucrează la companiile de stat.

Trei: am adoptat miercuri în Guvern, o hotărâre care vizează sprijinirea elevilor şi studenţilor care provin din familii cu venituri reduse, în vederea achiziţionării de calculatoare. 25.000 de elevi şi studenţi care provin din familii cu venituri foarte mici vor primi câte 200 de euro fiecare, pentru a putea fi sprijiniţi să-şi cumpere un calculator. Luni va apărea hotărârea publicată în Monitorul Oficial. V-aş ruga să informaţi şi să aveţi contactul cu şcolile şi primăriile în vederea informării, întrucât, potrivit calendarului, până în data de 21 aprilie se vor depune cererile. După aceea, se vor face anchetele sociale, astfel încât cei 200 de euro să poată fi primiţi iar calculatoarele să fie cumpărate ca un instrument de lucru, de sprijin pentru elevii şi studenţii din familii cu venituri reduse, care nu pot să-şi permită singuri cumpărarea unui calculator.
Patru. Distinşi prefecţi, în data de 31 martie expiră termenul pentru comunicare către Guvern a hotărârilor de consiliu local din judeţele pe care le reprezentaţi cu privire la programul "10 case pentru specialişti - Renaşterea satului românesc". Nu se admite nici un fel de întârziere. Primii veniţi sunt primii serviţi. Doamna ministru probabil că o să intervină de la Constanţa, pe parcursul acestei videoconferinţe. Este un proiect extrem de important al Guvernului şi care trebuie să îşi urmeze cursul potrivit graficului anunţat. V-aş ruga să ne trimiţi liste foarte clare cu cei care s-au încadrat perfect în conţinutul actului normativ, adică să pună la dispoziţie teren de 500 mp pentru casele pe care le-au solicitat şi, într-o listă suplimentară, toate celelalte probleme ridicate de unii sau de alţii cu privire la alte aspecte. Am fost la Vrancea şi /am văzut acolo că/ pot apărea şi aspecte colaterale, ele rămân în atenţia noastră. Cu prioritate vor fi şi rămân de finanţat cei care se înscriu în cadrul prevăzut de Guvern prin hotărâre. De aceea, vă atrag atenţia ca nici o zi să nu aveţi întârziere în comunicarea datelor oficiale, pentru că intrăm într-un calendar accelerat.
În privinţa Guvernului, priorităţile rămân locurile de muncă ale românilor. Sau priorităţile rămân legate de locuri de muncă şi de tot ceea ce înseamnă asigurarea creşterii economice, în vederea depăşirii acestei perioade de recesiune în anul 2010. De aceea, investiţiile publice, fondurile europene şi combaterea evaziunii fiscale rămân domenii vitale de acţiune ale Guvernului la nivel naţional şi local. Iar dvs., domnilor prefecţi, sunteţi obligaţi să urmăriţi modul în care aceste obiective sunt duse la îndeplinire, pentru că de modul în care se realizează fiecare depinde succesul economic pe termen mediu şi lung al acestei ţări. Alte resurse mai importante de creştere nu sunt, în acest moment, decât cele trei, care conduc la locuri de muncă şi la salarii plătite, pentru că dacă sunt plătite la stat taxe şi impozite, dacă mediul de afaceri este susţinut, atunci evident, că şi celelalte componente ale bugetului de stat pot să meargă mai departe.
Aş mai face o ultimă referire la dialogul social.
Domnilor prefecţi, nu uitaţi în nici o zi că dialogul social este o componentă importantă a atribuţiilor dvs. Traversăm o perioadă dificilă şi cu atât mai mult este necesar să păstrăm dialogul social intensificat cu toate categoriile sociale, cu toate sindicatele. Solicitările sunt multe şi putem rezolva punctual, uneori şi fără resurse financiare suplimentare, unele probleme a căror soluţionare ni se solicită. Important este să fiţi prezenţi, să aveţi disponibilitate la dialog, să comunicaţi cu Guvernul problemele care v-au fost ridicate, să le rezolvăm pe cele care pot fi rezolvate, să explicăm cu cărţile pe faţă şi fără populism şi demagogie acolo unde nu se poate, sau când se va putea, pentru că numai în acest fel putem să asigurăm, în continuare, stabilitatea acestei ţări din punct de vedere economic şi social.
