Deşi am vorbit foarte des de importanţa faptului că super şi hipermarketurile din România sunt de fapt cel mai important sistem care scurge cea mai mare parte din banii românilor undeva peste hotare, încă într-un ritm accelerat, nimeni nu pare să înţeleagă care este diferenţa dintre hipermarketul cu capital străin şi cel cu capital românesc. Poate că nu mă pricep eu să explic destul de bine.
Nu este vorba numai de profit, dar aceste super şi hipermarketurile sunt un spaţiu de desfacere mai ales pentru produse străine care la rândul lor provoacă fluxuri financiare în afara României.
Domnul George Ştefan preia pe HotNews.ro două articole străine care dezvoltă această problemă. Prima informaţie este de anul trecut...
Source: Frugal dad
Dar mult mai spectaculoasă este o reprezentare grafică nou nouţă a mărcilor controlate de doar 10 companii.(http://www.convergencealimentaire.info/?attachment_id=175)
Multe dintre ele nu au pătruns încă în România... cu siguranţă că vor urma să pătrundă şi la noi.
Înainte de 1989 mă uitam cu jind în cataloagele de comenzi, acum înţeleg că existe interese comerciale au alte sensuri economice.
35 comments:
hipermarket-ul romanesc e interesat in principal de tepe si evaziune fiscala
Vasiamar ar putea avea dreptate ca hipermarketuri sa fie o sursa reala de cash & flow pentru partenerii externi, doar daca vorba rusului "u nas kak u vas",si ailalti , partenerii straini sunt ... romani sau din/in Romania.
In zilele noastre daca pe axele europene,si includ aici si mafiota Italie ,faci o plata de 2000 de euro in numerar , la iesirea din magazin te asteapta cineva in uniforma care te ia la intrebari ...de ce , de unde , cum si pentru ce!
Se spune vaisamar este inca valabil pentru majoritatea membrilor puterii PDListe si bineinteles acolitii acestora ,care sa nu cadem in naivitate si sa credem ca nu participa cu parti mici si la plata opozitiei ,persoane care vor ramane cu grosul inmagazinat dar care incet incet isi vor pierde influenta in folosul noilor venititi!
Este exact ca in teoria lui Lavoisier , dupa unii, sau Lomonosov dupa altii ca sa intregeasca marasmul la nivel global "Nimic nu se pierde....
@ vaisamar
Mă îndoiesc că-n alte părţi e altfel, doar că acolo este mai mult supraveghere şi informare.
@ Vasile,
Nu uitaţi că hipermarketurile sunt o mafie în sine, o mafie care colaborează cu "autorităţile". De exemplu sistemul cu "cardul de fidelitate" înregistrează ce anume a cheltuit fiecare în schimbul nu ştiu cărui mic avantaj. Acest mecanism rezolva şi problema celor 2000 de euro numerar, dar mai ales face un profil individual al consumatorului care relevă lucruri pe care nici cumpărătorul nu le ştie despre sine. Centralizarea acestui tip de date permite trusturilor să controleze şi mai bine totul atunci când fac, de exemplu, o reclamă şi vă induce dorinţa de a avea nu ştiu ce pastă de dinţi sau nu ştiu ce model de maşină.
la lidl,kaufland,metro,billa etc statul incaseaza TVA din moment ce acestea elibereaza bon fiscal.
cardurile de fidelitate sunt folosite pentru creerea profilului cumparatorului , dar spre deosebire de parerile tale oculte sunt folosite pentru fluidizarea intrarilor de produse in gestiune aka aprovizionare , dar si de aranjarea a produselor in raft pentru impulsionarea vanzarilor instinctive
reclama este facuta in principal prin pliant-ul postal si nu prin canalele media pentru a limita la minim costul cu publicitatea.
in esenta toata lumea vrea profit , iar ca sa ai profit trebuie sa iti cunosti clientul pentru ai oferi ceea ce isi doreste.
cand o sa studiati marketing si psihologie mai reveniti cu un articol =)
@vaisamar
Statul incaseaza TVA iar romanii pierd serviciile pentru ca produsele din hipermarketuri ce fac rulajele de top apartin unor companii cu capital strain si cel ai frecvent sunt manufacturate in strainatate.
