Mulţi români încearcă să ne convingă că scăderea economică nu este de fapt recesiune. Cineva poate îşi aminteşte de o postare a mea mai veche:
http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/12/deficit-deficit-structural-deficit.html
Spuneam acolo că se identifică trei tipuri de cicluri,respectiv scurte, medii şi lungi. Acestea se compun, se pot şi "ameliora"... Recesiunea reprezintă o perioadă a acestor cicluri. Perioada de două luni corespunde unui ciclu scurt.
Ce spun onorabilii economişti români?
Pur statistice şi nu economice? Mie mi se par reacţii destul de economice... Pe link-ul MEDIAFAX de mai sus mai găsiţi şi alte păreri care vor să mascheze intrarea în recesiune, probabil pe criteriul că se apropie alegerile şi nu trebuie să se vadă ce se întâmplă. Mai ţineţi minte că am fost avertizaţi de către preşedinte că suntem pregătiţi să intrăm şi în cel de al doilea val de criză mondială. Din păcate pentru cei ce vor să justifice o cădere de ultim moment a economiei înainte de alegerile parlamentare... iată că "europenii" au şi ei ceva planuri electorale pe acest an şi vor să nege, pur şi simplu, că mai vine o criză.Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, însă faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.
Analiştii contactaţi de MEDIAFAX estimează corecţii de până la 0,7% a activităţii economice în primul trimestru din acest an.
Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, spune că definiţia recesiunii tehnice, care se instalează după două trimestre consecutive de scădere economică, nu are fundamente economice, ci pur statistice.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, consideră că economia mondială nu mai este "pe marginea prăpastiei", cu semne de stabilizare în zona euro şi SUA, însă avertizează că nivelul ridicat al datoriilor statelor dezvoltate şi creşterea preţurilor petrolului ameninţă stabilitatea globală.Se anunţă vremuri tumultuoase despre care, cu siguranţă, vom afla mai ales prin 2013... Atunci politicienii vor spune OUPS! Noi credeam că lucrurile merg bine, doar am introdus atâta austeritate cât se putea introduce... ce puteam face mai mult? Alegeţi cu grijă pentru că s-ar putea să fie ultima alegere care contează. Ne costă atât de mult aceste alegeri... decenii din viaţa României.Lagarde: Economia mondială nu mai este pe marginea prăpastiei. Care sunt principalele ameninţări pentru stabilitatea globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)"Poate că economia globală este pe o traiectorie de revenire, dar nu este prea mult spaţiu de manevră şi nu este loc pentru greşeli", a declarat Lagarde la Beijing, la China Development Forum.
Lagarde a afirmat că au început să apară semne de stabilizare datorită măsurilor luate în urma crizei financiare mondiale.
Ea consideră că indicatorii economici din SUA arată ceva mai bine, iar UE a făcut un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor de stat, prin aprobarea celui de-al doilea acord de asistenţă externă pentru Grecia.
(mai multe pe http://www.mediafax.ro/economic/lagarde-economia-mondiala-nu-mai-este-pe-marginea-prapastiei-care-sunt-principalele-amenintari-pentru-stabilitatea-globala-9411350)
No comments:
Post a Comment