26 September 2011

Dovada că ieftinul mai mult scupeşte


Din 2009 domnul Boc nu a ştiut face o altă politică economică decât tăierea la maximum a cheltuielilor din zona serviciilor către populaţie. Toată lumea i-a spus că numai scăderea cheltuielilor nu va echilibra bugetul ci va adânci criza veniturilor bugetare. Domnia sa şi domnul preşedinte s-au încăpăţânat însă să creadă ca aceasta este soluţia şi, "pe mâna FMI", au început să conducă poporul român spre un regim de exterminare ce va avea, probabil, un vârf de gravitate peste numai câţiva ani.

Atunci când poporul rămâne o simplă vacă de muls, fără nutreţ emacierea apare în foarte scurt timp.

2417348-emaciated-cow-0.jpg
(http://lewismct.wikispaces.com/Voc+1+1A)

Cu toate acestea domnul Boc se pare că nu ştie să echilibreze un buget mai mult decât un contabil de firmă. Ba nici măcar atât. Domnia sa nu-şi dă seama că prin reducerea sectorului de stat, nu numai că se face evidenta economie urmărită pentru echilibrarea bugetului, dar se scot nişte bani din economie, se reduc şi taxele şi impozitele, se reduc contribuţiile. În plus, reducerea sectorului de stat văduveşte profund poporul de serviciile pe care statul are obligaţia să i le returneze în schimbul contribuţiilor, taxelor şi impozitelor.

http://www.mdri.org/mdri-web-2007/projects/romania/Romania5r.jpg
(http://www.mdri.org/mdri-web-2007/projects/romania/index.htm)

Acest român nu are nici o şansă în faţa guvernului României. Aceasta este o poză a unui caz, nu chiar izolat, dintr-o unitate spitalicească din Brăila anului 2005. Să vă obişnuiţi cu astfel de poze pentru că ele vor deveni o permanenţă a ştirilor din România.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, soldul negativ din august echivalând cu 0,3% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,4 miliarde lei, au fost cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent , pe fondul încasărilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei. Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA), cu 28,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi accize unde încasările sunt mai mari cu 16,2%.

În structură, încasările din TVA (29,85 miliarde lei) au fost influenţate de creşterea încasărilor din operaţiuni interne cu 29,8% şi a încasărilor din importurile de bunuri cu 32,8%.

Veniturile din accize (12,46 miliarde lei) au fost susţinute în principal de majorarea nivelului de taxare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermediare şi ţigarete dar şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al MFP.

Contribuţiile de asigurări sociale (33,14 miliarde lei) au fost cu 8,0% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Încasările din impozitul pe profit, de 7,5 miliarde lei, au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,6%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 129,3 miliarde lei, în creştere cu cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar ca procent în PIB s-au redus cu 1 punct procentual, la 23,8% din PIB.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 19,55 miliarde lei, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Pe structură, creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.

Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subvenţii (-8,1%) şi asistenţă socială (- 1,5%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 58,9% faţă de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 24,5 % faţă de anul precedent, reprezentând 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele opt luni în sumă de 19,95 miliarde lei, faţă de 16,9 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile de capital au totalizat 10,4 miliarde lei, cu 14,3% peste nivelul din august 2010.

Potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii internaţionale, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească în acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.
(http://www.mediafax.ro/economic/deficit-bugetar-de-2-4-din-pib-dupa-primele-opt-luni-8802350/)

2 comments:

pescarusul argintiu said...

Dincolo de orice statistici si cifre cuibarite in aride analize economice, ramane cutremuratoare realitatea zugravita in fotografia acelui suflet nevinovat, parca imortalizat intr-o tara subdezvoltata, bananiera, cu grave probleme de malnutritie!
Esti sigur ca e vorba de Braila noastra, a Romaniei din sec. XXI?!

Bibliotecaru said...

Link-ul de sub fotografie spune mai multe despre acel copil.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.