14 May 2012

Miliardul invizibil


Încep să apară primele rezultate ale auditului. Poate nu întâmplător lucrurile încep cu Ministerul Educaţiei. Nu vorbim de sume mici ci de un miliard de euro ascuns în lucrări ce trebuiesc decontate. Trebuie spus că întreg bugetul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului este de 8,7 miliarde lei, adică aproape 2 miliarde euro. Iată ştirea:
Premierul a subliniat că miza politică este una uriaşă, mai ales în condiţiile în care se apropie examenul de bacalaureat.

"Pentru orice nominalizare vom avea acelaşi tratament. Înţeleg că e vorba despre lucrări efectuate si nedecontate de aproape un miliard de euro şi am cerut o situaţie foarte clară. Este vorba de un miliard de euro care trebuie plătit în perioada următoare (...), e vorba de contracte cu tot felul de societăţi, fundaţii şi asociaţii. (...) Chiar consider inacceptabil după ce ai condus acest minister trei ani şi ai creat un haos şi un dezechilibru în educaţie, după o săptămână să-ţi dai seama că e de vină USL pentru tot ce ai făcut tu trei ani. Mai puteau să lase o zi sau o lună. Totuşi, PDL cu dl. Baba au creat acest haos, cum au plecat cum şi-au dat seama ce rău este în MEC şi nimeni în afara de ei nu mai pot conduce acest minister", a spus Ponta, adăugând că trebuie găsite "toate resorturile" pentru rezolvarea situaţiei din sistem.

În ceea ce priveşte intenţia Opoziţiei de a depune o moţiune simplă, preşedintele PSD a arătat că acesta este un demers democratic care a fost folosit de social-democraţi şi de USL atunci când erau în opoziţie. În context, el a salutat "opoziţia unită PDL - UDMR care acţionează cu succes pe toate planurile".

Referindu-se la pericolul pierderii unor fonduri europene în educaţie, premierul a arătat că există probleme pe toate programele naţionale sectoriale, nu doar în acest domeniu.

http://www.agerpres.ro/media/images/2012-05/051415041387055099.jpg

El a adăugat că, printr-un departament special, va fi alături de ministrul Leonard Orban pentru a fi îndeplinit foarte rapid obiectivul principal privind îndeplinirea obligaţiilor faţă de Comisia Europeană, pentru a evita pe cât posibil suspendări şi mai ales pierderi efective de fonduri europene.

"Suntem foarte foarte întârziaţi. Previziunile fostului guvern PDL sunt evident hiperoptimiste apropo de absorbţia fondurilor europene. Acum înţeleg că ne apropiem de 9 la sută. Până la 20 şi ceva la sută, mai este totuşi o distanţă", a menţionat liderul USL.

Întrebat despre o datorie a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Victor Ponta crede că aceasta nu reprezintă o vulnerabilitate. "Cum ar spune dna Udrea: Există o obsesie cu Dan Voiculescu", a adăugat acesta ironic. AGERPRES
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/121653-Victor-Ponta-Exista-lucrari-efectuate-si-nedecontate-de-aproape-un-miliard-de-euro-la-Ministerul-Educatiei.html)
Din ce în ce mai evident este că oamenii încep să se încaiere şi aşa încep să aflăm şi noi cam cum se sifonează banii de prin ministere spre cine trebuie.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.