Acum, o să vă mai atrag atenţia că am adoptat actul normativ pentru autorităţile locale cu privire la garanţiile de stat pentru cei care atrag fonduri europene, ca să-şi poată asigura partea de cofinanţare. Din nefericire, nu se prea cunoaşte în teritoriu acest lucru, astfel încât vă rog să informaţi pe toţi primarii care au proiecte europene aprobate şi nu au partea de cofinanţare asigurată. Să-i informaţi şi să le arătaţi că au o ordonanţă de urgenţă prin care pot folosi garanţia guvernamentală, garanţia statului pentru a primi partea de bani de la bancă, încât să îşi asigure cofinanţarea proiectului. Să nu aştepte nici de la consiliul judeţean, nici de la Guvern bani suplimentari. Am creat acest mecanism tocmai pentru a-i ajuta să poată să-şi ducă la îndeplinire proiectele europene pe care le-au contractat. Sunt 300 milioane de euro în acea ordonanţă de urgenţă. A fost adoptată şi o hotărâre de guvern care detaliază mecanismul de aplicare. Cer să faceţi cunoscut acest lucru tuturor administraţiilor locale care sunt într-o asemenea situaţie, să nu treacă anul şi după aceea să afle că, de fapt, aveau o posibilitate să aducă aceste fonduri europene utilizând inclusiv sprijinul statului prin garanţiile de stat.
Mă opresc aici şi îl invit pe domnul ministru Blaga să vă facă prezentările la punctul doi: măsuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru perioada sărbătorilor de Paşte, după care miniştrii prezenţi, dacă vor dori, vor interveni punctual şi apoi vor urma întrebările dvs.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 27.03.2010
(sursa: http://www.gov.ro/transcrierea-declaratiilor-primului-ministru-emil-boc-in-cadrul-videoconferintei-cu-prefectii__l1a108507.html)

Emil Boc: Domnule ministru Blaga, aveţi cuvântul.

Vasile Blaga: Mulţumesc, domnule prim-ministru.
Domnilor miniştri, domnilor prefecţi, v-am trimis astăzi, semnat, planul de măsuri pe care urmează să le ia structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor pe perioada sărbătorilor de Paşti. În misiunile din această perioadă vor acţiona, în medie, aproximativ 24.000 de cadre ale Ministerului, peste 10.000 de poliţişti, 5.000 de jandarmi, 2.000 de poliţişti de frontieră şi 7.000 de lucrători de la Situaţii de Urgenţă. Numai în Bucureşti vor acţiona circa 1.500 de poliţişti, 500 de jandarmi şi 500 de lucrători de la Situaţii de Urgenţă. Particularitatea acestui an o reprezintă sărbătorirea Paştelui ortodox în aceeaşi perioadă cu cel romano-catolic, de aceea va trebui să asigurăm măsuri specifice de patrulare şi intervenţie la peste 14.500 de biserici, la 630 de mănăstiri ortodoxe şi la peste 1.000 de lăcaşe de cult romano-catolice. De asemenea şi mâine – şi vă rog să aveţi grijă – când sărbătorim Floriile, vor fi asigurate toate măsurile necesare pentru prevenirea unor evenimente nedorite. În zilele premergătoare – şi vă rog să verificaţi asta – vom acţiona împreună cu ceilalţi colegi de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor în pieţe, târguri sau alte locuri, în primul rând pentru verificarea legalităţii activităţii agenţilor economici care prelucrează, depozitează, transportă, comercializează animale vii, ouă sau alimente de origine animală. De asemenea, veţi acţiona pentru prevenirea furturilor de animale şi pentru verificarea modului în care se respectă normele sanitar-veterinare. În noaptea de Înviere şi în zilele de Paşti, vor fi aplicate măsuri atât pe raza localităţilor şi la lăcaşele de cult în care sunt organizate slujbe religioase cu un număr mare de participanţi, dar şi la locurile în care se vor desfăşura manifestări cultural-artistice. Pentru menţinerea şi asigurarea ordinii vor acţiona în regim intensificat patrule şi echipaje auto Poliţie, jandarmi, Poliţie de frontieră, iar la marile catedrale se vor realiza dispozitive fixe cu participarea poliţiştilor şi jandarmilor. Măsuri speciale vor fi instituite şi pe căile rutiere. În mod deosebit, în interiorul localităţilor dar şi pe arterele care converg spre biserici, şi pe drumurile naţionale, în special în zonele turistice consacrate: Valea Prahovei, Valea Oltului, nordul Moldovei, litoral. Pentru prevenirea şi pentru combaterea excesului de viteză şi a conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului vom acţiona cu peste 500 de echipaje de Poliţie. Rugămintea mea este să acţionaţi la vedere, să vă vadă cei care, eventual, sunt tentaţi la astfel de activităţi /şi să vadă/ că nu suntem fericiţi dacă, pe urmă, luăm măsuri împotriva celor pe care îi prindem sub influenţa alcoolului sau dacă, mai rău, se întâmplă accidente pe căile rutiere. Asigurarea de informaţii şi recomandări utile pentru cei care se deplasează pe căile rutiere aglomerate va constitui o prioritate pentru noi în această perioadă. Vom lua toate măsurile necesare şi vom instrui, la punctele de trecere a frontierei, în plus personalul necesar, pentru că se estimează un flux important de mijloace auto care vor intra sau ieşi din ţară în această perioadă. Avem planificat, domnule prim-ministru, un număr suficient de echipaje de Poliţie, peste 3.500, astfel încât nu cred că vom avea probleme deosebite. Cu bucurie vă anunţ că nu se prognozează evenimente deosebite din punctul de vedere al situaţiilor de urgenţă, deci se pare că, în sfârşit, după mai mulţi ani, nu vom avea inundaţii sau alte lucruri de acest gen în această perioadă.
