18 May 2012

Lucrurile se complică semnificativ


După ce ani de zile ne-am tot războit cu autoguvernarea Ţinutul Secuiesc, acum se cam schimbă lucrurile... Ia uitaţi ce tocmai am citit.
Jula
Vineri, 18 mai, la sediul din strada Eminescu nr. 1 din Jula va avea loc şedinţa adunării generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. La întâlnire vor fi dezbătute problemele de actualitate legate de instituţiile de învăţământ românesc din Ungaria şi va fi prezentat bilanţul pe anul 2011 şi planul de afaceri pe 2012 al Editurii „Cronica”. Şedinţa va începe la ora 15.00.
(http://foaiaromaneasca.blogspot.com/2012/05/stiri-pe-scurt_9316.html)
Sincer, nu prea înţeleg exact această ştire. Ce este Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria? Am aflat din wikipedia.
Conform legilor ungurești, fiecare minoritate, inclusiv românii, își alege un organism reprezentativ care să-i reprezinte interesele. Organismul care reprezintă interesele minorității române se numește Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (prescurtat AȚRU). Respectiva organizație beneficiază de subvenții din bugetul statului ungar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Trianon-Romanians.jpg/800px-Trianon-Romanians.jpg
Românii din Ungaria Mare şi frontiera stabilită în tratatul de la Trianon

Ședința de constituire a AȚRU a avut loc în 22 martie 2007. Ședința s-a ținut în limba maghiară, în ciuda protestelor unei părți din deputați care au cerut să se vorbească românește. Propunerea respectivă a fost respinsă prin votul majorității.
(http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nii_din_Ungaria#Autoguvernarea_Rom.C3.A2nilor_din_Ungaria)
În luna martie fostul ministru de externe a luat contact cu minoritatea românească din Ungaria. Iată o ştire prezentată de un blog al românilor din Ungaria:
Vineri, 11 martie, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a primit vizita unei delegaţii a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, condusă de preşedintele de onoare, Cristian Diaconescu. La întâlnire au luat parte membrii Prezidiului Uniunii Culturale, în frunte cu preşedintele dr. Ioan Ciotea, şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii româneşti din Jula.
Cristian Diaconescu şi dr. Ioan Ciotea
Dincolo de aspectele culturale, etnice şi educaţionale, s-a discutat despre recensământul din Ungaria, care va avea loc în toamna acestui an şi la care este important ca membrii comunităţii româneşti din Ungaria să-şi asume identitatea etnică. Reprezentanţii Uniunii Culturale din Jula au expus şi detalii despre problemele românilor din Ungaria, pe care o reprezintă Autoguvernarea pe Ţară şi cele locale, constituirea acestora, faptul că s-au înfiinţat autoguvernări care nu au niciun fel de legătură cu interesele etnicilor români din această ţară.
Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a descris, pe scurt, situaţia Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi, de asemenea, o temă de discuţie a fost reprezentată de preconizata Lege a Cultelor care prevede, între altele, includerea celor cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria în prima categorie de biserici, care cuprinde în special cele patru Biserici Istorice din Ungaria. Participanţii la discuţii au subliniat necesitatea ca Biserica Ortodoxă Română din Ungaria să facă parte din prima categorie de biserici.
Studiind manualele româneşti, la Liceul „N. Bălcescu" din Jula
O altă temă de discuţie a fost Liceului „Nicolae Bălcescu”, Cristian Diaconescu arătându-se foarte interesat de situaţia învăţământului românesc din Ungaria şi de alte probleme şi greutăţi cu care se confruntă comunitatea, îndemnându-i pe cei prezenţi să înainteze proiecte concrete spre România. Diaconescu a fost însoţit la Jula de o delegaţie din care au făcut parte: Gheorghe Pintea, preşedintele filialei Bihor a UNPR, Stanca Viki, vicepreşedintele UNPR, Dan Păcală, preşedintele filialei Oradea a UNPR, pr. Florin Buştean, pr. Călin Duşe, consilieri, jurnalişti, etc. După întâlnirea de la sediul UCRU, delegaţia română s-a deplasat la Catedrala „Sf. Nicolae” şi la Liceul „Bălcescu”.
Anca Butar
Delegaţia din România, alături de membrii Prezidiului UCRU şi Episcopul Siluan din Jula
(http://romaniinungaria.blogspot.com/2011/03/politicianul-cristian-diaconescu.html)
Cum spuneam, dacă românii din Ungaria încep să aibă drepturile maghiarilor din România... poate că ar trebui să mă mut în Ungaria...

2 comments:

Nimrod said...

:) Biblio,

Dacă vreţi să emigraţi în ţara vecină şi prietenă vă recomand Kecskemet, un oraş frumos, supranumit şi Barbizon-ul Ungariei. Cred că am mai spus-o, oraşul are şi o importantă cumunitate de maghiari plecaţi din Transilvania după 1990, din cauza unor persecuţii "personalizate" de prin diverse instituţii. Cunosc acolo o familie de toată isprava, determinată să plece din Cluj.
Altfel curat, civilizat, liniştit. De... Ungaria.

Bibliotecaru said...

Vine vorbeşte despre emigrare... Este ţară a UE, poţi avea reşedinţă în ea fără să te oblige cineva să fi şi cetăţean pentru asta. Eu aş fi fost interesat de o comunitate românească, că maghiară nu ştiu decât trei cuvinte.

Dacă ne-am face reşedinţă trei milioane de români în Ungaria şi ne-am lua şi cetăţenie maghiară... am putea alege un preşedinte român în fruntea statului vecin. :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.