07 May 2010

Pentru cine nu înţelege, pot explica


Scăderea pensiilor şi creşterea vârstei de pensionare la femei este menită să facă loc "pensionarilor" care nu au plătit contribuţie. Guvernul se gândeşte să se spele pe mâini de plăţile viagere către cei cu "pensii speciale", până acum plătite de la Bugetul de Stat, transferând pur şi simplu efortul financiar pe spatele celor care au plătit contribuţie. Este atât de simplu încât chiar nu se prinde nimeni? Nu-i nimic, m-am prins eu.
http://www.nataliedee.com/040105/week-4.jpg
(sursa: http://www.nataliedee.com/040105/week-4.jpg)

3 comments:

Darius said...

Verry clever.

Anonymous said...

@biblio
Poate aveti dreptate, marturisesc ca-mi scapa detaliile tehnice legate de acest subiect, dar trebuie remarcat ca tendinta generala in Europa este aceea de a creste varsta pensionarii. Se intampla mai in toate tarile, evident, unul din argumente ( cat se poate de valabil) este cresterea sperantei de viata.
Evident, pentru ai nostri conducatori, poate fi doar un pretext ( vorbesc de alinierea la regulile europene ina cest sens) desi , din cate stiu speranta de viata in Romania este printre cele mai mici de pe continent.
O sambata placuta
Ilinca

Bibliotecaru said...

În Europa se creşte vârsta de pensionare pentru un motiv simplu: creşterea speranţei de viaţă faţă de secolul trecut. Formula de transpunere a contribuţiei în valoarea pensiei este obţinută statistic. Este normal ca modificarea statisticii să conducă la modificarea formulei. Există o alegere: sau se modifică formula în sine, ceea ce duce la scăderea pensiei ca putere de cumpărare, sau se modifică durata de contribuţie astfel încât formula să rămână la fel. Guvernul României însă nu numai că nu a aşteptat ca pensia să scadă în valoare reală (ca putere de cumpărare) şi a scăzut-o modificând formula, dar a umblat în acelaşi timp şi la vârsta de pensionare. În mod real, eu apreciez că prin aceste două "manevre", desigur, dacă sistemul se păstrează, pensia celor care vor ieşi la pensie după noile reguli (la noua vârstă de pensionare) vor avea pensiile înjumătăţite decât erau ele în mod normal anul trecut. Sau cel puţin înjumătăţite, ca să fiu mai exact. Nu mai vorbesc şi despre faptul că vin timpuri foarte grele şi este foarte posibil ca speranţa de viaţă să scadă dramatic. Mă îndoiesc că atunci va modifica cineva pensiile în sens invers.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.