Emil Boc: Mulţumesc, domnule ministru. Dacă ceilalţi colegi miniştri doresc să intervină? Doamna ministru Udrea, de la Constanţa, pentru programul „Renaşterea Satului Românesc”. Vă rog, doamnă ministru.
Elena Udrea: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua, domnilor colegi, bună ziua tuturor! Două probleme aş fi vrut să aduc în discuţie în acest moment. O dată, problema desfăşurării programului „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti”. Aşa cum am stabilit în cealaltă videoconferinţă, prefecţii au trecut la treabă şi au trimis către noi solicitări. La momentul acesta, centralizăm la ANL în jur de 5.000 de solicitări din teritoriu dar constat, chiar aici, la Constanţa, diferenţe între ce a ajuns la noi şi ce a mai plecat zilele trecute. Chiar Constanţa este printre localităţile care au trimis un număr foarte mare de cereri – 650 de case sunt solicitate a fi construite prin acest program. Există şi alte judeţe care merg foarte bine. Rugămintea ar fi către prefecţi să grăbească transmiterea solicitărilor către ANL, pentru că la 31 martie noi, conform principiului pe care l-am declarat data trecută, primul venit - primul servit, deja vom stabili care sunt primele amplasamente pentru care începem procedurile. Deci, chiar dacă, aşa cum stau lucrurile şi acum avem foarte mult de lucru, am vrea deja să pornim proceduri pentru probabil în jur de 5-6- 7.000 de case, la 31 martie. Rugămintea este ca prefecţii să trimită tot ce primesc cât mai repede către ANL, ca să ştim şi noi care sunt... să facem o prioritizare a demarării acestor proceduri. Asta pe de o parte.
Pe de altă parte, domnule prim-ministru, sunt la Constanţa pentru că încercăm să pregătim deschiderea litoralului şi ne-am lovit de o problemă care am întâlnit-o aici - o ştim din anul trecut, dar cu siguranţă ea este la nivelul întregii ţări - şi anume problema construcţiilor care se ridică în mod abuziv. Este cu atât mai gravă în situaţia Constanţei, pentru că aceste construcţii se ridică pe litoral. Şi un caz concret de ieri: avem, în staţiunea Costineşti, construcţii care continuă a se ridica, deşi au primit /dispoziţie de/ sistare a lucrărilor de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi o situaţie pe cât de hilară pe atât de gravă: deşi în delegaţia, sau în echipa de ieri cu care am făcut inspecţia litoralului erau ministrul, prefectul, primarul, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii, directorul BTT-ului am fost în situaţia de a privi neputincioşi cum şantierul, care primise deja de 24 de ore /dispoziţie de/ sistare a lucrărilor, continua - se descărca acolo nisip, se lucra la capacitate maximă şi asta este, în opinia noastră, în opinia mea, o dovadă că statul este ignorat. Se ignoră respectarea legilor şi autoritatea statului. Deci ar trebui, noi solicităm sprijin din partea colegilor din Guvern, din partea dumneavoastră direct pentru ca, la Constanţa, cel puţin în zona litoralului, să putem să impunem respectarea legilor în ceea ce priveşte construcţiile, ridicarea construcţiilor. Am hotărât aici să instituim un comandament care să pregătească litoralul, dar care să aibă ca unul din principalele obiective verificarea tuturor construcţiilor, identificarea situaţiilor în care aceste construcţii sunt abuzive şi dispunerea intrării în legalitate, inclusiv acolo unde legea permite, în acest moment, desfiinţarea acestor construcţii pe cheltuiala celor care au încălcat legea. Acest comandament, în