Discuţia s-a dus pe seama neconcordanţei pe care susţineam eu că am observat-o dintre ţinta inflaţiei şi ce ar trebui să fie tendinţa după cele întâmplate în ultimul timp...
Inflația a scazut in ultimii trei ani si a atins record după record în ultimele luni. De la 3,14% în decembrie 2011, inflaţia a scăzut continuu, ajungând la 2,4% în luna martie 2012. Ne menținem sub media europeană de 2,9%. Suntem deja aproape de jumătatea lui 2012 și ne menținem în grafic pentru a atinge ținta de 3% până la sfârșitul anului. Inflația rămâne sub influența apetitului pentru risc al investitorilor, a creșterii economice din UE și va fi determinată în mod clar de evoluțiile interne apărute pe fondul alegerilor electorale. Deja se așteaptă o ușoară inversare a trendului inflației, însă cu menținerea în intervalul stabilit. Incertitudinile politice riscă să șteargă orice urmă a efectelor măsurilor de austeritate pe care le-am implementat. România a fost menținută în categoria țărilor recomandate pentru investiții pe tot parcursul crizei din partea Moody’s, în timp ce majoritatea țărilor europene au fost cutremurate de reducerea ratingului de țară. Companiile de evaluare financiară încep să privească România cu atenție și să pună sub semnul îndoielii capacitatea noii guvernări de a continua reformele care, trebuie să recunoaștem, nu sunt deloc populare într-un an electoral.
(http://www.andreeavass.ro/blog/2012/05/4-dileme-economice-4-raspunsuri/)
Barometrul pe care tb sa il folositi este indicele preturilor de consum, iar inflatia este jos pentru ca politica monetara tinteste acest obiectiv de cativa ani buni. Abia in ultimii ani de guvernare politica monetara s-a impletit eficient cu politica fiscala si bugetara. Rezultatul este vizibil in graficul atasat.
@ Andreea Paul Vass
Ştiu, din IPC se scade 100 şi se obţine inflaţia. Cum de dă însă atât de puţin pe anul 2012? Creşterile, saltul euro, mărirea preţurilor la alimentare… toate astea s-au întâmplat după martie. 2,4% este foarte aproape de 3% şi ce este mai rău abia peste două luni va fi raportat de INS. Sunteţi sigură că nu s-a trecut deja de 3% în mai 2012?
(http://www.andreeavass.ro/blog/2012/05/4-dileme-economice-4-raspunsuri/)
(http://www.privesc.eu/Arhiva/10359/Raport-pe-inflatie-al-Bancii-Nationale-a-Romaniei)
(http://www.bnro.ro/files/d/Noutati/Prezentari%20si%20interviuri/R20120508Guv.pdf)
@ Andreea Paul Vass
Stimată doamnă, constant o chestiune foarte ciudată, neaşteptat de ciudată. Puteţi să-mi explicaţi mecanismul “ciudăţeniei”?
Moneda euro gâfâie destul de tare. În ultimul an cursul lira sterlină – euro pleca de la un minim de 1,16 şi apoi, pe o tendinţă de creştere, ajunge astăzi la 1,24. Desigur, aici nu poate fi vorba că lira a devenit foarte puternică între timp, doar şi la ei este criză…
(http://www.exchangerates.org.uk/GBP-EUR-exchange-rate-history.html)
Tot în ziua de astăzi avem cursul RON-euro la un maxim istoric.
Cu toate acestea, prognoza pe 2012, este la un minim istoric.
Sincer m-aş fi aşteptat la o inflaţie cu două cifre… Cum de se ajunge la o inflaţie minimă?
Aceasta este întrebarea. Deşi logica spune că ar trebui să ne îndreptă spre o inflaţie tulburător de mare, paradoxal inflaţia este minimă? Cum explicaţi aşa ceva? Ce anume face ca prognoza să fie aşa de optimistă?
V-am mai spus că barometrul pe care îl folosesc eu este preţul energiei (petrol-păcură-benzină-motorină-gaz, gigacalorie, kwh) or aici constat creşteri importante şi previziuni încă de altă creşteri. Şi pe această cale m-aş aştepta la o inflaţie cu două cifre.
Puteţi să-mi spuneţi ce se întâmplă?