29 September 2011

Ce bine că am investit, dar am recuperat ceva din investiţie?


Mitul marilor investiţii în România... nu prea rezistă. Astăzi episodul Nokia.

Să recapitulăm.
• 12 martie 2007 - autoritatile locale din Cluj confirma interesul concernului Nokia pentru deschiderea unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu. Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, declara ca firma finlandeza a avut doua cerinte exprese: punerea la dispozitie a terenului si asigurarea tuturor utilitatilor necesare (drumuri de acces, curent, gaze, apa). Pentru a doua cerinta este nevoie de realizarea unor investitii suportate de guvern si estimate la 33 de milioane de euro.

• 26 martie 2007 - este semnat, in prezenta primului ministru Calin Popescu Tariceanu, un Memorandum intre directorul Parcului Tetarom III si compania Nokia, prin care partea romana se angajeaza sa puna la dispozitia acesteia un teren de 90 de ha in comuna Jucu. Nokia isi oficializeaza astfel intentia de a deschide in Romania o fabrica de telefoane mobile, printr-o investitie directa estimata la 60 de milioane de euro.

• Noiembrie 2007 - Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, a declarat ca pana in acel moment se investisera in jur de 17 milioane de euro in crearea infrastructurii de sustinere a parcului industrial Nokia: drumuri de accces, reteaua de apa, gaz si electricitate.

• Ianuarie 2008 - apar primele informatii potrivit carora producatorul german Daimler ar fi interesat de deschiderea in imediata vecinatate a complexului Nokia de la Jucu a unei uzine de asamblare a autoturismelor Mercedes. Proiectul, estimat la 400 de milioane de euro, ar putea sa se intinda pe o suprafata de 170-200 de hectare, urmand sa fie angajate in jur de 4.000 de persoane. Pe 30 ianuarie 2008, CJ Cluj si-a dat acordul pentru extinderea Parcului Industrial Tetarom III (159 hectare) cu 170 de hectare, pentru ca numeroase companii straine din domeniul aeronauticii, componentelor auto sau al productiei de automobile si-au exprimat interesul fata de acest teren. Nokia detine pana in prezent 90 de hectare din cele 159 ale parcului industrial, pe restul suprafetei urmand sa se mute o serie de furnizori ai fabricii. Deja si-au anuntat intentia de a investi la Jucu gigantul chinez BYD, care va produce acumulatorii pentru telefoane, dar si cea mai mare editura din tarile scandinave, Hansaprint, care va produce pentru Nokia manualele de utilizare si ambalajele telefoanelor. Nokia si furnizorii sai vor crea aproximativ 15.000 de locuri de munca. Autoritatile locale estimeaza ca, atunci cand parcul industrial va functiona la capacitatea sa maxima, statul va incasa din taxele si impozitele pe salarii si pe profit in jur de 100 de milioane de euro anual.

• 11 februarie 2008 - vicepresedintele Nokia, Juha Putkiranta, a inaugurat prima linie de asamblare a fabricii Nokia de la Jucu. Pana in prezent au fost angajati 350 de oameni, iar pana in 2009 se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 3.500. Conform HotNews.ro, care citeaza date prezentate de Autoritatea Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, grilele salariale ale lucratorilor de la Jucu se situeaza in prezent intre 200 si 300 de euro pe luna. Comparativ, salariile din Germania porneau de la 1.500 de euro. Jurnalistul Volker Müller de la Financial Times Deutschland arata ca decizia Nokia de a deschide o fabrica in Romania se inscrie intr-o logica al carei obiectiv esential este pastrarea competitivitatii pe piata globala. Majoritatea fabricilor Nokia sunt plasate in state cu salarii mici, precum Brazilia, Ungaria, Mexic, China, Coreea. Din aceasta perspectiva Bochum era o locatie scumpa, mai degraba exotica. Fabrica de la Bochum era exceptia care confirma regula: desi profitabila, "scaderea preturilor la telefoanele mobile face ca lupta pentru fiecare cent care poate fi economisit in productie sa fie foarte dureroasa pentru angajatii din Bochum. Pentru Nokia e pur si simplu o chestiune de supravietuire sa castige acel cent" sustine jurnalistul de la Financial Times Deutschland. Un alt motiv ce recomanda Romania este apropierea de pietele in dezvoltare din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Citand publicatia Der Spiegel, agentia NewsIn arata ca un plus de atractivitate pentru Romania in dauna Germaniei il reprezinta facilitatile fiscale foarte tentante de care Nokia ar urma sa beneficieze. Der Spiegel sustine ca Nokia nu va trebui sa plateasca timp de zeci de ani impozit pe teren si cladiri. Totusi, autoritatile locale s-au gandit si la o "eventuala clauza de salvgardare". Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat ca, daca Nokia va parasi Jucu inainte de termen, ar urma sa plateasca retroactiv toate taxele de care a fost initial scutita.

