Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 22 iulie a.c....
• Decret pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a Convenţiei pentru stabilirea Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii, încheiată la Bucureşti la 9 decembrie 2009 şi semnată de România la Bucureşti, la aceeaşi dată.Departamentul de Comunicare Publică
22 Iulie 2010
Convenţia pentru stabilirea Centrului Sud-Est european de aplicare a legii (SELEC), succesorul Centrului SECI, instituie un nou mecanism de aplicare a legii.
Cooperarea în cadrul Centrului SECI a statelor-membre, pe parcursul unui deceniu, a scos în evidenţă încrederea reciprocă în lupta împotriva fenomenului criminalităţii transfrontaliere (traficul ilegal de droguri, traficul ilegal de fiinţe umane, contrabanda cu ţigări şi produse contrafăcute, migraţia ilegală, traficul ilegal de mijloace de transport, criminalitatea cibernetică şi terorismul), fiind înregistrate rezultate semnificative în combaterea acestor infracţiuni.
Semnarea Convenţiei SELEC de către 13 state membre (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia), printre care Republica Moldova, denotă voinţa organelor de drept din regiunea Europei de Sud-Est de a facilita asigurarea schimbului de informaţii între statele-membre privind susţinerea investigaţiilor şi activităţilor de prevenire a criminalităţii, schimbului de informaţii operative, colectarea, coroborarea, procesarea, diseminarea informaţiilor, în special cele de natură penală, acţionarea în calitate de depozitar de bune practici în domeniul metodelor şi tehnicilor de aplicare a legii şi aplicarea lor prin intermediul instruirii şi conferinţelor multinaţionale în beneficiul părţilor, etc.
(sursa: http://www.mai.md/content/3020)
Centrul Regional SECI de la Bucureşti este singurul instrument regional care contribuie direct la sprijinirea eforturilor instituţiilor de aplicare a legii din Sud-Estul Europei pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Scurt istoric
La reuniunea Comitetului de Agendă al Iniţiativei de Cooperare în Sud-Estul Europei (Southeast European Cooperative Initiative - SECI) din 15 aprilie 1998, România a propus înfiinţarea la Bucureşti a unui Centru Regional pentru Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere.
La 26 mai 1999, a avut loc, la Bucureşti, ceremonia de semnare a Acordului de cooperare pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, având ca parte integrantă Carta de organizare şi funcţionare a Centrului Regional SECI.
România a ratificat Acordul prin Legea 208/1999. Acordul a intrat în vigoare la 1 februarie 2000.
În iulie 2000, la Bucureşti, a fost negociat Acordul de sediu (tratat bilateral) cu Centrul SECI privind statutul juridic, regimul oficialilor şi delegaţiilor la reuniuni, precum şi sprijinul acordat de România. Documentul a fost semnat în octombrie 2000.
În prezent, 36 de state şi organizaţii internaţionale cooperează în soluţionarea problemelor cu incidenţă asupra domeniilor poliţienesc şi vamal, în Europa de Sud-Est.
State membre ale Centrului SECI: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria.
Georgia a depus candidatura pentru statutul de membru.
State cu statut de observator permanent: Austria, Azerbaidjan, Belgia, Canada, Republica Cehă, Franţa, Georgia, Germania, Israel, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Slovacia, Spania, SUA, Ucraina şi organizaţii internaţionale (European Institute for Freedom, Security and Justice-EULEC, United Nations Mission to Kossovo-UNMIK, United Nations Development Programme-UNDP, European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine-EUBAM).
Statut juridic şi structură
Centrul SECI este o structură de cooperare cu participare internaţională, cu statut de misiune diplomatică pe teritoriul României. Directorul Centrului are rang de ambasador, iar membrii instituţiei au statut diplomatic.
Organismul executiv principal al Centrului SECI este Comitetul Comun de Cooperare (Joint Cooperation Commitee - JCC) şi reuneşte reprezentanţi ai statelor membre din cadrul administraţiei vamale şi poliţiei. La reuniunile JCC participă Organizaţia Mondială a Vămilor şi INTERPOL (cu statut de consilieri permanenţi) şi observatori (state şi organizaţii internaţionale).
În cadrul Centrului funcţionează şapte grupuri specializate de lucru pentru: 1) combaterea traficului de droguri-coordonat de Bulgaria; 2) combaterea traficului de fiinţe umane-coordonat de România; 3) combaterea fraudei financiare şi informatice-coordonat de Macedonia; 4) combaterea traficului de maşini furate-coordonat de Ungaria; 5) combaterea contrabandei-coordonat de Albania şi Croaţia; 6) combaterea terorismului-coordonat de Turcia; 7) asigurarea securităţii containerelor–coordonat de Grecia.
