05 January 2012

Tocmai am auzit ceva tulburător, căştigăm mai mult


Am rămas foarte surprins pentru că nu ştiu să se fi modificat în 2011 ceva semnificativ "în plus" (că în minus sunt destule) în zona veniturilor.

Şi atunci, firesc, m-am întrebat... Cui i-a crescut venitul de s-a raportat o creştere, în medie, cu 7,7% în al treilea trimestru din anul 2011 faţă de acelaşi trimestru din anul 2010. Slavă domnului că băieţii care se ocupă cu fişierele de la INS au un sistem, că altfel căutam fişierele de mă lua cu dureri de cap.

Comunicate de presă INS:

Nr. 3 din 5 ianuarie 2011 Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor populaţiei, în trimestrul III 2010

Nr. 3 din 5 ianuarie 2011 Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor populaţiei, în trimestrul IV 2010

Nr. 3 din 5 ianuarie 2011 Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor populaţiei, în trimestrul I 2011

Nr. 3 din 5 ianuarie 2011 Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor populaţiei, în trimestrul II 2011

Nr. 3 din 5 ianuarie 2011 Veniturile şi cheltuielile gospodăriilor populaţiei, în trimestrul III 2011

Statistica oferă patru variante pentru "capul familiei": salariat, agricultor, şomer, pensionar. Să vedem evoluţia cifrelor veniturilor medii lunare pe persoană
exprimate în RON pe cele 5 trimestre.

Salariat: 952,55 - 976,98 - 980,40 - 1003,46 - 1016,65
Agricultor: 477,29 - 485,29 - 511,34 - 595,28 - 599,06
Şomer: 447,03 - 487,03 - 490,34 - 489,12 - 519,94
Pensionar: 765,83 - 787,03 - 815,53 - 828,29 - 799,10
PRECIZĂRI METODOLOGICE
Veniturile totale cuprind:
-Veniturile băneşti
-Veniturile în natură (evaluate în lei)
-Veniturile băneşti - ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire (exclusiv sumele retrase de la CEC Bank, alte bănci şi instituţii similare, împrumuturile şi creditele primite).
Veniturile din salarii şi alte drepturi salariale - ansamblul veniturilor băneşti şi în natură (evaluate în lei la preţul de vânzare al unităţii) sub forma salariilor, sporurilor şi indemnizaţiilor acordate ca procent sau în sume fixe pentru condiţiile deosebite de muncă (prevăzute de lege sau prin contracte individuale sau colective de muncă), atât pentru timpul efectiv lucrat în programul normal de lucru sau suplimentar, cât şi pentru timpul nelucrat plătit, a premiilor şi beneficiilor din profitul net, alte venituri asimilate salariilor, încasate efectiv în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, precum şi reţinerile efectuate (impozite, contribuţii, rate pentru mărfuri şi împrumuturi etc.).
Veniturile din agricultură - ansamblul încasărilor băneşti de la societăţi şi asociaţii agricole, din vânzări de produse agroalimentare, animale şi păsări (de curte şi de casă) şi din prestarea unor munci agricole.
Veniturile din activităţi neagricole independente - ansamblul încasărilor băneşti din fapte de comerţ, prestări de servicii, practicarea unei meserii, din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală.
Veniturile din prestaţii sociale - ansamblul încasărilor băneşti din prestaţii de protecţie socială şi anume: veniturile din pensii; alte venituri asimilate pensiilor; indemnizaţiile pentru concedii de boală şi maternitate; prestaţiile din fondul de şomaj; prestaţiile familiale; prestaţiile de asistenţă socială şi alte prestaţii.
Veniturile din proprietate - ansamblul încasărilor băneşti din cedarea folosinţei bunurilor, ca urmare a deţinerii de titluri de participare la fondurile închise/deschise de investiţii, a depozitelor la CEC Bank, alte bănci şi instituţii similare (arende, chirii, dividende, dobânzi).
Veniturile din vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei cuprind ansamblul încasărilor băneşti din transferul drepturilor de proprietate asupra valorilor mobiliare şi părţilor sociale, din vânzarea de valută, terenuri, imobile şi alte bunuri noi sau vechi care nu sunt din producţie proprie.
-Veniturile în natură (evaluate în lei) cuprind:
♦contravaloarea consumului uman şi furajer de produse alimentare şi nealimentare provenite din resursele proprii ale gospodăriei (din producţie, din stocuri, din muncă, primite în dar etc.).
Evaluarea în lei se efectuează la preţurile medii de cumpărare a produselor din luna de referinţă pe regiuni de dezvoltare.
♦contravaloarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (evaluate la preţul de vânzare al zilei).
Trebuie spus că "BUF105I - ABF Veniturile totale medii lunare pe o persoana pe categorii de venituri si principalele categorii sociale, pe medii" reprezintă "Veniturile totale reprezinta ansamblul veniturilor banesti, indiferent de sursa de provenienta (exclusiv imprumuturile si creditele luate, sumele retrase din depozitele constituite la CEC Bank, alte banci si institutii similare) precum si contravaloarea veniturilor in natura (consumul uman si furajer de produse alimentare si nealimentare din resursele proprii ale gospodariei, respectiv marfurile si serviciile obtinute gratuit sau cu reducere de pret de la agentii economici publici si privati) care nu au caracter de salariu in natura, pe o persoana din gospodarie."