Importul de produse = pierderea de slujbe.
Desigur, nu toate acele slujbe sunt bune, 75% sunt slujbe slab remunerate dar Romania nu-i in situatia de a refuza sa munceasca.
si ne reintorcem la mentalitate sau prostie.
ne plangem ca benzina e scumpa, dar continuam sa cumparam.
ne plangem ca mancarea e scumpa, dar continuam sa cumparam.
daca benzina nu e perisabila mancarea este si ca atare abtinerea de a cumpara ar crea pierderi mult mai rapid si modificari atat in structura de pret cat si a produselor oferite daca de exemplu ponderea produselor romanesti din cosul prostului ar creste.
atata timp cat va exista cerere pentru produse fabricate in extern ele vor exista pe piata
meritul supermarket-urilor este acela ca au adus economia de piata in Romania si au dobitocit taranul si comerciantul roman prost care scumpea produsele de sarbatori in loc sa le ieftineasca.
tot taranul prost se plange ca nu poate intra in supermarket in conditiile in care el nu e in stare sa se asocieze pentru a avea o productie ridicata care sa asigure fluxul necesar miilor de supermaket-uri din tara.
ne plangem ca Renault isi muta productia in alte state atata timp cat la un articol cu un nou model Dacia 99% din comentarii sunt ca masina e de kkt.
productia se muta dupa client nu dupa gura prostiilor cu mentalitate de kkt ca tot ce e produs dincolo e mai de calitate.
cand dobitoci vor intelege ca preturile tin de atitudinea lor o sa traim mai bine , pana atunci continuam sa dam din gura si sa ne plangem.
@vaisamar
Cele enumerate sunt chestiuni ce tin de educatie. Si atat.
Dar o simpla enumerare de pareri - bune sau rele - nu va (ne)face atotcunoscator.
Avem nevoie de educatie economica si doctrina nationala chiar protectionista la nivel de mase.
Totusi, masele conteaza. Si tot ele decid la vot...
nu sunt atotstiutor =) dar comentariul tau canfirma vorbele mele.
Personal cred ca producatorii si furnizorii romani trebuie sa castige piata cinstit, fara masuri protectioniste.
Masurile protectioniste de exemplu il duc pe muncitorul chinez intr-o stare de exploatare pentru a imbogati birocratul-bussinessman chinez si in acelasi timp pentru a oferi produse ieftine consumatorului vestic: exploatarea lumii a treia de catre lumea intaia prin intermediul lacomiei unei mici clase avare din tara exploatata. Dar e problema chinezilor, eu am parte de produse ieftine si daca lor le convine eu de ce sa ma supar?
Exista tari care produc scump si totusi prospera: Germania si Japonia sunt cele mai graitoare exemple. "Protectionismul" local il asigura insasi calitatea si unicitatea produsului muncii lor. Pe ideea asta ar trebui sa mergem si noi dupa parerea mea. Calitate, nu trisat. Nu face bine nici producatorului roman si nici consumatorului. Am mai trait cosmarul asta inainte de '89. Unii au memoria prea scurta.
@Vib
Multumesc pentru exemplele Germania si Japonia. Ambele sunt tari hiperprotectioniste!
Primii prin mentalitate (oare sa fie de partea mea faptul ca am si sange germanic in mine?) si japonezii prin cultura (transpusa in legislatie, desigur).
Ca si lectura despre protectionism, cred ca e interesant sa cititi pe net despre Friedrich List. Un nene care intra oricand in top 5 all time germani care au contribuit la forta natiunii germane.
@epolitikon: cel putin in cazul Germaniei cred nu se mai poate vorbi de protectionism odata cu aparitia UE. Japonia e un caz mai special intr-adevar. Au o cultura unicat greu de penetrat. Oricum, pe piata germana nu poti intra in anumite domenii pentru ca pur si simplu sunt cei mai buni. Similar si in Japonia. Daca au ajuns prin protectionism cei mai buni in acele domenii e de discutat...
