31 January 2012

Obligaţiunea ţine obligaţiunea


Vă amintiţi cum Baron Münchhausen a ieşit din mlaştină, cu tot cu calul pe care călărea, trăgându-se de păr? Toată lumea sesizează cumva că aşa ceva nu se poate, puţini pot explica rapid de ce nu funcţionează teoria... cu siguranţă că mulţi rămân pe gânduri gândind că totuşi poate că ar fi posibil dacă...

Cam aşa este şi cu "obligaţiunea care înfrânge raţiunea". Suntem informaţi că o mare parte din rezerva noastră naţională este formată din obligaţiuni americane. Cineva a întrebat... Băi, de ce îi împrumutăm noi pe americani dacă chiar şi noi ne împrumutăm la alţii? O întrebare fără răspuns. Iată trei ştiri care ilustrează cum România se trage de păr ca să iasă din marasmul crizei.

Mai întâi un articol al Ioanei Erdei:
Sume importante sunt plasate in obligatiuni ale Germaniei, Olandei si Frantei, toate cotate cu „AAA“

Banca Nationala a Romaniei a investit aproximativ 17% din re­zer­vele valutare, respectiv circa 8 miliarde de dolari, in titluri de stat americane, potrivit datelor furnizate de institutie pentru ,,Fin.ro”. Astfel, BNR mizeaza in continuare pe obligatiunile americane, in pofida tur­bulentelor din ultima perioada si a deciziei S&P de a reduce ratingul SUA la ,,AA”. De asemenea, mare parte din aceste sume sunt investite in titluri de stat emise in euro ale Germaniei, Olandei si Frantei.

Pe timp de criza, Banca Nationala a Romaniei investeste mare parte a sumelor din rezerva valutara in titluri de stat ale guvernelor american, german, olandez si francez, potrivit datelor BNR furnizate pentru ,,Fin.ro”. Mai exact, la sfarsitul lunii iunie, Banca Nationala deti­nea obligatiuni guvernamentale ame­ri­cane in suma de 8,04 mld. dolari, in scadere fata de suma de 8,42 mld. dolari inregistrata la sfarsitul lunii martie. De cand S&P a revizuit in scadere cu o treapta ratingul SUA, de la nivelul ,,AAA” la ,,AA+”, in urma cu 11 zile, randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani, considerate de referinta, a scazut pana la un minim de 2,03%, de la un maxim al anului de 3,77%, iar obli­ga­tiu­nile americane se indreapta, in august, spre cea mai mare crestere lunara de dupa decembrie 2008.

La sfarsitul lunii iulie, rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul de 32,68 mld. euro, fata de 34,4 mld. euro la 30 iunie 2011. Sume importante, au fost investite si in titluri de stat emise in moneda europeana de tari euro­pene cu rating ,,AAA”, precum Ger­ma­nia, Olanda si Franta. Potrivit datelor Bloom­berg, randamentul titlurilor de stat emise de Germania, pe 10 ani, consi­de­rate de referinta, este de 2,27%. Totodata, ran­da­mentul pentru titlurile de stat emi­se de Franta este de aproximativ 3,05%. Potrivit datelor BNR obtinute de ,,Fin.ro”, obli­ga­tiunile cumparate de institutie sunt pe termen mediu si lung.

De asemenea, potrivit oficialilor BNR, investitiile sunt exclusiv in instrumente de stat, sigure.

Pe ce a mizat institutia in 2010

Banca Nationala a Romaniei avea, la sfarsitul anului 2010, 66% din rezerva valutara in euro, 24% in dolari si 10% in alte valute. Fata de anul 2009, BNR avea cu 3 puncte procentuale mai putini euro si cu 5% mai putini dolari. Celelalte monede aveau o pondere mai mare cu 2 pp. BNR a avut o rentabilitate a rezer­velor in dolari de 0,97% si una de 1,04% la euro. Spre comparatie, Bank of America a avut o rentabilitate de 1,33% la titlurile de stat in euro si de 1% la cele in dolari.

