04 September 2011

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor care formaţi tineretul politicii româneşti, fiţi politicieni şi nu masă de manevră.


Întâmplător am butonat telecomanda şi am picat chiar peste preşedintele Traian Băsescu faţă-n faţă cu şcoala de vară a OTPDL. Ascultam şi nu-mi venea să cred ce aud. Îmi părea că preşedintele are ceva de spus şi şcoala de vară reprezenta un pretext pentru a apărea la TVR. În consecinţă, din sală cineva regizase întrebările. Atunci când eşti tânăr politician, eşti la o şcoală de vara a unui partid şi ai în faţă pe preşedintele ţări... îl întrebi despre problema redevenţei, despre economie, despre criză? Pe domnul Traian Băsescu? Logica mea îmi spune că domnul preşedinte ar fi trebuit întrebat despre rolul preşedintelui în societatea românească. Am descoperit şi o întrebare inteligentă. Preşedintele a fost întrebat despre un model în politică. Domnul preşedinte a indicat un preşedinte al SUA şi o doamnă premier al Angliei. La noi nu prea sunt modele, să emigrăm.

Cât de disperat să fie cineva să afle amănunte despre problema redevenţelor încât să-l întrebe pe "specialistul" Traian Băsescu?

Nu-i vorbă că şi domnul Băsescu a fost spectaculos zicând că e bine să exportăm orice că se echilibrează balanţa export/import. Domnul Băsescu nu ştie nici măcar un lucru elementar, anume că numai proştii exportă materii prime, inteligenţii, precum ţările europene, SUA, Canada... cele spre care domnia sa priveşte probabil cu admiraţie... exportă produse care înglobează tehnologie. Nu exporţi lemn ci mobilă, nu exporţi silicon ci procesoare, nu exporţi petrol ci Şuncă de Praga. Ce spune această logică, că în loc să dai cuiva cupru pentru ca acesta să-l folosească tehnologic întorcându-ne acelaşi cupru înapoi la noi cu o valoare adăugată ce-l face de 100 de ori mai scump, prelucrezi tu cupru şi-l vinzi, gata prelucrat şi de 100 de ori mai scump celor care nu au cupru.

Nu mă adresez numai celor de la OTPDL, ci tuturor tinerilor politicieni. Domniile voastre reprezentaţi speranţa că peste câţiva ani politica va avea, în sfârşit, o faţă a normalităţii. Ar trebui să nu mai credeţi în faptul că politica se întâmplă atunci când lupţi împotriva cuiva şi nici atunci când "te învârteşti" pentru a câştiga ceva. Politica reprezintă modalitatea de a GUVERNA un anumit sector din ţară. Dacă doriţi să fiţi politicieni, pregătiţi-vă într-un domeniu al guvernării, pentru un minister, pentru a fi senator, pentru a fi deputat, pentru a fi director de Direcţie, pentru a fi primar, consilier, prefect... orice post politic vă doriţi. Mai întâi alegeţi-vă un obiectiv final şi apoi studiaţi şi munciţi pentru a fi perfect (sau cât se poate de perfect) pentru acest obiectiv.





Get Adobe Flash player

6 comments:

Antiignorantu said...

romanii trebuie sa tina minte ceva - Triada IRC = Triada Intelepciune Rabdare Constiinta - restul sant scandaluri si batai pe bani . ptr. cei mai indoctrinati de neofascisti si neocomunisti poporul roman a taiat banii de pensii si salarii ptr. ca nu doreste , nu vrea cu toata forta lui sa ceara asaipafas10 adica impozitarea puternica a averilor facute din afaceri cu statul dupa '90 , deci nu vrea si gata !!!

Bibliotecaru said...

Afacerile cu statul nu sunt neapărat şi oneroase.

Dar, dacă unele din afacerile cu statul sunt oneroase şi/sau urmare a unui trafic de influenţă şi/sau mită, mi-aş dori să văd nu impozitarea averilor ci recuperarea prejudiciilor şi, mai ales, pe cei vinovaţi în spatele gratiilor. De 21 de ani avem numai ameninţări că dosarele vor ajunge la capăt, dar averile rămân intacte iar politicienii sunt în continuare în funcţii.

Multă lume vrea ca anumiţi politicieni să aibă o anumită conduită. De aceea unii sunt condamnaţi pentru doctrina pe care partidul o practică, alţii sunt condamnaţi pentru că ţara nu merge bine, alţii din mai ştiu şi eu ce motive. Eu condamn întreaga politică pentru că nu avem normalitate. Cât timp mecanismele pentru instaurarea normalităţii nu pot funcţiona cu nici un chip, nici politicieni după gratii nu prea se văd şi atunci legea este ceva facultativ, o recomandare (vorba domnului Boc).

Anonymous said...

http://dapreutescu.blogspot.com/2010/11/ce-sunt-tinerii-pentru-oamenii-politici.html

Anonymous said...

Nenorocirea e ca s-a creat un cerc vicios. Nu mai poti sa faci politica pentru ca te mananca de viu jigodiile care au prins radacini acolo si nu mai poti sa schimbi ceva pentru ca nu ai cu cine...

Bibliotecaru said...

@ epolitikon

Aşa este, dar ar fi bine să existe undeva aceşti tineri pregătiţi să preia puterea, "la o adică".

Dacă aţi observat, în 1989 revoluţia ne-a prins cu două tipuri de politicieni, cei care au făcut şcoala PCR, pregătiţi dar în socialism ştiinţific, adică acolo de unde vroiam să plecăm, şi nişte rămăşiţe din penelismul şi peneţismul interbelic (în timpul războiului politica a fost oricum ceva lipsit de doctrină) care nu mai avea absolut nici o legătură cu realitatea. Cu puţine excepţii, de tipul lui Ion Raţiu, clasa politică din 1990 era inadaptată momentului şi, deşi au existat oameni care mai ştiau ce înseamnă structura şi uzanţa unui stat democratic, s-a ajuns unde s-a ajuns.

Lucrurile se vor repeta şi mai drastic dacă, la un moment dat, va exista o revoluţie a mentalităţii şi actualii seniori vor fi răsturnaţi de prin partide... nu va fi cine să le ia locul pentru că acei politicieni "Pe Bune" nu se formează.

Bibliotecaru said...

@ Dragos-Andrei Preutescu
Tinerii au obligaţia să se pregătească singuri, seniorii au însă obligaţia să le construiască un cadru în care pregătirea lor să fie posibilă. Părerea mea este că cei tineri nu se pot desprinde de politicianism pentru a face politică.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.