Intrebare: credeti ca adoptarea unor masuri protectioniste in agricultura romaneasca ar mari productivitatea si calitatea? Am luat agricultura ca exemplu pentru ca daca luam industria auto, performantele socialismului super-protectionist au fost catastrofale si au "pedepsit" populatia, producatori si consumatori, la decenii de produse proaste si scumpe. In materie de agricultura poate gasim argumente mai bune pentru protectionism...
Oricum ar fi, producatorii romani nu prea produc asa mult si nici nu prea sunt capabili sa ajunga la consumatori. Aici e radacina problemei in opinia mea: lipsa de experienta intr-o piata libera.
@ vaisamar
La "lidl, kaufland, metro, billa etc statul incaseaza TVA", dar încasează TVA şi dacă acestea ar avea capital românesc.
Stimate domn,
Pentru politicile de marketing ale magazinelor nu au nevoie de codul numeric personal. V-aţi gândit de ce dacă mergeţi la magazin şi luaţi un produs electronic, chiar şi ieftin, este nevoie de o factură în care să existe numele, datele din buletin... Înţeleg să existe datele de identificare ale produsului, ce contează numele cumpărătorului?
Ştiaţi că există o singură instituţie unde se păstrează datele cu caracter personal? Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. "Directia exercita atributiile care ii sunt date in competenta prin lege, cu privire la organizarea si coordonarea activitatii de evidenta a persoanelor, precum si la gestionarea si administrarea la nivel national a bazelor de date privind evidenta persoanelor, cartilor de identitate, pasapoartelor, permiselor de conducere, certificatelor de inmatriculare a vehiculelor si a altor documente necesare persoanelor in relatiile cu statul."
Aparent în această bază de date sunt actele pe care le depuneţi când vă cereţi acte de identitate şi orice în relaţiile cu statul.
Ghiciţi însă unde s-a dus toate datele pe care le-aţi declarat la recensământ?
Stimate domn,
Dincolo de politicile de marketing, există o politică de culegere automată a informaţiilor. Toate datele venite de pe cărţile de credit, de pe aceste carduri de fidelitate, de pe facturi... se centralizează după CNP (respectiv după CUI la firme). Anumite cumpărături lansează spre "servicii" şi semnale de alarmă pentru a le atrage atenţia ca nu cumva dumneavoastră să faceţi acasă ceva nedorit, cum ar fi o bombă home-made. Dacă aţi văzut prin filmele americane, acolo se află imediat unde s-a vândut sfoară de nu ştiu ce fel şi, uneori, cui i-a fost vândută. Nu este un scenariu futurist, aceste lucruri se întâmplă tocmai pentru că serviciile secrete au acces la baze de date. Există o lege "pe faţă" care obligă furnizorii de internet şi telecomunicaţii să păstreze baza de date înregistrate în exploatare pe o perioadă de şase luni. Nimeni nici nu se mai ascunde că aceste date sunt oferite serviciile secrete, nu mai este ceva ocult, este scos la suprafaţă.
Datele strânse de magazine se folosesc pentru politici de marketing, se stabileşte pe baza lor care marfă este pe primul raft, care este pe raftul doi şi care este pe raftul de jos... absolut. Dar asta nu înseamnă că nu vin serviciile să le folosească şi cu alte intenţii.
Dacă doriţi neapărat, putem intra în amănuntele politici de marketing, dar nu acesta este scopul comentariului meu către domnul Vasile.
@ vib
Aveţi dreptate, nu uitaţi totuşi că aici contează foarte mult, de exemplu, cine anume îţi dă spaţiu în centrul oraşului pentru a deschide un hipermarket sau mai contează dacă poţi să asiguri toţi furnizorii care să-ţi umple magazinul cu produse (şi multe alte astfel de chestiuni).
