06 September 2011

Băsescianismul învinge Realitatea Media


Deşi editorial Realitatea TV şi Antena 3 se află în permanentă confruntare (cele două posturi se tot laudă că sunt pe locul întâi), la nivelul uman al managementului există o colaborare împotriva "oamenilor preşedintelui".

Nu pot să nu observ că arma financiară lansată de preşedinte în coasta instituţiei media condusă financiar, la acea vreme, de S.O. Vântu... a făcut ravagii în instituţia vizată.

Elan Schwartzenberg a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că directorul general al trustului Intact, Camelia Voiculescu, s-a oferit să îl ajute cu echipamente sau conţinut media, în condiţiile în care Realitatea TV trece printr-o perioadă dificilă, având conturile blocate.

"Am avut o dovadă de suflet, de umanitate, de transparenţă care m-a emoţionat. M-a sunat Camelia Voiculescu, care practic este concurenţa numărul 1 a Realităţii TV. Camelia Voiculescu m-a sunat, nefiind vreo prietenă apropiată, nefiind parteneră de business, repet concurentă directă. Mi-a spus: «Elan, dacă te pot ajuta, cu absolut orice, dacă ai echipamente sechestrate, dacă ai orice fel de problemă, dacă ai nevoie de echipamente de la noi, de conţinut de la noi, de orice formă de ajutor, îţi stau la dispoziţie»", a declarat Schwartzenberg.

"Pentru mine, gestul acestei femei, o doamnă mai bine spus, o mare doamnă, care nu îmi e nici prietenă, nici asociată, arată că în România putem să avem o concurenţă loială şi cred, mai mult decât atât, că cei din clasa politică (...) pot învăţa ceva din acest gest: loialitate, fairplay. Suntem concurenţi, suntem în concurenţă, dar nu ne dăm cu bâtele în cap, nu ne înjurăm", a mai spus Elan Schwartzenberg.

Trustul Realitatea Media şi-a cerut insolvenţa, primul termen stabilit de instanţă pentru analizarea acestei solicitări fiind 7 septembrie, potrivit site-ului Tribunalului Bucureşti, unde dosarul a fost înregistrat pe 2 septembrie.

Cererea insolvenţei nu presupune neapărat intrarea în faliment a unei companii.

De altfel, Schwartzenberg a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că cererea insolvenţei depusă de Realitatea Media este o procedură de reorganizare judiciară, cu care Sebastian Ghiţă, managerul companiei, este de acord.

El a mai precizat că legea obligă o companie aflată în insolvenţă să autoiniţieze procedura de reorganizare judiciară. De asemenea, el a explicat că scopul său este ca, în câţiva ani, să rezolve toate problemele, "fără presiunea creditorilor, fără a avea conturile blocate" şi cu posibilitatea de a activa în mod normal.

Potrivit lui Schwartzenberg, compania are două mari probleme în prezent: datoriile mari din trecut, "nu neapărat justificate", şi pierderi lunare destul de mari.

Sebastian Ghiţă, care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat în octombrie 2010 managementul societăţii Realitatea Media, care deţine licenţele audiovizuale pentru televiziunile Realitatea TV şi The Money Channel, dar şi pentru posturile de radio Realitatea FM şi Guerrilla. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat la momentul respectiv de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

După mai multe luni de conflicte între Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat, pe 29 aprilie, că a cumpărat 91% din acţiunile la Bluelink Comunicazione, acţionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri deţinând în prezent 82% din grupul media. Ulterior, copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu au anunţat într-o conferinţă de presă că tatăl lor nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.
(http://www.mediafax.ro/cultura-media/elan-schwartzenberg-camelia-voiculescu-mi-a-oferit-ajutorul-8704401/)


http://fs67.trilulilu.ro/imgs/Bibliotecaru/presedintele-inchide-televiziuni_2cde980f5a89db.jpg

9 comments:

nimrod said...

Biblio,

Băsescu n-are nici un amestec în involuţia Realităţii. Aşa se întâmplă când vrei să pari bogat: rişti să ajungi sărac lipit.

Bibliotecaru said...

Declinul a început totuşi în urma lungului control. Cea de a doua lovitură, în continuarea celei dintâi, a fost cea problema plăţilor pe "drepturi de autor". Din câte ştiu au fost făcute şi ceva arestări din trust, inclusiv ale patronului SOV...