Eu nu ştiu ca să se fi operat măriri salariale, nici măriri de pensii, nici măriri de şomaj... Nu ştiu nici să fi fost un val uriaş de angajări care să crească veniturile per familie... dimpotrivă, de un an încoace tot se fac concedieri. Mai mult, agricultorii m-aş fi aşteptat să aibă veniturile sezoniere, respectiv să aibă venituri mult mai mici în trimestrul I şi II... dar nu, ele cresc în trimestrul I şi II şi nu cresc spectaculos în trimestrele III şi IV. Eu nu pricep cum se poate întâmpla asta, mai ales că în familiile în care capul familiei este agricultor... şi restul familiei sunt agricultori (asta pentru că agricultorii sunt de regulă "la ţară" unde "meseria" de agricultură este preponderentă în familiile în care capul familiei se ocupă cu agricultura). Şi totuşi ce anume a crescut aceste venituri totale într-un an, adică de la 770,48 la 835,31 (835,31x100/770,48=108,41 adică o creştere de 8,41%)?

http://fs66.trilulilu.ro/imgs/Bibliotecaru/structura-cheltuielilor-totale-de-consum-trimestrul-iii-2011_55c37bdc3e383f.jpg
(sursa: http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/abf/ABF_III_r11.pdf)


Nu este tulburător, familiile cheltuiesc în medie pe sănătate un pic mai puţin decât pe comunicaţii, pe băuturi şi tutun mai mult decât pe recreere şi cultură? Educaţia nici nu mai contează...

8 comments:

vib said...

O ipoteza: poate au facut ca la someri, unii au depasit perioada in care primeau somaj si gata! a scazut numarul somerilor. De fapt scazuse numarul somerilor care primeau ajutor de somaj :D.
Posibil sa fi luat in considerare doar pe agricultorii care au castigat ceva anul asta, nu si pe cei fara venit :D. Nu ma bazez pe nimic cand fac afirmatia asta, nu stiu ce metodologie au, dar pare plauzibil. Incurcate sunt caile INS-ului.
Oricum, dincolo de mistere, ceea mai graitoare chestie din articol mi se pare poza aia cu educatia, tutunul si alcoolul. Iata valorile societatii in care traim. Valori invatate in familie in general.

Bibliotecaru said...

Am primul răspuns la http://www.andreeavass.ro/blog/2012/01/cat-castiga-din-ce-surse-si-pe-ce-isi-cheltuie-veniturile-o-familie-in-romania/#comment-28168

Andreea Paul Vass:
"Andreea Paul says:
January 5, 2012 at 5:09 pm

Nu e asa defel. In trim III 2010 erau masurile de austeritate active, iar in acest an s-a recuperat parte din acele reduceri."

Acum aştept să aflu ce anume s-a recuperat.

nimrod said...

:)))

Tare structura de cheltuieli propusă (că alt termen n-am găsit) de cei de la INS. Sublimă aş zice numai că realitatea e alta, fiindcă oricare dintre cheltuielile alea depăşeşte în fiecare lună mai bine de jumate din venitul unui român bogat ( cu 800 de lei pe lună, respectiv, conform definiţiei date de un expert, n'aşa?). Jenant.
Procentele INS sunt nişte glumiţe propagandistice altfel, de unde faimoasa întrebare "Ce plătim luna asta: banca sau întreţinerea?". Încă o dată, jenant. Băieţii ăştia ne cred pe toţi parlamentari sau miniştri...

Bibliotecaru said...

Cât de greu este să se populeze cu specialişti instituţiile statului!

Vasile, said...

Imi dau seama ca eu sunt mai prost decit colegii mei care comenteaza previziuni sau grafice.

Eu pricep doar ce vad , apa,caldura, impozit , TVA, contra pensie sau salariu, ce ramane este vizibil nimic!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Ştiţi că era un banc. Dacă stai cu o bucă pe gheaţă şi cu una pe plita încinsă, statistic este ca şi când tot fundul ar face saună.

Doamna Vass spunea că, privind statisticile, economiile familiei au crescut un pic. Adică nu numai că oamenii se ajung cu banii, dar mai pun şi deoparte pentru înmormântare.

Vasile, said...

Haha,

Pentru inmormantare s-ar putea sa nu mai avem bani ,dar in mod sigur ne vom imprumuta in numele mortului pentru a face o pomana ,care se poate sfirsi chiar cu o hora!

Bibliotecaru said...

Încep să cred că oamenii vor rămâne schelete pe câmp pentru că nu va fi cine să plătească înmormântarea sau incinerarea.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.