27 May 2010

Capitalismul nu este o certitudine a democraţiei


Ştiu că lumea aşa a fost învăţată să definească democraţia şi libertatea ca fiind expresia statului capitalist, în special a statului american. Democraţia şi capitalismul nu se condiţionează reciproc. Nu aş putea spune dacă politica unui partid comunist conduce întotdeauna la dictatură şi stat totalitar, îmi este însă evident că nu se poate pune egal între capitalism şi democraţie.

3 comments:

nimrod said...

@Biblio,

Libertatea pe care ţi-o oferă capitalismul e aceea de a-ţi purta singur de grijă. Celelalte libertăţi ai obligaţia să ţi le iei singur, funcţie de cât te duce capul. Comunismul se crede deştept şi frumos şi pe chestia îţi interzice orice opţiune personală majoră. Să nu uităm, de exemplu, că nici până astăzi talentul ca argument separator nu se regăseşte în sistemul românesc de valori. Despre doctrina economică ce să mai vorbim? Avem exemplul guvernului actual, profund comunist mai ales cu omul de rând.

Bibliotecaru said...

Iată, în capitalismul românesc domnul Boc vrea să împiedice exercitarea unor drepturi şi libertăţi pentru cetăţenii patriei sale. Eu cum aş putea să-mi exercit dreptul de a-mi purta singur de grijă dacă, în calitatea mea de cetăţean, nu am nici o putere de a condamna şi împiedica pe cei de la vârf care terfelesc Constituţia?

tibi said...

Pe bloggul "Turnul de veghe " al d-nei Nicoleta Savin este posibil sa se organizeze un concurs de idei (pe pagina principala-unde e si poza mare).

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.