Poate că şi intervenţiile directe ale preşedintelui în ceea ce priveşte "mogulii" au o legătură, însă blocajul financiar de pe urma acelui "control" cred eu că a fost bomboana de pe colivă.

Sigur că da, totul a plecat de la ceea ce spuneţi, unii oameni când dau de nişte bani, în loc să investească în dezvoltarea afacerii, îşi cumpără tot felul de lucruri de care nu au nevoie numai ca să arate mai bogaţi decât sunt.

Eu unul nu-l plâng pe domnul Vântu şi nici pe cei din trustul de presă, oricine este vinovat va trebui să plătească, fie cu bani, fie cu libertatea... totuşi nici nu pot să uit intervenţiile nepermise ale preşedintelui. Din partea cetăţeanului Traian Băsescu ar mai fi cum ar mai fi, dar preşedintele nu avea dreptul să vorbească în acest fel împotriva unei afaceri. De aici înainte orice televiziune particulară va fi şantajabilă de către "Puterea în Stat" exercitată în nume propriu.

Vom vedea ce va fi, nu este încă un sfârşit de drum. Personal însă mi-aş dori ca instituţiile statului să funcţioneze normal, să nu fie ceva anormal nici la controlul unei firme şi nici la reacţiile "umane" ale preşedintelui.

Anonymous said...

Pe de alta parte insa, eu nu mai suport sa ma uit la Realitatea. M-as uita la ei daca ar deveni o platforma unde niste oameni sanatosi la cap (care nu fac politica sau nu ajung la TV din partea partidelor politice) sa vina sa spuna cu argumente, proiecte si programe, cap-coada, cu finantare, cu institutii, cu parteneri, cu resurse umane, etc prin care sa scoata la nivel sectorial tara din rahat.
Sa vina unul sa prezinte prioritatile din agricultura, ce poate face statul, ce nu poate face statul, cat mai dureaza una-alta, cum sa conlucreze mediul privat cu cel de stat, sa vina unul pe mediu sa ne spuna sa nu ne puna dracu' sa ne jucam cu Rosia Montana pentru ca aia-i o bomba cu ceas, mai ceva ca Fukushima si tot asa.

Inca sunt socat de sintagma "nunta lu' Borcea". Am fost in munti cand a avut loc evenimentul dar inca sunt socat de aceasta chestie. Oare cand va fi "inmormantarea lui Borcea", va mai fi atata agitatie mediatica?

Bibliotecaru said...

Ceea ce mă deranjează pe mine la televiziunile Realitatea TV şi Antena 3, dar şi la celelalte, în mai mică măsură, este că emisiunea are un desfăşurător extrem de strict. Ei se gândesc înainte... avem problema A, B, C, D, deci va trebui să avem 10 minute problema A, cate 2 minute de invitat, apoi 15 minute problema B, câte 3 minute de invitat, apoi 10 minute pauză, şi 5 minute problema C, câte un minut de invitat şi restul pentru problema D... ieşit că intră MCR-ul (Master Control Rooom). Este un stil cam "cretinel", pentru că practic sileşti invitaţii să spună ce vrei să spună, nu prea le laşi nici iniţiativă şi nici desfăşurare.

:D Dacă nu mă fac pe mine director de programe...

Anonymous said...

Ce sa le faci, au devenit televiziuni mari, nu e ca la OTV unde (pe vremuri, ca nu mai stiu de multa vreme ce se-ntampla pe acolo) statea Diaconescu si povestea cate-n luna si-n stele, si zicea bogda proste cand mai dadea vreun psihopat telefon ca sa intre in direct...

Bibliotecaru said...

La fel e şi acum la OTV. Ba mai dau şi în reluare fără să spună... :D

Anonymous said...

Da? Credeam ca s-au ridicat, ca au continut, emisiuni, realizatori, subiecte, chestii...Citisem mai demult ca s-au mutat in sediu nou, mare...

Anonymous said...

Da? Credeam ca s-au ridicat, ca au continut, emisiuni, realizatori, subiecte, chestii...Citisem mai demult ca s-au mutat in sediu nou, mare...

Bibliotecaru said...

Nu contează cât de mare e sediul ci cât de jucăuş. :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.