Germania şi Japonia produc scump la ei acasă, adică tocmai acolo unde nu prea mai produc. Marile ţări capitaliste au în ţărilor lor managementul şi "maşina de numărat bani", producţia este acolo unde costurile de producţie sunt mici.
mai prost exemplu decat cel produsele electronice nu ai gasit ?
daca se strica produsul cum apelez la garantie ? cum fac dovada ca sunt detinatorul acelui produs ? =)
o sa concluzionez eu pentru tine : pentru ce sa ne mai dam datele cand cumparam o masina sau o casa ca doar pot fi folosite in scopuri oculte
CNP-ul diferentiaza pe un Ionel de alt Ionel si ca atare unu nu poate pretinde proprietatea altuia =))
@ vaisamar
Aşa cum este şi normal, garanţia se face prin prezentarea certificatului de garanţiei şi eventual al bonului sau facturii. Remedierea produsului stricat în perioada de garanţie se face funcţie de cine este proprietarul? Nu are nici o legătură proprietarul cu remedierea defecţiunii. Dar dacă eu dau aparatul cadou, sau dacă îl vând, sau dacă eu sunt proprietarul (cel ce a dat banii) dar am trimis pe cineva să mi-l cumpere? Nu mai pot face garanţie pentru că nu sunt cel înscris în acte?
esti destept , te-am pupat =))
@vib
Despre educatia si cultura unui popor nu are rost sa discut prea mult pe internet. Sunt diferente pe care oamenii nu le inteleg sau nu vor sa le inteleaga cand vor sa-si apere "dreptatea". Germania are mai multe lucruri aparte decat credeti, asa membra UE cum e ea.
Intrebare: ati vazut dvs. vreun nou-nascut care a iesit din maica-sa mare, puternic, destept si frumos?
Solutia: ne ajutam intre noi ca neam, chiar daca uneuri platim mai scump produsele dar nu dam capitalul in exterior si nu permitem strainilor sa faca legile pe pietele noastre.
Producatorii romani dupa '89 s-au apucat de box cand ei erau obisnuiti sa joace tenis. De ce? Pentru ca in capitalism cheia este, ati ghicit, capitalul...
@epolitikon: Pana in 2007 am avut si noi masurile noastre protectioniste. In 17 ani ar fi fost ceva timp sa invatam box. Asta daca nu ai 10 ani la conducere niste tenismani inraiti=PSD :). Sa nu ne mai ascundem dupa perdea, nu suntem tara care sa puna consumatorul pe primul loc. Producatorul si/sau distribuitorul se cred inca regi. Asa suntem obisnuiti din vremea tenisului :D.
De exemplu ma uitam la fulgi de porumb in magazin. Cei din strainatate aveau tot felul de informatii pe ambalaj, cei romanesti mai nimic. E vina mea in calitate de consumator sau lipsa de educatie specifica natiei? Refuz sa mai finantez prostia. Refuz sa fiu solidar cu needucatii, chiar daca vorbim aceeasi limba. Nu aveau nici macar un site sa le dau un mesaj: "Baaai fratilor! Scrieti naibii ce bagati in fulgii astia, ca poate pe unii ii intereseaza ce baga in gura!".
Ca deosebire, am vazut o ferma de vaci in Elvetia unde totul se facea la vedere. Puteai sa vezi, in calitate de consumator, tot procesul, cum e hranita vaca, cum e mulsa, cum se fermenteaza laptele pentru branza, etc. Un tur de la alfa la omega. Transparenta totala. Iti era mai mare dragul sa cumperi, chiar daca era 20 de euro kg de branza :D.
Problema la noi e de atitudine fata de consumator, nu de protectionism. Ma rog, cam ca in politica. Si acolo tot un fel de relatie furnizor-consumator e, la fel de netransparenta si autista.
Tineti minte o regula a capitalismului: clientul are intotdeauna dreptate.
Biblio,
Acolo, nu merge cash de 2000EU ,decit daca la iesire, dai cu subsemnatul despre provienienta acestora, cum ai obtinut acesti bani,de la ce bankomaturi ai retras aceasta suma "enorma", conectare la sistemul financiar din tara de origine, la declaratie de venit...si multe multe altele... plata pe card nu iti aduce insa in mod direct nici o problema imediata.
Noi neavand "dotarile" lor cash and cary merge......asa ca inca suntem paradis fiscal pentru toate categoriile sociale....
@vib
Eu pot sa inteleg parerea dvs. fata de speta cu fulgii de porumb, dar asta-i mai mult vina organelor de control, as spune eu, pentru ca nu-si fac treaba sa sanctioneze aceste lucruri. Apropo, dvs. ati reclamat acest lucru la ANPC?