• 14 februarie 2008 - Consiliul Judetean Cluj a trasmis Comisiei Europene un document prin care explica ce facilitati a primit Nokia pentru investitia din Jucu. Comisia isi anuntase anterior intentia de a verifica daca facilitatile pe care Nokia le primeste de la statul roman incalca sau nu regulile europene in materie de concurenta prin care statele membre ale UE se angajeaza sa nu favorizeze companiile private prin facilitati care ar reprezenta un avantaj comparativ cu conditiile din alte regiuni ale Europei. Marius Nicoara a declarat ca Nokia va beneficia de scutiri de taxe si impozite locale in concordanta cu legislatia din Romania privind parcurile industriale. Astfel, legea prevede ca firmele care isi desfasoara activitatea intr-un parc industrial vor fi scutite de la taxe si impozite pe cladiri pe perioada existentei acestuia. Nicoara a declarat ca, in afara acestor facilitati, autoritatile locale s-au rezumat doar la a crea infrastructura necesara unui parc industrial.
(http://www.revista22.ro/cum-s-a-conectat-nokia-cu-jucu-4394.html)
Ei bine astăzi ştirea este ceva mai sumbră.
Fabrica Nokia de la Jucu s-a inchis. Acesta a fost anuntul facut in aceasta dimineata de conducerea concernului finlandez care a organizat o sedinta cu toti angajatii.

Surse din randul autoritatilor judetului au declarat pentru Stiri de Cluj ca fabrica deschisa la Jucu se va inchide si angajatii vor fi trimisi in somaj.

http://www.stiridecluj.ro/files/images/1ce869bce5894cb5c9ebc1909351c9ce.jpg

"Nokia se inchide. Informatia este oficiala din pacate. Cei 1.956 de oameni, angajati la Nokia, vor fi trimisi in somaj", a declarat pentru Stiri de Cluj directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortelor de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.
(http://www.stiridecluj.ro/economic/nokia-jucu-s-a-inchis-angajatii-au-fost-anuntati-de-conducerea-concernului-finlandez-exclusiv)
Trage cineva linie pentru a vede cam cu ce s-a ales statul român în urma venirii meteorice a Nokia pe la Jucu?

12 comments:

ADRIAN said...

Pai e bine ca circa 2000 de oameni au avut de lucru trei ani. Infrastructura ramane asa ca ar putea candva ca alta firma sa-i ia locul desi pe praful asta ...
90 de hectare! Cam atat cred ca are tot Sibiul medieval unde traiau si munceau prosper pana prin secolul XVIII vreo 15.000 de sasi.

Bibliotecaru said...

Cifrele acestea, mai ales că au multe zerouri, nu prea au o relevanţă matematică. Spun asta pentru că, dacă le iei la "bani mărunţi", poţi să descoperi lucruri tulburătoare.

Cred că cel mai nimerit ar fi ca statul să investească în această fabrică, în cazul în care nu se găseşte nici un investitor străin, şi să obţinem primul telefon mobil românesc. De ce nu... Poate ar merge şi un S.A. format din capitaluri ale cetăţenilor obişnuiţi ai României. Închiderea acestei linii de asamblare nu este, nicidecum o soluţie fericită, pentru că investiţia în acea infrastructură ar duce spre nicăieri.

ADRIAN said...

Cand spuneam de infrastructura ma gandeam la platforme, drumuri de acces, retele de apa gaz si canal, alimentare electrica si halele in sine eventual. Cred ca linia si tehnologia o iau oamenii dupa ei asa cum si-au luat-o din Germania incoace. Ar fi bine si chestia cu telefonul romanesc dar ar trebui o mana de chinezi care sa comita falsul :)) Si acum ma refer la copierea tehnologiei - hardware si software respectiv a utilajelor de asamblare.