Oficialii BNR declarau, la vremea respectiva, ca ,,s-au considerat oportune men­tinerea duratelor portofoliilor de­no­minate in euro si dolari SUA si reducerea duratei portofoliului denominat in lire sterline”.

Cea mai mare parte a rezervei a fost investita in titlurile de stat ale guvernelor (56%), in crestere cu 14 pp fata de 2009. De altfel, in raportul anual al BNR se arata ca titlurile de stat au fost preferate expunerii fata de entitatile bancare private, ,,in conditiile persistentei vul­ne­rabilitatii sistemului financiar-bancar global”.

Banca avea o expunere de 92,7 mld. lei pe titluri de stat si titluri ale insti­tutiilor de credit si bancilor. 59,5 mld. lei era expunerea pe datoria publica a sta­telor europene (datele nu sunt detaliate pe fiecare emitent) si 17 mld. lei pe cea a SUA. 7,7 mld. lei era expunerea pe titlu­rile bancilor. BNR mai avea plasata la Rezerva Federala a SUA suma de 448,5 mil. dolari (1,43 mld. lei), in crestere cu 19% fata de 2009.

32% din rezerva BNR era disponibila in conturi curente si depozite, fata de 45% in 2009, iar cate 6% era expunerea pe struc­turile suprastatale si pe agentiile guvernamentale.

Venitul total obtinut din admi­nistrarea rezervei de 32,4 mld. euro a fost de 240 mil. euro in 2010 fata de 418 mil. in 2009.

Rezervele in iulie, in scadere

La 31 iulie 2011, rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei se situau la nivelul de 32,68 mld. euro, fata de 34,4 mld. euro la 30 iunie 2011.
In ceea ce priveste rezerva de aur, aceasta s-a mentinut la 103,7 tone. In con­ditiile evolutiilor preturilor interna­tio­nale, valoarea acesteia s-a situat la 3,767 mld. euro.

Rezervele internationale ale Ro­ma­niei (valute plus aur), la 31 iulie, au fost de 36,447 mld. euro, fata de 37,873 mld. euro la 30 iunie.
Platile scadente in luna august 2011 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Minis­te­rul Finantelor Publice, insumeaza 205 mil. euro.
(http://www.fin.ro/articol_64951/bnr-expusa-la-criza-din-sua-17-din-rezerva-valutara-s-au-investit-in-titluri-de-stat-americane.html)
Apoi un articol al Cristinei Grigorescu:
Emisiunea de obligatiuni romanesti denomiate in dolari, programata pentru lansare pe piata SUA pana la sfarsitul acestei luni, va avea o valoare minima de 500 mil. dolari si un nivel maxim de 2 mld. dolari, iar maturitatea titlurilor va fi de cel putin cinci ani.

"Se aproba cea de a doua tranzactie pe pietele externe de capital in cadrul programului de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu. Suma finala, maturitatea, dobanda, precum si toti ceilalti termeni si conditii financiare urmand sa fie stabiliti la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", se arata intr-un ordin al ministrului Finantelor Publice.

Oficialii din Romania se vor intalni cu investitorii din Londra si Statele Unite in perioada 11-16 noiembrie, in efortul tarii noastre de a reduce deficitul bugetar sub 4,4%.

"Cred ca Romania este un loc bun pentru investitorii straini. Facem acest lucru acum (vanzarea de obligatiuni - n.red.) pentru ca am trecut cu bine peste evaluarea facuta de FMI si pentru ca trebuie sa ne gandim si la bugetul pentru 2012. Suntem mai precauti cu banii nostrii, mai ales din cauza crizei din Europa", a declarat Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi.
Lansarea emisiunii este administrata de catre HSBC, Citibank si Deutsche Bank.
(http://www.fin.ro/articol_69057/romania-vrea-sa-vanda-obligatiuni-de-2-mld-dolari-pe-piata-sua.html)
În sfârşit, cel de al treilea articol este scris de Dragoş Comache:
Romania a deschis o emisiune de obligatiuni in dolari pe zece ani pe piata din SUA, cu un cupon de 7%, a declarat marti Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, citat de Mediafax. El a mai aratat ca Romania profita de conditiile de bune de pe piata prin stabilirea cuponului in jurul a 7%.

