07 January 2012

Рождество, товарищ Сталин


Marx a spus că religia este opiumul maselor. Se spune că Stalin ar fi fost adeptul următoarei ziceri... Religia este o cârjă pentru mintea slabă. Care este scopul credinţei într-o putere mai mare în cazul în care ai încredere în tine!? Patetic.
http://knol.google.com/k/-/-/1i7aar4mqflvt/tpr1yg/image.jpg
(http://knol.google.com/k/russian-church-and-stalin#Stalin_and_Church_Ierarchs_1946)

Nu se ştie dacă Stalin a avut, înainte de moarte, acel proces de metanoia ce face, pentru un moment, din binecunoscutul luptător împotriva religiei, un credincios.

Iată însă că, după atâţia ani, efortul anti-religie stalinist a supravieţuit în sufletul lui Vladimir Putin.

http://www.twcenter.net/forums/picture.php?albumid=2588&pictureid=29822
(http://www.twcenter.net/forums/album.php?albumid=2588&pictureid=29822)
Premierul rus Vladimir Putin, care a asistat sambata la slujba de Craciun pe rit vechi in Sankt Petersburg, a afirmat ca a fost botezat in secret in timpul lui Stalin, relateaza AFP.

Rusii serbeaza Craciunul potrivit calendarului iulian, in noaptea de 6 spre 7 ianuarie.

Televiziunile l-au aratat pe Vladimir Putin in primul rand al crestinilor care au venit la slujba de la miezul noptii la catedrala din Sankt Petersburg.

La iesire, premierul le-a marturisit ziaristilor: "Aceasta catedrala este deosebita pentru mine, pentru ca aici am fost botezat". Afirmatii care au fost publicate ulterior si pe site-ul sau oficial.

Insotita de un vecin, a povestit Putin, mama sa l-a adus in secret la biserica pentru a fi botezat, temandu-se de opozitia tatalui sau, inscris in Partidul Comunist si, oficial, ateu. Vladimir Putin s-a nascut in 1952, cu un an inainte de moartea lui Stalin.

"Tatal meu era membru al PC si era unul strict. Au facut-o in secret - sau cel putin au crezut ca au facut-o in secret", a explicat Putin, intr-un din rarele sale declaratii referitoare la viata privata si la familia sa.

Funeraliile parintilor sau au fost efectuate in aceeasi catedrala, a adaugat primul ministru.

Putin, un fost ofiter KGB, a vorbit deschis despre credinta sa din momentul in care a intrat in politica si s-a intalnit de atunci adeseori cu demnitari ortodocsi.

In mesajul de Craciun difuzat sambata, Putin a cerut bisericii sa "continue colaborarea constructiva cu statul si cu institutiile publice", inlclusiv "luptand impotriva terorismului".

Presedintele Medvedev si sotia sa Svetlana au participat la slujba de Craciun intr-o catedrala din Moscova.
(http://www.hotnews.ro/stiri-international-11130463-vladimir-putin-sustine-fost-botezat-secret-vremea-lui-stalin-fara-macar-tatal-sau-stie.htm)
http://www.moneyteachers.org/images/Putin-Stalin.jpg
(http://www.moneyteachers.org/Stalin.Putin.htm)

14 comments:

N. Raducanu said...

Nu inteleg fraza:"efortul antireligie de pe vremea lui Stalin a supravietuit in sufletul lui Putin". Putin nu e membru al PCFR, ci din contra, se inchina cu fiecare ocazie cand intra intr-o biserica. Ca o face sincer sau doar electoral, numai el o poate spune, insa ca manifestare publica el nu se comporta ca un ateu, ci se lauda ca a fost botezat. Pe de alta parte, ce semnificatie are titlul "Rojdestvo, tovarisci Stalin"? La pravoslavnici Craciunul e astazi si el nu are nici o legatura cu pomenirea lui Stalin, absolvent al seminarului teologic din Tbilisi, dar profund ateu, prin cele spuse si infaptuite in tot cursul vietii sale de militant bolsevic.

nimrod said...

Biblio,

In spiritul a exact ceea ce spuneam, lasati hotnews... cand e vorba de Rusia incercati Ria Novosti. La noi, la rusi nu se pricepe nimeni. Da' nimeni!

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Păi dacă domnul Putin încă are diferite amintiri traumatizante nu înseamnă că acestea au supravieţuit?

Titlul are un sens banal, religia i-a supravieţuit lui Stalin.

Domnia sa a cam dat iama în episcopii greco-catolici ucraineni şi i-a condamnat la muncă silnică cu scopul de a anexa Biserica Greco-Catolice Ucraineană la Biserica Ortodoxă Rusă care recunoscuse, cu două decenii mai devreme autoritatea regimului.

Lista cu acţiunile staliniste este lungă, bisericile dărmate, lăcaşurile de cult au căpătat alte întrebuinţări, cincizeci de mii de preoţi executaţi sau trimişi în lagărele de muncă...

Şi totuşi Crăciunul a supravieţuit.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
:D
Pentru ştirile de la ruşi urmăresc site-ul Guvernului Federaţiei Ruse.

N. Raducanu said...

Ce amintiri "traumatizante" de pe vremea lui Stalin are Putin? El se lauda ca e inca botezat crestin si isi bace niste cruci pana la pamant cand trece pe langa o biserica. Scrie oare altceva pe situl guvernului Fed. Ruse? Caci eu nu urmaresc cele ce se petrec acolo decat pe Izvestia, Nezavisimaia Gazeta si Novaia Gazeta. Iar ultima oara la Skt. Petersburg am fost cu 5 ani in urma. In problemele rusesti NU ma pot totusi lauda ca mai sunt la curent, cand vad ca la Moscova, in decembrie in Bolotnaia Plosciadi, au manifestat comunistii lui Ziuganov alaturi de national-bolsevicii lui Limonov (trotzkisti) si de occidentalistii lui Boris Nemtov si Navalnyi...

