26 September 2011

Oricât ar fi de rău, se poate mult mai rău


Acest lucru pare să ni-l amintească domnul Boc. Domnia sa a mărit substanţial contribuţiile către Fondul de Sănătate în rândul pensionarilor. Mai mult, domnul Boc a introdus şi coplata. Mai mult, domnia sa a tăiat mult din "compensate" şi din numărul de paturi. Nu este îndeajuns însă.
Guvernul va revizui pachetul de servicii medicale sociale, astfel încât statul să acopere, începând cu anul viitor, mai puţine probleme de sănătate, iar serviciile considerate "neesenţiale" să fie furnizate doar pe baza unor asigurări suplimentare, inclusiv private, conform înţelegerii cu FMI.

Angajamentul este inclus în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, convenită în urma misiunii de evaluare din iulie-august şi aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie.

Pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi revizuit cu asistenţa Băncii Mondiale, astfel încât să nu mai fie finanţate acele costuri cu sănătatea considerate "neesenţiale", relevă documentul obţinut de MEDIAFAX.

"Vom stabili un pachet revizuit de beneficii asigurate de guvern pentru a exclude acoperirea serviciilor de sănătate neesenţiale şi costisitoare, care urmează să fie aplicat anul viitor cu asistenţa tehnică a Băncii Mondiale. Serviciile excedentare vor fi furnizate cu asigurări suplimentare, inclusiv asigurări private", se arată în document.

Guvernul intenţionează să aplice noile reguli până la sfârşitul lunii martie 2012.

În documentul semnat cu FMI, Guvernul îşi anunţă totodată intenţia de a revizui preţurile de decontare a medicamentelor şi îşi menţine anhttp://www.blogger.com/img/blank.gifagajamentul de a revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numărul acestora şi a le înlocui pe cele rămase cu produse mai ieftine.
(http://www.mediafax.ro/social/guvernul-va-limita-asishttp://www.blogger.com/img/blank.giftenta-medicala-sociala-si-va-impune-asigurari-suplimentare-la-unele-servicii-8798635/)
Dacă ne uităm la evoluţia bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate...

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2009/pdf/Anexa10.pdf
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2010_aprobat/Anexanr10.pdf
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget2011/Anexa10.pdf

Adică, urmărind cheltuielile totale pe cei trei ani de administrare Emil Boc, observăm că:
2009->15.299.568 mii RON
2010->15.725.390 mii RON
2011->16.497.803 mii RON
... deşi cheltuielile cresc în mod constant, serviciile medicale sunt în 2011 la un nivel incomparabil mai mic decât la nivelul 2009. Cine poate explica de ce? Poate FMI, că doar pe el se dă vina.

Am găsit o reprezentare grafică ceva mai veche, de prin 2007, dar încă utilă.

Cum se vor cheltui banii colectati la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pe fiecare segment al asistentei medicale in conformitate cu bugetul aprobat pe anul 2007?
un leu cheltuit pentru sanatate

Care este rapartizarea veniturilor aferente anului 2007, pe surse de finantare?
un leu cheltuit pentru sanatate
(http://www.cnas.ro/intrebari-frecvente/cum-se-cheltuiesc-banii-din-sanatate-)


Cu alte cuvinte se observă că marile cheltuieli sunt serviciile medicale spitaliceşti, apoi cheltuielile moderate sunt cu medicamentele, echipamentele şi programele naţionale de sănătate. Veniturile au, în mod clar, la baza valoarea contribuţiilor.

Domnul Boc în colaborare cu FMI au lovit în inima cheltuielilor, adică în serviciile medicale spitaliceşti. De aceea s-a făcut acea tevatură cu personalul insuficient, închidere de spitale, transformarea spitalelor de specialitate în secţii "de urgenţă"... transformarea spitalelor în azil de bătrâni. Şi totuşi... care este rostul acestor tulburări în rândul populaţiei de vreme ce cheltuielile cresc în loc să scadă?

4 comments:

Anonymous said...

Si cica pe Ceausescu l-au acuzat de genocid cand l-au impuscat.

Bibliotecaru said...

Dacă s-ar formula aceste acuzaţii la toţi cei vinovaţi, s-ar rări clasa politică extrem de mult.

Anonymous said...

Comparatie infantila domnilor!

Bibliotecaru said...

Acuzaţia de genocid primită de Nicolae Ceauşescu nu era legată neapărat de morţii Timişoarei. Rechizitorul vorbea despre înfometarea poporului, despre lipsa căldurii în case... şi aşa mai departe.

Definiţia juridică este următoarea... "infractiune contra pacii si omenirii, ce consta in savarsirea in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup national, etnic, rasial sau religios, a vreuneia din urmatoarele fapte:a)uciderea membrilor colectivitatii sau grupului;b)vatamarea grava a integritatii fizice sau mintale a membrilor colectivitatii sau grupului;c)supunerea colectivitatii ori grupului la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugere fizica;d)luarea de masuri tinzand la impiedicarea nasterilor in sanul colectivitatii sau grupului;e) transferarea fortata a copiilor apartinand unei colectivitati sau unui grup, in alta colectivitate sau grup.Daca fapta este savarsita in timp de razboi, pedeapsa atinge limita maxima. Se pedepseste si intelegerea in vederea savarsirii de genocid."

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.