Referitor la protectionism, el trebuie cultivat in generatii, nu in 17 ani. Cand veti vedea parintii la raft invatand copiii sa caute pe eticheta cuvintele "made in Romania", atunci consider eu ca suntem pe drumul cel bun. Nemtii au chestia asta din instinc, e ceva pe care o invata de mici, probabil in momentul cand invata ca plita frige si nu-i bine sa pui mana acolo.
Referitor la PSD, as spune ca Nastase a fost promotorul programului FIR (fabricat in Romania) doar ca lucrurile au fost distruse de "forte de bine".
Eu totusi as manca fulgi de porumb fara nicio indicatie pe ambalaj, fabricati in Romania, decat fulgi de porumb cu toate indicatiile posibile, in toate limbile pamantului, dar fabricati in China.
@ Vasile,
Oficial funcţionează bine... :D
@epolitikon: Eu chiar ma uit la ambalaj sa vad provenienta si am o ierarhie: Romania, UE, Europa, Asia, Africa. Referitor la China, eu evit pe cat posibil. Pretul este ultimul criteriu, caut produsul din gama cu un raport informatie/calitate/pret satisfacator pentru mine. Ma supara insa ca cehii, maghiarii sau polonezii si-au invatat lectiile mai bine ca noi. Nu inteleg, suntem noi mai tari de cap, mai lipsiti de inteligenta sau viziune? Prostii clasei?
Biblio,
Neoficial in vest din acest an cashul este prohibit, folosirea acestuia , retragerea din propriul cont,sau card te plaseaza automat intro zona suspecta!
Cardul "tine mai bine minte" si transferurile de bani, si inregistreaza si platitorul precum si primitorul...fiscul printr-un dimplu click iti controleaza venitutul, nivelul de train,acumularile reale si tendintele de fraudare a statului!Deci hipermarketul are aseasta putere "colaborationista" , bacaniile nu!
Deci sunteţi de acord cu mine că intenţia este pentru a controla ce fac cetăţenii cu banii lor?
@VIB
Felicitari pentru comportamentul dvs. de consumator. De 2 zile am un ibric de cafea nou, fabricat la Emailul Focsani...Desigur, a fost greu sa mai gasesc un asemenea produs fabricat in RO, plus ca e mai scump decat China, dar banii au ramas in tara.
Educatia se face-n scoala. List le spunea nemtilor ca-i important sa cumpere fiare de calcat proaste fabricate in Germania de Siemens, sa nu cumpere fiare englezesti (de calitate superioara), si iata ca astfel companiile s-au capitalizat, au crescut iar apoi s-au globalizat, acordand dividende de miliarde (in timp) actionarilor germani.
Cineva trebuie sa le spuna oamenilor de mici cum sa aleaga batonul de ciocolata made in Romania, si nu cel made in Germany.
Ca sa ai campioni la box, trebuie sa faci boxul disciplina obligatorie in scoala, sa-l transmiti pe toate canalele si sa-l explici publicului. Dupa aia vor aparea si pugilistii de valoare.
@Biblio
Noua Zeelanda este in topul absentei coruptiei (conform Transparency Int.) si datorita faptului ca acolo nu se mai foloseste moneda fizica decat la ziare. Tot ce conteaza e pe card, nu se mai lucreaza cu cash, deci trasabilitatea e aproape maxima.
Avem nevoie sa renuntam la cash (eu cel putin n-as avea nicio jena) daca vrem sa combatem mai bine coruptia, dar tot lipsa educatie ne impiedica sa luam astfel de masuri in urmatorii 25 de ani (sa zicem)...
@ epolitikon.wordpress.com
La noi cei de la ANI spun că domnişorii ăştia de la Transparency Int. sunt cei mai corupţi. Aţi văzut că bietul om de la noi nu l-au lăsat să fie ministru fără portofoliu că cică ar fi incompatibil şi coruptibil. :D
@ epolitikon.wordpress.com
Dincolo de glumă, eu sper să mor şi să nu intru într-o banca în calitate de client. Nu că aş avea bani de pus pe card pe care apoi să cheltuiesc.
