21 January 2010

Roşia Montana va ajunge, probabil, în atenţia UE


Cu siguranta numele Rosia Montana suna tot mai familiar pentru institutiile europene, ca si pentru cetatenii europeni. Vorbim despre o zona a Romaniei binecuvantata cu peisaje frumoase, cu vestigii istorice care au atras atentia UNESCO, cu traditii si istorie nepretuite, aflate acum sub spectrul distrugerii. Exploatarea miniera cu cianuri, care ameninta sa anihileze integritatea si valorile acestei asezari, se contureaza din nou ca o perspectiva reala. In ultimele saptamani, guvernul si presedintele de la Bucuresti au dat de inteles ca distrugerea regiunii, prin permiterea inceperii acestei exploatari, poate fi considerata acceptabila.

Voi adresa Parlamentului European si Comisiei Europene rugamintea ferma de a lua in considerare interventia, de la nivelul forurilor de conducere ale UE, pentru a stopa ceea ce va fi, fara indoiala un dezastru ecologic si uman. Romanii din zona Rosia Montana sunt in egala masura europeni. Din pacate, nu li s-au oferit suficiente sanse de viitor, desi posibilitatile existau, turismul arheologic fiind doar una dintre ele (specialistii spun ca Rosia Montana ar putea deveni UNESCO World Heritage Site, element de patrimoniu mondial). Acum insa, lipsa lor de perspective, saracia lor sunt pe cale de a fi cumparate, pe un pret de nimic, de o companie lipsita de constiinta ecologica, beneficiind de complicitatea unui guvern gata sa faca tranzactii pe seama mediului inconjurator, daca pretul aurului este in crestere.

Comisarul desemnat pentru portofoliul Mediului, intrebat la audieri, nu s-a angajat sa actioneze pentru scoaterea in afara legii a mineritului cu cianuri. Domnia sa a vorbit, ca si predecesorii sai, despre drepturile statelor membre de a actiona asa cum doresc, si despre posibila implicare a comisiei numai daca apar probleme de poluare transfrontaliera.

Cred ca raspunsul Comisiei Europene trebuie sa fie unul mult mai ferm. Nu putem astepta sa aiba loc o noua catastrofa, pentru a actiona. Suntem Uniunea Europeana si ne consideram, pe buna dreptate, un deschizator de drumuri in domeniul protejarii mediului. La Copenhaga, in decembrie, nu s-au facut pasi inainte cu adevarat puternici in favoarea mediului. Noi avem acum ocazia de a face un astfel de pas, concret si decis, aratand lumii intregi ce este de facut, pentru un viitor sustenabil. Sa actionam impotriva mineritului cu cianuri, si copiii nostri ne vor multumi.

(sursa: http://dacianasarbu.wordpress.com/2010/01/19/rosia-montana-trebuie-sa-intre-pe-agenda-ue/)

http://stiride10.ro/wp-content/uploads/2009/11/Daciana-Sarbu.jpg
(sursa: http://stiride10.ro/daciana-sarbu-sesizeaza-cna-ul-in-legatura-cu-o-reclama-tv/7456)
Eu nu înţeleg de ce clasa politică nu se implică mai mult în România. Desigur, este vorba despre foarte mulţi bani dar şi despre o distrugere clară a mediului şi o sabie deasupra capului în ceea ce priveşte poluarea. Să nu uităm şi faptul că am mai avut o experienţă relativă la poluarea cu cianuri. Să nu uităm şi, mai ales, să nu fim indiferenţi.

5 comments:

nimrod said...

Ha! Nu vreau să-mi scape prilejul de a-mi da cu părerea despre Roşia Montană, făcând trimitere la comentariul unui ministru din guvernul Franţei pe timpul ultimei campanii de teste nucleare reale din Pacific (traduc liber şi din memorie):" Dom'le, dacă pe noi, statul, logistica testelor ăstora de-o săptămână ne costă o avere, de unde au bani câţiva bărbaţi de 50 de ani să stea 48 de ore în mijlocul oceanului în nişte bărci pneumatice? Ăştia n-au servici?"
Deci, dacă tot vorbim, de sub zăpadă, de încălzirea Pământului
şi eşecul de la Copenhaga eu zic că o "flotaţie" care să separe demagogia verde din fondul problemei n-ar fi lipsită de sens, chiar cu riscul de a polua pe timp îndelungat imagine celor care nu mai pot de grija peisajului şi a rămânerii în aşteptarea unui viitor nu de aur, dar sustenabil, vezi Doamne, pentru cei din zona deşi, în fapt, soluţii, neam.
D'aia sunt eu PENTRU exploatare!

Bibliotecaru said...

Dincolo de poluare se distruge şi o felie babană de istorie a României. Să nu uităm că minele păstrează urmele minierilor de acum 2000 de ani, să nu uităm...

http://www.cimec.ro/arheologie/cronicaCA2004/planse/163/imagepages/image1.html

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5109/2614983/1/rosia-montana1.jpg

http://cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2002/planse/190/drumus/images/Prop%20Drumus%20Edificiul%20T2%20CPPCN_04.jpg

Roşia Montana este unul din centrele naşterii neamului românesc şi ar putea aduce bani din exploatarea potenţialului istoric cu investiţii minime. Tot este turismul o prioritate.

ion adrian said...

este foarte bine sa se intample asa caci noi suntem corupti si impotenti

nimrod said...

@Biblio,

Ăsta e ultimul meu comentariu la tema Roşia Montană şi în nici un caz nu-l postez la ora asta ca să am eu ultimul cuvânt dar:
a.cele mai multe dintre galeriile antice de la Roşia Montană au fost săpate, sub comandă romană, de mineri aduşi din Iliria;
b. Românii ar face poate mai bine să-şi caute originile în Cultura Cucuteni şi nu într-un episod al goanei după aur din Apuseni.
c. Ce cred eu, dincolo de toate, este că, parafrazez un clasic TVRM, "cuiva îi convine mai mult să ronţăie nişte bani dintr-un program oarecare decît să ia o decizie majoră". Să nu uităm că trăim în ţara lui "te complici degeaba, merge şi aşa, de-am apuca pensia", etc, etc... Apropo, a mai auzit cineva, ceva, de Valea Jiului?

ion adrian said...

Cand e vorba de bani interesul ptr mediu si orice altceva ce inseamna termen mediu si lung trece pe planul doi.
asadar tb un studiu serios si obiectiv daca este posibil asa ceva.
Sa mi se dea mie conducerea si coordonarea unui astfel de studiu, caci sunt specialist si in ingineria mediului si promit sa rezolv corect problema.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.