ADRIAN said...

Altfel, in lipsa de altceva, se pot invita acolo, in halele abandonate (probabil vandute nuchiar abandonate) niste mesteshukari care sa produca niste tingiri, alambice, ibrice si alte obiecte de cupru reciclat :))
Dincolo de gluma, ar fi o chestie buna sa-i aduca mai bine acolo pe baietii aia de la ARCA ce se chinuie sa produca un supersonic romanesc pentru uz spatial ...

Bibliotecaru said...

Din câte am înţeles eu, acolo se asamblau telefoanele. Nişte carcase de plastic se pot face uşor, că nu este mare filosofie, componentele în sine se pot cumpăra, dacă nu se fac în România... software-ul se poate face aici, pentru că în asta suntem specialişti. Eu nu cred că ar fi o problemă pentru aparatele simple.

nimrod said...

Sufăr că nu pot produce nici un comentariu pe tema Nokia.:))))
Pe de o parte fiindcă la mine-n târg ArcelorMittal a salvat uzina de ţevi de la distrugere, că dacă nu veneau indienii azi era no man's land ca aia de negru de fum de la Copşa Mică, ceea ce mă face să cred că nu noi ci Nokia are o problemă da' profită de spiritul discursului de'acasă iar pe de altă parte pentru că pe telefonul meu scrie Sony Ericsson...

Bibliotecaru said...

De la firma de cablu am un telefon mobil, nepretenţios, în custodie. Dacă acest telefon nu ar fi fost coreean (căci aşa cred că este) ci Nokia fabricat în România, lucrurile ar fi stat sensibil mai bine.

nimrod said...

Deşi cred că, în cele din urmă, n-are nici o legătură, mie îmi plac taaare mult coreencele...

Bibliotecaru said...

Şi mie... :D
Din păcate România nu are îndeajuns de multe femei venite din Coreea. Ar trebui să facem cerere să ne mai trimită... :D

Anonymous said...

Alo?!? Sa dati romancele pe coreence?!?!

Una peste alta, nenorocirea e ca incompetentii lui Boc nu-s in stare sa puna ceva in loc pentru ca la umbra lor totul moare, nu creste nimic (asta-mi place cu suna - inspiratie la cafeaua de dimineata- o voi pune si la mine pe blog).
Trebuia sa vedem cum e si cand iti pleaca "un greu".

Anonymous said...

NOKIA a fost "cumparata" de un guvern cu adevarat liberal,care s-a folosit de aromele palincii romanesti a pastramei si a micilor intre care in loc de servetele si furculite au ascuns mari facilitati de la cele fiscale la cele industriale.
NOKIA si a recuperat investitia a cistigat o caciula ardeleneasca de bani...si acum pleaca asa cum este si normal dintro zona saracita de guvern in care produsul obtinut nu mai are cautare pe piata interna...din motice lesne de inteles!


Nimrod,

Mare dreptate si noroc au,precum spui, targurile care au fost salvate de indieni dar cind spui de tevi ar trebui sa adaugi si de acelea salvate de rusi....MECHEL!

Unde or fi doamne americanii pe care ii asteptau bunicii nostri,sau pro-americanii nostri animati de axa pres. Basescu....in aer...sau la Kogalniceanu?

Bibliotecaru said...

Lumea moartă de la poalele umbrosului preşedinte...

Usã cu mort de Mircea Dinescu

Ca leul în fata tabelului lui Mendeleev
amusinind feroasele-neferoasele,
de-o neputiinta frenetica
la sfirsitul de ev
Intre Dumnezeu si Genetica
oasele,
mã dor oasele.
In tramvaie, pe-acoperisuri - mã apuca subit
o durere de oase ilogica,
de care-i raspunzator
pitecantropul pitit
în padurea genealogica.
L-o fi tras un curent glacial dinspre sud
vreun stranut al naturii haotice,
fiindca-l simt si acum în ciolanul meu ud,
congelat ca un fruct de la tropice.
Imi lipseste precis o lingurita de iod
un degetar de potasiu-n artere,
neglijate de bunul meu unchi Hesiod
dedat la diete severe.
Imi lipseste sarutul acela tirziu
de femeie dormind în papusa,
nu-mi lipseste în schimb mortul meu straveziu
mortul meu de la usa

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.