Managementul Centrului Regional SECI
Director: Gürbüz Bahadir, reprezentantul Republicii Turcia
Director adjunct şi şef al Departamentului Operaţional: post vacant
Preşedinte JCC: Samir Rizvo, Consilier al Ministrului şi şeful departamentului pentru Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, Ministerul Securităţii, Bosnia Herţegovina
Vicepreşedinte JCC: Samo Drobez, Sub-secretar de stat, Ministerul de Interne, Republica Slovenia
Notă: Funcţiile de director şi director adjunct se exercită pe o perioadă de doi ani, iar funcţiile de Preşedinte şi Vicepreşedinte JCC sunt onorifice şi se exercită pe durata unui an.
Relaţia cu SUA
Centrul se bucură de sprijin financiar american pentru operaţiunile şi activităţile de pregătire profesională în domeniul traficului de fiinţe umane, drogurilor şi falsului de monedă.
Relaţia cu instituţiile UE
Există o bună cooperare a Centrului cu două instituţii europene importante: EUROPOL şi EUROJUST.
Obiectivele principale ale Centrului Regional SECI vizează: pe termen scurt, încheierea unui Acord de cooperare între EUROPOL şi Centrul SECI, iar pe termen mediu, transformarea Centrului într-o organizaţie internaţională de aplicare a legii, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale.
Centrul Regional SECI se află într-o etapă a dezvoltării sale în care Acordul de Cooperare pentru Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii Transfrontaliere (Acordul SECI) necesită modificări semnificative pentru a conferi acestei structuri de cooperare regională vocaţia unei organizaţii internaţionale de aplicare a legii, în conformitate cu standardele europene şi internaţionale. Redefinirea cadrului său juridic constă în elaborarea unui proiect de Convenţie „Convenţia pentru stabilirea Centrului Sud–Est European de Aplicare a Legii (Convenţia SELEC).
La 9 februarie 2006 a avut loc la Bucureşti, la sediul Centrului Regional SECI, lansarea oficială a Proiectului de asistenţă al Comisiei Europene pentru Centrul Regional SECI. Iniţierea proiectului de asistenţă a reprezentat o etapă importantă în relaţia Centrului Regional SECI cu Comisia Europeană.
În octombrie 2006, a fost luată decizia de înfiinţare a unui Grup de Lucru pentru negocierea proiectului Convenţiei SELEC.
În vederea consolidării Departamentului Juridic al Centrului, la 26 noiembrie 2007, reprezentanţii JCC au exprimat acordul pentru integrarea în acest departament a Secretariatului Iniţiativei Pactului de Stabilitate pentru Lupta împotriva Crimei Organizate (SPOC).
La reuniunea JCC (Bucureşti, 5-6 iunie 2008), Muntenegru a obţinut calitatea de membru al Centrului SECI.
La reuniunea JCC (Istanbul, 11-12 noiembrie 2008), Republica Cehă a obţinut statutul de observator permanent la Centrul SECI.
La reuniunea JCC (Bucureşti, 9-10 decembrie 2009) s-au aniversat 10 ani de la înfiinţarea Centrului SECI. În marja reuniunii, reprezentanţii statelor membre au semnat textul Convenţiei SELEC.
(sursa: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29242)
2 comments:
Planul SECRET al Clanurilor din Parlament - neimpozitarea pensiilor de lux , scaderea salariilor , inmultirea Tradatorilor din Armata si Servicii , slabirea Sigurantei Nationale , favorizarea unor trupe straine care vor INVADA Romania , vor fi multi morti si raniti care ptr. parlamentarii NAZISTI nu vor CONTA , la fel Soldatii americani care vor fi cazuti nu vor conta mult ptr. SUA si uite asa se reduce POPULATIA tarii si ramanerea in Romania a Clanurilor parlamentare NAZISTE si ofiterii corupti din structuri care oricum ei vor fi pusi la ADAPOST la orice INVAZIE ! Succes ROMANI !!! vreti sa creasca LEUL ? SIMPLU va creste cand nu mai consumati in NESTIRE benzina motorina si curent electric ! SUCCES !!! restul este gargara cu BNR ....
Toate infracţiunile astea trans-frontaliere, recte "...traficul ilegal de droguri, traficul ilegal de fiinţe umane, contrabanda cu ţigări şi produse contrafăcute, migraţia ilegală, traficul ilegal de mijloace de transport...", cu excepţia criminalităţii cibernetice şi a terorismului care, de altfel, nu înţeleg ce caută pe listă fiindcă e din alt film, sunt activităţi care au la bază o organizare rudimentară şi funcţionează cu efective de semianalfabeţi.
Corupţia celor cu carte şi funcţii este aceea care le menţine. De aia s-au şi obrăznicit nespălaţii, vezi America de Sud şi mai nou războiul de graniţă, la frontiera dintre Mexic şi SUA. Corupţia e, deci, problema. Restul e hai să arătăm că muncim...
Post a Comment