Bibliotecaru said...

:D
Era părerea mea.

Dacă nu a fost aşa, să intervină şi îi ofer un drept la replică.

Vasile, said...

S-a intamplat si la case mai..... mici!

In Roamanika anilor 60 botezam o verisoara , noi preacuratii ortodocsi , in secret sa nu afle nomenclatura , adica tac-su!

Ce-i si cu "tranzitia" asta , nu-l prea vedeam prin 89 - 90 pe Iliescu sa se inchine si sa faca matanii prin biserici si totusi .....acum si dansul este ortodox de profesie!

Bibliotecaru said...

Da. PCR avea un organ de presă numit Munca de Partid, revista Comitetului Central al PCR. Acolo apăreau ştiri cum că nu ştiu ce şef de la partid a fost retras din funcţia politică pentru că a fost văzut pe la biserică.

Domnul Iliescu nu prea se înghesuie nici astăzi prin biserici. Sigur că da, atunci când protocolul îi solicită prezenţa lângă un sobor de preoţi, este normal să facă câte o cruce... Domnul Iliescu a avut mult curaj când s-a auto-declarat liber cugetător într-un moment când toţi îşi ţipau credinţa pe străzi şi era la modă mitingul în care lumea îngenunchea spunând Tatăl Nostru...

Vasile, said...

Cinde te declari , nu te inchini ,deoarece perceptia unui om care gandeste este de fatarnicie.
Eu , de exemplu , intru in biserica la diferite ocazii , fericite sau nefericite ...dar nu sunt fatarnic, probabil daca as fi facut politica ,as fi fost!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Crucea este un obicei, o cutumă... ceva dobândit. Iisus nu-şi făcea cruce. Nu semnul în sine contează ci ipostaza unei apostazie în cazul lipsei lui. Semnul cruci ar trebui să fie o stare de spirit şi o apartenenţă; Făţărnicia apare în caz contrar.

Vasile, said...

Biblio,

Nu ma fac ca nu va inteleg, chiar nu va inteleg, sau din invataturile dumitale bag seama ca daca te inchini ca Iliescu nu esti fatarnic , si daca nu te inchini ca mine esti!!!!Eu cred ca din respect pentru lacasul de cult dacaesti cinstit faca sa ai starea de apostazie ,zici dumneata, trebuie neaparat sa te inchini?Pai ce facem ne declaram urmasii lui Machedon cel Mare , si daca intram in geamie, desi daca nu-i si obiectiv turistic nu prea merge, ne facem "turci" ,daca intram in casa de rugaciuni a baptistilor ,inversam semnul crucii sau pe scenele scientologilor ne tranformam brusc in altceva decit cea ce suntem si cea ce credem noi insine despre noi?

Bibliotecaru said...

@ Vasile,

Stimate domn,
Una dintre "fericiri" spune aşa:

"Fericiţi cei săraci în duh, că a lor este împărăţia cerurilor" (Matei 5:3)

Celui căruia nu are duhul sfânt coborât asupra spiritului său nu i se cere să respecte ritualul credinţei. Dacă cineva nu crede în Dumnezeu, ce sens are să ţină postul Paştelui sau Crăciunului?

Domnul Iliescu nu este credincios, deci nu poate fi făţarnic. Crucea pe care domnia sa o face nu are deci nici o legătură cu actul ritualic, este un lucru care se face pentru că locul implică această cruce, după cum nu poţi intra într-o moschee încălţat, chiar dacă nu eşti adept al lumii islamului.

Pe de altă parte, cineva care-şi asumă credinţa, care se auto-declară credincios, care este practicant... în cazul lui crucea poate fi făcută la repezeală, fără semnificaţie (adică făţarnic) sau poate fi făcută cu o implicare intelectuală şi emoţională necesară.

Creştinii şi musulmanii cred în acelaşi Dumnezeu, manifestarea credinţei însă diferă. Faptul că unii îşi fac cruce şi alţii nu... nu implică mai multa sau mai puţina credinţă.

Făţărnicia apare atunci când pretinzi că eşti ceea ce nu eşti. Dimpotrivă, domnul Iliescu asumându-şi faptul că NU este credincios (nu-l costa nimic să mintă) a avut mai mult de pierdut decât de câştigat doar pentru a spune adevărul. Domnia sa a fost deci cinstit.

N. Raducanu said...

@Inca odata, d-le Biblotecaru, mi-ati facut o mare placere prin aceste randuri: "Crucea pe care domnia sa o face nu are deci nici o legătură cu actul ritualic, este un lucru care se face pentru că locul implică această cruce, după cum nu poţi intra într-o moschee încălţat, chiar dacă nu eşti adept al lumii islamului." Deoarece si eu,botezat ortodox, dar agnostic convins, imi fac cruce cand intru duminica, spre sfarsitul slujbei, in biserica catolica pe care o frecventeaza sotia mea. Iar eu imi faceam reprosuri ca prin asta dovedesc o anumita fatarnicie si neprincipialitate. Randurile dvs. de mai sus mi-au potolit mustrarile de constiinta...

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu

Încercaţi să discutaţi cu un preot despre obligaţia enoriaşului de a-şi descoperi capul în Biserică. Vă va cita din Pavel şi va fi amuzant rău de tot... e o chestie extrem de misogină care spune că soţul este capul femeii. :D Nimic nu vă va face mai mult să vă simţiţi capul familiei. :)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.