@epolitikon: Intr-o economie globala e greu de apreciat unde e facut un anume produs. Eu va garantez ca fierul ala de calcat nemtesc e nemtesc doar cu numele. Pana si pentru un amarat de creion sunt necesare materiale din vreo 5 tari. Eu de asta incerc sa ma informez cat mai mult: perechea aia de pantofi a fost facuta de vreun copil de 8 ani prin Malaezia? Gaina aia a vazut lumina zilei in ferma americana in care a crescut? Rosiile alea olandeze au avut radacina in apa sau in pamant? Cat plastic (care provine din petrol) e in ambalaj?
Ma intereseaza in primul rand respectul pentru munca si pentru oamenii si nu foamea de profit cand vine vorba de un produs pe care il sanctionez cumparandu-l. Realitatea trista este ca majoritatea romanilor imi par orientati spre profit, nu spre respectul fata de munca, mediu si comunitate. Eu nu pot incuraja cu banii mei o astfel de mentalitate. In primul rand sunt om si in al doilea rand sunt roman.
Nu sunt de acord cu protectionismul si pentru ca isi are originile in iluzia periculoasa a autarhiei, o filozofie anti-umana, de genul: ma descurc eu si singur. Omul cand a coborat din copac nu a coborat singur, nu suntem fiinte solitare. Nu cred are rost sa explic ce a insemna eliminarea taxelor vamale pentru Imperiul German, sau pentru UE mai nou. Protectionistii isi fac rau singuri in primul rand. Printre altele se incurajeaza contrabanda si criminalitatea.
Solutia corecta pentru a ajunge la paritate cu germanii este sa devenim la fel de competitivi, nu sa ne ascundem intr-o carapace a negarii si stagnarii.
@biblio
Pai nu stiu cum sa va spun dar Alistar ala pare prototipul perfect de individ care cauta sa se capatuiasca prin politica. Practic, dupa ce a devenit major a inceput sa-si caute drumul spre ciolan...
Japonezii intotdeauna ii dau la cap celui care vrea sa se cocoate deasupra celorlalti :). O chestiune de mentalitate...
@Vib
Pot sa inteleg punctul de vedere dar cred ca-i prea profund pentru o lume nascuta din pacat.
Protectionismul este, in opinia mea, raul necesar pentru a putea rezista ca natiune, fortei capitalului strain.
Dar cu siguranta vom mai vorbi despre protectionism deoarece lucrurile se schimba atat de repede, incat multi isi vor pune problema redefinirii globalizarii.
Nenorocirea este ca intre timp China pune mana FIZIC pe multe dintre resursele lumii, si atunci poate va fi prea tarziu.
@ epolitikon.wordpress.com
Nici japonezii nu mai sunt ce au fost odată...
Nu-l judec pe dl. Alistar până nu face o greşeală pentru care să-l judec.
@biblio
Vorbesc tocmai de japonezii aia din urma cu 70 de ani...Ma rog, ii respect pentru anumite lucru dar nu sunt un fan al civilizatiei lor.
Acum 70 de ani... da.
Şi ce filme aveau japonezii acum 60 de ani!
Biblio,
Pai japonezii aia de acum 70 de ani erau ultimii "samurai"
Cei de acum 60 de ani erau altii ,invinsii care isi reconstruiau tara,
oameni mai putin orgoliosi, dar mai pragmatici.
Iar cei de acum 50 de ani erau deja marea masa colectiva cu o educatie industrialist-mercantila care realiza ca ce au pierdut in cel de al doilea razboi mondial pot cumpara acum economic din America pina in Australia!
@ Vasile,
Interesant că aţi spus asta...
În timp ce europenii şi americanii erau încă obsedaţi de război prin anii 50, obsedaţi de reconstrucţie şi revoluţie economică, dar şi de subiectul love story... Japonezii au în anii 50 şi cei ce urmează alte subiecte pentru filme, subiecte de natură profund umană şi socială, aproape eterne. De dinafară apare că Japonia a ajuns o superputere economică (şi aşa a şi fost). Dinlăuntru graniţelor însă sărăcia şi traiul minimal era la ordinea zilei. Diferenţa dintre un cartier rezidenţial european sau american şi cel japonez este uriaşă. Din acest motiv am fost fascinat de filmele japoneze.
Post a Comment