opinia noastră, ar trebui să fie - să-i solicităm sprijin domnului ministru Vasile Blaga - ar trebui să fie constituit la nivelul prefecturii. Din acest comandament ar trebui să facă parte reprezentantul MDRT, reprezentantul Inspectoratului în Construcţii, reprezentantul, desigur, al Poliţiei Judeţene, al Inspectoratului Teritorial de Muncă, al Gărzii de Mediu. Sunt câţiva din reprezentanţii autorităţilor deconcentrate care ar trebui să participe la acest comandament care ar avea ca scop pregătirea litoralului, oprirea ilegalităţilor şi abuzurilor în ceea ce priveşte construirea pe litoral şi impunerea autorităţii statului şi a autorităţii publice locale, în acelaşi timp. Pentru că, realmente, primarii aici - sunt de bună credinţă şi nu-şi dau acordul pentru ceea ce se întâmplă - sunt ignoraţi, sunt luaţi peste picior şi nu-i bagă nimeni în seamă, nimeni nu-i respectă. Dacă au apucat să amendeze, aşa cum s-a întâmplat la Costineşti, s-a făcut uneori plângere penală pentru abuz în serviciu. Situaţia este realmente gravă şi, dincolo de problema turismului şi de problema urbanismului şi a regimului de construcţii, cred că este o problemă de autoritate a statului, pe care ar trebui să o întărim. Deci, de aceea am ţinut să vă spunem lucrurile acestea pentru că totul este foarte /.../. Suntem clar în discuţiile legate de ceea ce am văzut ieri, cu rugămintea ca dumneavoastră personal dar şi colegii din Guvern să ne ofere sprijin, pentru că singuri - s-a văzut de ieri - nu putem să ne descurcăm.
Emil Boc: Mulţumesc, doamnă ministru. Împreună cu domnul ministru Blaga o să facem un calendar exact a ceea ce putem face din punct de vedere legal, astfel încât autoritatea statului să fie restabilită. Nu este admisibil ca alţii să facă regulile după alte criterii decât cele prevăzute de lege, cu sfidarea cetăţeanului şi a interesului public. Împreună cu domnul ministru Blaga vă vom preciza exact ce vom face în acest caz punctual, cu implicarea autorităţilor statului care ne pot sprijini. Domnul ministru Funeriu doreşte să aibă o intervenţie. Vă rog, domnule ministru.
Daniel Funeriu: Da, foarte scurt.
Domnilor prefecţi, domnule prim-ministru: 3-11 aprilie, vacanţa de Paşte – îi rog pe reprezentanţii Guvernului în teritoriu să acţioneze astfel încât copiii să fie protejaţi. Doi, aşa cum a spus şi domnul prim-ministru, suntem în perioada de dezbatere publică a legii educaţiei. Noi am făcut din această dezbatere publică un efort care, spun eu, este fără precedent în dezbaterea legilor, diferitelor variante ale legilor educaţiei. Întreg aparatul ministerului, atât de la nivel central cât şi de la nivel local, inspectoratele sunt mobilizate pentru aceste acţiuni, pentru că acest Guvern şi eu personal credem într-o modernizare care este explicată fiecărui profesor, fiecărui părinte, fiecărui elev. Ne luăm foarte serios această misiune de a dezbate public o lege fundamentală pentru România. La nivelul fiecărui inspectorat, sunt convins, există un calendar pentru dezbateri şi vă solicit, domnilor prefecţi, sprijinul în acest domeniu. Pentru prima dată autorităţile locale, pentru prima dată primarii, consiliile locale, părinţii sunt implicaţi în acest proces şi vă rog foarte mult să colaboraţi cu inspectorate şcolare astfel încât această dezbatere să ajungă şi la nivelul comunităţilor locale – care sunt, împreună cu părinţii, actori principali ai sistemului de educaţie şi, înţelegem ca vocea lor să fie ascultată în consecinţă.