Aranjorii principali ai emisiunii sunt Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Tensiunile de pe pietele financiare internationale s-au redus in ultima perioada, iar costurile de imprumut au coborat pentru mai multe state europene, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat bancilor din zona euro aproape 500 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani.

Oficialul MFP a declarat la mijlocul acestei luni ca Romania se va finanta de pe piata americana, avand in vedere ca bancile europene, principalii cumparatori de obligatiuni in euro, se confrunta cu presiuni legate de noile cerinte de capital.

In noiembrie anul trecut, autoritatile romane au organizat un roadshow in SUA, primul astfel de turneu de prezentare din ultimii 16 ani, care nu s-a finalizat insa cu lansarea unei emisiuni, desi intentia partii romane era sa faca o prima licitatie chiar in 2011.

Ministerul Finantelor avea pregatita o emisiune de obligatiuni romanesti denomiate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari.

Dragoi spunea atunci ca nu s-a grabit sa lanseze o emisiune de obligatiuni in SUA pentru ca povestea de succes a Romaniei era inca prea putin cunoscuta, si era un moment usor mai tensoinat pe pietele internationale.

Ulterior, oficialul MFP a aratat ca vor fi organizate anual roadshow-uri de prezentare atat in Europa, cat si in SUA, chiar daca nu se va lansa automat si o emisiune de obligatiuni, pentru a mentine permanent contactul cu investitorii si a face cunoscuta situatia din Romania.

Potrivit strategiei MFP, in 2012 vor fi atrase imprumuturi de pe pietele externe de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului 2010 programul de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro. In prima emisiune a programului, Finantele au atras la inceputul lunii iunie a anului trecut 1,5 miliarde euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%.

Romania are rating "Baa3" din partea Moody's si "BBB-" de la Fitch, ambele in categoria recomandata pentru investitii. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ "BB+", din categoria nerecomandata investitorilor.
(http://ro.news.yahoo.com/romania-deschis-o-emisiune-obligatiuni-dolari-pe-piata-132008237.html)
Cum am spus, fac parte dintre cei care le este greu să înţeleagă astfel de mişcări financiare... Evident este ceva necurat aici.

5 comments:

vib said...

@Bibliotecarul: obiective diferite. BNR incearca sa tina valuta in locuri cat mai sigure. MFP incearca sa faca rost de valuta pentru politicieni. Daca MFP ar putea lua valuta direct de la BNR, FMI nu ar mai fi dat nici un dolar (nu au asa mare incredere in Guvern). In sistemul actual se pastreaza iluzia ca banii de la FMI sunt pastrati la loc cat de cat sigur. Ca si cum il imprumuti pe vecinul dandu-i banii nevestei sale :)).

Bibliotecaru said...

Stabilitatea FMI vine din faptul că împrumută un "cocteil" de valute DST care este mai stabil decât valutele luate separat. În plus, FMI împrumută banii într-un mod virtual, pentru că nu se face un transfer efectiv, Guvernul se comportă ca şi cum ar avea banii împrumutaţi.

Anonymous said...

Biblio
Atentie !!! diaconu Eusebiu este Constantin Dudu Ionescu, bodyguardul Elenei Udrea....
Katrina

Bibliotecaru said...

:)
Nu prea mă interesează identitatea celor cu care vorbesc pe net. Cine vrea să se ascundă, să se ascundă... este regula de curtoazie a internetului.

Robert Horvath said...

Anuntat decesul mogulului

Cititi

Robert Horvath Devs blog



PS
Deocamdata decesul politic

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.