30 September 2011

Plecarea Nokia se traduce prin deblocarea multor altor investitori


Cuplul Preşedinte-Premier este, după câte văd eu, un pic debusolat. În timp ce preşedintele Traian Băsescu se foloseşte de moment pentru a mai face nişte reclamă firmelor "prietene", desigur, urmând interesul naţional şi deloc având de-a face cu vreo mită sau altceva (subliniez acest lucru pentru a nu fi acuzat că spun asta), domnul Boc pare că este uşurat că Nokia a plecat, de vreme ce acum ne vorbeşte de oportunitatea altor investiţii străine în România ce pare că au aşteptat plecare Nokia ca să izbândească în România.
Traian Băsescu a declarat, joi, referindu-se la situaţia de la Jucu, că este vorba despre un fenomen la care România trebuie să se aştepte. Băsescu a ţinut să spună că închiderile potenţiale nu vizează numai fabrica din această localitate, ci şi alte industrii.

"Vor mai pleca şi alţi investitori din România dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante, vor pleca şi ăştia", a spus Băsescu.

Traian Băsescu profită însă de situaţia de la Jucu şi cere din nou redeschiderea minelor de aur, cupru şi argint.

“Şi potenţialii investitori pe care îi avem, care în momentul de faţă par a fi realităţi, fie că ne referim la cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Neagră, sau în teritoriul României, legate de gaze, de ţiţei, cei care vor să exploateze aur, argint sau cupru, dacă-i vom mai ţine mult cu birocraţia noastră şi cu lipsa de curaj în a ne asuma decizii importante, o să-i pierdem şi pe aceia. E riscul pe care Guvernul, dacă nu acţionează, şi-l asumă deliberat şi va trebui să răspundă nu pentru ce a făcut, ci pentru ce nu a făcut, dacă nu va face suficient de rapid”

"La lansarea mesajului meu referitor la zăcăminte, birocraţii au spus, printre dinţi, că trebuie să evalueze resursele"

Nu este prima dată când Băsescu este avocatul celor de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cerând redeschiderea exploatărilor de aur.
(http://www.qmagazine.ro/stirile-zilei/basescu-daca-guvernul-nu-actioneaza-riscam-sa-pierdem-si-potentialii-investitori/ http://www.cotidianul.ro/basescu-vor-mai-pleca-si-alti-investitori-daca-ii-mai-tinem-in-loc-cu-birocratia-159418/)
Emil Boc, astăzi...

articol scris de Sandra Adam

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că este convins că Guvernul va identifica în următoarele şase luni un investitor sau investitori strategici care să continue investiţiile la Cluj, după închiderea fabricii Nokia de la Jucu, chiar dacă în prezent autorităţile nu sunt "foarte-foarte optimiste".

El a susţinut totodată că decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu este una managerială, informează Mediafax.

"În lumea asta unde cu toţii ne aflăm în competiţie globală, avem fiecare grijă să protejăm interesele noastre, nu interesele altora. Chiar dacă astăzi nu suntem foarte-foarte optimişti, eu sunt convins că, în următoarele şase luni, avem toate şansele să găsim un investitor sau investitori care să continue investiţiile la Cluj. Fără să promit marea cu sarea, sunt şanse să găsim investitori care să continue investiţiile la Cluj", a spus Boc.

Şeful Guvernului a insistat pentru păstrarea confidenţialităţii companiilor cu care Guvernul se află în negocieri pentru investiţii în România, arătând că divulgarea numelor acestora poate compromite investiţiile din cauza mişcărilor sindicale care ar fi organizate în ţările în care aceste firme îşi au principalul sediu.

Premierul a precizat că există un permanent "dialog" la nivelul Ministerului Muncii şi a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din judeţul Cluj pentru stabilirea unui pachet de reconversie profesională destinat angajaţilor de la fabrica Nokia.

Grupul finlandez Nokia a anunţat, joi, că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de închidere a fabricii vor fi derulate până la sfârşitul anului.

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.

Joi seara, după o şedinţă specială a Guvernului, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a declarat că Executivul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj şi a compensa astfel pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu.

(http://www.romaniainternational.com/politic/declaratie-emic-boc-oricand-este-posibil-ca-si-alte-companii-sa-plece-din-romania-45791)

http://www.romaniainternational.com/wp-content/uploads/2011/09/1731.jpg
(http://www.romaniainternational.com/social/nokia-s-a-hotarat-sa-isi-inchida-gabrica-de-la-jucu-45546)


Adică să stau liniştit că nu se întâmplă nimic, economia României nu o ia la vale, creşterea economică este valabilă şi la anul? Domnul Boc... puteţi să mă priviţi în ochi când spuneţi asta? Numai ca între timp să nu am eu ochii închişi...

4 comments:

N. Raducanu said...

Domnul Boc isi pune speranta in atragerea altor investitori straini. De ce nu in investitori romani? Si, de altfel, de ce aceasta credinta orbeasca in incapacitatea statului de a se implica in preluarea, chiar partiala, a unor intreprinderi industriale aflate in dificultate? Cand se va trage concluzia, de un guvern de orice orientare, ca aceasta criza ce nu se mai termina impune revizuirea legilor sacrosancte ale liberalismului, printre care una de baza este iluzia ca o mana invizibila rezolva toate problemele pietei, fara nici o interventie a statului? Si in ce masura guvernul este sau nu raspunzator pentru abuzurile ce se petrec pe teritoriul national si de care au de suferit mii de salariati?

Bibliotecaru said...

Din păcate domnul Boc, singurul am care poate da un răspuns real acestor întrebări, refuză să facă astfel de analize.

Anonymous said...

Boc nu-i Tariceanu , e boc!

Nokia a "venit" pe promisiunile fiscale si nu numai promise de Tariceanu ...tupa tariceanu a urmat de mai multe ori boc, si ca consecinta.........!

nimrod said...

Personal nu-mi doresc reimplicarea statului român în economie dincolo de cât o face acum. Mi-a ajuns cât a făcut-o sub comunişti. Pe de altă parte nici vorbă de capital autohton pentru injectat într-o economie serioasă. La noi n-are nimeni atâţia bani. Nu vă luaţi după spectacolul străzii şi clasamentele de prin reviste. Industria e o afacere scumpă. Pe la noi bogaţii abia dacă-şi permit maxim nişte modeste afaceri de catering...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.