Ultimul punct este, reiterez aspectul pe care l-a evocat şi domnul prim-ministru în ceea ce priveşte deschiderea pentru partenerii sociali. Vedem ceea ce se întâmplă şi eu cred că acţiunea Guvernului, cât şi legea pe care o pregătim creează oportunităţi şi, în acelaşi timp, rezolvă nişte probleme care s-au acumulat în ultimii ani. Desigur, tentaţia este mare acum ca toate problemele acumulate să fie puse în seama noastră. Nu este nici o problemă, ne asumăm instituţional aceste probleme care s-au creat în timp şi acţionăm pentru rezolvarea lor. Vă rog, de aceea, domnilor prefecţi, să aveţi deschiderea maximă pentru partenerii sociali, mai ales în domeniul educaţiei. Am văzut că sunt unele judeţe, cum este judeţul Buzău, în care situaţia a fost tensionată şi, încetul cu încetul, prin intervenţia inspectoratului, prin discuţii şi prin explicarea lucrurilor în mod real, inclusiv din partea prefectului, situaţia s-a detensionat şi vă invit să participaţi la acest dialog permanent cu partenerii sociali.
Vă mulţumesc. Şi dacă sunt probleme legate de Ministerul Educaţiei, sunt la dispoziţia dumneavoastră să le discutăm.
Emil Boc: Mulţumesc, domnule ministru. Domnul Şeitan, dacă de la Gorj are vreo intervenţie.
Mihai Şeitan: Da, domnule prim-ministru, mulţumesc frumos.
Domnilor colegi, onoraţi prefecţi, vreau să ridic două probleme, domnule prim-ministru. Prima se referă la adâncirea puţin a problemei fondurilor structurale europene. Aş solicita domnilor prefecţi să accentueze popularizarea acestor fonduri mai ales pentru resursa umană - ştiut fiind că avem nevoie de oameni calificaţi pentru tehnologii noi, pentru investiţiile pe care le preconizăm - pentru a demara, într-o legătură prietenoasă cu Agenţia de Management, astfel de proiecte care se referă la programele structurale pentru resursa umană şi structurile ei teritoriale. Aş insista /.../ ca aceste lucruri să se petreacă în cadrul unui dialog social la care instituţiile descentralizate, subordonate Ministerului Muncii – aici mă refer în special la cele legate de Agenţiile de ocupare – să participe.
În al doilea rând, domnule prim-ministru, aş vrea să ridic problema unei accentuări a pregătirii în zona evaziunii fiscale. Şi nu mă refer la evaziunea fiscală în sine, cât atât la evaziunea în domeniul muncii. Întărim şi dorim să întărim, cu ajutorul prefecturilor şi operării între organele descentralizate, activităţile pentru evitarea muncii la negru sau la gri, tocmai pentru a putea crea soluţii pentru ocuparea clară a oamenilor, pentru a nu rata posibilitatea ca aceşti oameni să aibă pensie sau somaj.
Şi nu în ultimul rând, dacă ne referim la dialogul social cred că una dintre problemele esenţiale în dialogul local este aceea de a folosi expertiza locală pe care o avem deja în domeniul salarizării unitare – dacă am în vedere /agenţiile de prestaţii sociale/, dar şi în ceea ce priveşte pensiile – dacă mă refer la Casele Judeţene de Pensii. Rog foarte mult prefecţii să utilizeze aceste capacităţi, tocmai pentru a face dialogul la fel precum cel de astăzi pe care l-am avut la Gorj cu sindicatele din învăţământ şi din administraţia publică, spre a se lămuri anumite elemente care nu se cunosc la nivelul acesta.
Vă mulţumesc, domnule prim-ministru.
Emil Boc: Mulţumesc domnule ministru pentru precizările făcute. Acum dacă sunt întrebări punctuale din partea d-voastră.
Emil Boc: Vă rog domnule prefect, Alba.
Prefectul de Alba: Bună ziua tuturor. Două chestiuni punctuale. Unu – în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, /s-a lansat/ măsura 125. În judeţul Alba avem foarte multe drumuri forestiere care, actualmente, sunt în proprietatea statului şi în administrarea RNP-ului, dar ele deservesc fizic, teritoriu suprafeţe silvice - proprietăţi private, ale cetăţenilor, ale comunităţilor, ale comunelor. Ştim că pe 125, să fie eligibile, aceste drumuri ar trebui să fie în proprietatea comunităţii, sau a celor care solicită, a primăriilor în speţă. Noi am promovat o Hotărâre de Guvern, de transmitere a acestor drumuri din proprietatea statului în proprietatea comunităţilor, primăriilor respective. Este la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Acesta ar fi un punct.
