29 September 2011

Atenţie, ceva de bine!


Programul Norvegian de Cooperare cu Romania (Norway Grants)
Obiective

Scopul acestui proiect a fost imbunatatirea cercetarii atmosferice in Romania, lucru care permite o observare si o intelegere mai buna a proceselor atmosferice si hidrologice, sprijinand astfel actiunile de luare a deciziilor in domeniul protectiei mediului. Proiectul a contribuit la crearea unei noi infrastructuri (Observatorul de cercetare 3D a atmosferei din Romania), capabila sa combine intr-un mod armonios activitatile de cercetare, educatie si demonstrative si sa reprezinte un organism consultativ pentru autoritatile din domeniul protectiei mediului. Schimbarile climatice reprezinta una din cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea umana.calitatea aerului, subtierea stratului de ozon, schimbarile climatice reprezinta subiecte care primesc un interes considerabil in domeniul social si politic. Potentialul impact a schimbarilor atmosferice asupra economiei si sanatatii umane sunt dramatice. Cercetarile realizate in ceea ce priveste cauzele, consecintele si reducerea consecintelor acestor schimbari sunt esentiale pentru luarea unor masuri bine informate
Durata proiectului: 2009-2011
Parteneri

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronica, Institutul Norvegian pentru Cercetari Atmosferice, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru-Ioan Cuza” Iasi, Universitatea Politehnica Timisoara, Administratia Nationala de Meteorologie, Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, Universitatea din Bucuresti
Rezultate

Acest proiect si-a propus si a realizat crearea primului observator atmosferic 3D in Romania (si pana acum unic in SE Europei), dedicat cercetarii si monitorizarii proceselor atmosferice si a componentilor din atmosfera joasa si troposfera. Infrastructura permite implementarea unor noi proiecte si idei referitoare la explorarea tuturor fenomenelor atmosferice, inclusiv interactiunea atmosferei cu pamantul, hidrosfera si biosfera.
RADO va deveni in viitor una din cele mai importante facilitati in cercetarea fundamentala, in activitatile de monitorizare continua, in procesul de invatamant si informare. RADO va reprezenta punctul de interes pentru numeroase experimente internationale, menite sa cerceteze chimia atmosferei.

Website proiect:
http://rado.inoe.ro/
(http://enviro.ubbcluj.ro/cercetare/proiecte%20de%20cercetare/RADO.php)

ATMOSPHERE AND EARTH PHYSICS - ROMANIAN ATMOSPHERIC RESEARCH 3D OBSERVATORY: SYNERGY OF INSTRUMENTS* var 1
ATMOSPHERE AND EARTH PHYSICS - ROMANIAN ATMOSPHERIC RESEARCH 3D OBSERVATORY: SYNERGY OF INSTRUMENTS* var 2

Ei bine... iată o veste bună legată de faptul că ceva s-a finalizat în România.

Observatorul Atmosferic Român (RADO), cel mai important centru de investigare a atmosferei joase din Sud-Estul Europei, a fost inaugurat miercuri la Măgurele, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE).

Proiectul, în valoare de peste 2,8 milioane de euro, a fost finanţat prin Programul Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă şi cofinanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a României.

La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn, ofiţer de proiect la Direcţia Generală pentru Cercetare Ştiinţifică a Comisiei Europene, Ciaran Dearle, precum şi numeroşi experţi străini şi români din domeniul cercetării calităţii aerului şi schimbărilor climatice.

http://www.agerpres.ro/media/images/2011-09/09281943-1203399749.jpg

Scopul proiectului RADO este să contribuie la crearea unei noi infrastructuri constând într-un observator de cercetare 3D a atmosferei, capabil să combine activităţi de cercetare, educaţie şi practică aplicativă. Observatorul Atmosferic Român este un centru atmosferic de nivel mondial, care dispune de instrumente de ultimă generaţie, iar datele colectate sunt puse la dispoziţia reţetelor de cercetare din întreaga lume. RADO va deveni un centru activ pentru implementarea unor noi proiecte menite să exploreze fenomenele atmosferice şi interacţiunea atmosferei cu suprafaţa Pământului, hidrosfera şi biosfera.

Proiectul a costat 2,87 milioane de euro, contribuţia Romaniei reprezentând 15%. În prezent, există staţii de măsurare la Cluj, Iaşi, Timişoara şi Băneasa, unde sunt şi cele mai importante universităţi, acestea furnizând date către centrul din Măgurele.AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/84514-INOE-a-inaugurat-un-observator-de-cercetare-3D-a-atmosferei-finantat-de-Norvegia.html)

5 comments:

Stejarul said...

"Ceva de bine" este un miracol pentru actualul regim. Ca orice miracol am emotii ca sa nu dureze doar trei zile.

Bibliotecaru said...

Ghinionul României se va sparge până la urmă, altfel devine fatalitate.

Anonymous said...

Statii exista mai de mult si in alte orase ...orice orb se loveste de cite una pe strada'......de pe vremea lui Tariceanu!

Anonymous said...

Am sa ma duc azi la o asemenea statie sa vad din ce "program" face parte!

Bibliotecaru said...

Şmecheria cu acestea este că sunt 3D şi nu 2D, ca până acum.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.