11 October 2011

Sâc!


Acum câteva zile vorbeam despre... Aparent o ştire ce ar putea trece, cu uşurinţă, la "şi altele" va face, probabil, istorie

Iată că lucrurile evoluează.

Potrivit datelor publicate, marţi, de Administraţia de Stat pentru Schimb Valutar din China, paritatea USD - Yuan a fost marţi de 1 la 6,3483, depăşind pentru prima dată pragul de 1 la 6,35. Acesta este un nou record după declanşarea reformei valutare în China.

În ultimii cinci ani, de când China a adoptat politica de reformă valutară, yuanul s-a apreciat cu peste 30% faţă de dolarul american.

(httbp://romanian.cri.cn/341/2011/10/11/1s121290.htm)
Lucrurile continuă să fie interesante. Eu tot cred că în China se acumulează bani pe seama crizei dar nu sunt puşi încă la muncă în zona profitabilă. Este posibil deci ca la un moment dat bunăstarea aparentă a economiei chineze să cedeze neaşteptat. Până una alta se descurcă mai bine decât capitalismul american. Până una alta se aude că Tot mai mulţi chinezi vor să înveţe limba portugheză. Oare de ce? Va "exporta" China un milion de cetăţeni în Brazilia?

3 comments:

ADRIAN said...

Poate au prea multi bani si vor sa-i joace iar la cazinourile din Macau probabil ca pariurile s-or face in continuare in portugheza :)

Bibliotecaru said...

Da, învaţă "Aposta, por favor! Ter perdido! Obrigado!". :D

Anonymous said...

Acum citeva zile,distinsa noastra gazda ,intr-o confuzie probabil generata de sorgintea noastra comuna ideologica ,acuza SUA de secatuirea rezervelor petroliere ale megiesilor sau supusilor ei economicisau militari , o chestie care nu mai merge de mult....povesti de pace comuniste! Acum totul se plateste intr-un fel sau altul inspre si de la tari cu structuri politice asemanatoare Statelor Unite , tarilor europene si altor state cu acelasi statut din lume.
Nici chiar rusii nu isi mai permit jefuirea propriilor sateliti ce sa mai vorbesc de altii.
Faptul ca cinstita noastra gazda crede inca ca Afganistanul ar constitui un corn al abundentei in materii prime nexploatate pur si simplu mi se pare o erezie ,dar asta este,pina la urma este o perceptie democratica,sau un fals impuls pentru a deturna adevarul.
Cind vorbim insa de China aici parca parerile devin concentrice.
Eu nu mai amintesc de pericolul galben amintit de prima carte de sociologie a crestinismului , ci
de fapte actuale .
China a inceput cucerirea si migratia mondiala , curios nu prin Asia ci prin Africa. China sustine in aceiasi masura cu arme si bani si Zimbabwe si Sudanul dar si Nigeria dintre care doar doua tari au resurse de petrol .Cineva avansa de la actualul milion de chinezi care s-au stabilit in Africa la un viitor estimat de 300 milioane!
Chinezii au ajuns sa vinda oglinzi si margele mai ieftine bastinasilor decit samsarii arabi sau negustorii americani.Sentimentul anti-chinez este deja pe buzele africanilor prin aparent onomatopea zing-zong.... dar cine-i poate opri pe cei sortiti chiar de Biblie?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.