01 September 2011

Zvonurile s-au adeverit, demisia consilierului prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a apărut pe fluxurile de ştiri


În Ferma Animalelor, geniala parabolă a lui George Orwell, porcii deveniţi lideri rămân, uşor-uşor, singuri şi izolaţi.



Om fi noi nişte boi şi vaci, dar încă suntem mai mulţi decât porcii şi dulăii lor.
Momentul agitatorilor versus oamenii reali:


Traian Băsescu spre cei care doresc să-şi apere proprietatea privată... Sunteţi Bolşevici! Hai să trecem mai departe...


"Porci şi câini" din balcon... "Nu vă certaţi!"... "Din ambele tabere, dar în mod egal"


"Porci şi câini" în plimbare prin baia de imagine... (baie=mină)


Să nu-şi închipuie cineva că asemui personajele actuale ale puterii politice şi financiare fie cu porcii, fie cu câinii, nu fac altceva decât să observ cât de fidel reuşeşte George Orwell să zugrăvească aceste personaje ale unei distopii ce sunt astăzi cât se poate de reale... Şi asta încă de acum... 2011-1945... 66 de ani. Se pare că în om este înscrisă această dorinţă de putere, o avariţie nesfârşită, şi un caracter în plină schimbare...

În distopia Ferma Animalelor, Porcul Şef rămâne singur. Unii îl părăsesc pentru ca au principii, unii pleacă pentru că au alte interese, alţii se revoltă... în final el rămâne singur.
"Am discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi l-am anunţat verbal despre demisia mea din funcţia de consilier prezidenţial, iar dânsul a acceptat această demisie. Luni voi depune în scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la bază punctul meu de vedere exprimat în legătură cu investiţia de la Roşia Montană, care nu coincide cu cea a preşedintelui Traian Băsescu. Ca şi consilier prezidenţial ar fi trebuit să susţin iniţiativele preşedintelui, ori în acest caz nu o pot face şi de aceea am decis că cea mai bună soluţie este demisia", a declarat pentru MEDIAFAX Peter Eckstein Kovacs.

Peter Eckstein Kovacs este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat în ultima perioadă cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului de acolo.

De altfel, Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.

După ce a semnat protestul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei că s-a raliat demersului pentru că, în opinia sa, investiţia de la Roşia Montană este una păguboasă pentru România.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8681771/1/eckstein-kovacs-mircea-rosca.jpg?width=400

"Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva, investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană." a spus Eckstein-Kovacs.

Ulterior, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Cârnic ca monument protejat până când nu se va lămuri participarea statului în firma care va face exploatarea la Roşia Montană, el adăugând că Peter Eckstein-Kovacs trebuie să-şi lămurească poziţia.

"Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Naţională de Arheologie a aprobat în unanimitate şi eu, în aceste condiţii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la sută, sau cât se poate de mult din patrimoniul cultural construit şi arheologic, pentru că asta este responsabilitatea mea. Dar următorul pas nu l-am făcut, nu am semnat, şi asta trebuie să semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta înseamnă o protecţie sporită, foarte puternică şi în acest moment Muntele Cârnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic", a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit, în 6 ianuarie 2009, pe Peter Eckstein Kovacs în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi.
(http://www.mediafax.ro/politic/consilierul-prezidential-peter-eckstein-kovacs-a-demisionat-motivul-demisiei-este-diferendul-de-opinie-privind-rosia-montana-8681771)

6 comments:

nimrod said...

Biblio,

Gloria consilierilor în general e una dintre cele mai trecătoare... Mare şmecherie demisia asta, ca de altfel toate celelalte din această categorie, că doar nu vorbim de şeful MStM. Naşpa e când pleacă un om de bază. Asta ar trebui să fie valabil, de exemplu, la miniştri. :)))

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Suspiciunea mea este că acest consilier prezidenţial îl învăţa pe preşedinte ce şi cum să interpreteze pe la textul Constituţiei. Domnia sa este jurist, dar este consilier pentru minorităţi. Dacă UDMR era partid, deja era şi incompatibil cu această funcţie.

ADRIAN said...

S-a scos la obraz cu aceasta demisie ... S-ar putea sa-l vedem candidat pe postul vacant din colegiul de la Cluj? Daca tot e si in cadrul puterii si disident ... are avantajele de partea lui.

Bibliotecaru said...

Cine ştie...?

Aurelio texanu said...

Ba Bibliotecarule ma inervezi pe bune ori esti timpit ori faci pe timpitul termina frate cu diversiunile...spune frate de ce parte esti? ca o sugi la colectiv

Bibliotecaru said...

@ Aurelio texanu
Hmmmm...
Nu mă prea pricep la limba engleză dar, chiar şi aşa, nu pare că aveţi accent de Texas. Păreţi a fi construit mai mult cu o compoziţie lingvistică akakaze. Folosirea succesivă a cuvântului "frate" îmi aduce aminte de... Hernando de Soto. Plus pescuitul... Cine pescuieşte în Texas? Nu, păreţi mai repede un locuitor al statului Arkansas, vestit în piscicultură poate chiar în capitală, în Little Rock... că doar sunteţi un om atât de influent.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.