Şi, celălalt punct – avem foarte multe lucrări demarate pe Ordonanţa 7, demarate în 2007 şi în 2009, sunt în diferite stadii fizice de execuţie şi în diferite stadii de plăţi. Ar mnai fi diferenţe de plăţi, dacă în anul ăsta avem posibilitate să se continue aceste lucrări. Mulţumesc.
Emil Boc: Mulţumesc domnule prefect. Este în analiză la Ministerul Muncii, avem o problemă că nu poate fi promovată decât prin lege o asemenea modificare. Domnul ministru Blaga o să vă dea câteva detalii. Încercăm să găsim şi alte soluţii.
Vasile Blaga: S-a discutat cu domnul ministru Borbely. Va trebui modificat Codul silvic. Situaţia este în toată ţara, nu numai în Alba, iar al dumneavoastră act normativ nu poate fi promovat decât prin lege, nici măcar prin ordonanţă de urgenţă. Fiindcă, altfel, eu îl promovam imediat, prin Hotărâre de Guvern. Va trebui modificat Codul silvic /..../. Dar domnul Borbely sper să vină cu un proiect de lege pe care să-l propunem în regim de urgenţă.
Emil Boc: Mulţumesc domnule ministru.
Vă rog, dragi colegi, dacă mai sunt intervenţii punctuale, pe probleme de interes general. Alte judeţe. Vreau să vă atrag atenţia dumneavoastră şi să îi trageţi de urechi pe cei fie de la Direcţiile de Muncă, fie de la Direcţiile de Finanţe, în cazul în care apar întârzieri nejustificate cu privire la plata unor indemnizaţii sau drepturi. Nu avem probleme în ţară cu plata resurselor financiare. Avem bani pentru salarii, avem bani pentru pensii, avem bani pentru plata alocaţiilor şi a celorlalte drepturi prevăzute de lege, evident. Nu alte drepturi, care nu au acoperire legală. Dar, acolo unde apar întârzieri din cauza indolenţei, a incapacităţii profesionale, a, ştiu eu, prostiei, v-aş ruga să luaţi măsuri pentru a-i demite. Nu vreau să mai aud la Bucureşti plângeri că la nu ştiu Direcţie de Muncă nu s-a plătit indemnizaţia pentru creşterea copiilor, sau un alt drept social prevăzut, pentru că cineva nu a prelucrat un dosar în termen. Răspundeţi de aplicarea acestei legi acolo, iar unde nu interveniţi, schimbăm în bloc şi prefect şi director de Direcţie de Muncă etc. Pentru că eu m-am săturat să tot primesc la Bucureşti /plângeri/ de acest fel. Dacă dumneavoastră nu interveniţi, voi fi obligat să intervin cu miniştrii de la Bucureşti şi să tăiem capete. Dacă am avea probleme cu banii am spune: “domnilor, n-avem bani, avem probleme”. Este aici ministrul Finanţelor şi poate garanta că nu avem nici un fel de problemă cu asigurarea resurselor financiare pentru plata salariilor, pensiilor, alocaţiilor sociale, prevăzute de lege. Dacă însă, din motive care ţin de comoditate sau incompetenţă, apar probleme, interveniţi dumneavosatră, dacă nu, intervenim noi. Am primit o grămadă de sesizări de acest fel şi am văzut de multiple ori că doar proasta organizare, incapacitatea de a soluţiona dosare şi de a trimite cererile aferente spre deschiderile de credite /pentru/ plata drepturilor aferente au făcut obiectul unor plângeri din partea oamenilor. Pe acest fond de criză economică orice întârziere creează suspiciuni că nu ar fi bani, or această problemă nu există, repet, cu privire la drepturile legale prevăzute de lege şi în acte normative cu valoare de lege. Nu avem această problemă, în momentul de faţă.
Alte intervenţii, dacă sunt. Dacă nu mai sunt intervenţii, vă doresc o zi bună, spor la treabă şi ne auzim în perioada următoare, din nou, la videoconferinţă şi la vizitele în teritoriu.
Sărbători fericite nu vă spun de acum, pentru că, probabil, ne vom mai vedea până la Paşti, într-o formulă sau alta. Dar, de Florii, tuturor celor care sărbătoriţi onomastica, d-voastră şi tuturor românilor vă urez “La Mulţi Ani!” şi “Sărbători Fericite!”, în continuare. Spor la treabă!

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 27.03.2010

(sursa: http://www.gov.ro/transcrierea-declaratiilor-ministrilor-vasile-blaga-ministrul-administratiei-si-internelor-elena-udrea-ministrul-dezvoltarii-regionale-si__l1a108513.html)
© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.