04 March 2010

Anunţarea cutremurului


Peste tot se vorbeşte despre un sistem care anunţă cutremurul cu câteva zeci de secunde înainte. Constat că foarte puţină lume înţelege despre ce este vorba. Astăzi aud un ofiţer de la nu ştiu ce armă din Vrancea care spune că sistemul la ei nu este implementat.

Nu sunt un specialist, dar aş vrea să spun cum funcţionează acest sistem. Un cititor de vibraţii (un fel de seismograf) este legat la un dispozitiv special care, în momentul în care amplitudinea mişcărilor depăşeşte o anumită valoare, trimite un semnal tuturor abonaţilor. De unde sunt acele zeci de secunde?

http://geology.csupomona.edu/drjessey/class/Gsc101/eqwaves.gif
(sursa: http://geology.csupomona.edu)

Seismul se transmite de la epicentru spre alte zone prin intermediul undelor seismice, unele sunt de volum, altele de suprafaţă. Fără a intra în amănunte, cutremurul se transmite precum undele pe suprafaţa unui lac. Viteza undei este de aproximativ 4 km/s. Dacă de la epicentru până la Capitală sunt 300 de km, atunci unda seismică va ajunge în Bucureşti în 300 km : 4 km/s = 75 secunde. Dacă semnalul de anunţ vine într-o secundă sau două, beneficiul este de 73 de secunde. Cu cât eşti mai departe de epicentru, secundele se înmulţesc, dacă eşti chiar în Vrancea, unde se întâmplă cutremurul, nu ai cum să foloseşti sistemul pentru că primeşti semnalul de anunţ o dată cu cutremurul.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.