13 December 2011

ARCA printre puţinele motive de mândrie naţională


Într-o lume a stupidităţii aproape generalizate, ARCA merge mai departe.
ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică) a realizat structura tronsoanelor T1 şi T2 ale supersonicului românesc IAR-111 Excelsior, transmite organizaţia.

Echipa de la ARCA lucrează acum la tronosul T3 şi la aripa avionului.

ARCA construieşte un avion supersonic de mare altitudine, IAR-111 Excelsior, destinat extinderii capabilităţilor organizaţiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize, precum şi dezvoltarii tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Secvenţa de zbor tipică a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării, executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000m. La această altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. IAR - 111, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

IAR - 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, în cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.

Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmând să devină primul avion supersonic românesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 - 1,2 şi înălţimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranţă pe suprafaţa mării.

Finalizarea lucrărilor la aparatul IAR-111 este stabilită pentru jumătatea anului 2012, urmată de prima decolare la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului IAR-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.
IAR-111 Excelsior

Link

(IAR-111 Excelsior Sursa: arcaspace.com http://www.rtv.net/structura-primelor-doua-tronsoane-ale-supersonicului-romanesc-a-fost-finalizata-foto_6738.html)

Neapărat să vedeţi mai multe amănunte pe...


unde puteţi să lăsaţi şi un mesaj.

Dar mai ales puteţi merge pe...


unde puteţi vede totul, pas cu pas.

Iată primul episod:


şi cel mai recent:

11 comments:

nimrod said...

Biblio...

:))) Un hibrid cu fuselaj de Raptor (la ce bun?) si cabina de SpaceShipOne?! Şi, ca să nu uit: nu există "aterizare pe mare" cum scriu ei, poate amerizare. Greu la deal... Altfel, m-aş fi bucurat dacă băieţii ăştia ar fi conceput un multirol care să înlocuiască pe bani mai puţini MiG-ul 21. Da' aşa, nu e decât o altfel de participare la American Idol?! :)))

Vasile, said...

Asa-i romanul......chiar si pentru un cuvint nepotrivit , e gata sa distruga o speranta un proiect, desi ARCA ar putea ateriza pe mare...pe un portavion , dar cind simpatizezi cu UNPReul nu te abtii la romanisme!

Ar mai fi o chestie de logica elementara un avion de lupta la nivelulul unuia rusesc,suedez,francez.....evreiesc, nu este deloc o inventie este o constructie cu niste costuri extraordinare care ar insemna si o piata de desfacere , adica asa-i romanul(si vasile printre ei)....chiar daca-i plecat...!

Bibliotecaru said...

:)))))))))))))))))

Supersonicul nu este decât o modalitate de a lansa Racheta Haas II care să ducă pe Lună proiectul lor, anume Google Lunar X Price.

http://ro.wikipedia.org/wiki/HAAS_%28rachet%C4%83%29

Au încercat cu balonul, dar nu a mers până la Lună. Acum încearcă cu supersonicul. Este un proiect menit să ducă racheta care va transporta modulul lunar în stratosferă... şi atât.

Nu avionul este "şmecheria", dar şi el este o chestiune de inteligenţă, pentru că acei tineri nu sunt decât nişte entuziaşti şi atât. Nu reprezintă un institut de cercetare, nu sunt industrie... Nişte tineri care se ambiţionează să viseze chiar aici, în România. Vom avea imagini de pe lună...! Eu sunt entuziasmat la acest gând.

nimrod said...

:) Fiecare generaţie cu proiectele ei. Pe la mijlocul anilor 80 aveam aproape gata proiectul unui avion cu două locuri care să ne scoată pe mine şi pe soţia mea dincolo de Cortina de Fier, spre Nord. Îl botezasem Shady One. Am renunţat în cele din urmă fiindcă zborul din 1987 a lui Mathias Rust, vorba piţipoancelor de pe teve-urile de astăzi, a pus pe jar antiaeriana Tratatului de la Varşovia. O tempora! :)

Bibliotecaru said...

Îl puteţi face acum, pentru agrement.

Vasile, said...

Si totusi peste Dunare spre vest s-a zburat inainte de 87 cu baloane,delta plane, butoaie,calauze,.......multe mereu in premiera pentru ca surprindeau chiar si cel mai sofisticat regim de opresiune!

nimrod said...

Biblio,
:)

Nu mai am timp...

Bibliotecaru said...

@ nimrod

De ce nu, acum lucrurile se pot face mult mai repede decât atunci, asta pentru că nu mai trebuie făcute pe ascuns.

Anonymous said...

Nimrod cred ca in articol scrie "va reveni planat pe suprafaţa mării" ... nu stau acuma sa intru in polemici despre rolul " hibridului " in acest proiect , deoarece vad ca tu stii mai bine . Oamenii au voie sa-si urmareasca visul , bravo lor si ii respect pentru asta .

Anonymous said...

Te compatimesc nimrod, din pacate D-zeu nu ne-a dat tuturor darul de a intelege si mai ales tie...pe langa faptul ca habar nu ai de obiectivele organizatiei ARCA, sau scopul pentru care aceasta a fost infiintata, totusi vorbesti ca o mare scula(scuze, dar chiar asa esti).As vrea sa-ti mentionez doar 2 din realizarile lor si anume cel mai mare balon solar din lume si racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor racheta din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, monopropelant....lista poate continua...

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Nu are rost să şi jigniţi odată cu argumentaţia... Părerea mea.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.