16 January 2009

Reflectarea Africii prin intermediul europarlamentarului român


Doamna Corina Creţu a vorbit Parlamentului European despre situaţia din regiunea Cornul Africii, poate cea mai defavorizata zona a lumii.

Dle Preşedinte, Doamna Comisar,

As dori în primul rând sa salut efectuarea misiunii de informare a colegilor mei într-una din cele mai periculoase regiuni din lume si cu siguranţa una din cele mai defavorizate. Cornul Africii este poate cea mai săraca zona din lume. Etiopia a suferit in urma secetei din ultimii ani - o catastrofa într-o tara în care milioane de persoane suferă de foame chiar si în anii cu recolta bogata. Sudanul si in special regiunea Darfur sunt, de asemenea, prezente tragice pe harta lumii prin catastrofa umanitara, calificata de mulţi specialişti drept un veritabil genocid in urma masacrării a peste doua milioane de oameni, in vreme ce alte patru milioane sunt refugiaţi din calea războiului civil. Somalia, Eritrea si Djibuti sunt printre cele mai sărace tari, unde conflictele sunt o realitate permanenta.

Instabilitatea constanta a regiunii este una din cauzele greutăţilor pe care Cornul Africii le întâmpina în procesul de dezvoltare economica, sociala si politica. Succesul procesului de pace în regiune este strâns legat de participarea la acesta a structurilor regionale si africane, cum sunt Autoritatea Interguvernamentala pentru Dezvoltare sau Uniunea Africana. Uniunea Europeana trebuie sa susţină consolidarea acestor organizaţii, precum si creşterea capacitaţii lor de a preveni si a soluţiona conflicte. O mai buna integrare regionala ar permite de asemenea un dialog mai deschis între tarile din Cornul Africii asupra unor subiecte de interes comun cum sunt migraţia, traficul de arme, energia sau resursele naturale, si ar constitui o baza pentru dialogul asupra temelor divergente, cum ar fi respectarea frontierelor delimitate si retragerea trupelor masate la graniţe.

Un alt domeniu în care Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai mult este violarea drepturilor omului. Conform acordului de la Cotonou, aceste tari trebuie sa ajungă la un acord cu Uniunea Europeana în privinţa respectării legilor statului de drept, a drepturilor omului si a principiilor democratice.

De asemenea, Uniunea Europeana ar trebui sa implice parlamentele naţionale si reprezentanţii societăţii civile din aceste tari în negocierile pe care UE le poarta cu statele africane. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru în procesul de elaborare a Strategiei Uniunea Europeana - Africa.

Sper ca dezbaterea noastră de astăzi sa aibă un efect concret în privinţa creşterii rolului Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea situaţiei din aceasta regiune.

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.